Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
hej zene meni se pojavila neka ranica na dojci ima nekih 10ak dana.. mislila sam da me je E ogrebao pa nisam punoobracala paznju. Izgleda tacno kao ubod insekta. danas mi se ponovo kao upalilo i jamalo pritisnem i iscjedim isto kao bubuljicu( izvinite na opisu al ne znam drugacije). Imam crveni krug otprilike pola cm sa 1 cm i unutra tacno kao ubod. Mozda mi ej neka mala dlakica urasla ili netso slicno.... sad gledam nem iogu naci da je neko ima nesto slicno. Namazala sam nekim prirodnim mehlemom da vidim hocel proci. JEl se trebam za to brinuti. Ne smijem puno mazati jer je udaljena od bradavice nekih 2 cm pa s sve raznosi kad bebach doji. JEl se nekom nesto ovako desavalo i trebam li nesto posebno reagovati.....
sad citam da postoje ti neki cirevi koji su opasni ...kako cu sad znati jel mi to. nisam osjetila da ima neki mastitis niti neki problem s dojkom. ako se nesto zakoplikuje kome se obratiti
< Poruku je uredio mamina princeza -- 24.5.2012 15:48:09 >
laik sam ali ja bih to pitala dr. ili nazovi da ti nije stafilokok ovaj što bebac ima?jesi li čistila alkoholom?možda je nešto bez veze bubuljica ali provjeri
IZVORNA PORUKA: mamina princeza
hej zene meni se pojavila neka ranica na dojci ima nekih 10ak dana.. mislila sam da me je E ogrebao pa nisam punoobracala paznju. Izgleda tacno kao ubod insekta. danas mi se ponovo kao upalilo i jamalo pritisnem i iscjedim isto kao bubuljicu( izvinite na opisu al ne znam drugacije). Imam crveni krug otprilike pola cm sa 1 cm i unutra tacno kao ubod. Mozda mi ej neka mala dlakica urasla ili netso slicno.... sad gledam nem iogu naci da je neko ima nesto slicno. Namazala sam nekim prirodnim mehlemom da vidim hocel proci. JEl se trebam za to brinuti. Ne smijem puno mazati jer je udaljena od bradavice nekih 2 cm pa s sve raznosi kad bebach doji. JEl se nekom nesto ovako desavalo i trebam li nesto posebno reagovati.....
sad citam da postoje ti neki cirevi koji su opasni ...kako cu sad znati jel mi to. nisam osjetila da ima neki mastitis niti neki problem s dojkom. ako se nesto zakoplikuje kome se obratiti
dalje je od areole ..... evo sad gledam kod mene je to nekako cudno imam te tackice i kad pocinje bjelo kad zavrsava smedje i tacno tu negdje mi je to. stafilokok bebi nije u ustima ne znam .. mozda i jeste kome da se obratim... smijem li alkoholom jer sam malo i raskrvarila a i blizu je bradavice pa da sta ne bude bebachu ? uh sto zapanicih .. znala sam ja da ce meni negdje problem doci...
u zadnje vrijeme sams e izdajala dosat rucno pa mozda i nesto zakacim ... jel to moguce?
pitaj gin, mislim ja pojma nemam o tome, možda je i ovo što animagical kaže montgomerijeve, ti znaš kakve su bubuljice gnojne bile kod bebe je li to tako izgleda
ma nisu ovako izgledale ovo je ko ujede bube i unutra tacka a onoj e samo gnojna tackica. nekako drugacije. malo sam saprala alkoholom stavila neki mehlem i cekam pša ako ne prodje sutra c u zvati nekog dokotra ilinekog vec. sta cu... valjda se sta ne upali vise.
i da kažem da smo imali samo 1 kaku i 3 popiškane pelene...ja sam prije njemu pelene mjenjala svaka 3 sata i opet bile napišane....
ko reče da je napišana pelena kao kašika dvije vode da se pospe po peleni ovo je tačno, ali ja bih prije rekla popišana, napišana mi zvuči kao da se radi o većoj količini. Misli se na težinu pelene, kada brojimo recimo 5-6 pelena u toku 24h
pročitala sam na nekom rodinom tekstu,da napišana pelena treba težiti 250 grama
ja ovo nisam nigdje pročitala, ali ako se misli popišana, onda to nije tačno, mislim da je to zaista previše za očekivati :)
fakat
ko reče da je napišana pelena kao kašika dvije vode da se pospe po peleni ovo je tačno, ali ja bih prije rekla popišana, napišana mi zvuči kao da se radi o većoj količini. Misli se na težinu pelene, kada brojimo recimo 5-6 pelena u toku 24h
pročitala sam na nekom rodinom tekstu,da napišana pelena treba težiti 250 grama
ja ovo nisam nigdje pročitala, ali ako se misli popišana, onda to nije tačno, mislim da je to zaista previše za očekivati :)
fakat
ja sam citala isto da je popisana pelena kao da prospes 2 kasike vode na pelenu, ali da se kod vaganja bebe treba obratiti paznja, jer popisana pelena moze teziti cak i do 250 grama (kontam ako je mama zauzeta npr internetom, pa ne stigne pregledati na vrijeme )
250gr je ogromno popiskena pelena!!! Mi T nismo jednom previli 4-5h i toliko je bilo. Pelena bila teska ko tuch i onda smo je izvagali. Osim toga beba sada sigurno ne popije 250ml tvog mlijeka da bi mogla toliko da popiski.
Vidim pisete oko tih upiskenih pelena.Evo danas moju curu vagali sa pampersom upiskenim 5kg vaga pokazala, bez pampersa nekih 1oogr manje,znaci 4900gr. I samo jos da kazem da smo napredovali oko pola kg, i narasli 4cm, masalah meni dosta,s tim da smo sa 25 dana bili u plusu 200gr,a sada sa 34 dana ,tj za devet dana smo dobili 300gr, a iskreno ispocetka nismo znali ni dojiti,mene rana boljela, beba nije znala vuci kako treba,povuce par puta i zaspi na siki,tek se sada hvala Bogu malo stabilizovalo sve.Jos da se rijesimo ove baje iz pupka i bit cemo happy.
pa i meni je bilo malo čudno tih 250 g ,nama nikad toliko pelena nije bila teška
može bit da je onda ovo što selma kaže tačno a da sam se ja zbunila jer sam brzo čitala,zovne veliko djete,zovne malo,mene nema meni pošto sam megaloman ostalo u očima samo ovo 250 g....hehe
eh mi guramo s dojenjem,danas 5-ti dan u ponedeljak aBd vaganje...ja rahatluka...ni izdajanja,ni flašica,šprica,pranja,sterilizacije,termosice...mililitara,čuda,......samo siku operi i prikači bebu..
jako sam zadovoljna..još samo da vaga pokaže napredak
mi danas dojimo bez silikonskih bradavica.. boli užas, ali stisnem zube..imam rodin cd o dojenju pa se učim.. danas sam sebi postavila nozu dijagnozu :)) ravne bradavice pa zato boli (iako meni nisu izgledale toliko ravne, sad na cd-u vidim ravne kako izgledaju, pa skoro kao moje, ali je beba izvukla ih dobro). Današnji problem je sljedeće: sa silikonima mi se dešavalo da mi kraj bebinih usta curilo mlijeko i to dosta mlijeka i ja sam mislila da je to do silikona . Danas evo bez silikona kad beba skroz mokra :O. Dešava li se još nekome ovo?
iako većinom govore da je do položaja, i patronažna mi postavljala bebu i opet bolilo, mene je bolilo dok beba nategne jedan period i to samo na početku podoja, najviše mi pomagalo da kremom smekšam pola h prije podoja i stavljam korpice jer one koliko toliko izvuku bradavice, i moraš imati strpljenj a dok se malo koža razvuče, i ja sam mislila odustati i da neće nikad proći ,samo treba malo vremena, ali onda i bez korpica i kreme i silikona, a sa siluikonima mi je više podljevalo, a da ne kažem negdje dojiti i njih nositi
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
mi danas dojimo bez silikonskih bradavica.. boli užas, ali stisnem zube..imam rodin cd o dojenju pa se učim.. danas sam sebi postavila nozu dijagnozu :)) ravne bradavice pa zato boli (iako meni nisu izgledale toliko ravne, sad na cd-u vidim ravne kako izgledaju, pa skoro kao moje, ali je beba izvukla ih dobro). Današnji problem je sljedeće: sa silikonima mi se dešavalo da mi kraj bebinih usta curilo mlijeko i to dosta mlijeka i ja sam mislila da je to do silikona . Danas evo bez silikona kad beba skroz mokra :O. Dešava li se još nekome ovo?
Joj i ja sam imala problema sa ravnim bradavicama, bolilo katastrofa, i preko silikonskih. Zračila bradavice, mazala, stiskala zube i evo više ne boli. Neđutim meni su bradavice jako osjetljive na dodir, moram nositi jako široke majce, o grudnjaku i ne razmišljam, a većinu vremena ih i dalje zračim. Uopće ne znam kako bih negdje u javnost mogla. Dešava li se još nekom ovo?
treće na koje korpice misliš? Je li na one 'školjke', ja ih samo jednom stavila jer sam mislila da one služe da bi se skupljalo mlijeko kome curi kada ne doji. Pošto kod mene odavno ne curi ni navače, ne stavljam ih. Joj jesam sva smotana oko ovog dojenja. Odoh ih sterilisati i staviti. Evo namazala sam sa purlanom (prije nisam stavljala jer ma koliko ja prala, ostalo bi pa mi silikon klizio).. hvala vam na odgovorima, aBd i mene da prestanu boljeti.
Alhemicarko i mene je strasno boljelo na pocetku. Sada sam si kupila pamucne grudnjake za dojenje u DMu i njih sada nosim. Doduse, jos uvijek me bole, pogotovo kada se tusiram i kada ih treba posusiti peskirom (nema sanse!) ili kada npr bebu nosim pa se ona pomijeri pa me tako zabole grudi... Ali proci ce Ako nista kada prestanemo da dojimo
Baš tako, joj kad me dotakne rukicama, još moja mama došla na ideju da joj skine rukavice da joj se ruke zrače, o majko mila, jednom me rukom uhvatila za siku koju doji i ne popušta, a drugom malo malo pa po bradavici. Jednom je krenula lijepo šakom da uhvati bradavicu. UH! Znači šuti i trpi...
jestete školjke, ja sam ih nosila više zbog bradavica nego zbog mlijeka, nosila sam ih 2o ak dana kad je prestalo boljeti odložila i njih i purelan, a nosila sam u grudnjaku pa nije klizilo
IZVORNA PORUKA: raja_ringe
treće na koje korpice misliš? Je li na one 'školjke', ja ih samo jednom stavila jer sam mislila da one služe da bi se skupljalo mlijeko kome curi kada ne doji. Pošto kod mene odavno ne curi ni navače, ne stavljam ih. Joj jesam sva smotana oko ovog dojenja. Odoh ih sterilisati i staviti. Evo namazala sam sa purlanom (prije nisam stavljala jer ma koliko ja prala, ostalo bi pa mi silikon klizio).. hvala vam na odgovorima, aBd i mene da prestanu boljeti.
pa i meni je bilo malo čudno tih 250 g ,nama nikad toliko pelena nije bila teška
može bit da je onda ovo što selma kaže tačno a da sam se ja zbunila jer sam brzo čitala,zovne veliko djete,zovne malo,mene nema meni pošto sam megaloman ostalo u očima samo ovo 250 g....hehe
eh mi guramo s dojenjem,danas 5-ti dan u ponedeljak aBd vaganje...ja rahatluka...ni izdajanja,ni flašica,šprica,pranja,sterilizacije,termosice...mililitara,čuda,......samo siku operi i prikači bebu..
jako sam zadovoljna..još samo da vaga pokaže napredak
ma svaka cast, bas mi je drago kad neko ne odustaje, bas si dokaz da se moze.
Imam pitanje: da li dojenju smeta caj od kopra i persuna???
Persun, je li list ili korijen? Korijen persuna smanjuje mlijeko, koristi se kada hoces prestati da dojis.
Imam pitanje jedno.. Vec par dana me boli desna bradavica, bol je nekakva kao da pece ili svrbi, a kad ona pocne da sisa bas me zaboli. Je li moguce da je to soor?
dush jesi pregledala usnu supljinu bebe? Kod mene je isto tako bilo -bez iceg vidljivog a Evi je tek bio poceo pa se jedva vidjelo. Tako da je moguce. I to smo ga mi fasovali dosta kasno,ali eto desava se....