hanabanana
|
IZVORNA PORUKA: ladyblue moja jede sve što jedu i druga djeca i ja s tim nemam nikakav problem. doduše, ja spadam u kategoriju "nemajki" jer moje dijete jede i paštete, i viršle a Boga mi i McD. jede šta god joj se ponudi. ja sam zadovoljna hranom u vrtićima. nisam za 140 KM mjesečno očekivala da će joj neko biftek servirati. ja ne znam šta to vaša djeca jedu kod kuće pa je pojedinima sve tako grozno?! Moja H. je kasno krenula u vrtić. Imala je pet godina i dva mjeseca. Svoje revolt je ispoljavala na razne načine. Vrišatanjem, plakanjem, preklinjanjem ( Ne daj me maaaaamaaaaaaa - kao da je ostavljam ne znam gdje ), fingiranjem bolesti ( povraćanje ), na kraju bojkotom hrane. Ja imam tu mogućnost da ne moram djecu slati u vrtić, imam i radno vrijeme koje mi omogućava da ih ne moram ostaviti u vrtiću u 07.30. Evo recimo moja S. ne ide u vrtic od 01. juna ali isti redovno placam kao da ide. Koristili smo jedino pogodnost za umanjenje radi godisnjeg odmora, ali to vrijedi samo za jedan mjesec. Opet ce ici redovno pocetkom septembra. Moja H. do svoje četvrte godine nije probala hranovku i salamu. Danas jede ponekad cekinove hrenovke i pureća prsa, a ipal radije će pojesti komad suhog mesa. Paštetu, majonezu i kečap nije u svom životu probala. ( sad joj je osam godina ). Ne mislim da sam radi toga super mama, nego mi imamo takvu ishranu, mi to jednostavno nemamo u frižideru, ne jedemo i ona te okuse ne prepoznaje kao prijatne i poznate. Ona će radije pojesti puru, palentu, uštipke, uljevak. Isto vrijedi i za S. Ali ona je recimo ranije probala hranovke, uz stariju sestru. McD su probale, nisu oduševljene. Da ih pitate: hoćete li u McD na hamburger, obe će reći - hajmo radije na ćevape. Opet kažem, ne mislim da sam super mama, ali ja neke prehrambene artikle ne smatram hranom za ljude, i to ne koristim u svakodnevnoj upotrebi. Ne mislim da se radi toga trebam nekome pravdati. I još jedna informacija. Kada se uzme u obzir mjesečni jelovnik JU Djeca Sarajeva, dobije se podatak da jedno dijete dnevno pojede namirnica u iznosu od 1,92 KM. Dakle, 140 KM nije baš mizerna cifra. H. plaćam produženi malo više, a ona svaki dan ima: - doručak ( koji istina ne koristi ) - užinu ( koju isto tako ne pojede ) - ručak ( supa, glavno jelo, salata - ali uvijek ) - užina - voće
< Poruku je uredio hanabanana -- 6.8.2012 13:31:03 >
|