|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravni savjet?
8.5.2012 23:58:00   
Stent
Zdravo,
nadam se da sam na pravoj temi,
termin za porod mi je 2.7.2012.
trenutno zivim na ZE-DO kantonu,
zbog najavljenih mogucih komplikacija pri porodu,
prebacila bih se kod rodbine u SA kanton (Ilijaš),
da dobijem uputnicu za porod u SA (preko osiguranja, da ne plačam porod).
Rekose mi da neka teta nije mogla na operaciju dok nije proslo 6 mjeseci po prijavi na SA kanton (ne znam koliko je to tacno).
Kakva su mi prava?
Citala sam tamo po temi porodiljske naknade,
trebamo li ja ili muž biti prijavljeni min. godinu dana na SA kantonu (na CIPSu) da bi ostvarili naknadu?
(Ja sam pripravnik preko programa Kantona u ZE-DO kantonu od 1.8.2011.-ako je to neki faktor!)

dakle,
prvo pitanje: mogu li dobiti uputnicu za porod u Sarajevo, ako se sad prijavim u novu opštinu?
a drugo: uslovi porodiljske naknade?

Sta mi je ciniti?

Unaprijed hvala na trudu. :)

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 376
9.5.2012 10:57:44   
hanabanana
KOliko ja znam pravo na naknadu ne možeš ostvariti, moraš biti ovdje prijavljena min. šest mjeseci.
Što se tiče poroda, ako je komplikovan, zar Zenica nema bolnicu?!

(odgovor članu Stent)
Neposredna veza do poruke: 377
9.5.2012 11:10:16   
abh
Ja sam imala prijateljicu koja se isto prebacila iz Zenice u Sarajevo malo prije poroda. Imala je strasne probleme za naknadu. U Sarajevu nije imala pravo zato sto nije bila prijavljena 6 mjeseci, a u Zenici joj nisu dali jer se odjavila. Nisam sigurna je li ostvarila pravo na naknadu na kraju. Sto se tice uputnice, ja mislim da mozes dobiti normalno, samo u firmi moras promjeniti mjesto boravka, a posto si zaposlena po programu ZE-DO kantona bojim se da ti ne prave problem, jer vise neces biti iz tog Kantona.

Mislim da ako u Zenici uoce komplikacije , poslace te samo incijativno u Sarajevo, tako da ja ne nista poduzimala...

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 378
9.5.2012 11:25:21   
Super Beba

IZVORNA PORUKA: Stent

Zdravo,
nadam se da sam na pravoj temi,
termin za porod mi je 2.7.2012.
trenutno zivim na ZE-DO kantonu,
zbog najavljenih mogucih komplikacija pri porodu,
prebacila bih se kod rodbine u SA kanton (Ilijaš),
da dobijem uputnicu za porod u SA (preko osiguranja, da ne plačam porod).
Rekose mi da neka teta nije mogla na operaciju dok nije proslo 6 mjeseci po prijavi na SA kanton (ne znam koliko je to tacno).
Kakva su mi prava?
Citala sam tamo po temi porodiljske naknade,
trebamo li ja ili muž biti prijavljeni min. godinu dana na SA kantonu (na CIPSu) da bi ostvarili naknadu?
(Ja sam pripravnik preko programa Kantona u ZE-DO kantonu od 1.8.2011.-ako je to neki faktor!)

dakle,
prvo pitanje: mogu li dobiti uputnicu za porod u Sarajevo, ako se sad prijavim u novu opštinu?
a drugo: uslovi porodiljske naknade?

Sta mi je ciniti?

Unaprijed hvala na trudu. :)

Nećeš imati pravo na naknadu.

Porodilja koja nije u radnom odnosu kao i porodilja koja se nalazi na redovnom školovanju ostvaruje novčanu pomoć pod uvjetom da ona ili bračni drug imaju prebivalište najmanje godinu dana u Kantonu Sarajevo, a ukoliko nemaju prebivalište ili boravište najmanje godinu navedeno pravo ostvaruju pod uslovom da imaju status raseljene osobe – prognanika.

Ali možeš vidjeti sa zdravstvenim osiguranjem da ti omogući porod u Sa - zbog eventualnih komplikacija, a nemogućnosti da dobiješ adekvatnu njegu u zeničkoj bolnici. Ta opcija postoji. Nazovi Zavod zdravstvenog osiguranja (imaš i Federalni i kantonalne zavode: http://www.for.com.ba/) i nek ti daju adekvatan odgovor.

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu Stent)
Neposredna veza do poruke: 379
12.5.2012 9:08:32   
Stent
Hvala, super ste! :)

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 380
17.5.2012 19:21:49   
hatepsut
Dali neko moze da mi copy zakon (na nivou FBiH) o izdavanju stana podstanarima?!Znaci dali vlasnik stana/kuce mora prijaviti podstanare ?(u komsiluku od prije neki mjesec dana doselila jedna "lajka" uzas,lozi mi vatru tik uz ogradu kuca puna dima,o vesu da ne pricam,istresa mrve,brasno opet tik uz nasu ogradu pojedu ptice djelimicno ali ipak se hoda tuda,lijepo smo joj kazali ona se jos posvadjala,a njena gazdarica ne mari) .

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu Stent)
Neposredna veza do poruke: 381
17.5.2012 20:48:36   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: hatepsut

Dali neko moze da mi copy zakon (na nivou FBiH) o izdavanju stana podstanarima?!Znaci dali vlasnik stana/kuce mora prijaviti podstanare ?(u komsiluku od prije neki mjesec dana doselila jedna "lajka" uzas,lozi mi vatru tik uz ogradu kuca puna dima,o vesu da ne pricam,istresa mrve,brasno opet tik uz nasu ogradu pojedu ptice djelimicno ali ipak se hoda tuda,lijepo smo joj kazali ona se jos posvadjala,a njena gazdarica ne mari) .

zakonom o porezu na dohodat vlasnik stana stalno nastanjen i ima vlansišvo dužan je prijaviti prihod do izdavanja nekretnine i na isto platiti porez. ( 10%) za svaki mjesec ostavrenoga prihoda...
za isto svakako bio je dužan sačiniti ugovor o zakupu, prijaviti lica na stanovanju u općini matiččnoj i poreznoj upravi prijaviti dohodat na osnovu zaključenoga ugovora...

omdah da ti kažem to niko ne radi...al trebao biuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 382
17.5.2012 20:55:08   
*pcelica*

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

zakonom o porezu na dohodat vlasnik stana stalno nastanjen i ima vlansišvo dužan je prijaviti prihod do izdavanja nekretnine i na isto platiti porez. ( 10%) za svaki mjesec ostavrenoga prihoda...
za isto svakako bio je dužan sačiniti ugovor o zakupu, prijaviti lica na stanovanju u općini matiččnoj i poreznoj upravi prijaviti dohodat na osnovu zaključenoga ugovora...

Ima ih i koji to rade. Moja sestra je podstanar i u savakom stanu u kojem je bila bila je prijavljena, jer je zet to zahtijevao od gazde da ih prijavi

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 383
17.5.2012 20:56:23   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Ima ih i koji to rade. Moja sestra je podstanar i u savakom stanu u kojem je bila bila je prijavljena, jer je zet to zahtijevao od gazde da ih prijavi

ma naravno da ima...
mislsila sma u odnosu na njenu situaciju...
nešto ne vjerujem da je njega neodgovoran kona kao gazadrica urdaila ovu odgovornost...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 384
17.5.2012 21:03:03   
*pcelica*
Ma znam , cak je i meni bilo sega kad je zet insistirao. On je pristao da popola sa gazdom placa taj porez.Vlasnici stanova rijetko kad ce prijaviti podstanara i onad kad im se desi neko lose iskustvo hvataju se za glavu.

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

Neposredna veza do poruke: 385
17.5.2012 21:06:12   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Ma znam , cak je i meni bilo sega kad je zet insistirao. On je pristao da popola sa gazdom placa taj porez.Vlasnici stanova rijetko kad ce prijaviti podstanara i onad kad im se desi neko lose iskustvo hvataju se za glavu.

joj ne posminji mi...
koliko već pirčam mami...
al svaki put nju neko zezene sva je naka samilosnauser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 386
17.5.2012 21:11:10   
hatepsut
Vjerujte mi da sam na rubu zivcanog sloma,pa 12 godina sam ovdje i 12 goddina kroz tu kucu demonstriraju podstanari ali ovoliko bezobrazluka jos nisam srela.nemam mira u svojoj kuci.kad joj gazdarica daje povod da se svadja ja cu da je prijavim da im ilegalno izdaje stan. bas mi je zlo.

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

Neposredna veza do poruke: 387
11.6.2012 15:16:23   
AAvalon
nadam se da postavljam pitanje na pravom PDF-u, posto mi treba jedan odgovor iz oblasti prava, a u to se bas i ne razumijem...

ko ima pravo traziti kopiju licne karte i CIPS obrasca? konkretno: zelim da se uclanim u udruzenje gradjana odnosno udruzenje pacijenata, popunila sam pristupnicu sa svojim podacima, ali oni traze moj JMBG, kopiju licne karte i kopiju CIPS prijave boravista, sto je meni mozda malo previse za jedno udruzenje.

da li je ovo zakonom uopste regulisano u smislu da samo odredjeni smiju traziti te podatke/kopije, ili po zakonu svako ima pravo da to trazi, a na nama je da budemo pametni pa da odlucimo da li cemo te podatke/kopije dati ili ne?

eto, nadam se da ce mi neka od RR pravnica odgovoriti, i hvala unaprijed user posted image

< Poruku je uredio AAvalon -- 11.6.2012 15:17:06 >

Dum spiro spero

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 388
11.6.2012 15:22:29   
veeseelaa
vidi ja sam sekretar jedne nevladine organizacije, podatke tražimo slične pri učlanjenju a sve u svrhu ostvarivanja svojih prava putem istog.... ta pored imena i prezimena moram imati i JMBG i br LK, ne znam kako je zakonom regulirano al ne mogu nikome pomoći ako nemam te podatke.... svaka institucija ih traži zbog evidencije pruženih pomoći, realiziranih projekata i sl
Ne vidim tu ništa strašno, ne kontam tvoju bojazan

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 389
11.6.2012 15:31:44   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: AAvalon

nadam se da postavljam pitanje na pravom PDF-u, posto mi treba jedan odgovor iz oblasti prava, a u to se bas i ne razumijem...

ko ima pravo traziti kopiju licne karte i CIPS obrasca? konkretno: zelim da se uclanim u udruzenje gradjana odnosno udruzenje pacijenata, popunila sam pristupnicu sa svojim podacima, ali oni traze moj JMBG, kopiju licne karte i kopiju CIPS prijave boravista, sto je meni mozda malo previse za jedno udruzenje.

da li je ovo zakonom uopste regulisano u smislu da samo odredjeni smiju traziti te podatke/kopije, ili po zakonu svako ima pravo da to trazi, a na nama je da budemo pametni pa da odlucimo da li cemo te podatke/kopije dati ili ne?

eto, nadam se da ce mi neka od RR pravnica odgovoriti, i hvala unaprijed user posted image

u skladu sa zakonom o duruženjima i fondacijama ove podatke treju za sve one koji su članovi uduženja koje s eosniva...znači osnivači...

a ako te podatke traže u svhu kad s eučlanjuješ u nešto već oformljeno onda ti traže u skladu sa zakonom o bankama...
naime zbog različitih grupacija koje su dovele do toga da s enovci preu prkeo udruženja građana donijete su izmjene zakona u tom smilu...
ovim podacima neće niko raspolagati bez porrenbe niti smije

dalje daobar dio udruženja ove podatke pohranjuje u svoju arhivu, rpogram koji će moći izbaciti uvijek infomacije o spoli, starosnoj dobi i mejstu stanovanja svoga člana...nekada ua analoze nekada za poziv za ativnije člasntvo...

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 390
11.6.2012 15:33:03   
veeseelaa
dalje daobar dio udruženja ove podatke pohranjuje u svoju arhivu, rpogram koji će moći izbaciti uvijek infomacije o spoli, starosnoj dobi i mejstu stanovanja svoga člana...nekada ua analoze nekada za poziv za ativnije člasntvo...

baš tako

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 391
15.6.2012 23:10:07   
ena23
Komsije roditelja mm-a nenormalno glasno pustaju muziku po citav dan, ali to je znaci razina zvuka pored kojeg se bukvalno ne moze normalno zivjeti, citav dan treste refkini ahbabi, ma to je za plakanje. ali su i jako pametni tako da uredno muziku gase u 22.00.
Molim vas, jako vas molim, mozete li se sjetiti ikakvog zakona protiv tako glasne muzike i kome mogu da se obratim? imam li uopste pravo zvati policiju, da li da snimam koliko je to glasno pa da ih tuzim??
nismo jos u bosnu krenuli a meni vec zivci igraju od same pomisli, kakav odmor kakvi bakraci...

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 392
15.6.2012 23:29:16   
Hanady RR
savjet stanarauser posted image
ako ne učine nešto, policija u vrijeme glasnoće istoga...200 Km manje iz džepa možda ih smiriuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 393
15.6.2012 23:42:49   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: ena23

Komsije roditelja mm-a nenormalno glasno pustaju muziku po citav dan, ali to je znaci razina zvuka pored kojeg se bukvalno ne moze normalno zivjeti, citav dan treste refkini ahbabi, ma to je za plakanje. ali su i jako pametni tako da uredno muziku gase u 22.00.
Molim vas, jako vas molim, mozete li se sjetiti ikakvog zakona protiv tako glasne muzike i kome mogu da se obratim? imam li uopste pravo zvati policiju, da li da snimam koliko je to glasno pa da ih tuzim??
nismo jos u bosnu krenuli a meni vec zivci igraju od same pomisli, kakav odmor kakvi bakraci...

Ja ne znam da je naša policija opremljena uredjajima za mjerenje decibala zvuka te da li može odrediti da li je nešto preko ili u granici dopuštenog?!
Oni očito poštuju kućni red jer gase muziku u 22.00.
Možda da ih ljudski zamolite da slušaju muziku za svoj čejf, a ne i svekolikog komšiluka?
Nekad su najbanalnija rješenja najučinkovitija.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 394
15.6.2012 23:44:30   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

vidi ja sam sekretar jedne nevladine organizacije, podatke tražimo slične pri učlanjenju a sve u svrhu ostvarivanja svojih prava putem istog.... ta pored imena i prezimena moram imati i JMBG i br LK, ne znam kako je zakonom regulirano al ne mogu nikome pomoći ako nemam te podatke.... svaka institucija ih traži zbog evidencije pruženih pomoći, realiziranih projekata i sl

MOže biti vrlo strašno...kod nas se to ne dešava, ali već nam je susjedstvo puno k.d. krađe identiteta.
Za to treba samo slika i matični broj građana.

Neposredna veza do poruke: 395
15.6.2012 23:51:51   
veeseelaa
da može biti al mi je logično da moraš dati odredjene podatke kad se učlanjuješ u neku organizaciju, do duše ne bi se trebalo ni svugdje učlanjivati a i kad bi mi tražili nešto od podataka pitala bi za svrhu ....

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 396
16.6.2012 6:33:07   
AAvalon

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

kazem, ne razumijem se u tematiku, pa zato i pitam... mozda mi je ovo cudno jer sam dugo godina zivjela u Americi, gdje se ovakvi podaci (kao JMBG) i kopije dokumenata nikada nikome ne daju radi kradje identiteta...
razumijem da organizacijama trebaju moji podaci radi svega gore navedenog, ali ako ja kazem da zivim na toj i toj adresi, zasto im treba i dokaz (kopija CIPSa)? s ovim dokumentima koje mi traze mogu maltene otvoriti racun u banci na moje ime...

Dum spiro spero

Neposredna veza do poruke: 397
16.6.2012 8:40:55   
Anoniman3
Lijep pozdrav i jedno pitanje:)

Ako su partneri u vrijeme rođenja djetat živjeli u izvanbračnoj zajednici,dijete normalno prijavljeno uz prisustvo oba roditelja,nosi očevo prezime.Nakon xy vremena se vjenčaju na koji se način mjenjaju podatci o majci,a koji se nalaze u rodnom listu djeteta?Dakle,na koji način da se doda prezime koje sada i majka nosi...dakle pored djevojačkog da stoji i prezime koje je uzela pri vjenčanju?
Nadam se da ste me razumjeli i da ćete mi dati valjan savjet..hvala unaprijed:)

(odgovor članu AAvalon)
Neposredna veza do poruke: 398
16.6.2012 16:46:48   
ena23

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: ena23

Ja ne znam da je naša policija opremljena uredjajima za mjerenje decibala zvuka te da li može odrediti da li je nešto preko ili u granici dopuštenog?!
Oni očito poštuju kućni red jer gase muziku u 22.00.
Možda da ih ljudski zamolite da slušaju muziku za svoj čejf, a ne i svekolikog komšiluka?
Nekad su najbanalnija rješenja najučinkovitija.

hm mislim da nisam dobro objasnila. radi se o selu, dakle o kucama na ravnici, naselje je veoma gusto. mnoge komsije do sada su isle na vrata i molile da smanje muziku. jednom od komsija je umro otac i taj dan je otisao i ponovo ih zamolio da stisaju muziku. rezultat tih pregovora je sto su oni uzeli pojacala, stavili liniju na balkon prvog sprata i okrenuli zvucnike u svim pravcima. to se rjecima ne moze opisati koliko to ubi u mozak user posted image

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

Neposredna veza do poruke: 399
16.6.2012 18:09:04   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Anoniman3

Lijep pozdrav i jedno pitanje:)

Ako su partneri u vrijeme rođenja djetat živjeli u izvanbračnoj zajednici,dijete normalno prijavljeno uz prisustvo oba roditelja,nosi očevo prezime.Nakon xy vremena se vjenčaju na koji se način mjenjaju podatci o majci,a koji se nalaze u rodnom listu djeteta?Dakle,na koji način da se doda prezime koje sada i majka nosi...dakle pored djevojačkog da stoji i prezime koje je uzela pri vjenčanju?
Nadam se da ste me razumjeli i da ćete mi dati valjan savjet..hvala unaprijed:)

odeš u matični ured opštine riđenja djetat sa vjenčanim listom svježim iz oštine obavljenoga vjenčanja u kome je navedeno novo prezime majke...i na licu mjesta isto se rješi...
ako ima potrebe ( a mislim da kod vas nema jer ste imali priznanje djeteta po rođenju )daju ti zahtjev za isto, izdaju rješenje o izmjeni i obave sve automatizmom...

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman3)
Neposredna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *