Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.3.2009 10:30:20
mišur
IZVORNA PORUKA: Suzana
Misur, kako pravis griz? Kupila sam Podravkin griz za bebe i uputstvo je da se skuha u mlijeku i zasladi? Naravno da necu zasladjivati sa secerom, sta ti Luki dajes? Griz ne moze kao slana varijanta?
Suzana, ja Luki uvijek pravim griz kao slanu varijantu za doručak. Pripremim ga sa mlijekom i kad je gotovo dodam par kašika jogurta ili nekada pavlake. Ja njemu ujutro uvijek dajem slani doručak..Uglavnom vrtim griz,palentu i zobene pahuljice(sve troje obožava) i od toga mi se najbolje najede, tako da mu sledeći obrok dajem tek za 4 sata. Pokušala sam mu dati žumance na mlijeku, pa stavim u to malo hljeba,pavlake ili jogurta. Međutim, neće... Neće ni sam jogurt sa hljebom, i to sam probala...tako da vrtimo ove tri varijante... Meni više dosadile, nešto bih mu još dodala,ali nemam pojma šta...
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Suzana koji sir naribas?
I mene zanima ista stvar... I dajete li djeci ABC sir?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.3.2009 10:41:55
Emina*
IZVORNA PORUKA: mišur
Ja njemu ujutro uvijek dajem slani doručak..Uglavnom vrtim griz,palentu i zobene pahuljice(sve troje obožava) i od toga mi se najbolje najede, tako da mu sledeći obrok dajem tek za 4 sata. Pokušala sam mu dati žumance na mlijeku, pa stavim u to malo hljeba,pavlake ili jogurta. Međutim, neće... Neće ni sam jogurt sa hljebom, i to sam probala...tako da vrtimo ove tri varijante...
I mene zanima ista stvar... I dajete li djeci ABC sir?
Jao misur, djecu ko da nam je ko prekopirao Ni Bakir nece zumance na mlijeku, ni naopako.. A meni se bas svidja ukus, ne znam zasto njemu ne godi.. I ja sam pocela davati slanu varijantu dorucka.. Neki dan sam mu napravila slane ustipke na malo maslinovog ulja (tefal tava zakon, nista ulja ne treba), od crnog domaceg brasna, i jeo je sa pavlakom i casom jogurta... Uglavnom dajem palentu sa pavlakom i naribam sira, ili proso sa mladim sirom.. Danas cu kupiti taj griz, pa cemo i to pokusati.. I da, ja sam mu uvela ABC sir, i jako ga voli...
I mene zanima, ako neko ima nekih ideja za dorucak, nek javi...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.3.2009 12:39:29
Suzana
Ćao cure,
Evo recepata za doručak, nadamo se da će ovih dana doći još prijedloga od ostalih forumašica.
Mišur,Višnja, mislim da smo spominjale i Amrino i ja taj sir - dakle u posljednje vrijeme im narendam sir DIMKO, proizvođač Poljorad iz Travnika (kupujemo ga u Mercatoru, a od ostalih proizvoda imaju i Vlašićki, ovo čisto orijentacije na policama da znate). Onako je garibna ambalaža ali meni je to znak da je proizvod više domaći hehe. Osim ovog sira, par puta sam im narendala Livanjskog. Ovaj Dimko je zaista kao prirodni sa tržnice, ali je ipak prošao kontrole, pa ćemo sačekati sa mliječnim proizvodima sa tržnice.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.3.2009 17:42:24
Visnja RR
A da sad se sjetih da ste pisale o tom siru... al kad bi ova moja smizla htjela zvakati ... uvjek imam taj Livanjski u kuci ...skup al dobar...probacu i taj "kupujmo domace" ...mozda da ga pustim da se lagano otopi ... hm...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.3.2009 12:45:10
hanabanana
Mi smo počeli jesti cijelo jaje. ( Elma hvala na sugestiji ). Sada smo spremni i za mrsku vakcinu u 12-om mjesecu života.
Doručak - jaje na mlijeku i s pavlakom. RUčak - vjerovatno povrće Večera - pahuljice za laku noć. Izmedju dojenje i dvije užine, malo voća i 1 keks za grickanje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.3.2009 14:20:30
Ivona
IZVORNA PORUKA: hanabanana
Sada smo spremni i za mrsku vakcinu u 12-om mjesecu života.
Kada smo primili zadnju vakcinu (sa 6 mjeseci)....,pitala sam da li dijete treba probati cijelo jaje da bi primilo tu u 12-om mjesecu zivota... "Ljubazna" sestra mi je samo rekla:"Jooj...,sto vi,danasnje mlade mame volite da se pravite pametne!Nema to nikakve veze!"
U svakom slucaju cemo probati prije vakcine.Ovih dana namjeravamo tek probati zumanjak.
P.S.: Hanabanana,ne pratim te....Slucajno sam te citirala u dva zadnja posta Pozz
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.3.2009 14:30:35
hanabanana
Sve i da me pratiš, ovaj komentar ima smisla.
Naime, ja se dobro sjećam, Hana kada je primala tu vakcinu doktorica me uopšte nije pitala da li je ili nije probala bjelanjak. Kasnije sam čula da me nije pitala jer valjda ove nove vakcine uopšte više ne zahtjevaju da dijete prije iste proba bjelanjac, ali valjda to prate oni doktori koji nastave čitati i nakon što završe fakultet.
Kada je mladja bila na kontroli sa 7 mjeseci rekoše da se ova vakcine sada prima u 12 mjesecu života, ne u 13-tom kao s prvom kćeri, i da se obavezno mora prije toga probati bjelanjac. Ja pitala zašto, i rekla da sam čula šta sam čula, doktorica me pogledala tipa: nije vaše da razmišljate.... Mislim bezveze.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.3.2009 14:59:19
ziki
Kada je mladja bila na kontroli sa 7 mjeseci rekoše da se ova vakcine sada prima u 12 mjesecu života, ne u 13-tom k
nama u kalendaru stoji da se prima u 13. a rekli nam da dodjemo u 12.? Mi smo juce i danas za dorucak jeli pavlaku sa hlebom. Na mele komadice sredine mu po malo stavim i jede ko nista do sad.Prije bi sa "njam" ili mljackanjem(bas je neukturan) trazio jos a danas kaze "daj". Zvace ko veliki, hvala Bogu. Juce smo zasladili sa malo banane a danas sa malo frutekove kasice od visnje. Za rucak ce bit krompiric i grasak sa supom od telece koljenice. Uzinica bila vocni jogurt.
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.3.2009 20:14:24
Anoniman
dorucak: sokic od breskve i jabuke umiksan sa rizinim pahuljicama ricak: supica od piletine, kasikica skuhane tikve i rizine pahuljice, sve skupa pomijesano
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.3.2009 22:09:06
teta berta
Doručak rižine pahuljice s jabukom i mrkvom, ručak komadić piletine, malo riže i mrkvice i malo jogurta. Inače bolje mi jede povrće kad stavim s jogurtom a jogurt smo počeli jesti neki dan. Ostalo mlijeko i mlijeko... Žene kako pravite proso kupila sam ga a ne znam kako ga napraviti jer nisam nikad.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 10:36:57
mukica
Mi smo papali skuhano> jabuka,kruska i suhe sljive >sa jednom kasikom keksa,i naravno sve smo poruckili A za rucak pileca supica sa nekim povrcem i jednom kasikom palente da to sve fino poveze.....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 10:41:57
mukica
Eto ti doktora a meni je rekla posto Emin puni godinu dana po naj vecoj vrucini da ga dovedem jedan dan kad bude malo hladnije Posto je to ziva vakcina kaze nemojte vi probavati bjelanjak prije iste,tek poslje nje...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 17:17:15
mišur
Luka je doručkovao zobene pahuljice, a ručao krompir i mrkvu sa teletinom. Sad mi super jede nepasirano, samo mu malo usitnim...Ali još nije naučio dobro žvakati... Važno je da je prihvatio komadiće Između je popio sokić od jabuke i kruške, a za užinu je bila banana i jabuka sa malo jogurta. Za večeru ćemo Nestle Kakao...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 17:49:23
bebano
Moj dječak je danas papao za doručak palentu sa pavlakom i jogurtom. Ručak ribica - mol na lešo sa kuhanim krompirom i bulgurom.. Od voća je papao bananu i krušku.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 17:55:58
juni
Emil je danas prvi put probao bananu i svidjela mu se, otvarao je usta i fino pojeo, dok mu se jabuka vec ne svidja, pravi face gadjenja ali ipak pojede
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 18:36:03
Anoniman
jao juni, mi smo sinoć samo ogulili bananu i davali joj, ona se pomamila od sreće, grize je, ne da da joj uzmemo bananu i čim gutne zalogaj primiče usta i otvara ih i pjeva mmmm mmmmm mmm. Jedva sam je sakrila jer ne smijem joj puno.:) Morali smo je snimiti koji je to šou bio, mislim da joj je to omiljeno voće dosad.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.3.2009 19:33:10
Anoniman
Dorucak slana i slatka pura. Prvo sam mu dala pure sa mladim sirom, a to je jedva islo. U drugi dio stavila malo jabukovog pekmeza, toga bi pojeo jos ihahaj. Za rucak smo bili vani pa smo kipili jednu HIPP hapicu slanu. A vecere izgleda nece ni bit, jer spava, i jos uvijek spava, po pitanju toga bit ce veselo veceras.
Pitanje za Dinu RR: Zasto ti dajes rizine pahuljice a ne rizu? Je li ima neke razlike ili zbog laakseg pripremanja? Pitam samo zato jer me zanima, jer meni se cini da je mozda zdravija riza kad se skuha pa kad se da bebi sa onom vodom gdje je kuhana. Ako ima neki fazon reci nam.
Ja sam kupila neki dan one kekse od rize, u DM-u, nadam se da znate o kojim govorim. Ja sam uzela one bez soli i bez ikakvog dodatka, da li je neko to davao bebi. Cini mi se da je bilo spomonjanja, ali... To sam kontala dat nekad, kao Sto Dina stavi sa sokom ili s nekom socnijom vockom izmijesat??
Imam jos jedno pitanje za zitarice. Isto tako, nekpo je nekad spomenuo da zitarice potopi da omeksaju pa dan posle da bebi. Priprema li neko tako?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.3.2009 0:10:19
ziki
Ja Tariku dajem proso, potpim ga 15-tak min prije kuhanja, tako su mi savjetovle forumasice. Sto se tice rizinih pahuljica, ja ih takodje dajem iz razloga lakseg spremanja jer mu ih dajem uz vocne kasice za dorucak. Popularni stiropor mu vec jedno 5-6 dana dajem da sam gricka, intenzivno vjezbamo zvakanje i hvala Bogu super nam ide. Danasnji meni dorucak pavlaka sa hljebom, njam najm, rucak kukuruz, oguljen zbog stomacica i brokulica sa supom od telejce koljenice. Uzinice su 1 plazma i 1 rizin keksic koji je bio po citavom stanu, vocni jogurt. Veceru mu nisam uvela jer hocu da zajedno rucamo a to bude oko 5 pa je posle kasno za jos jedan obrok
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.3.2009 0:11:12
juni
Ma vidila sam ja da je druga prica s bananom nego sa jabukom dala sam mu samo 5-6 kasika za pocetak ali sutra cu povecati dozu. I sto me zacudilo imao je 2 stolice a kazu da banana zatvara. E tu je na mene, ja cim pojedem bananu trka u wc