|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  83 84 [85] 86 87   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
20.2.2012 22:06:03   
jasmin

IZVORNA PORUKA: hatepsut

Iman,uz Allahovu pomoc ,zelim da nam se ostvari san,amin ! Ja sam bila jako tuzna sto nisam usla u sam harem,ali kad sam podigla ruke i pocela da dovim ( u snu) e taj osjecaj je nesto zaista posebno.Kad sam se probudila pitala sam se kakav je tek osjecaj kod ljudi koji su obavili hadz.

Za mene ne postoji ljepsi osjecaj na svijetu.Udala sam se za muskarca kojeg sam voljela i za kojeg sam citavu godinu po 3 puta dnevno klanjala istiharu i dovila Allahu da me `zapadne` :D,dosla s njim u Medinu,rodila ovdje dvoje djece.....dakle ispunjenje...ali hadz,e to je nesto najljepse od ovog svega.Pogotovo zadnji :(,a nadam se da nije :(:(:(.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2101
   [Obrisana poruka]
20.2.2012 22:09:08   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Medić*)
  Neposredna veza do poruke: 2102
20.2.2012 22:09:54   
mimi_93
selam drage moje...... pokrivena sam i jako sam mlada imam tek 19 godina udala sam se prije punih 8 mjeseci... neki dan sam saznala da mi je Allah podario jedan najljepsi dar u zivotu jedne zene....uz Njegovu milost sam zatrudnila.....eh sad posto sam pokrivena i znam mnogo o vjeri malo mi je nezgodno otici doktoru muskarcu ginekologu da me pregleda....znam da je to za moje zdravlje al opet vjera je vjera.... sta po tom pitanju... sta da radim?user posted image

< Poruku je uredio mimi_93 -- 20.2.2012 22:10:30 >

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 2103
20.2.2012 22:10:30   
ananas_ze
drage zene user posted image citajuci svese u mnei izmjesalo i sreca i tuga i sve i molim Allaha da svakoj podari ono sto je najbolje za svaku a jasmin nije posljednji nemoj tako bit user posted image nego user posted image jer si osjetila sve to neopisivo
al ga i ja napisah user posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2104
20.2.2012 22:13:33   
hatepsut
Vjerujem Jasmin,Uzviseni Gospodar me pocastio da u snu osjetim dio te radosti u dusi.Imam osjecaj da mi je Gospodar dao znak da ne odustajem od svoje nakane,mada nisam.A ti si prava sretnica,hvala Allahu.
Medic,aferim za momka.Moj je veliki djecak a srce mi ko kuca kad zuri iz skole da stigne na dzumu ili kad dodje iz skole pa kaze "ucio je ezan,jesi ti klanjala,ako nisi hajmo zajedno" jos od malena je stajao uz mene i klanjao i smatram da djeca sticu naviku da klanjaju od roditelja.

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2105
20.2.2012 22:13:41   
Medić*
Naravno Iman da su oni jos mali i nisu svjesni zasto to rade, ali tako oponasajuci nas i onoga sto radimo uce se za kasnije aBguser posted image

Fatihu su deda i nana sa hadza donjeli malu sedzadu, neda je nikome, to je samo njegova, cesto se sa djecicom posvadja oko nje i odmah ili je sakrije ili im da nase, nekad djeci veli mama je oprala,nije suha user posted image

Oni su sada kao spuzvice sve upijaju.

Hatepsut draga moja, mashalah za momka, da ih draga Allah sacuva. Moj svima govori,mislim djeci kada nam uce dove pa pogresno izgovore, ne treba tako,meni je baba hafiz i ja sam ja cu te nauciti, rekoh inshalah da nam budes hafiz.

< Poruku je uredio medic slatki -- 20.2.2012 22:15:35 >

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 2106
20.2.2012 22:16:38   
hatepsut
Mimi93,ja sam citala da se muskarcu doktoru moze otici samo ako tu nema zaposlena zena kao doktorica.Medzutim ja imam svog doktora od kad sam se udala,a nisam znala za ovo gore navedeno.Doktorica koja radi u dz gdje se ja lijecim moju rodicu je umalo ubila svojim ne znanjem i nastavila sam da idem kod svog doktora ,nadam se Allahovom oprostu user posted image

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2107
20.2.2012 22:20:18   
hatepsut
Medic da vas Allah pocasti jos jednim hafizom u porodici,inashAllah !!
Iman,mashAllah za curicu,tako je i moj K. poceo sad sam zna da klanja.Ja sam malo glasnije ucila etehijatu,salavate i dovu kad klanjam s njim i to je zapamtio.

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2108
20.2.2012 22:29:12   
mimi_93
razumijem... inace se pokazalo da muskarci doktori imaju vise obzira...ali ipak neugodno mi....oet kao sto kazes Allah sve vidi i zna....A na toliko je mjesta u Kur¨anu je receno da Allah prasta i da je Samilostan....hvala ti....da te Allah nagradi

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 2109
20.2.2012 23:11:23   
Honey3
selam hanumeuser posted image
Medic zar je tvoj momak vec poceo uciti sufaru;mashallah,neka vam je ziv i zdravuser posted image
da i ja svoju malu curu povalim,naucila je Rabbijesir,mashallah,a hoce i klanjati... ponekaduser posted image ,nesto ne voli da i mi idemo na namaz,sve govori "mama nemoj klanjati"user posted image

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu mimi_93)
Neposredna veza do poruke: 2110
20.2.2012 23:11:25   
canim

IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: triputmama

ja imam jedno pitanje:

kako vi kad vam dodju gosti koji ne klanjaju ( a poziv da vam se pridruze nekoliko puta odbiliuser posted image )a vreme namaza je ili se blizi
da li se izvinete i odete klanjati ili sedite pa kasnije naklanjate user posted image

Klanjam...briga me...ali ja ne zovem nikog...ispadne mi to k'o govor s visoka pogotovo ako znam da ne klanja, pa se klonim. Samo kažem, izvinite idem ja klanjati, sad ću ja i onda ja klanjam...mm animira goste...mm klanja ja nastavim s gostima...na smjenuuser posted image

Kod mene ti mm sve redom uvijek zove na namaz, pa haj ti reci necu user posted image ne zove on to nesto s visoka ili nametljivo, nego on to kad kaze to zvuci tako prirodno, nesto kao najnormalnije.Cak je ljetos kad je zurio na dzumu ispred granapa vidio neke komsije s pivima stoje i mahalaju pa je i njih zvao da pozure na dzumu user posted image rekoh pa nisi valjda njih zvao, kaze jesam, sto ne bih ? user posted image

Neposredna veza do poruke: 2111
20.2.2012 23:49:43   
mala_sa
Hvala vam drage moje user posted image , zacas ja dobih svoje odgovore user posted image

Iman MashAllah za nasu crnooku princezu, ja se nadam da ce i moj A tako aBd. Ih dobro si ti, haman sve napostila user posted image , ja cu sad da se angazujem pa InshAllah i da napostim sve dane (postila sam samo 3).

Jasmin ma ni meni ovo sa user posted image nije bas jasno, sacekat cu sutra da vidim kako ce biti, a svakako sam se narucila kod dr pa cu da vidim do cega je user posted image

Hatepsut i Iman da vam se InshAllah uskoro ostvari san user posted image

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 2112
21.2.2012 11:20:17   
Rabi

IZVORNA PORUKA: Iman83

Medić, mashaAllah...da ga Milostivi uputi na Pravi put.

A moj curetak uči klanjati user posted image ...al stvarno...bez pretjerivanja(ipak je njoj samo 17 mjeseci) al dijete stoji, drži ruke gdje treba, previja se, ide na sedždu i sjedne, preda ko fol selam...meni i mm srce ko planeta....a sve naučila smetajući nama tokom namazauser posted image
Pojma ona nema šta radi naravno, al to oponašanje je preslatko, mashaAllah...još obavezno mora imati sedžadu ili se posluži stolnjakomuser posted image

MasAllah!!!
Moj Adnan kaze ''daj mi onaj ćilim da kanjam'' a za Kur'an kaze kurbanuser posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

