|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravni savjet?
16.6.2012 18:10:30   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: ena23

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Komsije roditelja mm-a nenormalno glasno pustaju muziku po citav dan, ali to je znaci razina zvuka pored kojeg se bukvalno ne moze normalno zivjeti, citav dan treste refkini ahbabi, ma to je za plakanje. ali su i jako pametni tako da uredno muziku gase u 22.00.
Molim vas, jako vas molim, mozete li se sjetiti ikakvog zakona protiv tako glasne muzike i kome mogu da se obratim? imam li uopste pravo zvati policiju, da li da snimam koliko je to glasno pa da ih tuzim??
nismo jos u bosnu krenuli a meni vec zivci igraju od same pomisli, kakav odmor kakvi bakraci...

Ja ne znam da je naša policija opremljena uredjajima za mjerenje decibala zvuka te da li može odrediti da li je nešto preko ili u granici dopuštenog?!
Oni očito poštuju kućni red jer gase muziku u 22.00.
Možda da ih ljudski zamolite da slušaju muziku za svoj čejf, a ne i svekolikog komšiluka?
Nekad su najbanalnija rješenja najučinkovitija.

hm mislim da nisam dobro objasnila. radi se o selu, dakle o kucama na ravnici, naselje je veoma gusto. mnoge komsije do sada su isle na vrata i molile da smanje muziku. jednom od komsija je umro otac i taj dan je otisao i ponovo ih zamolio da stisaju muziku. rezultat tih pregovora je sto su oni uzeli pojacala, stavili liniju na balkon prvog sprata i okrenuli zvucnike u svim pravcima. to se rjecima ne moze opisati koliko to ubi u mozak user posted image

hm...
samo obavjestiti policiju u vrijeme dešavanja glasnoće koja uznemirava okolne stanovnike te se pozvazi n narušavanje javnoga reda i mira...
policija već zna kako dalje...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 401
16.6.2012 18:20:19   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: AAvalon

nadam se da postavljam pitanje na pravom PDF-u, posto mi treba jedan odgovor iz oblasti prava, a u to se bas i ne razumijem...

ko ima pravo traziti kopiju licne karte i CIPS obrasca? konkretno: zelim da se uclanim u udruzenje gradjana odnosno udruzenje pacijenata, popunila sam pristupnicu sa svojim podacima, ali oni traze moj JMBG, kopiju licne karte i kopiju CIPS prijave boravista, sto je meni mozda malo previse za jedno udruzenje.

da li je ovo zakonom uopste regulisano u smislu da samo odredjeni smiju traziti te podatke/kopije, ili po zakonu svako ima pravo da to trazi, a na nama je da budemo pametni pa da odlucimo da li cemo te podatke/kopije dati ili ne?

eto, nadam se da ce mi neka od RR pravnica odgovoriti, i hvala unaprijed user posted image

zakon o zastiti licnih podataka bih ovo regulise skupa sa pravilnicima

za sve podatke koji se obradjuju-a obradjivanje je i puko prikupljanje podataka, moraju imati pismenu saglasnost nosioca podataka u kojoj treba da je jasno naznacena svrha i period na koji dajes saglasnost. U svako dobar mozes povuci tu saglasnost ako smatras da se tvoji podaci ne obradjuju u skladu sa svrhom u koju su dati...

detaljnije mozes pogledati na strnici agencija za zastitu licnih podataka bih-pitanja i odgovori!

ova oblast je poprilicno kompleksna i nije nimalo bezazlena...user posted image

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 402
16.6.2012 22:45:09   
ena23

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Komsije roditelja mm-a nenormalno glasno pustaju muziku po citav dan, ali to je znaci razina zvuka pored kojeg se bukvalno ne moze normalno zivjeti, citav dan treste refkini ahbabi, ma to je za plakanje. ali su i jako pametni tako da uredno muziku gase u 22.00.
Molim vas, jako vas molim, mozete li se sjetiti ikakvog zakona protiv tako glasne muzike i kome mogu da se obratim? imam li uopste pravo zvati policiju, da li da snimam koliko je to glasno pa da ih tuzim??
nismo jos u bosnu krenuli a meni vec zivci igraju od same pomisli, kakav odmor kakvi bakraci...

Ja ne znam da je naša policija opremljena uredjajima za mjerenje decibala zvuka te da li može odrediti da li je nešto preko ili u granici dopuštenog?!
Oni očito poštuju kućni red jer gase muziku u 22.00.
Možda da ih ljudski zamolite da slušaju muziku za svoj čejf, a ne i svekolikog komšiluka?
Nekad su najbanalnija rješenja najučinkovitija.

hm mislim da nisam dobro objasnila. radi se o selu, dakle o kucama na ravnici, naselje je veoma gusto. mnoge komsije do sada su isle na vrata i molile da smanje muziku. jednom od komsija je umro otac i taj dan je otisao i ponovo ih zamolio da stisaju muziku. rezultat tih pregovora je sto su oni uzeli pojacala, stavili liniju na balkon prvog sprata i okrenuli zvucnike u svim pravcima. to se rjecima ne moze opisati koliko to ubi u mozak user posted image

hm...
samo obavjestiti policiju u vrijeme dešavanja glasnoće koja uznemirava okolne stanovnike te se pozvazi n narušavanje javnoga reda i mira...
policija već zna kako dalje...

hvala draga

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 403
17.7.2012 9:02:52   
Zahr
Drage zene, gdje da dobijem savjet iz oblasti radnog prava? Poslala sam upit na posao.ba, ali jos ne odgovaraju, a meni je poprilicno hitno. Zakon o radu sam procitala jedno pet puta, ali mi opet nista nije jasno.

Hvala na svakoj vrsti pomoci.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 404
17.7.2012 9:09:18   
Ben 10
Koliko sam samo zahtijeva poslala pa mi nisu odgovorili....

A 08.02.2000
H 18.02.2008

Nada je tihi glas koji ti šapuće "možda" onda kada ti se čini da ceo svet viče "ne".

Deca su srećna jer u svojim glavama nemaju onaj glas koji im šapuće šta sve može da krene naopako.

(odgovor članu Zahr)
Neposredna veza do poruke: 405
17.7.2012 9:15:03   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Zahr

Drage zene, gdje da dobijem savjet iz oblasti radnog prava? Poslala sam upit na posao.ba, ali jos ne odgovaraju, a meni je poprilicno hitno. Zakon o radu sam procitala jedno pet puta, ali mi opet nista nije jasno.

Šta te konkretno zanima?

(odgovor članu Zahr)
Neposredna veza do poruke: 406
17.7.2012 10:10:52   
Zahr

Šta te konkretno zanima?

Dobila sam otkaz bez ikakvog razloga i nenajavljeno. Imala sam ugovor na neodređeno. Zanima na sta treba pbratiti pažnju kad budem potpisivala raskid ugovora?

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 407
17.7.2012 10:37:37   
hanabanana

ta te konkretno zanima?

Dobila sam otkaz bez ikakvog razloga i nenajavljeno. Imala sam ugovor na neodređeno. Zanima na sta treba pbratiti pažnju kad budem potpisivala raskid ugovora?

Hu....pa na dosta toga.
Zašto si dobila otkaz?
Morali su ti reći razlog?
Vodi računa da ti daju pismo preporuke i potvrdu o radnom mjestu na kojem si bila zaposlena po sistematizaciji u firmi.
Potvrdu o radnom stažu, potvrdu o (ne)korištenju godišnjeg odmora.
Zatim, poresku karticu, odjavljenu radnu knjižicu.

Od razloga zbog kojeg si dobila otkaz zavisi pravo na otpremninu a i vrlo je znacajno kod prijave na Zavod za zaposljavanje.

< Poruku je uredio hanabanana -- 17.7.2012 10:38:40 >

(odgovor članu Zahr)
Neposredna veza do poruke: 408
17.7.2012 11:14:02   
Ben 10
Ako si tehnoloski visak imas pravo na otpemninu i one pare sa biroa 3mjeseca da primas,ali ako ti u raskidu pise da si ostetila firmu ili tako nesto nemas nista sa biroa...Moraju ti dati potvrde o uplacivanju staza i svih doprinosa u zadnjih 6mj ,to ce ti trebati za biro...

< Poruku je uredio Ben 10 -- 17.7.2012 11:15:18 >

A 08.02.2000
H 18.02.2008

Nada je tihi glas koji ti šapuće "možda" onda kada ti se čini da ceo svet viče "ne".

Deca su srećna jer u svojim glavama nemaju onaj glas koji im šapuće šta sve može da krene naopako.

Neposredna veza do poruke: 409
17.7.2012 11:15:21   
Almaa

ta te konkretno zanima?

Hu....pa na dosta toga.
Zašto si dobila otkaz?
Vodi računa da ti daju pismo preporuke i potvrdu o radnom mjestu na kojem si bila zaposlena po sistematizaciji u firmi.

Od razloga zbog kojeg si dobila otkaz zavisi pravo na otpremninu a i vrlo je znacajno kod prijave na Zavod za zaposljavanje.

i otkazni rok.

napravi svaki korak ovom istom strascu i pregazit ces more na tom hodocascu...

Neposredna veza do poruke: 410
17.7.2012 11:20:12   
damma

IZVORNA PORUKA: Almaa

ta te konkretno zanima?

Hu....pa na dosta toga.
Zašto si dobila otkaz?

i otkazni rok.

Ovo ti je u stvari najbitnije, ako ti stavi sporazumno cini mi se nemas otpremninu a kao tehnoloski visak imas.

2004.
2008.

(odgovor članu Almaa)
Neposredna veza do poruke: 411
17.7.2012 11:36:54   
Ben 10
Gledaj bar ako si u lijepim odnosima ostala sa njima da ti u raskidu napisu da si tehnoloski visak...ja sam kod sebe imala takav slucaj da je osoba dala otkaz jer ode u inostranstvo iz privatnih razloga i zvali smo direkciju i oni mu napisali u otkazu kao da su mu oni dali otkaz zbog tehnoloskog viska,samo zato sto je uzoran radnik bio izaslo mu se u susret...

A 08.02.2000
H 18.02.2008

(odgovor članu damma)
Neposredna veza do poruke: 412
17.7.2012 11:59:46   
hanabanana

i otkazni rok.

Otkazni rok je ugovoren Ugovor o radu.
Ne ugovara se posebno u otkazni sporazum.
Naravno postoje izuzeci.

(odgovor članu Almaa)
Neposredna veza do poruke: 413
17.7.2012 12:02:55   
Hanady RR
Pored svega nabrojanoga ugovora o rakidu ugovora koji je za tebe najpovoljini ako glasi tehonoliški višak...pored podatka u njemu d anisi koristila godišnji, d anisi dobila regres u ovoj godini ( ako nisi naravno) obrati pažnju na odjave sa pio i socijalnoga...
znači odjavu mogu na socijalnom obaviti smao ako su izmirili dadžbine ...što je tebi jako važno d anebi izgubila zdravstveno osiguranje preko biora koje te slijeduje u roku do 30 dana do dana prestanka ugovora o radu....

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 414
17.7.2012 12:52:40   
Almaa

i otkazni rok.

Otkazni rok je ugovoren Ugovor o radu.
Ne ugovara se posebno u otkazni sporazum.
Naravno postoje izuzeci.

da, mislila sam na to da obrati paznju jesu li uopste ostavili o.rok...

napravi svaki korak ovom istom strascu i pregazit ces more na tom hodocascu...

Neposredna veza do poruke: 415
17.7.2012 14:47:58   
Zahr
Drage zene, hvala vam svima na ovim savjetima. Otkazni rok mi je 15 dana i poceo teci jucer kad su mi i rekli za otkaz. Otpustili su me uz rijeci da sam im ja jedan od najboljih radnika i da im je zao, ali da nekoreknost ne trpe. Pod nekorektnost smatraju to sto sam "odgovorila" direktoru. Stavila sam ovo pod navodne znake jer je to bila takva nebuloza da covjek ne povjeruje user posted image ...nisam bila ni nekulturna ni nista. Uglavnom, uvijek sam bila uzoran i savjestan radnik. Nisam im nikakvu stetu nanijelu, ali sam zato zrtva ogromne nepravde. Ima kolega koji tim istim direktorima lupaju sakom od sto, izlaze demonstartivno sa sastanka i svasta im odgovore. Za njih nikad nema sankcija. Brinem se sta ce mi napisati u raskidu ugovora zato sto nemaju stvarnog razloga za otkaz. Morat ce nesto slagati, a ja ne potpisujem nista sto meni nece najbolje odgovarati.

Hvala jos jednom.

(odgovor članu Almaa)
Neposredna veza do poruke: 416
6.8.2012 13:49:35   
delfin
Nadam se  daće mi neko znati odgovoriti, nakon dužeg porodiljskog uskoro se vraćam na posao, u mojoj firmi je došlo do raznih smjena, tako da je i stanje užasno. Uglavnom primili su nekog na moje radno mjesto a meni postoji opasnost da me prebace na drugo radno mjesto (dosta gore od mog dosadašnjeg)- gdje bih ja najvjerovatnije dala otkaz, da li to ikako mogu izvjeći? Privatna firma je u pitanju. I da li ja sad imam pravo na godišnji odmor od ove godine?

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu Zahr)
Neposredna veza do poruke: 417
26.8.2012 22:15:08   
lila25
Znali mi iko objasniti programe od Federalnog Zavoda za zaposljavanje.Trenutno je bio neki prilika za sve na koji nacin se popslodavac moze prijaviti i kako da se ubaci u ove programe ?? citam i na stranici kantonalnog zavoda za zaposljavanje i tamo pisu neka sredstva koja su namjenjena za zaposljavanje,preko njih.Kome i gdje da se prijavi poslodavac da li mora cekati programe ili moze preko biroa zatraziti sredstva za sufinansiranje.

Ako se neko razumije u ovo s pravne strane da mi pomogne da me usmjeri odakle da krenem koji papiri trebaju.Nasla sam poslodavca koji bi me primio na godinu uz sufinansiranje od zavoda za zaposljavanje...

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 418
27.8.2012 0:48:06   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: lila25

Znali mi iko objasniti programe od Federalnog Zavoda za zaposljavanje.Trenutno je bio neki prilika za sve na koji nacin se popslodavac moze prijaviti i kako da se ubaci u ove programe ?? citam i na stranici kantonalnog zavoda za zaposljavanje i tamo pisu neka sredstva koja su namjenjena za zaposljavanje,preko njih.Kome i gdje da se prijavi poslodavac da li mora cekati programe ili moze preko biroa zatraziti sredstva za sufinansiranje.

Ako se neko razumije u ovo s pravne strane da mi pomogne da me usmjeri odakle da krenem koji papiri trebaju.Nasla sam poslodavca koji bi me primio na godinu uz sufinansiranje od zavoda za zaposljavanje...

kad ozađe konkurs poslodavca se pijavi na isti...
centralna kancelarija je bila u biru novo sarajevo u zgradi šibica, momak koji je radio na tim referatima zvao se mahir...
kod njega se uzmu papiri koje popuni poslodavac...napijrije papire kojima aplicira na konkurs a onda i papir gdje piše kojega zaposlenika bi želio...tj tebe ako si na birou...

nazovi telefonom biro novo sarajevo...ovu službu traži i dobit ćeš sve infomacije

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 419
27.8.2012 14:15:16   
Bebirona_ns
Moze li neko da mi pomogne oko prava na deciji doplatak ?treba mi pravni savet....

Neposredna veza do poruke: 420
29.8.2012 18:43:16   
lila25
Hvala Hanady ma ja sam to nekad ganjala,ali tad nisam imala poslodavca e sad nasla poslodavca a nema nikakvih programa koji nama odgovara...a procitala sam na stranici kantonalnog zavoda da imaju sredstva i da nece biti raspisivani javni programi e sta im to znaci nije mi jasno.Da li se onda poslodavac samo tako moze prijaviti i da mu budu odobrena sredstva ...nikako da ih stignem nazvati u toku radnog vremena valjda nesto izganjam pozzz.

(odgovor članu Bebirona_ns)
Neposredna veza do poruke: 421
7.9.2012 15:37:33   
bucko
Molim vas za odgovor ili nek me neko prebaci na drugu temu. Vratila sam se na posao s porodiljnog nakon 10 mjeseci, ne svojevoljno već na poziv poslodavca. Dojim i znam da imam pravo izlaziti na dojenje do godine dana. Sada poslodavac insistira da idem na put prije nego djete navrši godinu, i to na 4 dana. Imam li se i na šta pozvati (dojenje), koliko me zakon štiti? Znam da i ako imam i postupim prema zakonu, izlažem se opasnosti da me kasnije maltretiraju na ovaj ili onaj način. Ima li iko išta o ovome? HITNO!!!!

04.11.12. u sami sumrak meni je svanulo

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 422
7.9.2012 18:00:44   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: bucko

Molim vas za odgovor ili nek me neko prebaci na drugu temu. Vratila sam se na posao s porodiljnog nakon 10 mjeseci, ne svojevoljno već na poziv poslodavca. Dojim i znam da imam pravo izlaziti na dojenje do godine dana. Sada poslodavac insistira da idem na put prije nego djete navrši godinu, i to na 4 dana. Imam li se i na šta pozvati (dojenje), koliko me zakon štiti? Znam da i ako imam i postupim prema zakonu, izlažem se opasnosti da me kasnije maltretiraju na ovaj ili onaj način. Ima li iko išta o ovome? HITNO!!!!

http://www.ringeraja.ba/forum/m_1118614/mpage_2/key_/tm.htm

pogledaj ovu temu...izvadi si potvrdu o dojenju i pozovi se na nju...pismeno...dijete doji prije godine si se vratila...imaš potvrdu d adojiš...do godine morali bi paziti

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bucko)
Neposredna veza do poruke: 423
10.9.2012 11:22:19   
kerimovamama
pozdrav

molim pravnike i one koji imaju nekog iskustva da mi pomognu

ovako
radim u jednoj skoli na neodredjeno vrijeme u Kantonu Sarajevo. Sa porodiljskog se trebam vratiti na posao u januaru mjesecu. Obzirom da je u pitanju trece dijete zakon kaze da imam pravo da radim pola radnog vremena, ali mi nije jasno da li imam pravo na punu placu, ili samo na pola. U nekim firmama kao sto su Domovi zdravlja znam da uposlenice dobivaju punu placu na pola radnog vremena, ali sta je sa osnovnim i srednjim skolama. Zna li iko, imate li iskustva, ili jednostavno kome da se obratim

hvala svima koliko vas imauser posted image

Neposredna veza do poruke: 424
10.9.2012 12:03:52   
veeseelaa
Obzirom da je u pitanju trece dijete zakon kaze da imam pravo da radim pola radnog vremena

zar? nisam znala, znači nakon isteka porodiljskog ima se pravo raditi pola radnog vremena? do kada'??

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu kerimovamama)
Neposredna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *