Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.3.2012 9:41:38
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: škorpija
Hej žene hitno mi treba objašnjenje, od prijateljice mala (1,5 godinu) povrijedila je malo nogu, stavili joj longetu, ali dijete dobilo temperaturu, i našli joj povišen CRP 150, šta tp znači da li je moguće da je to dvoje povezano i je li to visok crp, koje su normalne vrijednosti
CRP je definitvno previsok .... to je znak infekcije praćene bakterijom...
dali je povezano sa tom povredom ne znam zaista...možda i nije, ne mora ni biti al opet ali ako je bilo otvorene rane trebali bi uraditi bris rane ...
ovaj CRP ukazuje na prisustvo bakterije
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.3.2012 13:07:53
Hanady RR
i nije opasno...la treba se utvrditi što je urok istom....
CRP 150 može biti i upala pluća... može biti i mrsa na rani ako je dijete imalo otvorenu ramu pri povredi nogice...
u svakom do ova dva slučaja ili trećem rekacija će biti antibiotik koji će pokazati antibiogram.. Crp i njegovu visinu smao treba pratiti u fazi dali je infekcija bakterijska ili virusna.... ako je bakterijska u odnsu na roganizam takav će nivo visine i pokazati...
pa i baketrija u nosu ili grlu nekome može pokazati ovu visinu CRP_a.
dobro je da je dijete na pedijatriji i ja vjerujem otkirt će dodatnim pretragama što je u pitanju i na to djelovati na vrijeme
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.3.2012 20:20:16
madam x
Skoro sam primjetila kod mlađe kćerke ( 3 godine) crvenu kožu na pupku i neki iscjedak, ustvari, najprije sam primjetila mrlju na potkošulji. Prije 3 sata sam je komplet presvukla jer se upiškila, znači mrlja je nastala skoro. Nju ništa ne boli, vesela je, raspoložena. Šta da radim? Šta bi to moglo biti?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 13.3.2012 20:31:14
Rabi
IZVORNA PORUKA: zinanina
Skoro sam primjetila kod mlađe kćerke ( 3 godine) crvenu kožu na pupku i neki iscjedak, ustvari, najprije sam primjetila mrlju na potkošulji. Prije 3 sata sam je komplet presvukla jer se upiškila, znači mrlja je nastala skoro. Nju ništa ne boli, vesela je, raspoložena. Šta da radim? Šta bi to moglo biti?
Meni se jednom davno desilo ovo isto, ali nikad vise! Isla sam dr, cini mi se da sam dobila neku mast da mazem Nemoj paniciti, vjerujem da nije nista strasno ali je sutra odvedi odmah dr. oni znaju bolje od nas u svakom slucaju
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 8:32:51
hampsi
I kod nas problemcic Mala se zali vec dva dana da je boli ispod lijevog pazuha. Ne znam da li sam je ja mozda nezgodno uzimala za taj dio ili sta vec. Sinoc sam pokusala vidjeti da nisu neke zlijezde ispod natecene a u stvari sumnjam da bi znala i da jesu kad nikad nisam imala priliku to vidjeti. Ja sam mislila da je boli rucica na misici ali ona kaze ispod. Je li se ikome ovo desilo? Da li da je vodim dr-u ili da sacekam jos malo?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 16:21:37
reallove
IZVORNA PORUKA: hampsi
I kod nas problemcic Mala se zali vec dva dana da je boli ispod lijevog pazuha. Ne znam da li sam je ja mozda nezgodno uzimala za taj dio ili sta vec. Sinoc sam pokusala vidjeti da nisu neke zlijezde ispod natecene a u stvari sumnjam da bi znala i da jesu kad nikad nisam imala priliku to vidjeti. Ja sam mislila da je boli rucica na misici ali ona kaze ispod. Je li se ikome ovo desilo? Da li da je vodim dr-u ili da sacekam jos malo?
ne znam,ne mogu ti pomoci,javljam se da podignem temu,valjda se javi neko sa vise iskustva
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 18:44:46
Vinetu
Evo i mene s pitanjem. Nije hitno, al' da vas ipak pitam za mišljenje. Moja curica ima mali ben (madež) na stidnom mjestu, veoma je blizu usnica. Kad se rodila, ben je bio veoma mali, kao vrh igle. Vremenom sam primijetila da raste i sada je veličine pola zrna riže. Nije ispupčen, ravan je sa kožom. Ono što me brine je što ben raste i što bi možda mogao rasti i u visinu (tj. ispupčiti se). Pretpostavljam, ako zaista bude tako narastao, može joj u budućnosti smetati, prilikom odnosa , depiliranja i sl. I ja imam jedan veći ben, ali s unutrašnje strane prepone, ne smeta mi toliko, samo moram paziti kakve gaćice nosim, jer ako su preuske, guma me "reže" preko bena. Neke od vas znaju da sam ja već odstranila dva bena (sa glave i stopala), jer su suviše narasli i smetali su mi. Šta da radim? Da li da je uskoro vodim doktoru zbog toga. Kontam, bolje dok je mala, jer će uskoro biti svjesnija stida i neće meni ni doktorima dati da joj to pogledamo. Drugi problem, šta ako ga uklonimo, a drugi se pojavi još na gorem mjestu (kao što se meni desilo). Uhhh... kako god okreneš - problem! Ima li neko slično iskustvo?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 18:46:24
Vinetu
IZVORNA PORUKA: hampsi
Ako si primijetila da je zaista boli, obavezno je odvedi doktoru. I moja se curica često žali da je nešto boli, ali ja znam da me folira, jer to govori samo kad želi nešto od mene dobiti! Pravu bol mogu prepoznati.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 19:02:13
Vinetu
Mislila sam otići privatno dermatologinji ... već sam neko vrijeme išla kod nje sa kćerkicom, jer je imala bradavicu na glavi. Doktorica i ona su uspostavile divan odnos, pa sam zato i mislila prvo pitati nju za mišljenje. Onda bih išla dalje. Kontam, malenoj bi bilo lakše ako bi je prva pregledala ova doktorica koju pravo voli.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 19:06:44
Malenaoduvijek
a jeli u pitanju dr knol?ona je radila u cemalusi i zasto ne odete tu kod nje da ne placate?mislim jati ovo govorim dobronamjerno jer sam ja svog starijeg sina vodila kod nje
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 19:17:26
Vinetu
Ova radi u Eurofarm-u. Nije mi problem plaćanje... veoma često nam nisu ni naplatili preglede, a išli smo možda i pola godine, svake 2-3 sedmice. Malena je svaki put uzbuđena bila kad zna da idemo kod dr. Uvijek bi se sa njom ispričala, baš je bila opuštena i dobro raspoložena, pa sam zato i mislila da to tako uradim. Ne znam... vidjet ću prvo šta će pedijatrica reći. I ona je super, a kćerkica i nju voli, pa ćemo to i iskoristiti. Hvala ti puno na savjetu. Gledat ću ove ili sljedeće sedmice da to pokrenemo.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 20:04:32
Vinetu
IZVORNA PORUKA: MALA1994
a jeli u pitanju dr knol?ona je radila u cemalusi i zasto ne odete tu kod nje da ne placate?mislim jati ovo govorim dobronamjerno jer sam ja svog starijeg sina vodila kod nje
A je li ona pedijatrica ili šta već? Ima li i ona privatno ordinaciju? Ne mogu da nađem info na internetu... ima samo KnoR a ne KnoL
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 14.3.2012 20:24:56
Rabi
IZVORNA PORUKA: Vinetu
IZVORNA PORUKA: MALA1994
A je li ona pedijatrica ili šta već? Ima li i ona privatno ordinaciju? Ne mogu da nađem info na internetu... ima samo KnoR a ne KnoL