|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  140 141 [142] 143 144   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
23.2.2013 17:48:18   
Daliyah92

IZVORNA PORUKA: ajla86

cure moze savjet.....
cesto bebi kad se uznemiri ucim sta znam i neznam user posted image i to je smiri bas,ali cesto sam neprikladno obucena i bez abdesta...jeli problem uciti sure-dove tako???

Koliko ja znam nema nikakve smetnje user posted image Bio bi problem da ucis iz Kur'ana a ovako mislim da nema nikakvih problema user posted image Ali eto, nisam ja ovdje "muftija" neka to nasa jasmin objasni, ona je uceVnija user posted image

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 3526
23.2.2013 17:52:52   
rerica

cure moze savjet.....
cesto bebi kad se uznemiri ucim sta znam i neznam user posted image i to je smiri bas,ali cesto sam neprikladno obucena i bez abdesta...jeli problem uciti sure-dove tako???

uci mu Ajetul-kursi, Ihlas, Felek i Nas

a sto se tice oblacenja mozes sve sto znas na pamet da ucis,a bolje bi bilo da si pod abdestom,al opet kazem mozes i tako...

kod mene je princip sve sto je bolje tezim ka tome....user posted image

< Poruku je uredio rerica -- 23.2.2013 17:54:31 >

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 3527
23.2.2013 17:54:32   
Daliyah92
ajla, samo bih te jedno opomenula user posted image Kazes da ucis sto znas i ne znas.. Nemoj uciti ono sto ne znas, jer tako mozes pogresno rijec izgovoriti i da se skroz okrene znacenje cijelog ajeta ili sure. Nauci jednu suru kako treba i nju stalno ponavljaj ali nemoj uciti ono sto ne znas user posted image Ovo ti je moj iskreni savjet, nemoj me pogresno shvatiti ili se ljutiti user posted image Mozes nauciti Fatihu, Ihlas, Felek i Nas, lagane su a vrijedne. Ili bar jednu-dvije od njih a nemoj uciti ono sto ne znas dobro.

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 3528
23.2.2013 18:07:31   
ajla86
hvala cure moje ljepe...
ma imam problem sa izgovaranjem iskreno da kazem...pogotovo kad ona pocne histericno da place ja to zbrda sa dola...inace sam poznata po svojoj panici kad je mala u pitanju user posted image user posted image user posted image kad ona tako place da me neko pita kko se zovem nebi znala...a da naucim prevod???opet bi mi lakse bilo tako,sta mislite

Neposredna veza do poruke: 3529
23.2.2013 18:10:15   
rerica

hvala cure moje ljepe...
ma imam problem sa izgovaranjem iskreno da kazem...pogotovo kad ona pocne histericno da place ja to zbrda sa dola...inace sam poznata po svojoj panici kad je mala u pitanju user posted image user posted image user posted image kad ona tako place da me neko pita kko se zovem nebi znala...a da naucim prevod???opet bi mi lakse bilo tako,sta mislite

kad vec tako nisi sigurna dali pravilno izgovaras,jer se samo jedan harf moze pogresno protumaciti i odnositi,bolje bi ti bilo svojim rijecima,a ti znas najbolje kako,sta !!!

P.S. mlada si pa pocni pomalo i uciti Arapsko pismo user posted image

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 3530
23.2.2013 18:14:28   
ajla86
hvala rerice....

potrudit cu se,jer sam primjetila da maloj tako smirujuce djeluje moje ucenje....sa svim mogucim greskama hahaha jos kad inahAllah naucim pravilno bit ce mi ko bubica ona mirna heheheh...

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 3531
24.2.2013 12:06:28   
aazra
Ajla, imaš li neku knjizicu dova u kući? Ima posebna dova za zaštitu djeteta. Inače, ja bih uz ovo sve dodala Ajetul Kursiju i dove koje počinju sa "Subhanallah".

Inače, ja imam problem što ne znam arapski, ali imam jednju knjigu gdje je 30 - dzuz iz Kur'ana s transkriptom izgovora, mada dosta toga nadjem na Youtube-u, naravno ukucaš koju suru zelis - ima poznatih učača Kur'ana, koji prelijepo uče, razumljivo, tako da ja većinu toga što sam naučila preko transkripta uporedim sa izvornim učenjem i tako se trudim ispraviti greške.

A sad da li uspijevam , Allah najbolje zna user posted image

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 3532
24.2.2013 12:58:40   
mama x3
selam

Drage zenice, iskoristite blagodat zivota u Sa. Razgovarala sam sa dosta zena koje tamo zive sve se hvale da ima dosta mjesta gdije se moze uciti sufara a i arapski i to organizovan i prevoz i zena da pricuva dijecu dok su majke na casu...... i centri su u razlicitim dijelovima grada pa mozda ima nesto u vasoj blizini...

..... svaki hair vam zelimuser posted image

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3533
24.2.2013 13:02:42   
Daliyah92
aazra, dobra ti je to ideja da upalis nekog ucaca da uci jer za njega sigurno znas da ispravno zna. Tako smo mi kao djeca ucili sure, sve slusajuci. Tako vidis gdje grijesis i s vremenom ponavljajuci uspijes i ti neka slova izgovoriti. Kad god imate priliku upalite sebi tako ucenje Kur'ana i ponavljajte s njim, sure koje vec znate ali ih ne znate dobro izgovarati. Znam da je arapski jezik malo tezak za nas ali se moze nauciti ko se potrudi.

Ja sam jedno vrijeme ucila sure sa transkripcijom i naravno pogresno naucila, npr. tu pise slovo "s" a u arapskom imaju 3 slova "s", i kasnije sam to jedva ispravila, jer je u mozgu ostalo jedno "s" a trebalo je neko drugo...ako me razumijete user posted image Tako da sam prestala tako uciti i sve ucila slusajuci, i kad sam naucila citati i tad sam citala i slusala sure i tako ucila.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3534
24.2.2013 13:23:19   
jasmin
ZAŠTO SAM PRESTAO DA VRŠIM ABORTUSE? (dr Stojan Adašević)

Osnovno lekarsko vaspitanje stekao sam za vreme studija na Beogradskom medicinskom fakultetu u periodu 1951-1957. godine.

Učen sam, prema tada važećoj doktrini, da je dete živo tek sa prvim plačem. S katedre sam, u okviru različitih odseka Medicinskog fakulteta, slušao uvek isto: “Dete je živo tek sa prvim plačem. Pre toga ono je samo organ majke, kao što je, na primer, zub, slepo crevo ili bubreg. Izvaditi iz majke zub ili slepo crevo isto je što i prekinuti već započetu trudnoću. Tim aktom, veštački izazvanim abortusom, vi uklanjate samo organ majke. Razlog zašto to nije dozvoljeno raditi bez saglasnosti komisije za prekid trudnoće jeste opasnost da nestručna lica dovedu život žene u pitanje. To se mora raditi u za to opremljenim ustanovama, i do određene starosti trudnoće, do kada je relativno bezbedno. Svaki kasniji prekid trudnoće mora da odobri specijalna komisija i mora biti reči o velikoj medicinskoj ustanovi”
Tako su nas učili u to doba, a i presude ondašnjih sudova bazirale su se na krivičnom zakonu koji je govorio isto – plod je “živ od momenta prvog plača”. Čitane su nam na sudskoj medicini čak i neke presude gde se pominjalo da onaj koji ubodom noža u trbuh trudne žene ubije i plod i izazove porođaj sa mrtvim plodom odgovara samo za laku telesnu povredu jer kod majke nijedna kost nije povređena, prema tome to je laka telesna povreda, a plod se u povredi i ne pominje. Onaj ko nije rođen ne može biti ubijen.

Tako vaspitavan i učen od svojih nastavnika, krenuo sam da specijaliziram ginekologiju i akušerstvo i hrabro da vršim utrobna čedomorstva – arteficijalne abortuse. Prvo sam to radio pod budnim okom starijih kolega, a posle i samostalno. Bio sam ubeđen da radim ispravan posao, i trudio sam se da to “vađenje zuba” ili utrobno čedomorstvo što manje boli ženu i da prođe sa što manje komplikacija.

