Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
ma nekad gledam nekad ne gledam...ne znam,nervira me sto je puna historijskih gresaka...nas su u medresi ucili da je sulejman bio pravedni vladar,veliki vojskovodja,osvajac,zakonodavac,historijska licnost bez premca itd.itd., i kad sebi stvoris neku sliku o tom covjeku,eh onda dodje neka serija i pokvari ti tu sliku..ovdje je predstavljen kao ne znam kako da kazem,kao da se njegov zivot vrtio samo u haremu i oko harema...onda jos...nije bilo nikakve sanse da ova gospodja hurem bude ovako drska,da se neko ovako ponasao na dvoru,letjela bi mu glava ( ustvari bila bi objesena,jer se u vrijeme sulejmana kanunija nisu odsjecale glave,kao u seriji, nego su vjesani krivci)...AL IPAK GLEDAM
Ja gledam i pravo mi zanimljivo,8-9 godina ni jednu seriju nisam gledala i sad pratim ovu, šta ima veze što ima grešaka, tj. što se činjenice ne poklapaju...kostimografija im je divna...Sulejman tako muževan kaže mm sinoć, eh kad bih ja bio Sulejman, klanjale biste se vi meni, ko biva ja i djeca rekoh, da je Bog do jedan Sulejman u Bosni, da ovo oko izbora raŠĆera i uvede red jednom.
Naziv İstanbul se prvi put spominje u 10. stoljeću u armenskim i arapskim, pa onda turskim izvorima. Ime dolazi od grčkog izraza "εἰς τὴν Πόλιν" ili "στην Πόλη" , što znači „u gradu”. Ovaj se naziv koristio u govornom jeziku i prije osmanskog osvajanja grada, te se tako koristio i za vrijeme osmanske vladavine, premda je službeni naziv bio قسطنطينيه, (Kostantiniyye).
Dakle, spominjao se još u 10.vijeku
Po informacijama mog kolege historičara još za vrijeme El-Fatiha taj naziv je bio ponekad upotrebljavan.
Kolega dobro zbori,ponekad,ali nije taj naziv zaživio među stanovništvom.Dakle duugo će proć vremena pa će se on početi koristiti službeno
Istanbul znači grad islama,i dao mu ga je Fatih nakon osvajanja.....vidiš ,pitaj kolegu,šta je relevantnije za historijsku nauku,korištenje neta ili arhiv,biblioteka,baš me zanima šta će reć...
Pa ja rekoh da mi je on rekao, pa sam evo i sličan podatak našla na netu.
A slažem se sa Sabinos...čini mi se Hanady da si ti gledala puno više od 4 epizode.
nisam fakat..2 na netu pogledala jer nisma startal sa svim ana TV-u...i dvije pogledam nakon toga na Tv-u i tu odlučim da se bezveze nerviram...inače volim i knjige i filmove i serije zasnovane na histoijskim činjenicama...ovo me idmah nanerviralo svako veče sam ja na netu u vrijeme sulejmana..nigdje živog roba na ringeraji tada
Naziv İstanbul se prvi put spominje u 10. stoljeću u armenskim i arapskim, pa onda turskim izvorima. Ime dolazi od grčkog izraza "εἰς τὴν Πόλιν" ili "στην Πόλη" , što znači „u gradu”. Ovaj se naziv koristio u govornom jeziku i prije osmanskog osvajanja grada, te se tako koristio i za vrijeme osmanske vladavine, premda je službeni naziv bio قسطنطينيه, (Kostantiniyye).
Dakle, spominjao se još u 10.vijeku
Po informacijama mog kolege historičara još za vrijeme El-Fatiha taj naziv je bio ponekad upotrebljavan.
Kolega dobro zbori,ponekad,ali nije taj naziv zaživio među stanovništvom.Dakle duugo će proć vremena pa će se on početi koristiti službeno
Istanbul znači grad islama,i dao mu ga je Fatih nakon osvajanja.....vidiš ,pitaj kolegu,šta je relevantnije za historijsku nauku,korištenje neta ili arhiv,biblioteka,baš me zanima šta će reć...
Pa ja rekoh da mi je on rekao, pa sam evo i sličan podatak našla na netu.
A slažem se sa Sabinos...čini mi se Hanady da si ti gledala puno više od 4 epizode.
evo nećemo više o ovome majkemi ,al ne mogu kad mi se u struku dira,onda ne mogu šutit.
na netu ništa nije mjerodavno,svak piše šta hoće.Ima i dobrih informacija naravno,ali mora stajati ime čovjeka ,naučnika iza toga,i izvor odakle je nešto preuzeo
što se kolege tiče,upravu je bio ,osim za 10 st.ali svakako vjerujem da se nije dobro izrazio,ili da ga ti nisi dobro razumjela ili šta god drugo....
Meni nikako nije jasno da je neko ocekivao da uz seriju uci historijske cinjenice, normalno da ce biti ubacenih stvari i poredanih onako kkao reditelj smatra da bi masama bilo zanimljivo i da ih drzi pred ekranom. Sad kas sam pregledala 2 sezone serije mogu reci da se sve vrti oko spletki Hurem -Mahidevran,Sutlana Majka -Hurem, Hurem - Ibrahim i obrnuto, Pa cak i Hatidza koja mi je dugo vremena bila fina i ona krenu u akciju...tek poneka borba i nesto van harema.
< Poruku je uredio Hannan -- 10.10.2012 17:01:28 >
super,nek su u to ubacili divno Nije to ništa neobično mislim da se ovim htjelo dočarati multietničnost Osmanskog carstava to vam je nekad toliko šarenoliko bilo,toliko naroda različitih ,kultura,običaja ,a sve u jednom carstvu, naravno i na dvoru
kao danas Amerika npr.