Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 21:35:02
BebeLina
Epidural je anestezija koja ti omogucava da se prirodno porodis uz osmijeh :D Dakle, svjesna si svega, ali neosjecas bol, jer ti je sve umrtvljeno. To ti govori koliko je i opasno, jer mislim da mi u BiH nemamo anesteziologa koji ce kvalitetno odraditi epidural. Dovoljno je da pogrijsi za milimetar i da ostanes nepokretna... Ipak se daje u kicmu i vrlo je rizicna...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 22:08:40
Andy_Bec23
Bebeluna draga nevjerujem da se tu sta moze pogrijesiti kod Pda ... Sve je stvar do zene jer kada kazu nemici se nesmjes da se pomaknes i ukoliko bude i najjaci trud nesmjes mrdnut to traje 5 sekundi a sve ostalo je bezopasno i nemoze nista bit. Znaci tih 5 sekundi su najbitniji.. Naravno rizik ima svagdje i kod totAlne anestezije isto...
Vanchi draga neznam sta cekas sa kupovinom? Poslje ti se nece dati ;) ja obozavam grah sa rebarcima i moj muz isto mogla bi svaki dan kuhat ;)
Scarlett drago mi je da je sve ok i nek si se javila ;) proci ce i mucnine sigurno ... Doubel test je ja mislim mjerenje nuhalnog i vadjenje krvi a tripl test pojma nemam ... Ja nist nisam radila osim ultrazvuka ;) koja si sedmica sada?
Milenium pa zastoti dao vaginalete? Ja imam zuti iscjedsknekad a nist mi nije dala , mislim dok je bris sterilan da netrebaju vaginalete jer u trudnoci je normalan iscjedsk ...
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 22:31:57
vanchi88
ja ne znam ni jednu zenu ovdje koja se nije porodila bez anestezije. ne znam nisam citala rizik toga ali vjerujem da sve ima neke svoje posledice postoji sansa da mene nece poroditi doktor koji mi vodi trudnocu, njih na porodjajnom ima vise od 10 i smjenjuju se, ... ja jednom mogu reci jedno drugi radi po svome
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 22:32:20
scarlett
Ma znam ja šta je i double i tripl, al ovo je nekakav drugačiji navodno još precizniji i dr. mi je govorila da se zove navodno kombinovani, ali za kombinovani mi na netu izbacuje double, zato se vrtim u krug, ne kontam, jel nešto ja nisam dobro skontala ili mi nije dobro objsnila Tada se radi i nuhalni nabor. Nemam pojma, šta ste vi radile oko 12 sedmice?
Ja znam da je do nedavno vođen sudski proces zbog smrtnog slučaja uzrokovanog greškama koje su nastale prilikom epiduralne, o tome su pisale novine, mislim da čak i na RRu ima ta tema. Nažalost porodilja je podlegla nakon poroda, doktorica ju je nesavjesno liječila nakon što je otkrila da pacijentica nije dobro.
A moja prijateljica se prije par mjeseci porodila na CR uz epidural, rodila dvojke i rekli su joj da je sigurnije epidural nego totalna, jer je imala visok pritisak, da je tako sigurnije za bebe. Međutim mene je toga malo strah, zbog rizika, nemam pojma
Opet s druge strane, kad pomislim da se mora mirovati, a želim primiti bebicu, pokušati dojiti, ne znam, nije mi to neka opcija.
Naravno ako dr. kažu šta je sigurnije za bebe, naravno da tu nema druge opcije.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 22:33:29
vanchi88
andi da si blize zvala bi te :) samo me interesuje kako ce mi lebac ispasti, novi sporet digitalni i ne mogu sama sebi da stimam temp a to mrzim pa jedva cekam da vidim hehee ima da namazem maslaca na onako vruc.....uf
"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 22:46:37
vanchi88
bebelina hahaa nemoj 23h je kasno, doduse ako gledas po mojoj vremenskoj zoni 17h je taman za veceru :)
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:02:58
scarlett
Uzimate li vi aspirine? Meni je dr. rekla da svaki dan uzmem po jedan Aspirin protect, jer su to navodno savremene preporuke, kao da slučajno ugrušak ne bi uzrokovao neki problem kroz posteljicu ili ne daj Bože bebi.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:12:05
bejbibi
Pozdrav svim trudnicama :) da se i ja javim tu :) 4 mjesec nam je.. Bilo nekih problema na pocetku, i dalje je malo rizicno al dobro- cuvam se :) pratim temu
Lp
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:15:32
bejbibi
IZVORNA PORUKA: scarlett
Uzimate li vi aspirine? Meni je dr. rekla da svaki dan uzmem po jedan Aspirin protect, jer su to navodno savremene preporuke, kao da slučajno ugrušak ne bi uzrokovao neki problem kroz posteljicu ili ne daj Bože bebi.
Meni je doktor pripisao aspirine i rekao mi da mogu slobodno uzet po jedan kad osjetim bol. Medjutim nisam ih jos uzela. Trenutno pijem po jedan / dva apaurina odvisno od bolova jer me bas svaki dan boli donji dio stomaka jer mi je niska posteljica. Sad , ne znam koliko aspirin pomaze kod bolova?? Jel ti zbog toga uzimas? Pomaze li?
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:23:23
scarlett
Ne zbog bolova, nego od opasnosti ugrušaka u krvi, čisto da se izbjegne rizik zastoja srca , tako sam ja to shvatila. Već sam to prošla prije godinu dana i moja je dr. veoma oprezna, propisala mi je dabroston na početku samo radi prevencije, realno nije bilo razloga za to, u ponedjeljak sam bila na kontroli pa mi je rekla da smanjim dabroston na jedan dnevno i da ga nakon 7 dana sasvim ukinem.
A i moj sin je bio jako nisko i veći dio trudnoće me boljelo, posteljica je u početku bila 2 mm od grlića, meni je to tada zvučalo strašno, ali nekako se to kasnije podiglo. Ja sam mislila da ću se lako poroditi jer je beba bila nisko, međutim i ona se kasnije podigla nije se htjela spustiti, prešli smo termin 5 dana i kad me dr. zadnji put pregledala, kaže beba je dobro okrenuta, ali se ne spušta niti izgleda kao da ću se ikad poroditi i pravac na CR.
Ti sada miruj, a stanje se može jako promijeniti tokom trudnoće, nabolje naravno
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:26:34
vanchi88
scarlet meni je receno da aspirin nikako, ni u snu da uzimam... razredjuje krv i to moze da bude opasno, jedino ako ti imas problema sa koagulacijom onda ok, ako nemas., pitaj drugog dr. na svoju ruku ili cisto "onako" radi preventive, nebi
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:29:31
vanchi88
kod mene je na ultrazvuku u 20oj nedelji bila posteljica nisko i skroz napred. (2,5cm od grlica) na nalazu tako pise a moja dr je rekla da nije bas toliko blizu i nije strasno. medjutim ja ako puno hodam, stojim ili slicno mene donji dio trbuha zaboli i malo u krstima pa moram odmoriti cesto...slabije sada idem igdje ako nije potreba, jer sto je beban veci to je veci pritisak.
scarlett, bejbi, bebelina hocete nam ovdje napisati nesto malo vise o sebi?