Jednog dana, mislim da sam već bio mlad specijalista, sreo me je jedan poznanik i, pošto smo išli u istom smeru, usput smo se raspričali. Na njegovo pitanje da li radim abortuse, ponosno sam odgovorio: “Kako da ne! I to u lokalnoj anesteziji, tako da je žena svesna, ja sa njom pričam a ona i ne primeti (ako sam dobro dao anesteziju) da sam već uradio abortus, i biva prijatno iznenađena kad joj kažem da je gotovo, a ona tek očekuje početak”. Na to me je on pitao da li znam da su to živa bića, da ja ubijam život ljudskog stvora? Sa podsmehom sam mu rekao “Ma hajte, molim vas, kakve gluposti! To su neformirane mase!”

Vreme je teklo, javljala su se nova naučna dostignuća i pojavio se i ultrazvuk sa svojom dijagnostikom. Počeo sam da ga obilno koristim i da se u njemu usavršavam. Doneo mi je puno iznenađenja. Video sam plod, rad njegovog srca, njegove pokrete, otvaranje usta. Kod starijih plodova zapažao sam i pojavu sisanja palca, a onda, pošto je dijagnoza trudnoće bila postavljena, ta žena je po njenom zahtevu, išla u salu za abortuse – takozvanu kiretanu – da bi se izvršilo utrobno čedomorstvo. Ruka koja se do malopre kretala posle toga je često puta ležala na instrument-stolu, nepokretna, mrtva, palac koji je plod do malopre sisao – bio je tu, ali mrtav. Počeo sam da razmišljam, pa ovo je ipak živo, ima usta, sisa palac, kreće se. Eksperimenti nam pokazuju da na duboke prodorne tonove plod reaguje ubrzanim pokretima, što se sve vidi na ultrazvuku, a posle evo, to isto ljudsko biće leži u komadima na instrument-stolu ili su njegovi izvesni delovi u tegli vakum aparata.

Jedanput se desilo da je trebalo da izvršim utrobno čedomorstvo, a da je jedan član tog para bio moj bliski rod. Samouvereno sam seo i počeo da radim, otvorio grlić i zgrabio kleštima prvo na šta sam naišao i izvukao ruku. Bacio sam je na instrument-sto i gle, živac ruke pao je na deo koprese polivene jodom. Jod je nadraživao živac i ruka je počela da se trza. Normalan efekat koji smo puno puta na vežbama iz fiziologije radili sa žabama i njihovim živcima, kada smo pručavali fiziologiju mišića i živaca. Pošto se ovo vrlo retko dešava, a meni se ovo desilo samo jedanput, rekoh sestri: “Pazi, trza se kao živčano-mišićni preparat”. Sestra odgovori: “Ju, kao da je živo”. Uđoh ponovo u matericu i zgrabih nešto i sad izvukoh nogu. Rekoh u sebi: “Pazi, da ti sada nervus išijatikus ne padne na jod, pa da ti se sad i noga ne trza. “Pažljivo ja spustih nogu na sasvim drugi kraj, ali neka iznenadna buka – pad nekog gvozdenog predmeta u susednoj sobi me trže, te se noga izvi – odlete i živac pade na jod. Noga se trza. Sada, sav napet, opsovah, jer mi se to prvi put desilo u mojoj praksi (a bila je u to vreme već vrlo bogata) i rekoh poluglasno: “Sada još samo fali da izvučem srce koje kuca”. Uđoh kleštima zgrabih i … stvarno, ja izvukoh i bacih na kompresu srce koje je kucalo. Stadoh sa radom, odjedanput shvatih da je to ubistvo, jer sam do malopre na ultrazvuku video to živo srce kako kuca, ruku i nogu kako se miču, dok su još bili svi u jednom komadu. Ne znam kako sam izgledao, ali odjedanput sam čuo glas sestre: “Doktore, šta je sa vama, je li Vam loše?! “Da li da zovem nekog dugog da završi?” Trgoh se. U sebi se pomolih Bogu i rekoh: “Bože, vadi me sada iz onog u šta sam upao.” Počeh ponovo da radim i bez ikakvih komplikacija završih ono što naš naivni narod zove “čišćenje”.

Od tog doba, počela su moja razmišljanja i shvatanja da bez obzira što ne radim privatno, što ne radim direktno za novac, ipak sam izvršilac ubistva, i to ne samo dželat nego i sudija koji to odobrava i presuđuje… Pravdao sam se pred sobom, da sam samo stručnjak – vojnik snajperista koji kao u ratu puca i ubija iz principa – za ideju, a ne plaćeni ubica, privatni ilegalni aborter, koji ubija za novac. Slaba vajda.

