Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
ma meni je super dojiti ležeći jai kad sam vani zalegnem ako imam gdje. jednom sam u bbi otišla fino u mesdžid i u onu sobicu zalgla da je podojim. fino zatvorila vrata i legla
i ja se znam uvaliti u mesdzid da dojim
kad je beba nervozna, probajte zamraciti kucu, pjevusiti bebi, nosati je u narucju i podojiti ljuljajuci i nosajuci...meni je A tako cesto znao zaspati, useceri dijete,a usput se narucka
i isto je u fazi da nece da doji vani, malo povuce pa pusti itd... narocito pod maramom za dojenje... sve je vise zanima od sike... ne znam sta cu s tim ovih dana ako odemo na izlet i sl...
I moja isto. Kad se tek rodila ta je jela kako god, vukla na "prazno", nikad se nije bunila, ali je mene sve bolilo, od bradavica iz kojih je išla krv, do mastitisa i slično. Ali je ona bila beba za poželit za dojenje, ma kako god je staviš ona vuče i ne buni se ni na šta. A sad, kad sam ja sredila grudi i naučila dojiti njoj je sve zanimljivije. Odemo na vikendicu koja je sva u lamperiji i gleda frže, sisu neće ni da vidi i pojede tek toliko da utali glad i opet nastavlja gledati. Neće napolju, neće ležeći jer tako ne može da mahala (kad je držim u krilu razvuče sisu i gleda okolo, kad to ležeći pokuša odmah je ispusti i onda je to noćna mora za dojenje). Elem, nikako na zelenu granu Mada, ovo je sad ipak uživanje, meni je slatko gledati kako ona sve proučava, a oči ko na loju, pa ako to znači dva sata dojenja, a onda dobro.
E Dz3ni drago mi je da je upalilo, veliki je stres za mamu koja doji kad beba nece da jede i jos pri tom plače a znaš da je gladna. Al su me savjeti forumašica opustili i pomogli.
Dzeni Odlicno! Kazem ti, nama je bitno samo pronaci nacin koji najbolje odgovara bebi, ono dok se uspoznamo! Drago mi da smo pomogle, pa zato i jesmo tu za mame i bebe..
A mi smo do 10.og mjeseca dojile u lezecem polozaju
Pozdrav! Porodila sam se proslog mjeseca, beba ima 35 dana. Dok sam bila u porodilistu niko mi nije pokazao kako da dojim bez obzira sto sam insistirala Ali ipak dojim bebicu. Problem je sto imam uvucene bradavice i dojim uz pomoc silikonskih bradavica. Malena je izvukla bradavice ali one su i dalje male. Pokusavala sam joj dati bez istih ali ne uspijevamo. Ona navikla na silikonsku i dzaba. E sad me interesuje da li postoji neki nacin da je dojim bez pomagala? hvala. LP
magic ja sam s prvom bebom zbog velikih rana na bradavicama (i moje su ravne) koristila silikonske otprilike do 3 mjeseca. postepeno sam ih izbacivala. na početku sam jeprvo bih je stavljala da doji pa kad malo izvuče bradavicu onda skinem i nastavi dojiti bez nje. trebalo je nekoliko dana ali sam ih onda prestala skroz koristiti.
Hvala ti na brzom odgovoru. Jos me interesuje da li si otkuhavala s. b prije svakog podoja? Jer me nesto strah kad joj dajem da nema bakterija, ne znam A kod mene je problem sto su mi premale bradavice bez obzira sto mi ih je izvukla, i ona sad navikla na velike s. bradavice i nema sanse da moju prihvati I jos jedno pitanje sta pomaze za nadolazenje mlijeka? Hvala
pitala bi samo kratko radi poredjenja.....je li dovoljno 5 podoja u 24 sata za bebu od 5,5 mjseci.....dojili smo u zadnje vrijeme vec duze 6 puta...ali sad nekako sve cesce se desava da bude 5 podojajednostavno je sam smanjio e sad jedino da mu ja dajem onako bez trazenja....do sada ja dobijao skoro kilu mjesecno svaki mjesec ali sad nismo se vagali od kako je smanjio na 5 podoja.....
Hvala ti na brzom odgovoru. Jos me interesuje da li si otkuhavala s. b prije svakog podoja? Jer me nesto strah kad joj dajem da nema bakterija, ne znam A kod mene je problem sto su mi premale bradavice bez obzira sto mi ih je izvukla, i ona sad navikla na velike s. bradavice i nema sanse da moju prihvati I jos jedno pitanje sta pomaze za nadolazenje mlijeka? Hvala
ja ovo ne znam ono bas sigurno,ali kontam-ne otkuhas ni svoje bradavaice prije podoja,pa je ok? trebal bi da je uredu samo oprati vrucom vodom?
za nadolazenje mlijeka je najbolje da beba cesto i efikasno doji! od toga, mlijeko nadolazi u sasvim dovoljnim kolicinama
< Poruku je uredio animagical -- 30.6.2012 22:45:32 >
nisam ih ja otkuhavala prije svakog podoja. samo sam ih prala vrućom vodom. nekad bi ih oprala i onda prelila prokuhanom vodom (vrelom). to možda jednom dnevno. što se tiče nadolaženja mlijeka slažem se sa animagical. najbolje navlači mlijeko beba. ti neka nisi žedna, ostalo nisma primjetila da od nečega nadolazi mlijeko bolje (ono piva čaj za dojilje i slično. dpduše pivu nisam nikad ni probala). meni mlijeko nadođe npr ako sam vesela, ako sam išla u šetnju. poslije sexa isto . ne znam ima li to veze ili je subjektivno
pitanje za iskusne mame, a čestobljuca, a bogami povrati u ključu,zna biti usireno mlijeko, da li je to ok
Mama Alma, naravno da je OK, beba je vjerovatno malo halapljiva i na taj način izbaci višak. Nek' ne leži skroz ravno, tako je meni pedijatar u istoj situaciji savjetovao, pa je beba ležala u ležaljci, i pomagalo je.
curke, mamu almu sam vec gnjavila s ovim, ali bih htjela znati kakva su vasa misljenja. bebi je 10 dana. rodjen je na CR, pa prva dva dana nismo imali nikako mlijeka. bebu su sestre hranie sa hipp pre mlijekom, a kad mi je pocelo nadolaziti mlijeko, par dana smo koristili oboje. i moje i dohranu. zadnjih par dana smo iskljucivo na mom mlijeku, ali sada malecki nema stolicu i ima grceve. totalno sam zbunjena.... sta da radim? i jos jedno pitanje: ja se izdajam uz pomoc elektricne pumpice, pa onda maleckom dajem mlijeko iz bocice. to sam pocela raditi jer su mi vec drugog dana raskrvarile bradavice i pocei se stvarati oni blokovi u dojkama. odkad koristim pumpicu sve je ok. dojke mene i fine. nista ne boli. i plus znam koliko beba pojede. kontam majcino mlijeko je majcino mlijeko - nema veze kako ga dajem???? ovako imamo uvijek dva obroka unaprijed spremna (imam puno mlijeka pa moram i izdajati)
curke, mamu almu sam vec gnjavila s ovim, ali bih htjela znati kakva su vasa misljenja. bebi je 10 dana. rodjen je na CR, pa prva dva dana nismo imali nikako mlijeka. bebu su sestre hranie sa hipp pre mlijekom, a kad mi je pocelo nadolaziti mlijeko, par dana smo koristili oboje. i moje i dohranu. zadnjih par dana smo iskljucivo na mom mlijeku, ali sada malecki nema stolicu i ima grceve. totalno sam zbunjena.... sta da radim? i jos jedno pitanje: ja se izdajam uz pomoc elektricne pumpice, pa onda maleckom dajem mlijeko iz bocice. to sam pocela raditi jer su mi vec drugog dana raskrvarile bradavice i pocei se stvarati oni blokovi u dojkama. odkad koristim pumpicu sve je ok. dojke mene i fine. nista ne boli. i plus znam koliko beba pojede. kontam majcino mlijeko je majcino mlijeko - nema veze kako ga dajem???? ovako imamo uvijek dva obroka unaprijed spremna (imam puno mlijeka pa moram i izdajati)
Nisam dojila ali znam da je doj dojenje beba normalno da do 12dana nemaju stolicu. A i grcevi su normalni, zavisi sta si jela. Nebrini sve je to super
ja cu na brzinu - bradavice su se raskrvarile zbog nepravilnog prihvatanja bradavice - da bi prihbvatanje bilo pravilno beba mora siroko otvoriti usta i zahvatiti veci sto veci dio areole - da li beba mokri redovno? - nije svejedno kako dajes mlijeko, ako beba nikako ne sise iz dojke trebas je postepeno vratiti na dojku inace ce usvojiti pogresnu tehniku sisanja -nije bitno da ti znas koliko je beba pojela mililitara -normalo je u poceku da imas vise mlijeka nego sto je bebi potrebno, to ce se redulisati vremenom u zavisnosti od potreba bebe - da li beba ikako sisa na dojci? to je jako bitno.. - sve sto si do sada napravila je u redu i svi problemi se vremenom mogu ispraviti..znaci samo naprijed primarno je postepeno vracanje bebe na dojku
Ako je dijete isključivo dojeno - ono može imati stolicu svaki dan XY puta ili da je nema 7 dana (pod uvjetom da se ne pati, da nema tvrd stomak, i sl.)..A grčevi - ako nisu uzrokovani tim što nema stolicu, vrlo lako je da su se javili oni klasični baby grčevi, koje bi ti bebica imala bez obzira da li je na ADu ili na tvom mlijeku...ako su to ti, samo strpljena da prođu..ima nekih trikova i kapi koji mogu malo olakšati, ali koliko sam upoznata - strpljenje je ključno, nema pomoći dok ne prođu :) Što se tiče davanja, možda bi ti bilo najbolje ako bi mogla ići direktno na siku, jer će beba navlačiti sebi potrebnu količinu mlijeka na taj način, a i zbog tebe - da se ne moraš svaki put maltretirati sa pumpicom, flašicom, je li čista, sterilna i sl..ovako samo connect i ljepota :) Ali naravno, ako ti se stvaraju regade, početni mastitis, ti znaš kako je tebi lakše i bolje..samo, bojim se da ne dođeš u fazu kad ti ispumpavanje neće biti ni jednostavna, a niti dovoljna opcija...ali odgovor na to pitanje će ti dati mame savjetnice...ne bih da šta pogrešno savjetujem... Sretno!
< Poruku je uredio Super Beba -- 5.7.2012 16:14:49 >
moja beba se sa bradavicama ponasa totalno nezainteresirano. igra se s njima i mljacka. zna je fino staviti u usta ali to traje sekund i odmah je baci i place. jedino kad hoce siku jeste kada je nakon sto je pojela bocicu malo dohranjujem iz sike. tako onda zaspi, ali i tada ne vidim da guta, nego vecinu mlijeka nekako ispusti van. ja sam znaa doslovce plakat kad zagrize. a sto se tice izdajanja s pumpicom, meni se cini da bih ovako mogla vjecno. za 5-10 minuta izdojim mlijeko (uvijek skoro duplo vise nego sto treba) a pumpica ima i baterije pa i kad nekud podjem nije bed. visak mlijeka ostavljam u bocice za spremanje hrane u frizider i to dajem nocu.
p.s. to sto nema stolice me brine, pogotovo jer ja niti pusim niti pijem kavu. pijem dosta vode, najmanje po solju kamiice i komoraa dnevno (bebi je tek 10 dana pa ne smijem vise), jedem ribane jabuke, svjeze breskve, supicu i pokoji plazma keks - to je doslovce to! i opet nema stolice, a kad ispusti gas izgleda kao da se jako muci. meni se srce slama kad ga tako vidim. u cemu moze biti problem?
meni se u zadnje vrijeme desava nesto cudno. mali cesto kad treba dojiti okrece glavicu i nece da doji,sve okrece glavu u suprotnu stranu i otima se pa ga moram nekako natjerati da pocne i onda fino doji i najede se, jel imao neko slican problem i zna li razlog iznerviram se kad se to desi na javnom mjestu jer je onda nervozan i nema sansi da ga podojim
Jul 20th
...just because it burns doesn't mean you're gonna die you gotta get up and try try try!
Tiki nema vremena, sve ga drugo zanima ...u tim trenucima bi se trebala osamiti, bez buke, graje i on ce onda na miru dojiti. Nikako nemoj da se nerviras, pa njemu je sad sve dozivljaj
al on to sad radi i kod kuce, u tisini, iako dojim u lezecem polozaju.a iznervira me kad smo na javnom mjestut jer sam onda prisiljena da ga dojim u wc-u
< Poruku je uredio teacher75 -- 5.7.2012 20:57:29 >
aa i mog to uhvati a ja se unervozim sve rastjeram, pa počnem pjevati nema šta ne probavam najčešće krene da ga nosam ili da skačem na onoj pilates lopti dok se ne smiri, i to uglavnom poslijepodne, i mm kaže što je muhanat, ma lijepo me strah napolje s njim gdje bih skakala s bebom i dojila
meni se u zadnje vrijeme desava nesto cudno. mali cesto kad treba dojiti okrece glavicu i nece da doji,sve okrece glavu u suprotnu stranu i otima se pa ga moram nekako natjerati da pocne i onda fino doji i najede se, jel imao neko slican problem i zna li razlog iznerviram se kad se to desi na javnom mjestu jer je onda nervozan i nema sansi da ga podojim
nemoj forsirati, sve ga zanima,ali kad jos malo razgleda okolo, npr 15 minuta, pa guzana skonta da je ipak gladna, navalice i mirnije dojiti... uglavnom, tjeranje ne pali, tako ces morati nosati i pjevati, a on nije toliko ogladnio cim razgleda... ja sam se sekirala dok sam pokusavala nahraniti dijete onda kad ja mislim da je gladan,a ne kad on misli