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:36:46
vanchi88
mislim ime, godiste, odakle ste, koja vam je beba po redu, termin.....sta radite u slobodno vrijeme itd. :) sitnice
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:39:17
scarlett
Vanchi, vidiš kako je to sve različito
Meni je dr. to rekla odmah kod prvog pregleda, kaže ona to su navodno savremene preporuke dokrtorima a ja sam joj tek nakon toga rekla da sam imala dijagnozu tromboflembitis noge u proljeće i da bih vjerovatno trebala to svakako koristiti. (Kad mi se stanje noge poboljšalo, nisam nikad otišla na kontrolu, vazda neke obaveze i tako to) Sad svakako ne mogu nigdje dalje od kreveta, tako da kontam vidjeti s nekim stručnijim za te krdiovaskularne stvari kad malo dođem sebi nakon ovih mučnina.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:41:39
bejbibi
I ja svasta prozivljavam sa ovom trudnocom ( druga ) :( .... U 7 nedelji krenuo pobacaj pa sam morala lezati u bolnici cetiri dana dok krvarenje nije prestalo. Uz terapiju se smirilo hvala Bogu. I dalje pijem dabroston 3x1 , pila fokacin sada pronatal, aoaurine 1-2 zavisi od bolova, magnezij sumece tablete 1x1.... Kaze dr da mi je niska posteljica, da ce bit dole i da se nece povuci pa je zbog toga malo rizicno i moram odmarat bez ikakvog napora. Nista!!!! Mogu samo lagane aktivnosti, set_njica, kuhanje.... Nadam se da ce na bolje soon :()
Meni je ovo druga trudnoca. Trebala bi se aBd porodit negdje od 17.3 - 23.3 .2015 ( dva misljenja) :) a bilo bi dobro da bude aBd 16.3 meni poklon za rodjendan hehehe...., jedan dr kaze musko, drugi zensko al vidjet cemo :) mah, nije ni bitno samo nek je zivo i zdravo. Posto se bas moram paziti sada nemambas neke aktivnosti, odim kucanskih laganih i brige oko djeteta. Najvise dnjim provodim vrijeme i pokusavam mu utuviti ideju o novom clanu porodice :) al je ljubomoraaaaan uh :D valjda cemo nekako izac na kraj
< Poruku je uredio bejbibi -- 10.10.2014 23:50:25 >
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:49:06
scarlett
Aha , ja sam na RRu već skoro 6 godina, stara koka pa nisam skontala na šta misliš, na zdravstveno stanje ili šta Ma i ja malo sporije kontam, valjda kako puno boravim u krevetu pa sam vazda snena.
Ja imam 33 godine, 7 godina braka, sin 5 godina, jedan missed prošle godine u septembru. Profesor sam njemačkog jezika, radim od 2004, imam 5 godina staža i zato sam skroz razočarana u ovu zemlju. Ne vjerujem u njenu budućnost i mislim da se poslije izbora ništa promijeniti neće. Mislim da je naš narod zadrt i da nam je zato tako nam je i molim Boga da iznesem ovu trudnoću do kraja, da dočekam zdravu bebicu, a onda da se neke stvari poslože i da brišem odavde. Ne želim da moj sin prolazi sve ono što smo suprug i ja prošli. Trenutno sam u depresiji zbog ovih izbora, dosađujem se u krevetu, a ne mogu dalje od njega, a na TVu samo izbori, izbori, na netu mi iskaču izbori sa svih strana. Krenem da čitam neku knjigu, pa mi se počne povraćati na slova. Ranije sam se bavila ručnim radom, sad nisam u stanju. Eto to sam ja - deprimirana trudnica kojoj se na sve povraća
Danas mi je za nijansu bolji dan, pa sam se sabrala da se malo zabavim na RRu s vama.
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:53:05
scarlett
bejbibi, šta da radiš, valja nam slušati doktore i vjerovati im, ja ti ipak držim fige da se stanje bar malo popravi, da se riješiš sekirancije, ne mogu ni doktori znati sve 100%
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 10.10.2014 23:56:43
bejbibi
Ahaa sve to treba napisati jel hahaha... I ja sam od 2011 na RR al rijetko kad pisem, vise citam hehe. Ja sam dipl. Pravnik i mr. Politologije usmjerenje diplomatija i medjunarodni odnosi. Hmm radni staz - zero. Samo pripravnicki odradjen i polozen drzavni ispit. Jos se smatram mladom pa cu jos malo odmarat i posvetit se djeci aBd :) previse sam vezana pa nisam ni htjela radit. U 30- tim cu :D
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 11.10.2014 0:06:44
bejbibi
bejbibi, šta da radiš, valja nam slušati doktore i vjerovati im, ja ti ipak držim fige da se stanje bar malo popravi, da se riješiš sekirancije, ne mogu ni doktori znati sve 100%
Pa da, nema nam druge. Nadati se boljem. A i ti draga nemoj bit deprimirana tolko , nije dobro za bebu. Bice bolje, al potpuno se slazem sa tobom u vezi stanja ovdje :( al necemo o tome...
Laku noc drage moje
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 11.10.2014 8:41:41
BebeLina
Dobro jutro, drage moje... Bejbibi me zbunjuje brojem svojim objava ...
Sto se tice aspirina, i sama mozes zakljuciti smijes li ga piti (scarlet je pitala, je li tako). Recimo, meni je rad srca uneravnotezen i prije trudnoce sam ga pila (bas taj protect), ali onda se stanje regulisalo i ne pijem. Sad kad mjerim tlak i vidim koliki mi je broj otkucaja srca, naravno da se ne bih usudila da ga pijem cak i da mi ginekolog preporuci :) Srce se zna "popeti" na 91 otkucaj u minuti....
Ja imam 29 godina, vec skoro dvije godine sam mnoooooooogo voljena i nikako ne mogu da se naviknem da to :) Jos uvijek se pitam cime sam zasluzila ovakvog muza pored sebe. Na trudnoci smo odmah poceli raditi, ali kao sto vidite u mom potpisu, ne ide sve onako kako planiramo. Ja na to uvijek dodam - hvala Bogu, jer mi, obični smrtnici nikad ne znamo šta je dobro za nas. Neka bude onako kako nam je Bog odredio, jer On zna sta je najbolje. Po zanimanju sam dipl. pravnica. Radila sam u raznim oblastima prava, danas sam zaposlena, na bolovanju... na bolovanju sam ne zato sto nisam dobro (hvala Bogu), nego sam se tako dogovorila s doktorom i poslodavcem i svima dobro)...
Cekamo prvog bebija, koji aBd treba doci sredinom novembra...
Na RR sam duze vrijeme, i pisala sam nakon spontanih pobacaja. Mnogo mi je olaksalo kad se ovdje "istresem", ali svaki put mi se cinilo da forum nije dovoljno aktivan, pa sam se povlacila. Ovo je prvi put da imam stalnu komunikaciju s vama i to nakon sto sam slucajno naisla na ovu temu :) Gnjavit cu vas dok god mognem :P
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 11.10.2014 12:19:10
bejbibi
Dobro jutro drage moje :) kako se danas osjecate?? Ja sam ok hvala Bogu, malo boli stomak al vise sam navikla na to kad je konstantno :( Zasto draga bebelina zbunjujem objavama pise mi minus broj objava ispod nadimka jel zbog toga :D ne znam ni ja sta je to. Mozda jer se nisam javljala godinu dana nikako helem nejse.... Nego, gnjavi ti koliko god hoces mislim da sve to radimo. I meni se cini da sam nekad dosadna :( pisi vamo pisi tamo, kontam dosadna sam zenama al sta cu kad se volim raspitivat i lakse mi kad s nekim nepoznatim/ objektivnim dijelim brige. Tako da ne sekiraj se , samo pisi ;) zato i jest forum
RE: Razgovori u ocekivanju beba-oktobar 11.10.2014 16:15:15
almondray
Aha , ja sam na RRu već skoro 6 godina, stara koka pa nisam skontala na šta misliš, na zdravstveno stanje ili šta Ma i ja malo sporije kontam, valjda kako puno boravim u krevetu pa sam vazda snena.
Ja imam 33 godine, 7 godina braka, sin 5 godina, jedan missed prošle godine u septembru. Profesor sam njemačkog jezika, radim od 2004, imam 5 godina staža i zato sam skroz razočarana u ovu zemlju. Ne vjerujem u njenu budućnost i mislim da se poslije izbora ništa promijeniti neće. Mislim da je naš narod zadrt i da nam je zato tako nam je i molim Boga da iznesem ovu trudnoću do kraja, da dočekam zdravu bebicu, a onda da se neke stvari poslože i da brišem odavde. Ne želim da moj sin prolazi sve ono što smo suprug i ja prošli. Trenutno sam u depresiji zbog ovih izbora, dosađujem se u krevetu, a ne mogu dalje od njega, a na TVu samo izbori, izbori, na netu mi iskaču izbori sa svih strana. Krenem da čitam neku knjigu, pa mi se počne povraćati na slova. Ranije sam se bavila ručnim radom, sad nisam u stanju. Eto to sam ja - deprimirana trudnica kojoj se na sve povraća
Danas mi je za nijansu bolji dan, pa sam se sabrala da se malo zabavim na RRu s vama.
Baš sam htjela da te pitam šta ti bi pa ne radiš nakit više a ti u banani Šta da ti kažem kad sve znaš mm je 2 god prije tebe završio dif a nije mu ništa bolje. Hvala Bogu pa on daje nafaku a ne ljudi i političari
Ja pravim ručak, muški spavaju a ja na rr i usput ukrašavam čaše za mladence...ne dam se