Počeli su čudni snovi sa noćnim morama. Kao rezultat svega toga sazrela je moja odluka da prekinem da vršim utrobna čedomorstva koja sam radio 25 i više godina. I to po deset–petnaest dnevno, a nekad i više. Razlog – moje saznanje da je ljudski plod od svog samog začeća živ i živo biće, i da to nije ni organ majke, ni organ oca, već nešto treće. Sve ovo nije bilo plod nikakve teološke indoktrinacije, kao što to žele da prikažu pojedini ateisti i feministkinje, već čisto iskustvo stečeno poznavanjem biologije, bioloških i medicinskih zakona i ultrazvuka. To što se moje saznanje poklopilo sa teološkim stavom po kom je ljudski plod živo biće od začeća, dakle od same zigote (oplođene jajne ćelije), samo je dolazak do istog cilja preko dva različita puta. Ja se u ovom članku baziram na čistoj faktografiji, materijalističkoj i materijalnoj tehnici, koja nasuprot nekim krivičnim zakonicima i učenjima – dokazuje da je ljudski plod živ od začeća.

Smatram da činjenicu da je ljudski plod živ od začeća treba više i češće iznositi kako u masovnim medijima, tako i preko propovedi i specijalnih predavanja pred ovaj naš narod. Isto vredi i za stav da je utrobno čedomorstvo mnogo veći i teži greh od običnog ubistva, jer je ljudski plod u materici nemoćan da se brani, a ništa nije skrivio, on je jedini bez lične krivice u ljudskom rodu, jer on još nije rođen. Ovome je cilj da bračni i vanbračni parovi shvate kolika je njihova odgovornost u trenutku bračnog ili vanbračnog polnog čina, i to pred Bogom i pred sobom, i kakve posledice taj čin donosi.

(Akos.ba/znakoviporedputa.com)
Filed in: Izdvojeno, Zdravlje

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

Neposredna veza do poruke: 3535
24.2.2013 13:29:23   
jasmin
http://tanzil.net/#78:3
Evo jedna prelijepa stranica za učenje Kur`ana. Sa lijeve strane imaju opcije kojeg učača želiš,ima i Korkutov prijevod na naški user posted image .
Meni je profesorica Kur`ana u Medini preporučivala da učim uz Ahdarija...Al Akhdar je u ponuđenim učačima.
Možete pratiti čitanje i slušati pravilno učenje na jednom mjestu user posted image .

< Poruku je uredio jasmin -- 24.2.2013 13:32:05 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3536
24.2.2013 13:36:32   
Alma_27

IZVORNA PORUKA: jasmin

Evo jedna prelijepa stranica za učenje Kur`ana. Sa lijeve strane imaju opcije kojeg učača želiš,ima i Korkutov prijevod na naški user posted image .
Meni je profesorica Kur`ana u Medini preporučivala da učim uz Ahdarija...Al Akhdar je u ponuđenim učačima.
Možete pratiti čitanje i slušati pravilno učenje na jednom mjestu user posted image .

odlicna je. ja sam ucila uz Sudaisija i Husaryja. Husary malo sporije uci

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3537
24.2.2013 13:45:13   
Alma_27

IZVORNA PORUKA: aazra

Ajla, imaš li neku knjizicu dova u kući? Ima posebna dova za zaštitu djeteta. Inače, ja bih uz ovo sve dodala Ajetul Kursiju i dove koje počinju sa "Subhanallah".

Inače, ja imam problem što ne znam arapski, ali imam jednju knjigu gdje je 30 - dzuz iz Kur'ana s transkriptom izgovora, mada dosta toga nadjem na Youtube-u, naravno ukucaš koju suru zelis - ima poznatih učača Kur'ana, koji prelijepo uče, razumljivo, tako da ja većinu toga što sam naučila preko transkripta uporedim sa izvornim učenjem i tako se trudim ispraviti greške.

kao profesor jezika moram vas upozoriti da se SAMO sa zivim predavacem moze nauciti izgovor i pravila ucenja i izgovaranja (ovo naravno vazi za sve jezike i ucenje jezika opcenito). knjige, dvd-ovi i sl. su samo pomocna sredstva ucenja. nemojte samostalno uciti sufaru i tedzvid! kad pred predavacem samostalno budete ucili i on to ocijeni zadovoljavajucim mozete kod kuce da vjezbate uz internet.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3538
24.2.2013 13:48:23   
ajla86

gdje se ima kupiti molim te ako znas reci mi

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3539
24.2.2013 14:28:14   
mama x3

ajla evo link za hisnum muslim dok ne kupis inace el kelimeh je opet stampao HM

http://archive.org/stream/HisnulMuslim-DoveIzQuranaISunneta/Hisnul-Muslim-Dove-iz-Qurana-i-sunneta-Said-Al-Qahtani#page/n3/mode/2up

dova za zastitu dijeteta je 44.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 3540
24.2.2013 15:14:16   
ljubičica 28

IZVORNA PORUKA: jasmin

Odlično! Mm kaže da sam mu dosadila sa Sa'd El-Gamidijem user posted image , uvijek njega puštam da uči. Nekako mi uči ravno i nema oscilacija u izvođenju tako da i malac spava uz njega user posted image

A imate li možda neki prijedlog ili stranicu na kojoj djeca uče Kur'an, najbolje bi mi odgovarao video sa kratkim suretima. Ako imate, dajte link, osevapit ćete se user posted image

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3541
24.2.2013 17:41:39   
aazra
IZVORNA PORUKA: mama x3

ajla evo link za hisnum muslim dok ne kupis inace el kelimeh je opet stampao HM

http://archive.org/stream/HisnulMuslim-DoveIzQuranaISunneta/Hisnul-Muslim-Dove-iz-Qurana-i-sunneta-Said-Al-Qahtani#page/n3/mode/2up

dova za zastitu dijeteta je 44.

Ajla, ja imam istu ovu knjigu koju je navela mama x 3, a imam jos jednu drugu po kojoj učim sure iz Kur''ana...no za dove ja najbolje ova...Odakle si, najbolje da pogledas u onim knjizarama blizu dzamija u Sa ih ima bas puno i nije skupa ta literatura ( ja na kupovinu odabranih knjiga islamske literature gledam kao na neko dobro djelo, mada mozda grijesim, ali eto, u svakom slucaju u zadnje vrijeme vise volim kupiti sebi nesto iz tih radnji nego neke bezvezne krpice user posted image )

Alma 27, hvala na savjetu, ipak ima nas koje nismo aktivno ukljucene u dzemat, niti smo pohađale vjerske škole i ne znamo arapski, hocu reci tesko mozemo biti u situaciji da od nekog učimo direktno, ali ne vjerujem da bi zbog toga trebale biti uskraćene za vršenje ibadeta na način na koji mi smatramo da je najbolji, a Allah dz.s. jedini zna hoće li nam to uvaziti ili ne.

Jasmin...hvala za link, sad znam sta cu otvoriti kada budem htjela provjeriti izgovor user posted image

I za kraj podsjetila bih na ovaj hadis: "meleki podmeću svoja krila onome ko trazi znanje, zadovoljno onim sto trazi..."

< Poruku je uredio aazra -- 24.2.2013 17:46:36 >

(odgovor članu mama x3)
Neposredna veza do poruke: 3542
24.2.2013 18:15:10   
Alma_27

Alma 27, hvala na savjetu, ipak ima nas koje nismo aktivno ukljucene u dzemat, niti smo pohađale vjerske škole i ne znamo arapski, hocu reci tesko mozemo biti u situaciji da od nekog učimo direktno, ali ne vjerujem da bi zbog toga trebale biti uskraćene za vršenje ibadeta na način na koji mi smatramo da je najbolji, a Allah dz.s. jedini zna hoće li nam to uvaziti ili ne.

moram ti odgovoriti. dala sam dobronamjeran savjet. bojim se da vrednujem tudji ibadet ali ja mislim da se ibadet vrsi onako kako Allah to trazi a ne kako mi mislimo da treba.
ne vjerujem da se danas ne moze nauciti arapsko pismo (ne jezik) i pravila ucenje Kur'ana. u Tuzli npr., imas 2-3 mjesta gdje se mozes javiti. sigurna sam da i u sarajevu mozes naci nesto. pogresno izgovoreni glasovi mogu jako deformisati znacenje. postoje, na primjer, tri glasa h i nijedan nije isti kao nas glas h. ja sam ih jedva naucila. e sad kako ces izgovarati glas h u suri Kulhuvalahu? naravno da ne mogu izgovarati kao govornik arapskog ali sam dala svoj maksimum.
isto tako smatram da je bolje od ibadeta vrsiti samo minimum (npr. farz namaza uz 2-3 krace sure) ali da to bude pravilno nego sve na sto naidjemo a da nije pravilno.

voljela bih da cujem misljenje drugih forumasica, mozda ja nisam u pravu.

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 3543
24.2.2013 18:21:20   
Daliyah92

IZVORNA PORUKA: Alma_27

moram ti odgovoriti. dala sam dobronamjeran savjet. bojim se da vrednujem tudji ibadet ali ja mislim da se ibadet vrsi onako kako Allah to trazi a ne kako mi mislimo da treba.
ne vjerujem da se danas ne moze nauciti arapsko pismo (ne jezik) i pravila ucenje Kur'ana. u Tuzli npr., imas 2-3 mjesta gdje se mozes javiti. sigurna sam da i u sarajevu mozes naci nesto. pogresno izgovoreni glasovi mogu jako deformisati znacenje. postoje, na primjer, tri glasa h i nijedan nije isti kao nas glas h. ja sam ih jedva naucila. e sad kako ces izgovarati glas h u suri Kulhuvalahu? naravno da ne mogu izgovarati kao govornik arapskog ali sam dala svoj maksimum.
isto tako smatram da je bolje od ibadeta vrsiti samo minimum (npr. farz namaza uz 2-3 krace sure) ali da to bude pravilno nego sve na sto naidjemo a da nije pravilno.

voljela bih da cujem misljenje drugih forumasica, mozda ja nisam u pravu.

S ovim se potpuno slazem user posted image

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 3544
24.2.2013 18:24:34   
canim
Za pomoc pri ucenju harfova toplo preporucujem sufara.ba meni se cini super stranica.

Neposredna veza do poruke: 3545
24.2.2013 21:17:10   
mama x3
Alma 27...

....slazem se jer naravno da je u islamu bitan i kvantitet al je kvalitet ipak bitniji. narocito danas kad maltene u svakoj mahalskoj dzamiji ima halka Kur'ana namamo opravdanje za neznanje .

nazalost dosta cesto ne znamo odrediti prioritete pa je puno primjera zena koje znaju sve o halal/haram emulgatorima (ovo sam samo navela kao primjer ne zeleci da umanjim ovo pitanje) i o tome su spremne polemisati satima a ne znaju harfove, ruknove namaza i sl. a obrazovanje zene je mozda i bitnije od obrazovanja muza jer ona je ta koja vise vremena provodi sa djecom i koja je posvecenija njihovom odgoju. mislim na neku uobicajnu postavku.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 3546
25.2.2013 19:29:22   
Alma_27
zna li neko smijem li klanjati ako imam nemenstruacijsko krvarenje?
jako slabo na iscjetku ali se vidi na toalet papiru. upala valjda neka user posted image

(odgovor članu mama x3)
Neposredna veza do poruke: 3547
25.2.2013 19:33:48   
ljubičica 28

IZVORNA PORUKA: Alma_27

zna li neko smijem li klanjati ako imam nemenstruacijsko krvarenje?
jako slabo na iscjetku ali se vidi na toalet papiru. upala valjda neka user posted image

Ako nije hajz ili nifas, mislim da bi trebala da klanjaš. Samo ćeš abdest mijenjati prilikom svakog namaza (znači, kad kreneš klanjati), jer se takva osoba tretira kao sahibi-uzur. Mislim da je to kod tebe istihaza. Neka me isprave ako griješim, ali ja bih ovako. user posted image

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 3548
25.2.2013 19:36:18   
ljubičica 28

IZVORNA PORUKA: ljubičica 28

A imate li možda neki prijedlog ili stranicu na kojoj djeca uče Kur'an, najbolje bi mi odgovarao video sa kratkim suretima. Ako imate, dajte link, osevapit ćete se user posted image

Nego, da ja ponovim svoje pitanje. Možda ga niste vidjele user posted image

Gospodaru moj,

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 3549
25.2.2013 22:44:29   
mama x3

http://ar.islamway.net/collection/272

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 3550
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  140 141 [142] 143 144   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  140 141 [142] 143 144   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *