Selminja
|
Ja sam zadnjih dana pravo zabrinuta i nasekirana. Naime, moja cura kojoj će sutra aBd punih 6 mjeseci ima 6,800kg Prošlo je skoro 2 mjeseca kako nismo bile na kontroli, i prekucer kad smo otišle vidjeh da je moja cura za skoro 2 mjeseca dobila čitavih 570 gr. Prva 4 mjeseca je fino napredovala, uvijek je dobivala oko kilu, nekad vise, nekad manje ali sve bilo ok. Zaista se nisam nikad opterećivala time, jer smo i ja i mm prilično visoki. I ona je duga, ne znam tačno koliko, nisu je mjerili, ali 74 broj joj je bas knap. Pedijatrica kaze da jeste malo dobila, premalo, ali da nije nista alarmantno, da ima i takve djece koja odskaču od tablica prirasta i da se to prepisuje genetici. Ja kao mala i nisam bila tako tanka, dok mm jeste, ko klipić je bio vazda. Pošto smo mi išli povodom vakcine, pedijatrica kaze, da mi za svaki slučaj potražimo i drugo mišljenje i uputi nas specijalisti. U medjuvremenu joj uradimo nalaze, krvnu sliku i urin, nalazi su perfektni, hgb 145, eritrociti, 5,44, u urinu nista nisu nasli. Specijalista je pregleda od glave do pete, složi se da je dobila premalo, i nakon pregleda i uzv stomaka, bubrega i svih organa kaze da je dijete sasvim zdravo. Kaže da je načešći uzrok zaostajanja u kilaži kod dojenčadi najprije pritajena urinarna infekcija, zatim greške u ishrani bebe i na kraju genetika tj. takva "japija". Urinarne infekcije nema i kaze da on misli da je kod nas greška u ishrani. Dalje nista nije htio komentarisati i veli da to se dogovorimo s svojom pedijatricom u ponedjeljak. Ja i dalje dumam gdje ja to griješim Dojila sam je isključivo 5 mjeseci, pokušala s kašicama, ona nije bila oduševljena, ja napravim pauzu i počnem par dana prije 6 mjeseci. Sad recimo fino popapa kašice i najvise je to količina od 100-150gr. Ima fine kakice, zlatno žute, dok je isključivo dojila znala je ne kakiti po par dana, otkako jede kašice kako svaki dan redovno. Ona je vesela beba, jest da živa mira nema, puže unazad i ide u krug kad je spustim na pod, a otkako se rodila nije neka spavalica, zna se desiti da za čitav dan zaspi samo 15-ak minuta. Onda kontam mozda je ne dojim kako treba, pa dodjem sebi i shvatim, kako je napredovala prva 4 mjeseca dojeći? Sinoć sam sebe uhvatila kako svaki njen plač kvalifikujem kao glad (sto nikad do sad nisam), počinjem sumnjati u dojenje, sinoć kad se rasplakala na siki došlo mi je da idem po AD. Ne znam je li neko imao sličnu situaciju, ne znam kako da joj namaknem koji gram, ja ne znam da ona može više dojiti, po noći se budi od 3-6 puta i svaki puta jede. Jedino što mi pada na pamet je to što ona stalno doji, a pomalo. Nema nikakav red u dojenju, ali ja mislim da ga i ne treba da ima, ja joj nudim kad god hoće??. Kad smo vani zna ne tražiti i po 4 sata, kući traži češće. Preagresivno mi djeluje da joj počnem davati meso krompir i sl, da joj opteretim probavu, do sad smo probali 5-6 vrsta kašica??? Kao šlag na tortu, kod pedijatrice dodje dječak od nepuna 3 mjesca i ima 7.500kg, pa došlo mi da se roknem Ona uopšte nije mršava, sasvim normalna bebica, nije buca, ima pregibice po rukama i nogama, vesela, i nikad do sad nije bila bolesna, ali me njena kilaža baš baca u depresiju
|