Neposredna veza do poruke: 2113
21.2.2012 11:37:09   
Rabi
Vidim pricale ste o snovima, ja se sjetih svoja dva sna koje pamtim...i ne vjerujem da cu ih ikad zaboraviti!
Ne znam koliko sam godina imala, mozda nekih 12user posted image

Oba sna su bila vezana za sudnji dan!
Prvi put sam sanjala kako je nastalo neko pomracenje, bas kao ono kad navece sija mjesecina pa se ono lijepo vidi...bas tako, i kao nestaje nam svima zraka, a ja trcim stepenicama da udjem u kucu da vidim roditeljeuser posted image

A drugi put sanjam isto sudnji dan, kao svi se skupili na jedno mjesto i na nebu ispisano slovima kad i kako ce se to desiti! Mene je bilo, u snu strah pogledati sta je pisalo...tako da ne vidjehuser posted image

Tada nisam znala neke detalje oko sudnjeg dana, ali kasnije kad sam procitala neke stvari, nesto mi se i podudarilo!
Mozda sam pogresno protumacila ono procitano(mislim u knjigama koje sam citala)...
Nek nas Jasmin prosvjetli, kako nam ona samo to sve lijepo objasni! Da je Uzviseni nagradi!!!

< Poruku je uredio Rabi -- 21.2.2012 11:38:17 >

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 2114
21.2.2012 12:25:33   
Ella_H
Selam alejkum drage.
Prelijepo je citati vas ja bila malko zauzeta.
Rabi eh to sto nisi procitala u snu nemogu ti objasnituser posted image .
I ja sam imala slican san i vidjela vatru kraj sebe i tako se pokrila
elhamdulilah. Dozivljavala sam razna iskusenja i sad dozivljavam
i molim Allaha dz.s da svi imamo lijep kraj jer to je najvaznije,
a djela se racunaju po namjeri.
Jednostavno u zadnje vrijeme se pokusavam nekako
posloziti i shvatiti nisam ja muslimanka ni radi mm, mame, sestre itd,
Allah dz.s me stvorio da mu robujem cak iako se neki drugi pretvore u
ono sto mozda nisu biliuser posted image . Moram priznati da nije lahko
i nisam ni ocekivala da ce sve biti uvijek sjajno u zivotu, braku, zdravlju itd,
al ponekad samo mi se malkice cini kad krene ode sve helacuser posted image .
Sto se tice djece malecki voli slusati Kur'an sve zove Amin smjesan je,
a veliki ceeeeeesto ide majki i kad dodje nece nista vjerovatno neka faza,
a jedna mi je sestra rekla njima nije ni duznost popravljaj sebe pa se evo
trudim InshAllah da izadje sve na dobro i meni i vama Amin!
Sestrama za pokrivanje samo zelim dati podrsku i savjet da ne
odlazu dugo jer vjerujte uvijek postoji neko kome nije pravo,
ali Allah dz.s nam je naredio sve za nase dobro.
Molim Allaha dz.s da oprosti grijehe i meni i svim vjernicama i vjernicama Amin!

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 2115
21.2.2012 12:30:09   
Ella_H
http://isprobanirecepti.weebly.com/mutfak-preporu269uje.html
Evo i ovo da podjelim

(odgovor članu Ella_H)
Neposredna veza do poruke: 2116
21.2.2012 13:17:24   
Rabi

IZVORNA PORUKA: Ella_H

http://isprobanirecepti.weebly.com/mutfak-preporu269uje.html
Evo i ovo da podjelim

user posted image user posted image user posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu Ella_H)
Neposredna veza do poruke: 2117
21.2.2012 13:46:38   
Ella_H
Rabi i ja sam ljuta malo, ali hvala Allahu dz.s
pa nam je dao da saznamo da to nesmijemo konzumirati.
Vama u Bih je dosta lakse ima i drugih prozivoda u ponudi,
ja cu isto potraziti neke halal varijante pudinga itd itd,
a na kraju krajeva nije mi ga farz jestuser posted image .
Davno sam citala neki nas bosanski ucenjak je izjavio
kako u svima nama ima pola haram hraneuser posted image ,
danas je stvarno tesko halal se hraniti i ja licno sam svela
vecinu na jednostavno i domace i lakse mi je.
Ali eto puding Dolcela smo koristili najvise user posted image .

