|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 2.2.2012 11:45:00
|
|
|
|
Galicia
|
Palachinken, ja sam na samom sjeveru SAD-a. Sad ne znam sta da ti kazem jel lakse ili nije. Sve zavisi od tipa osobe kakav si. Ja sam vrlo drustvena i otvorena osoba, tako da mi to nije pravilo problem oko pronalaska novih prijatelja. Npr, prvu godinu kad sam dosla ovamo, iz revolta nisam htjela nista raditi. Godinu dana niti sam izlazila, niti se druzila, bila sam ljuta na citav svijet, na moje roditelje, na svu moju mnogobrojnu rodbinu, bla bla bla. I onda posle godinu dana u meni se nesto prelomi, i sama sam sa sobom imala razgovor i odlucih da mi i nije neki stos biti medo brundo, i moradoh se boriti u zivotu, za svoje bolje. Do sad, nikakvih problema nisam imala ni u pronalasku posla, ni kod upisa fakulteta, niti nauciti jezik. Imam prijatelja i poznanika iz raznoraznih dijelova svijeta. Sa svima nadjem neku zajednicku rijec. Meni uopste nije bitno odakle je ko, nego kakav je ko prema meni. Eh sad, postoji i ona druga strana Bosanskog patriotizma, medju nasom rajom. Velika vecina, barem ovdje gdje ja zivim, se druzi interno. Velika vecina odbija bilo sta udmoti sto nije BiH porijeklom. Asimilacija cista nula. Ima njih koji su ovdje preko 15 godina a ne znaju beknuti Engleski. Al najvise bjezim od onih sto smatraju da je Bosansko govno ljepse od Americkog hljeba. Takvi ni u san da mi ne dolaze. Lakse mi se bilo uklopiti ovdje u bilo kakvo drustvo, jer su ljudi mnogo otvoreniji i razumniji i iskreno, ne zamaraju se glupostima. U Evropi, cini mi se kao da postoji neki proces uklapanja. Prvo ide, kazes im cao, pa onda odakle si, ko ti je babo, majka, dajdza...Cime se bavis...Kontas...Dok ne prodjes to, nisi u drustvu. A ovdje odmah iz vedra neba, raja nastoji da ti olaksa nekako, i odmah te pitaju za planove sutrasnje, da bi se mogli sastati i druziti. I na takav nacin, vec si dio nekog drustva. Nekako su Ameri po tom pitanju totalno flegmani, ne zamaraju se dal se ti druzis sa Rasimom ili sa Mirsom. Njima je bitno kakav si sa njima dok si sa njima. Ako ima jos pitanja, tu sam.
|