|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 27.8.2013 22:23:05
|
|
|
|
bucko
|
Pročitah sve.I svašta.Ne pamtim nicove,a posebno ne mogu popamtit ko je kome i šta citirao.Ugl,Hanadi tu smo negdje sa razmišljanjem.Nemam ništa protiv dijaspore (cinici bi dodali "efikasno"),odnosnoimam taman koliko i protiv nas "domaćih".Shvatam da velika većina nije dijaspora svojevoljno.Najprije-komentar na standard života.Jeste da radite,da nema kašnjenja,da je sve strogo sistematizirano.Al brate i zaradite,preciznije-zaradite po zasluzi.Uz to,rješeno zdravstveno,porodiljno,bolovanje itd.Ovdje-sve znate.Istina,ovdje je dosta lezihljebovića pa ne bi minderpuze digli dupe za manje od milje,al' oni bi tako i tamo i 'vamo.Realno-ne pričajte da slomi posao.Ovdje slomi život.Dalje...Saobraćaj i kultura generalno.Ne nervira mene bosanski Švabo što parkira u Titovoj na trotoar,jer bi domaći da mogu u haustor parkirali.Već što Švabo u Kelnu na to ni ne pomisli,a u Saraj'vu-mahaj Boga ti!I tako kad je i o smeću i ostalom riječ.OK,mi ovdje jesmo daleko od Kelna,al' ako ste u Kelnu kako treba,što vam se ovdje desi?Patriotizam i nostalgija?Ne priznam ja to.Ne žalite se na tugu za rodnom grudom.Jer onda po njoj pljujete-te skupa,te prljava,te vaka,te naka.Ako je tol'ka ljubav-pokažite.Ne parama (jedino),već eto tim parkiranjem,smećem,itd.Ne očekuje niko od bauštelca da ovdje fabrike otvara.Poštujte i ovdje pravdu i zakone,kao tamo.Pa čak i ako je prijava boravka u pitanju.JER TO JE BOSANSKI ZAKON,koji granični policajac ne zna interpretirati na engleskom jer MOŽDA je imao jedva uslova za SSS.No ovdje je ionako zemlja kontradiktornosti,zemlja nezaposlenih,a punih kafića.Zemlja sa zakonima,bez zakona.Zemlja puna doktora,inžinjera,pravnika,ekonomirta,zidara,smetljara,trgovac.A opet puna bolesnih,kriminalaca,srušena i prljava,sirota i bogata,žedna i gladna dok joj prazne njive voda obljeva.I uvijek ću svakom reći-da,takva je kakva je,ja druge nemam,pa se trudim u ovoj mojoj Bosni gladnog nahraniti,bolesnom pomoći,pred kućom pomesti,po zakonu živiti.Jer ja druge Bosne nemam.I kol'ko god vam bujruma dali,ne dolazite ako nećete dobro donijeti,ostaviti i ponijeti.Ne dolazite,tako vam vaše Bosne,Njemačke,Švedske,Austrije...
|