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 2118
21.2.2012 13:53:28   
jasmin
IZVORNA PORUKA: Rabi

Vidim pricale ste o snovima, ja se sjetih svoja dva sna koje pamtim...i ne vjerujem da cu ih ikad zaboraviti!
Ne znam koliko sam godina imala, mozda nekih 12user posted image

Oba sna su bila vezana za sudnji dan!
Prvi put sam sanjala kako je nastalo neko pomracenje, bas kao ono kad navece sija mjesecina pa se ono lijepo vidi...bas tako, i kao nestaje nam svima zraka, a ja trcim stepenicama da udjem u kucu da vidim roditeljeuser posted image

A drugi put sanjam isto sudnji dan, kao svi se skupili na jedno mjesto i na nebu ispisano slovima kad i kako ce se to desiti! Mene je bilo, u snu strah pogledati sta je pisalo...tako da ne vidjehuser posted image

Tada nisam znala neke detalje oko sudnjeg dana, ali kasnije kad sam procitala neke stvari, nesto mi se i podudarilo!
Mozda sam pogresno protumacila ono procitano(mislim u knjigama koje sam citala)...
Nek nas Jasmin prosvjetli, kako nam ona samo to sve lijepo objasni! Da je Uzviseni nagradi!!!

Draga moja,san ne moze svako tumaciti.I svaki san ima zasebno tumacenje,makar se desilo da isti san sanja par osoba.
Skoro sam cula od prijateljice koja je licno slusala sejha koji tumaci snove kako sanjanje Sudnjeg dana u globalu znaci da covjek ima neku veliku brigu koja ga muci.Allah najbolje zna.Ne znaci kod svakog isto.A da je Sudnji dan blizu,itekako jeste.

< Poruku je uredio jasmin -- 21.2.2012 13:54:00 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 2119
21.2.2012 14:00:20   
Rabi
Ella istina je sigurno da je u nama pola hrane haramuser posted image
Ja ne znam i ne mogu tacno da tvrdim, ali sve ove konzerve, salame, hrenovke koje mi s vremena na vrijeme jedemo su sumnjive....mada tvrde da nema u njima svinjetineuser posted image
Al''hajde znajuser posted image
Jedete li vi konzerviranu kranu, mislim na pastete, nareske....

Jasmin, nisam ni mislila na tumacenje snova...Vec kako me to samo dojmilo i kako se ja i dan danas sjecam tih snova, kao da sam jucer sanjalauser posted image
A kakvu sam tada mogla imati brigu....mozda neku skolskuuser posted image

< Poruku je uredio Rabi -- 21.2.2012 14:01:24 >

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2120
21.2.2012 14:02:01   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Rabi

Ella istina je sigurno da je u nama pola hrane haramuser posted image
Ja ne znam i ne mogu tacno da tvrdim, ali sve ove konzerve, salame, hrenovke koje mi s vremena na vrijeme jedemo su sumnjive....mada tvrde da nema u njima svinjetineuser posted image
Al'hajde znajuser posted image
Jedete li vi konzerviranu kranu, mislim na pastete, nareske....

Jasmin, nisam ni mislila na tumacenje snova...Vec kako me to samo dojmilo i kako se ja i dan danas sjecam tih snova, kako da sam jucer sanjalauser posted image
A kakvu sam tada mogla imati brigu....mozda neku skolskuuser posted image

Znam da te dojmilo.Ja sam kao skolarka sanjala Allahovog Poslanika,u snu je bio bolestan,ali po opisu kako je izgledao nije njegov lik,tako da nisam uzela za istinu.Ali da me san dojmio,itekako jeste.

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 2121
21.2.2012 14:14:11   
Ella_H
Rabi ja se ko trudim manje kupovati
pastete,salame itd itd ali nekad ipak kupujem
kazu da je halal ili pise ali ko ce ga znatiuser posted image .
Najbolje se truditi manje jesti te gluposti svakako nam je zdravije.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2122
21.2.2012 14:15:23   
Ella_H
Jasmin ja vecinom nesanjam nista,
neznam koliko je to dobro a bolje i to
nego strasno nesto. A kad sam sikirli subhanAllah
po cjelu noc nemogu spavat. Mozes li mi tu kako pomoci dragauser posted image .
Hvala :)

(odgovor članu Ella_H)
Neposredna veza do poruke: 2123
21.2.2012 14:18:06   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Ella_H

Jasmin ja vecinom nesanjam nista,
neznam koliko je to dobro a bolje i to
nego strasno nesto. A kad sam sikirli subhanAllah
po cjelu noc nemogu spavat. Mozes li mi tu kako pomoci dragauser posted image .
Hvala :)

Samo zikr,pored zikra pred spavanje uci i ostale propisane sunnetom,100 puta subahallahi we bihamdihi,subhanallahi el-aziim.
La hawle we la kuwwete illa billah i znas ti to sve iz hisnul muslima.

(odgovor članu Ella_H)
Neposredna veza do poruke: 2124
21.2.2012 14:19:46   
Ella_H
Hvala : ).
Evo jos jedna prica da podjelimo.
Rodjena sam u Bosni prije nekih 33 godina u jednoj muslimanskoj porodici, koja je bila vrlo daleko od islama i njegovih propisa. Komunizam je izbrisao kod mnogih sve tragove islama, pa i kod nas. Vise se drzalo do bratstva i jedinstva sa cafirima, nego do bilo ceg drugog. Gdje nije bilo islama, nije bilo ni moralnog zivota, samo se...

pilo i lumpovalo. Brak mojih roditelja je bio pun pijanstva, svadje, maltretiranja i raznih drugi scena surovog zivota. Sve to mi je samo davalo povod, da sto prije odem od njih i da se udam. Imala sam mladjeg brata, kojeg mi je bilo mnogo zao ostaviti, ali sam ipak to uradila, jer je tako Allah, subhanehu ve te''ala, odredio. Udala sam se za komsiju muslimana kao maloljetnica, mislila sam da ce se mojom udajom svi moji zivotni probemi rijesiti, ali nazalost nije bilo tako... On je bio vozac kamiona, danima i nocima je navracao u kafane, trazio druge zene i mene sa tim svojim zivotom ponizavao.

Elhamdulillah, u tom svemu sam rodila prvog sina, koji je tada bio moja jedina radost, ali koja nije dugo trajala, jer je nakon dva i pol mjeseca Allahovom odredbom preselio na ahiret - svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo! To je bio za mene veliki sok, ali sam se pomirila s tim, jer sam tad vec bila navikla na zivotne poteskoce. Na samom pocetku rata u Bosni, rodila sam drugog sina, koji se rodio nijem (sa mahanom govora i otvorenim nepcetom)! Situacija u braku mojih roditelja a i mom braku je isla sve na losije i losije, sejtan je uradio svoje; novac, kafane, muzika, pjevacice i konobarice su mog muza odvojile od mene.

Znam samo da sam u mnogim nocima plakala i od tolikih problema cesto izgovarala: ,,Boze moj, sacuvaj me od ovoga svega, podari mi sabur da izdrzim i sto dalje odavde..." Pozelila sam da odem od njega, ali kud? Nista bolje ni kod roditelja, pa sjedi gdje sjedis, jer ne smijes obrukati roditelje i vratiti im se, sramota, sjedi i i trpi - saburaj...

Tako je i bilo neko vrijeme, dok Allah, dzellesanuhu, dovu ne uslisa, koja je imala svoj uzrok, a to je bila moja mala beba, koja je kao sto sam rekla, rodila se nijema! Ja i moj sin smo krenuli sa izbjeglicama iz Bosne, iz rata, u Hrvatsku, da ga pokusaju operisati. Moje srce je bilo toliko ranjeno, jer ostavljam moje roditelje (majka mi je bila tad invalid), moga malog brata i moga muza (iako nisam sumnjala da nece biti sam).... U Hrvatskoj sam bila u kampu sa izbjeglicama i cekala termin za operaciju, ali iskusenja za iskusenjima, nemam nikog svoga, a moji tamo pod granatama! Zatvorila sam se u sobu sa svojim djetetom i molila sam Allaha da me izbavi iz ove situacije.

Napokon mi se, elhamdulillahi, dijete operisalo i morala sam napustiti Hrvatsku. Krenula sam mome muzu, koji je poslije mog odlaska izbjegao u zemlje Evrope. Allah je dao da dodjemo u jedan izbjeglicki kamp pokraj jedne pobozne porodice! Dane sam provodila sa njima, dok su oni obavljali namaze, ja sam sjedila i gledala ih. Pitala sam se: ,"Zasto ja ne klanjam, zasto sam ohola, sta jos sve teba da mi se desi, pa da se vratim Allahu? Kada mi je nesto trebalo i za operaciju djeteta, molila sam se dovom, a sada kada ide sve dobro, ja nista zauzvrat ne cinim, pa zasto sam toliko ohola zasto se Allahu ne zahvaljujem i kada imam i kada nemam?"

Toliko puta sam se pitala dok sam bila u Hrvatskoj (osamnaest mjeseci): "Nemam novac, a ko me ovo hrani? Nemam poznanike, a ko mi pomaze za operaciju?"... i tako se sjetih svojih rijeci i suza te posudi par knjiga. Poceli su, Allahovom odredbom, moji prvi koraci u islam, poceli su prvi ajeti da se vrte u mojim ustima i srcu, moji prvi ruku''i i sedzde, moji namazi koje sam morala kriti od muza i ostalih ljudi! Poceli su moji najdrazi koraci u islam i sticanje znanja, uz srecu i zadovoljstvo moje duse!

Moje dane sam izmjenila iz citanja raznih bezveznih knjiga u citanje islamskih knjiga, umjesto kahvenisanja sa izbjeglicama, pazila sam na svoje namaze i mnogo ostalog. Kako sam ja dan za danom, korak po korak, vise u vjeru, moj muz je koracima sve vise i vise iz kuce.

Uspostavila sam namaze i ucila sam o vjeri, te sam pocela svoje dijete, koje je samo Allahovom odredbom i milosti progovorilo, da ucim jos od prvih koraka o islamu i spasenom putu! Bila sam zaposlena, ali sam uvijek tezila da prestanem raditi i da budem vjernica u kuci svoga muza, da se pokrijem i nosim hidzab! Moj zivot se pretvorio u Dzehennem, moj muz dalje javno odlazi od kuce, prijetio mi je sa drugim zenama, tukao me je radi vjere, namaza, hidzaba, ucenja djeteta i brukanja pred drustvom, jer sav svijet napreduje a ja nazadujem i njega ponizujem!

Nisam mogla odmah, ali sam svoj posao ostavila i odlucila sam i nositi hidzab. Svaki korak i dan vise u islamu, su mi bili drazi, vise zadovotjstva u dusi ali sa puno vise iskusenja. Rat je stao, odlascima u Bosnu insan je nailazio na razne kritike a sto je najgore ili najteze je to da nisam imala podrsku mojih roditelja, koji nisu svoj zivot pa ni nakon rata izmjenili i nije im pouke bilo kao i mnogim drugim porodicama.

Moji roditelji u Bosni su podrzavali zeta, a on je to koristio i dalje nastavio ici po kafanama, te stalno prijetio: Skidaj to sa glave ili odoh, evo me u nonom baru...", nastavljao sa fizickim maltretiranjem, kidao moje mahrame, izolirao me od drugih, podcjenjivao i pred svojim drustvom, mojom i svojom familijom, te mnoge druge stvari.

Nocima sam ga cekala i obracala se svome Gospodaru, cineci dovu: ,,Allahu moj, olaksaj mi i daj mi izlaz iz ovog, ili ga uputi na pravi put, ili ga udalji od mene?" Molila sam takodjer puno za moje roditelje i familiju, pricala sam im o islamu, o spasenom putu, slala pisma, knjige, kaset_e i trudila se onoliko koliko sam mogla. Mom muzu sam navodila razne primjere, citala mu, pustala video i audiokaset_e za dokaz, navodila primjer moralnog zivota koji vodi do uspjeha i nemoralnog koji vodi do propasti, sve ovo sam mu govorila kroz razne primjere Ijudi koje mi poznajemo, kao sto su nasi roditelji itd. Ali Allah upucuje koga hoce i ostavlja u zabludi koga hoce.

