MajkaTereza
|
Vi sto pricate kako se to treba lako zaboraviti, drzati do ponosa, kako vi nebiste da ste na njenom mjestu i sl.. mogu samo reci jednu stvar,a to je da bisteitekakoto uradili da ste upravo na njenom mjestu.Prije nego sto me napadnete cu vam pojasniti - da ste prosli sve sto je anonimna prosla, imali potpuno iste dozivljaje, shvatanja, osjecaje, roditelje, prijatelje i okolnosti- ponasali biste se potpuno isto i imali potpuno isto razmisljanje, jer ovo navedeno je upravo ono sto cini nas onim sto jesmo.. Znacida ste vi Hitler, i imalipotpuno isto odrastanje, i identican zivot,ucinili biste isto ono sto i Hitler, da ste imali identican zivot kao Majka Tereza (ne ja, ona prava :-D) radili biste sto i ona.. Iz ovog razloga mislim da je bitno ne osudjivati nikog, jer nismo setali u njenimcipelama, da jesmo,bili bismo potouno isti,i glavno pitanje u zivotu bi bilo da li ce se on vratiti.. Okolnosti nas formiraju, Ja sam bila sa likom koji se raskinuo sa mnom sto su ga poceli zigati zglobovi. Ovo nije sala, fakat se desilo.Dan prije toga smo se nesto posvadjali, onda su njega pocelizigati zglobovi dok smo bili na kafi, i on je rekao "ja ne mislim dopustiti da meni zdravlje zbog tebe ode Eto kakvih budala ima.. Poslije toga sam s tim kretenommorala zivjeti jer nisam imala kud, on se izvinjavao, ali je to puklo, i ja sam otisla cim sam skupila para i samopouzdanja. Isti lik mi je rekao "vidi sta si uradila" kad je kisa pocela padati dok smo sjedili vani i pili kafu. Djelovao je sasvim normalno, a mene je dotukao, ucinio me potpuno finansijski ovisnu o njemu, utuvio mi u glavu da sam bezvrijedna, da nikoad necu naci nekog kao on, da sam luda, nenormalna i slicno. Prije njega sam bila jaka, ponosna, vesela.. To sto je uradio sa mojim samopouzdanjem je unistilo dosta toga u narednim relacijama, i glavni je razlog sto mi brak nije savrsen. Poenta je da nikad ne znamo sta ce nam se desiti, i zbog cega neko reaguje kako reaguje. Ja recimo sad muzu predjem preko stvari koje ne bi tolerisala prije tog debila, jer je kako god okrenes "bolji od njega".. Neke dobre stvari ne vidim, jer uradi nesto sto me podsjeca na onog psihopatu. Bila sam nekad jako sposobna, snazna, i sad sam, ali me to naucilo da ne osudjujem jer nikad ne znam kakav je neciji put bio. A budala svakakvih ima.. Mozemo mi raspravljati do sutra, ali mislim da nikad ne mozemo znati 100% zasto neko ode, ili zasto ode iz bas tog razloga, pa ni sama osoba ne zna sta je tacno formiralo nju kao licnost, zasto mu smetaju neke stvari vise od drugih.Ja se nadam da ce biti kako anonimna zeli, ali poenta je da nekad zelimo nesto ne zato sto je to dobro za nas, vec zato sto se bojimo izgubiti..Zato sto mislimo da se nasa vrijednost ogleda u tome kako nas drugi vide, a voljela bih protresti anonimnu u reci joj da nije tako. Voljela bih da je to meni neko rekao , da mi je rekao "ostavi ga, sta te briga sta ce ko reci" "ostavi ga, bice drguih, boljih momaka, muskaraca, koji ce te znati cijenitia s kojim ces pokvariti sve zato sto ce ti on unistiti samopouzdanje" ili "ostavi ga, trosis vrijeme za kojim ces kasnije zaliti"..kad te neko psihicki slomi, mislis da MORAS da ga zadrzis, osjecas se glupa sto si ostala, sto nisi odmah vidjela ko je on, pa mislis kad bih samo spasila tu vezu, mozda bi sebi dolazala da nisam glupa, mozda onda ovo nije bilo uzalud, gubljenje vremena.. A ne vidis da je to pokusavanje upravoto- gubljenje vremena, trud da sebi dokazemo da mozemo da ga vratimo, nekad cak i zelja da ga vratimo kako bismo MI bili ti koje ga ostavimo, spasavanje ponosa, ovo, ono..A na kraju balade, sve to samo uzima jos vise vremena, i cini da propadamo jos dublje.. I sto vise vremena na to potrosimo, to jos vise tonemo, i cinimo da nam samopouzdanje pada.. Zato bih eto voljela da se anonimnoj uskrate muke, da on dodje, ali iz iskustva znam da bi za nju samo bolje bilo da se nikad vise ne pojavi..
|