bubamara29
|
Drage, evo poslije zakazanog carskog 10.01. (zbog položaja zadak, te zbog uske karlice),napokon smo evo treći dan kući...jučer su mi vadili kopče, i sad mislim da sam u nekoj drugoj fazi oporavka...najveći problem trenutno mi predstavlja dojenje i bolne bradavice i zaštita reza od naprezanja (sinoć sam naglo skočila iz dubokog sna kad je bebać zaplakao i pravo me presjeklo.ne znam kakvo je stanje dolje pošto još nosim flaster,malo me bolucka, više na lijevom kraju, svi me ubjeđuju da nije ništa moglo da se strašno desi, ali ja opet teški paničar mislim da je rez već gotov i da će sve dolje iscuriti....znam da je glupo, ali stvarno jeli to moguće?:(((((()..... Kako vidim ova prva faza oporavka u bolnici je svugdje manje više ista. mene su porodili pod opštom anastezijom, prvi dan odmah na noge (uzasan osjećaj), dojenje, pranje, na početku uz pomoć babica, treći dan te niko ne gleda....vađenje katetera, zatim drena (fuj), te grčevi, vjetrovi, prva stolica, nespavanje što zbog bebe, što zbog stresa i nervoze....peti dan izlazak iz bolnice kući sam prvi dan samo plakala i imala neke ''nervne trzaje'' zbog kojih nisam mogla spavati (kažu ova faza se zove baby blues) iako je mali bio pravo miran. jučer je već bolje bilo, prva kontrola sa bebom, vađenje kopči, malo smo se uštelili što se tiče dojenja (ragade, bole ko sam đavo...iskreno ništa me nije u svemu ovome toliko boljelo, suze same frcaju...u nadi smo da neće dugo trajati)...pored svega nikad ne bih ni pomislila da će dojenje biti toliki problem...kako se namjestiti pravilno, a da je i udobno, da ne smeta rani, kako postaviti bebu, kakve su ti bradavice...ali to je već druga tema:) I još jedna stvar...jeli iko od vas imao poteškoća sa mokrenjem? meni se javlja nekakav prisak dolje ispod rane kad mokrim, nije baš bol, ali je neugodan, redovno mokrim, ne pecka, samo taj prisak koji se povećava kako se prazni bešika...može li biti da je od katetera? u nedelju mi je kontrola kod doktora, pa valja čekati dotad... sve u svemu nije tako strašno iskustvo, mada bih milion puta više voljela da je bio prirodni porod. za ovih pet dana sam ispratila 6-7 prirodnih porodilja iz bolnice koje su odmah nakon 24 sata bile otpustane...
|