Pored 15 godina braka sa njim i ophodenja kao sa najvecim vjernikom i pored dvoje djece, odlucila sam ga ostaviti u ime Allaha, subhanehu ve te''ala. Vaznija mi je pokornost Uzvisenom Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, nego daljnji ostanak u ovakvom braku.

Mnogo je primjera iz vremena Allahovog Poslanika, sallallahu '' alejhi ve sellem, koji su slicni mom primjeru. Dovila sam danima i mjesecima prije moje odluke, ponekad mi se srce stezalo od straha. Pitala sam se kako cu sama sa djetetom, nemajuci nikoga ovdje od rodbine da bih mogla da se obratim, oslonim i trazim pomoc, gdje cu sa hidzabom, kako i kud???

Ali na to sve je dosao odgovor, koji sam i osjetila u mom srcu, mojoj dusi, u mom mozgu: "Imam Allaha i divan li je On Pomagac i Zastitnik, On opskrbljuje i vjernika i nevjernika, On je taj koji daje utociste, On je taj koji, kada se dvoje rastave, ucini neovisnim jedno od drugog, On ukazuje na pravi put kome hoce, On je Allah Gospodar svih svjetova..."

Pitala sam ga: Hoces li da prekines taj nacin zivota koji sad imas i da se okrenes islamu pa da budes spasen ili cu ja morati da odem zauvijek od tebe u ime Allaha?" Iznenadjeno je reagovao i neshvatljivo mu je bilo da mi je Allah preci od njega (estagfirullah), da treba da bude budala kao ja, da zamjeni muziku Kur''anom, da ne prica nista o drugima, da ne sjedi zajedno sa drugim zenama, da se mora razlikovati od zena sa nosenjem brade, da slijedi Allahov put i praksu Poslanika, sallahu alejhi ve sellem, ma gdje i u koje doba zivimo, da zamijeni kafane za dzamije, da mu braca budu vjernici a ne kafanski jarani da moze imati pored mene najvise jos tri zene u halalu a ne kao dosad deset_ine u haramu.

Uzoholio se i odbio je, nije htio uzeti put spasa i mislio je da necu moci bez njega i njegovog imetka. On ima najbolja i mnogo skupa auta, tri kuce koje sam mu ostavila u ime Allaha, i pored toga jos mnogo novaca, ali nema zadovoljnu dusu, nema vjere u Allaha i tako je ostao da i dalje luta sejtanovim stazama zablude, da ga Allah uputi na pravi put i sve one koje lutaju.

Sad je vec dvije godine kako ne zivimo zajedno, Uzviseni Allah mi je dao roditeljima i bratu uputu, uselio se islam u njihove zivote, nisam vise za njih bolesna, luda, propala, zalutala i ne znam vise kako me sve nisu nazivali, vec sam sad osoba koju vole, poklanjaju mi paznju, savjetuju se sa mnom i mnogo drugih ljepih stvari mi se desilo - koje zelim za sebe zadrzati.

Brinem se sad za svog cetrnestogodisnjeg sina, imam oko sebe sestre i dzem''at, koji mi mnogo znace. I sada imam, elhamdulillahi, iskusenja (a ko ih nema danas) jer zivot svakog vjernika je pun iskusenja, ali sam zadovoljna i bit cu insa-Allah zadovoljna sta god da Allah odredi.

Razlog, zasto ovo pisem, jeste da pored mene ima jos mnogo sestara koje imaju slicna iskusenja kao sto sam ja imala. Molim Uzvisenog Allaha da nam se svima smiluje i olaksa. AMIN.

Sestra u islamu

Casopis "El-Asr"

< Poruku je uredio Ella_H -- 21.2.2012 14:21:11 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 2125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  83 84 [85] 86 87   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  83 84 [85] 86 87   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *