Gigana
|
IZVORNA PORUKA: Okarica IZVORNA PORUKA: Gigana Vjerujem u Boga i ne trudim se biti dobra vjernica, jer ne znam šta znači biti dobra vjernica i ko to ocjenjuje. Znam samo da kad mi je teško, tražim pomoć od dragog Boga, svaku noć pred spavanje proučim sve što znam i molim Boga da budemo živi i zdravi. Ne klanjam, ne postim, popijem alkohol jednom ili dvaput godišnje, ne jedem svinjetinu, dakle nisam vjernica u tom smislu. Trudim se da nikoga ne uvrijedim, da nikome ne pomislim nikakvo zlo, da pomognem kad mogu pomoći (materijalno, emotivno ili na neki drugi način), a kad ne mogu pomoći, onda se trudim da barem ne odmažem drugome; nastojim ne lagati i ne svađati se; nastojim da živim život dostojanstveno i da vodim računa o drugim živim bićima. Trudim se biti dobra supruga i majka, kolegica, prijateljica, kćerka, sestra. Živim dan po dan, razmišljam o svom ponašanju i nije mi uopšte teško ponašati se ovako kako sam gore navela. Živim po svojim pravilima i načelima za koja smatram da su ispravna za mene i da se ne kose sa drugima (ljudima). Gigana, svaka ti čast! Za mene postoji velika razlika između vjerovanja i religioznosti. Jedno je vjerovati, a drugo biti religiozan. Vjerujem u osnovne principe religije koji nalažu da se živi u skladu sa moralnim imperativima i vjerujem da Bog postoji. Međutim, bila bih veliki licemjer kada bih rekla da sam religiozna, budući da ne prakticiram religiju, ne ponašam se u skladu sa osnovnim stubovima islama, dakle ne klanjam, ne postim, volim popiti časicu vina itd. Upravo iz ovih razloga, prema religioznim ljudima osjećam veliko poštovanje. Upravo tako, i ja vjerujem, ali nisam religiozna i takođe osjećam veliko poštovanje prema religioznim ljudima. Čak sam i odgajana pored velike vjernice (moje nane), išla i u mekteb s njom kao mala, ali je na kraju ipak meni ostavila na volju da li ću biti religiozna kao ona ili neću. Eto, ja sam se odlučila za ovu drugu opciju, ali i dalje jako vjerujem u Boga i sudbinu koju nam je propisao.