lejla_r
|
zene, zasto prepirka oko prava na izbor. Ja se licno nikada ne bih usudila na porod u kuci, ali jesam za humanizaciju poroda u bolnici. Moj porođaj je bio predivno iskustvo, zahvaljujući indukciji porodila sam se za 50 minuta od prve kapi infuzije, prethodno sam bila 7 sati bez vodenjaka i bez ijedne kontrakcije a dosla 7 cm otvorena, bila na lopti, tusiranjima, setnjama, masazi, i nista bez sintocinona. Imala sam epiziotomiju, koju nisam ni osjetila a sivena sam uz obilnu lokalnu anesteziju, i s bebom u narucju, bez ikakve boli (plus me doktorica tako "zategla"pa nam je senzacija "dole" ). Pisem ovo zato sto se svaka prica sa poroda koju ste cule razlikuje, kako u bolnici tako se razlikuju i price sa poroda kod kuce. Svako donosi odluke s cijim posljedicama moze zivjeti, tako ce neko odluciti da doji ili ne, da daje vodu od graha djtetu od dva mjeseca ili ne, da ga vakcinise ili ne, da mu je dijete bezbjednije u narucju nego u autosjedalici ili ipak ne... Ja se za dosta stvari u zivotu vodim brojevima, pa je tako smrtnost beba u prvih 24 sata zivota u SAD-u koje su rodjene kod kuce uz babicu 7 puta veca nego kod djece rođene u bolnici, a u Holandiji 4 puta veca. A sta je sa ostecenjima mozga pri porodu, koji i u bolnicama ima visok procenat, uz svu mogucu potporu da se porod sto brze zavrsi... Za mene dovoljno da se ipak odlucim za bolnicu. Ko moze kod kuce, pa jos i bez strucne pomoci, to je njegov izbor. Samo neka bude svjestan svih rizika koje to sa sobom nosi. Ja sam za humanizaciju poroda u bolnickim uslovima, to su sitnice a znacile bi dramaticnu promjenu, od poroda u polozaju koji vama odgovara, doulu ili muza na porodu za vrijeme cijelog boravka u bolnici, sacekati sa presjecanjem pupcanika barem par minuta, bebu ne odvajati od majke... svasta se moze napraviti.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što nešto sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli nešto provjeri, kudi prije nego se u nešto uvjeri. - arapska poslovica
|