|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  318 319 [320] 321 322   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: porodiljska naknada
13.2.2014 16:50:16   
moon 234
Drage zene,

Ja sam sastavile sve vase tj. nase zahtjeve oko 13h, sada je skoro 17h, a mi se nismo ni usaglasile oko navedenih zahtjeva,da li je to to, a kamoli da smo odlucile ko ce ici.
Dajte molim vas bez prepirki, prebacivanja itd. da se dogovorimo i da uradimo ono sto je u nasoj moci, da se situacija popravi...ja sam vec ranije spominjala da bi isla na taj sastanak, ako ikad dodje do toga, jer kako smo pocele pocela sam sumnjati da ce biti ista od toga.

(odgovor članu Bebaconi)
Neposredna veza do poruke: 7976
13.2.2014 16:51:02   
hanabanana
Moon pročitaj moj post. stranica ranije.

(odgovor članu moon 234)
Neposredna veza do poruke: 7977
13.2.2014 16:53:48   
moon 234

IZVORNA PORUKA: hapymum

Slazem se sa gore svim zahtjevima al tesko da ce ovaj.9 ikako uzeti u razmatranje

Hapymum, znam da je tacka 9. nerealna, ali zene su je 2x navela, pa sam je zato stavile, mada i smoje tacke gledista je nerealno,ali ovo samo pokazuje koliko je bitno da se usaglasimo i da kazemo ako treba imamo samo 5 zahtjeva, ali da iza svih 5 stojimo 100%

(odgovor članu hapymum)
Neposredna veza do poruke: 7978
13.2.2014 16:57:51   
moon 234
Super, slazem se dajte jos sugestija...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 7979
13.2.2014 17:04:01   
moon 234

IZVORNA PORUKA: moon 234

Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka...
Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije:
1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu
2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim)
3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade
4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama
5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog )
6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade )
7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika.
8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke.
9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama.
10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva

Znaci drage moje, prema vasim sugestijama brisem tacku 3., 4., 5 i 9, ostaje samo jos 6 tacaka...

(odgovor članu moon 234)
Neposredna veza do poruke: 7980
13.2.2014 17:05:39   
Bebaconi
predlazem da se trazi navedeno, a ostale izmjene zakona po uzoru na hrvatski zakon.

(odgovor članu moon 234)
Neposredna veza do poruke: 7981
13.2.2014 17:14:33   
srećicaa
Ja mislim da sugestije treba smanjiti na 5, a max na 7. Mogu se drugačije malo napisati, ali osnovne su:
-redovna isplata
-jedan zakon koji je isti prema državnim i privatnim poslodavcima, bez mogućnosti varijacija kolektivnih ugovora (npr. da je svaki poslodavac dužan isplatiti razliku do iznosa prosječne plate u federaciji) jer iako nemam ništa protiv toga što majke koje rade u državnim firmama primaju punu platu, ipak tu platu dobijaju zahvaljujući mojim doprinosima, a ja recimo ne dobijam to što je suludo, a zašto ja ne dobijam, jer većina političara imaju svoje firme i ne žele privatne poslodavce da tjeraju da izdvajaju sredstva za radnike koji im u tom momentu ne donose novac. Poslodavac je oslobođen i doprinosa za ženu koja je na porodiljnom.
-povećanje visine naknade za majke koje nisu u radnom odnosu

Sada tu ima više varijacija, ali mislim da treba sastaviti realne zahtjeve, za koje možemo očekivati ispunjenje, a tražiti nerealne stvari je samo pucanj u prazno i davanje vjetra u leđa političarima da nikada ništa ne neprave za nas. nisam sve pročitala i pregledala, ali ću večeras kada mi mali zaspe ili kada muž bude s njim, pa ću dati i za ostalo svoje mišljenje. I dalje stojim iza toga da sam spremna ići na razgovor, ako je to uopšte potrebno.

¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨*
Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

(odgovor članu moon 234)
Neposredna veza do poruke: 7982
13.2.2014 17:20:53   
leki_4you
Zene moje da se ne zavaravamo puno, Konakovic ce ili nece sve ovo sto trazimo predloziti prvo na Klubu poslanika stranke kojoj pripada, potom ce ako mu daju zelenoo svjetlo na sjednici Skupstine traziti izmjene zakona e hoce li biti interesa da se zakon izmijeni vidjet cemo..On sam nam ne moze pomoci moze samo saslusati...

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 7983
13.2.2014 17:27:20   
srećicaa
Zato i mislim da ne treba pretjerivati. A treba svakako Dini reći ako neće oni ovo preuzeti i na kraju okititi se kao borci za prava majki tražiti ćemo dalje ko hoće.

¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨*
Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

(odgovor članu leki_4you)
Neposredna veza do poruke: 7984
13.2.2014 17:30:33   
leki_4you

IZVORNA PORUKA: srećicaa

Zato i mislim da ne treba pretjerivati. A treba svakako Dini reći ako neće oni ovo preuzeti i na kraju okititi se kao borci za prava majki tražiti ćemo dalje ko hoće.

Slazem se u potpunosti...

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 7985
13.2.2014 17:32:21   
Mrvica_83
Samo da podrzim sve sto ste pisale, ja nisam bila kuci cijeli dan pa tek vidim .. user posted image user posted image Vrijeme je da se nesto pokrene ! Sta je na kraju dogovoreno ? Da li je iko dobio naknadu ??

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 7986
13.2.2014 17:54:37   
Hanady RR

Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka...
Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije:
1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu
2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim)
3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade
4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama
5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog )
6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade )
7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika.
8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke.
9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama.
10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva

Znaci drage moje, prema vasim sugestijama brisem tacku 3., 4., 5 i 9, ostaje samo jos 6 tacaka...

2.Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim)
3.brisati..to je bila dobra volja Gradske uprave..u skladu sa budžetom koji su tada imali...
4.Jednokrtana pomoć je Općinska naknada i ista ima uvjete ko je može otvariti...različita je od opštine do opštine jer relano iste budžete nemaju sve opštine niti isti broj stanovnika...ovaj zahtjev prema kantonalnom poslaniku je neralan a nadalje isto nije mogueć...jeste moguće da neke opštine msnaje iznos il ga ukinu i taj novac preusmjere nedgje drugo al one općine koje nemaju novaca povećat je ne mogu.
5.Dužina porodiljskoga regulčisana je zakonom o radu i 12 je mjeseci...ovaj dio koji se tiče iskorištavanja do strane poslodavaca koji zahtjevaju ranije vraćanje na posao je tačka koja je u nadležnosti inspekcija...u tom smislu zahtjveati od kantona da pojača rad kantoanlne inspekcije rada u svrhu zaštite trudnica i porodilja na radu a u skladu sa postojećim zakonom jer on uveliko ima propise i sankcije koje se moraju koristiti kao nauk onima koji svjesno krše zakon, sxpeditivnost u rau inspekcije ...bi bila ova tačka...
6. Zakon kaže da se nekima plaća nekima ne...ko nema novaca kao privtanik koji je uložio svoja sredstav u firmu i za vrijeme odsustav radnika on mora plaćati durgoga ovaj zakon ostavio je niz mogućnosti da svi nisu obavezni isplatiti do 100% plaće...može se tražiti da svi moraju plaćati 100% plaće al to vam je nerelan stav , nažalost privatnik je svoje novce uložio u tu firmu.
7.kantolani zakon kaže 60% od prosječene plaće federacije po posljednjim statističkim podacima...Iznos te nakande se mjenja jer se mjenja prosječna plaća federacije...ujednačavanje bi značilo izbacivanje stava o plaći federacije iz zakona al onda se nebi znalo kojih 60% od čega...logično...u tom smislu možete predložiti izmjene koja kaže '' 60% prosječne plaće federacije po posljednjim statističkim podacima s tim da porodilja koja primi prvi iznos u toku podisljkoga sa istim primanjem nastavlja do kraja porodiljskoga'' međutim onda morate znati da se neka može porditi kada je prosječćna plaća 490 i do kraja tako primati...a neka kada je 409 i do kraja tako primati što je opet nekorektno te ja sa ovim zahtjevom išla ne bih, a vi odlučite.
8.Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke. ( Ovdje bih išla samo na troje i više...povećanje nakande te za rođenje blizanaca...jedno i dva djeteta su standard tj...prosjek naših porodica te bi to bilo nerelano)
9.Ni pod razno...to je nemoguće...aliiiiiiiiii povećanje nakande za nezaposlene je neophodno jer je navedena suma mizerija...taj dio zakona tražiti u izmeni za povećanjem najmanje 40%...do 200 Km najmanje bi bilo relano u ovom prvom letu s tim da se sotavi prostor da se iste povećavaju srazmjeno smanjenju broja nezapolsneih.
10.Ova tačka 10 je u okviru ove tačke 5... zahtjevati efikasniji rad inspekcije i rpovedebe zakona koji je na snazi kao i sankcionisanje onih poslodavaca koji ga krše...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu moon 234)
Neposredna veza do poruke: 7987
13.2.2014 18:12:58   
Ellaaaa
zenice moje vidim svasta pisete pa moram dati komentar:Prvo ovakvim prepucavanjem nismo i necemo stici nidokle,a kao drugo sad kakva je situacija u drzavi je takva da mozemo traziti samo da nam budu redovne isplate.Bilo gdje da zena radi dal privatno ili u drzavnoj treba traziti da ima pravo biti godinu dana na porodiljskom i da imaju sve ista prava a to je da dobijaju novac u punom iznosu plate,znaci samo to dvoje trazitia POSEBNO HOCU DA NAGLASIM ZA MAJKE KOJE NERADE DA IM SE OMOGUCI ODREDJEN IZNOS BAR PRIBLIZAN NASEM KOJE RADIMO NEGO BIJEDNIH 120 km.ZNACI POGOTOVO ZA NJIH TRAZITI DA SE ZAKON UVEDE.SVIM POLITICARIMA BIH PORUCILA DA NAM TO OMOGUCE JER CE I STOPA NATALITETA RASTI I BAR DA NAM NA OVAJ NACIN NADOKNADE IZGUBLJENE ZIVOTE I MNOGU DJECU U RATU.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 7988
13.2.2014 18:13:59   
moon 234
Odlicno, takve sugestije su potrebne, jako konstruktivno!

Neposredna veza do poruke: 7989
13.2.2014 18:17:11   
Ellaaaa
DRAGE MOJE PREKO NOCI SE NISTA NEMOZE RIJESITI,MI SMO NA PORODILJSKOM OD DANAS DO SUTRA ZNACI SAD SE BORIMO I ZA BUDUCE MAJKE TREBACE DOSTA VREMENA DA SE OVIH 10 PRIJEDLOGA UZME U RAZMATRANJE,TOLIKO OD MENE.OVIM PREDHODNIM PORUKAMA SMO SAMO ZAKUHALE SAME IZMEDJU SEBE,VELIKI POZZZZZ SVIMA,SUTRA POSTAR KUCA NA VRATA.

(odgovor članu Ellaaaa)
Neposredna veza do poruke: 7990
13.2.2014 18:52:41   
eaeb
Smatram da se redovna isplata i isplata zaostatka nema šta razmatrati- to se treba i mora riješiti odmah.
Izmjene zakona su druga priča, jer to je već proces- mada se mora biti istrajan u zahtijevima inače se ništa neće postići.

(odgovor članu Ellaaaa)
Neposredna veza do poruke: 7991
13.2.2014 21:40:18   
roda03
Moj prijedlog su 4 tacke:

1) Da se naknade isplacuju najkasnije do 10. svakog mjeseca
2) Zakonom regulisati duzinu porodiljskog odsustva u trajanju od 12 mjeseci, bez obzira na sektor u kojem se porodilja zaposlena(privatni, drzavni, itd)
3) Visina naknade da bude u visini jedne prosjecne plate u FBIH(i za zaposlene i nezaposlene), s tim da poslodavac, zaposlenim nadomiruje do punog iznosa plate kao i do sada, ukoliko to zeli
4) Za socijalno ugrozene slucajeve, jednokratna pomoc u iznosu 70% prosjecne plate u FBiH

(odgovor članu moon 234)
Neposredna veza do poruke: 7992
13.2.2014 22:00:13   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: roda03

2) Zakonom regulisati duzinu porodiljskog odsustva u trajanju od 12 mjeseci, bez obzira na sektor u kojem se porodilja zaposlena(privatni, drzavni, itd)
3) Visina naknade da bude u visini jedne prosjecne plate u FBIH(i za zaposlene i nezaposlene), s tim da poslodavac, zaposlenim nadomiruje do punog iznosa plate kao i do sada, ukoliko to zeli
4) Za socijalno ugrozene slucajeve, jednokratna pomoc u iznosu 70% prosjecne plate u FBiH

U vezi sa tačkom 2.
Član 55.
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porođajn oodsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno.Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, žena može da otpočne porođajno odsustvo28 dana prije očekivanog datuma porođaja.Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.

Koji dio Zakona da se mjenja ...jer Zakon kaže 12 mjeseci.....

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu roda03)
Neposredna veza do poruke: 7993
13.2.2014 22:24:28   
roda03
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

U vezi sa tačkom 2.
Član 55.
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porođajn oodsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno.Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, žena može da otpočne porođajno odsustvo28 dana prije očekivanog datuma porođaja.Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.

dine neprekidn

Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na placeno porođajno oodsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno.Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, žena može da otpočne porođajno odsustvo28 dana prije očekivanog datuma porođaja.Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.

Neposredna veza do poruke: 7994
13.2.2014 22:46:14   
deset_a
Zna li neko sta ce biti s nama iz opcine centar?!

Čekamo 15.10. :-) aBd

(odgovor članu roda03)
Neposredna veza do poruke: 7995
13.2.2014 23:10:51   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

U vezi sa tačkom 2.
Član 55.

dine neprekidn

Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na placeno porođajno oodsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno.Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, žena može da otpočne porođajno odsustvo28 dana prije očekivanog datuma porođaja.Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.

To je uređeno već...
ne vidim razlog da uređujemo u zakonu ono već uređeno već da poboljšamo postojeće valjda
da nam bude jasnije

''Osnovna prava majki porodilja u FBiH okvirno su utvrđena Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom (Službene novine FBiH” broj 36/99, 54/04, 39/06 i 14/09). Naime, članom 89. određeno je da su temeljna prava koje ostvaruje porodica sa djecom, između ostalih, naknada umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta i novčana pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. Članom 90. utvrđeno je da se način, postupak, organi i finansiranje ovih prava bliže uređuju kantonalnim propisima s tim da se propisom kantona mogu utvrditi i druga prava porodice sa djecom. Zakonom o radu FBiH (Službene novine FBiH broj 43/99, 32/00, 29/03) utvrđeno je da zaposlenica za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno (član 55) i da za to vrijeme ima pravo na naknadu plaće (član 72). U skladu sa članom 93. Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom naknada umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, utvrđuje se u procentu od ostvarene plaće u periodu od šest mjeseci prije porođaja. Taj procenat, vrednovan na osnovu šestomjesečnog rasta plata u kantonu, utvrđuje se propisom kantona. Pravo na novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu različito je uređeno kantonalnim propisima.''

i evo super dio koji se odnosi na propise u sarajevskom kantonu

''Na području Kantona Sarajevo ova oblast uređena je kantonalnim Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 16/02, 8/03, 2/06 i 21/06) i Naredbom o iznosima po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 26/09). Članom 142. Kantonalnog zakona saglasno članu 6, stav 2a Naredbe propisano je da žena majka u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta ima pravo na naknadu umjesto plaće u iznosu od 360 KM mjesečno. Međutim, na osnovu člana 143. Kantonalnog zakona iznos naknade utvrđuje se u postupku za svaku ženu posebno, u vrijednosti 60% prosječne neto plaće u FBiH s tim da taj iznos ne može biti manji od najniže plaće za zaposlenike u FBiH određene propisima Vlade Federacije, odnosno Općim kolektivnim ugovorom (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 19/00). Dakle, visina iznosa porodiljnih naknada u Kantonu Sarajevo mijenja se u skladu sa visinom prosječne plaće ostvarene u FBiH, prema podacima koje objavljuje Federalni zavod za statistiku. Od 01. februara 2010. godine za žene-majke u radnom odnosu isplaćuje se naknada u iznosu od 432,00 KM i primjenjivat će se do naredne izmjene prosječne plaće ostvarene u Federaciji BiH. Ukoliko žena-majka u radnom odnosu nije zasnovala radni odnos najmanje šest mjeseci prije poroda, naknada plaće obračunava se u visini od 50% od najniže plaće u Federaciji BiH, te se u skladu sa prethodno navedenim, ovim korisnicama po posljednjim podacima Fedralnog zavoda za statistiku isplaćuje 216,00 KM. Žena-majka koja nije u radnom odnosu ili se nalazi na redovnom školovanju po navedenoj Naredbi ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 120,00 KM mjesečno u trajanju od godinu dana. Takođe je prethodno navedenom Naredbom propisano da jednokratnu novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta ostvaruju korisnici dodatka na djecu u iznosu od 210,00 KM. Pored ovog davanja žena-majka ima pravo na pomoć u prehrani djeteta do 6 mjeseci starosti i dodatnu ishranu za majke-dojilje u iznosu od 48,00 KM mjesečno. Ovo pravo se ostvaruje takođe samo ukoliko su ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava na dječiji dodatak. O pravima u oblasti zaštite porodice sa djecom u prvom stepenu rješavaju nadležne općinske službe za pitanja zaštite porodice sa djecom, a u drugostepenom postupku o pravima i obavezama po osnovu Kantonalnog zakona rješava resorno kantonalno ministarstvo. Sredstva za finansiranje zaštite porodice sa djecom, u okviru koje se nalazi pravo na naknadu ženi–majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, finansiraju se iz kantonalnog budžeta, a dinamika isplate naknada u Kantonu Sarajevo, prema podacima iz resornog kantonalnog ministarstva je redovna''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu roda03)
Neposredna veza do poruke: 7996
13.2.2014 23:51:23   
Latinka
Hanady, ako bi se islo na ove razgovore, mislim da bi ti trebala, jer znas o cemu govoris. To je tvoja bransa, poznajes zakone, znas se izraziti na tom polju, a i do sad si mnogima pomogla na ovom forumu.Nemoj pomisliti da je ovo neka provokacija, zaista ozbiljno mislim

I. srce mamino 16.01.2012.
A. mamin dobrica 21.02.2014.

Neposredna veza do poruke: 7997
14.2.2014 0:24:31   
2strawberry
Izvinite sto upadam, ali moram vam reci ako dogovarate sastanak trebao bi ici neko ko se razumije u to o cemu se prica, ne zelite djelovati neozbiljno i postavljati neke nerealne, da ne kazem smijesne zahtjeve. Hanabanana je to lijepo objasnila u njenom postu, a i Hanady isto tako... Evo mene prvu su umorile gluposti koje sam ovdje iscitala, pa mogu misliti kako bi Tek Konakovica umorile. A isto tako treba pokazati da se u potpunosti razumijete u svoja prava i da vas ne mogu zezati tek tako. Ali isto tako da se razumijete sta mozete a sta ne, i sta je u cijoj nadleznosti.
Mi u Zenici imamo i vece probleme, gdje naknade kasne po 6 mjeseci, ali bar su i naknade vece - 80% plate... Nisam znala da su i u Sarajevu pocela kasnjenja.. Ovo je stvarno tuzno sto nam rade, da se osjecamo kao socijalni slucajevi koji traze milostinju. Koje pare se vrte na budzetu i na sto sve odlaze, a nama kasne ove ionako bijedne naknade..

(odgovor članu Latinka)
Neposredna veza do poruke: 7998
14.2.2014 7:43:52   
idana_85
Hanady, nisam u toku. Je li to usvojen ovaj zakon vidim a navodis sluzbene novine u kojma je objavljen, a ce sada i nezaposlene majke imati vecu naknadnu?

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu 2strawberry)
Neposredna veza do poruke: 7999
14.2.2014 7:51:48   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: idana_85

Hanady, nisam u toku. Je li to usvojen ovaj zakon vidim a navodis sluzbene novine u kojma je objavljen, a ce sada i nezaposlene majke imati vecu naknadnu?

Ne...
ovo su odredbe koje su na snazi godinama....
nema izmjena usvojenih...

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 8000
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  318 319 [320] 321 322   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  318 319 [320] 321 322   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *