ananas_ze
|
IZVORNA PORUKA: MamiAli Ja mislim da na to kakav ce muz biti svojoj zeni i kako ce se postaviti prema bracnim obavezama i pravima, naravno, zavisi puno od kucnog odgoja i cinjenice u kakvom je okruzenju odrastao. Ako, recimo, kroz svoju socijalizaciju nije vidio da njegov otac pomaze njegovoj majci, da je cesto poljubi, da je postuje u pravom smislu rijeci, onda su male sanse da ce on takav biti, ali postoje. Recimo, moj muz. Njegovi su roditelji starinski ljudi, na zeni je sve, sramota da musko sta radi oko zenskih poslova i sl. Znate vec. Sve, treba pomoc, ali zna se sta je musko. Moj muz je odrastao u takvom okruzenju. Medjutim, moj muz, valjda kroz zivot, skolu i sl, je shvatio da treba ipak pomoc. Pomaze mi puno. Ne kuha, ne pere sudje, ne usisava i sl, ali ako sam bolesna hoce sve to. Rijetko kad sam ga docekala bez rucka (samo ako bas ne stignem napraviti), ali ako nema on mi nikad ne pravi problem. Ako mu kazem da mi nesto uradi ili pomogne, hoce vrlo rado. Kada hocemo jesti zajedno postavljamo stol, zajedno to sve sklanjamo. Oko dijeta takodje je posvecen. Samo sto ja imam problem, nasa mala nikad ne spava, navece jako slabo, a nece da je iko drugi uspava osim mene, vristi. Tako da moj muz, koji bi je navece uspavljivao da se i ja odmorim, ne moze. Ali bi radio to. Dobrica je. Trenutno studiram na postdiplomskom studiju i moj muz mi je velika podrska. Dok ja ucim, on je s djetetom, izvede je da mi ne smeta, brine o njoj i sl. Cak me cesto on natjerao da ucim, motivira me jer znam cesto upasti u letargiju. Ima mahana zbog kojih bi ga nekad istukla, ali imam i ja.Prelazi on preko mojih, ja preko njegovih. Ali svadje su grozne, tu je tezak i ponosan, a ja ranjiva i osjetljiva. To nam je problem. Pa recite vi, kakav mi je muz? a sta je s onima koji su odrasli bez oca, u okruzenju u kojem nisu gledali kroz odrastanje ulogu muza, ni ulogu oca? kakvi su oni muzevi, ocevi? i oni uce u skoli?
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem. S~proljeće~ 05.04.2014. S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017
|