|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri
5.1.2012 14:51:55   
bananica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

i naziv teme ovo "batine" mi je golemo

slazem se

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 201
5.1.2012 15:00:55   
sporty mamaa

Ne znam zastouser posted image Svi smo culi izreku "batina je iz raja izasla" i dosta ljudi je koristi, bar u mojoj okolini. E sad ne mora batina znaciti "premlacivanje", batina znaci i puc puc po guzi.
A na temi je malo, jako malo konkretnih primjera kako rjesavamo stvari bez batine(puc puc po guzi). Ajde ustanovili smo da je nekima puc puc ok, nekima nije, mene zanima ovima kojima nije kako uspjevaju, na koji nacin. Mislim da je to glavna poanta temeuser posted image

Neposredna veza do poruke: 202
5.1.2012 15:10:18   
Lady26
Ja imam jako tanke zivce, znala sam se za sitnicu proderati na Lanu, pa dijete toliko strecne da pomislim srce ce joj stati, znala sam je i cesto pucnuti (sto apsolutno ne pije kod nje vode)... user posted image
I rekla sam sebi da necu vise, sad je "velika", razumije sve, prica uveliko, i pokusavam pricom rijesiti, zagalamim ako moram ali ne sjecam se kad sam je pucnula....maximalno se kontrolisem...
Jedno vrijeme kad je pucnem vracala mi je (ali ne jako)...sad ako me lupne, postavim je pred sebe i kazem to Lana ne valja, nemoj mamu tuci, plakat cu ti...i dobijem odgovor nemoj mama plakati, necu nikad user posted image ....do sljedeceg puta user posted image
Za sada nam dobro ide user posted image

< Poruku je uredio Lady26 -- 5.1.2012 15:11:10 >

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 203
5.1.2012 15:17:53   
Dida79

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Ne znam zastouser posted image Svi smo culi izreku "batina je iz raja izasla" i dosta ljudi je koristi, bar u mojoj okolini. E sad ne mora batina znaciti "premlacivanje", batina znaci i puc puc po guzi.
A na temi je malo, jako malo konkretnih primjera kako rjesavamo stvari bez batine(puc puc po guzi). Ajde ustanovili smo da je nekima puc puc ok, nekima nije, mene zanima ovima kojima nije kako uspjevaju, na koji nacin. Mislim da je to glavna poanta temeuser posted image

Vrati se na pocetak teme mislim da je tajra to objasnila.Razmisljam da sebi to iskopiram i da zalijepim na vidno mjesto pa svaki put kad mi dodje zuta minuta da procitam napisano user posted image

Pokusat cu ali ako negdje sretnete zenu usput koja broji na glas to sam ja Dida zovite me na kafu da se vise ne brukam user posted image

Neposredna veza do poruke: 204
5.1.2012 15:20:03   
sporty mamaa
e pa ista situacija je i kod nas. evo konkretan primjer, moja N neda obuci pidamu i gotovo! Ja sam je puc puc, jednom, nista, pa drugi put nista, treci put isto. Ona oplace i opet neda obuc. Mozes je puc puc do besvjesti, ali ona po svom i gotovo! Sta trebam da dijete ima modrice pa da popusti. Odgojna metoda puc puc ocito ne pali! Bar kod mog djeteta. Ovu odgojnu metodu mogu i nekako priznati ako recimo udarite dijete i ono tu stvar ne radi vise. Recimo vi pucnete dijete zato sto tuce drugu djecu, i ono opet sutra, prekosutra isto uradi, vi svaki put udarite, ono svaki put po svom. Znaci dijete je postalo "imuno" na batine, pa ta metoda ne pije vode i gotovo. No ako dijete dobije puc, puc i ne ponavlja ono zbog cega je dobilo puc, puc onda mogu i priznati da je metoda bila uspjesna. Ja sam ovu temu zamisljala kao "moje dijete se bacalo po prodavnici kad mu necu nesto kupiti i ja sam uradila ovo ili ono i rijesili smo problem", pa da i ja sutra probam tu medotu da vidim, mozda i kod mene upali. Jer meni ne treba trenutno rjesenje problema, nego trajnouser posted image

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 205
5.1.2012 15:23:04   
sheri
ja prvo kazem nemoj, ne valja, opasno je, ....
ako ej nesto opasno, onda zagalamim. ako je nesto sto iz nekog drugog razloga ne valja, onda se kao naljutim, i kazem da sam ljuta. nekad sam tuzna, a nekad razocarana. nekad budem blesava, kao npr kad ona radi nesto sto ne ttreba, i smije se, jer joj je to igra onda i ja budalesem sa njom, pa ju odvedem od toga igrom.
kad ja nesto radim , a ona nesto hoce sto ne mora dobiti u tom momentu, onda joj akzem kad ti pijes mlijeko,gledas crtani, sl. jel tebi neko smeta, ona kaze ne smeta, i ode.
valjanja po ulici, prodavnici jos nismo imali, ali vrlo cesto se hoce ganjati, i ok je neko vrijeme, ali kad trebamo krenuti onda samo prodjem, pa onda ona mene trazi. znam ju i izignorisati.
ali, najbitnije je da ne odstupam od svojih stavova nikada.
zasad nam dobro ide, slusamo se zaista, i nema tucnjave. ali imamo kaznu.
do kada ce biti tako, ne znam. ja uviejk kazem samo da ostanem pametna.user posted image
i da dodam, mene su roditelji znali istuci, ali vise me boljela prica, nego taj puc puc, ili batine.
ali, nemam nista ni protiv onih koji posezu za batinama, jer ja ne odgajam njihovu djecu.

Nora-21.06.2009. :)

Neposredna veza do poruke: 206
5.1.2012 15:32:03   
chuci
mislim da ovo kažnjavanje djeteta puc puc zato što neće da se obuče, krene i slično nema nikakve svrhe, jer dijete će to sigurno ponoviti.

bilo koja kazna da bi vrijedila dijete prvo omora dobro znati zbog ćega će biti kažnjeno, pa da se sprovede kazna, pa da mu se onda jš jednom ponovi zbog čega je kažnjeno i podsjeti kako je kazna ''strašna'' bila.

ako dijete unaprijedn e zna zašto će biti kažnjeno, obično se radi o kazni koja je posljedica našeg nedostatka živaca u datom trenutku a ne ponašanja djeteta.

kako će npr dijete znati kada je u redu da se igra i ganja prije oblačenja a kada nije jer mama i babo kasne i mora se požuriti. malo dijete to ne može shvatiti i nikako mu ne može biti kvalitetno jasno zbog čega sada dobije puc a nekada ne pri istom ponašanju

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 207
5.1.2012 15:40:25   
bananica
Ovaj stručnjak savetuje roditeljima da detetu koje plače, vrišti i histerično zahetva nešto ne pristupaju na racionalan, praktičan način, jer ono to tada ne može da prihvati. Umesto toga, savet doktora Karpa je da se detetu kaže upravo ono što želi da čuje. To podrazumeva da se mentalno i fizički spustite na nivo deteta kada je uznemireno. Cilj nije da popustite i date detetu sve što traži već da komunicirate sa njim na njegov način, tako da vas ono razume:
  • ponavljajući reči koje dete koristi
  • koristeći kratke fraze sa dosta ponavljanja
  • reflektujući detetova osećanja u tonu glasa i izrazu lica.
Na primer, u situaciji kada vaše dete dobije napad besa u prodavnici zato što mu niste kupili lizalicu, dete će početi da vrišti “Hoću! Hoću! Hoću lizu!”. Ako pokušate, kao odgovoran i smiren roditelj da blagim i ljubaznim glasom odgovorite mališanu “Zlato, ne možeš da dobiješ lizalicu sada jer još nisi jeo. Pokvarićeš ručak.”, takav odgovor će sasvim sigurno samo pogoršati stvar. Ovo jeste logičan, razuman odgovor roditelja koji voli svoje dete, ali za dete tog uzrasta je nešto što će ga samo razbesniti, objašnjava doktor Karp. Ono tada smatra da mora da ponavlja svoj stav sve glasnije i histeričnije kako biste ga čuli i razumeli. Umesto toga, ovaj pedijatar savetuje da ponovite reči koje vaše dete vrišti i to umirujućim tonom glasa: „Hoćeš lizu. Hoćeš lizu. Lizu. Sada.“

< Poruku je uredio Visnja RR -- 5.1.2012 15:57:37 >

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 208
5.1.2012 15:51:03   
animagical
„Hoćeš lizu. Hoćeš lizu. Lizu. Sada

ima li iko da je ovo probao?

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 209
5.1.2012 16:03:25   
teacher75

IZVORNA PORUKA: teacher75

ne bi mi bilo mrsko da je malo veca i da ne izvodi kod penjanja uz stepenice, a kad docekam to eto druge bebe, uh, da mi je samo da sam koji sprat nize, sve bi mi bilo lakse!a i dosadno mi stalno po grbavici hodati kad ne vozim, sta cu, ne mogu stalno s njom tramvajem u grad ili tako nesto. odoh i ja u krevet, uredno sam kao i svaku noc zadnjih dana povratila zbog zgaravice koja me satima muci, i sad mogu mirna leci u krevet

ma i ja sam na četvrtom katu, do duše nisam trudna pa mi nije problem iznijeti je kad nije voljna hodati
a vjerujem da je problem tramvajem ići do grada, ni meni se ne bi dalo
zar ti nemaš položen vozački ispit?
bilo bi dobro da to obaviš ukoliko nisi, sve je puno lakše kad si motorizovan, čas si tamo čas si amo
pa iako dijete ne sluša, i vidiš da će belaj u autu i za tili čas ste doma a i gepeku može ponijeti bezbroj stvari koje vam možda zatrebaju

znam ja da je auto spas al ja sam nazalost polozila prije 15ak godina i nikad nisam sjela u auto, imam uzasan strah i ne pada mi napamet, jednostavno ne bih smjela sjesti za volan ni sama a kamoli jos i djecu voziti. a skupo mi je stalno negdje ici taxijem, nakupi se to po 4-5 km tamo pa 4-5 km vamo- 10km, onda radije idem tramvajem do grada ili trolom. tako da ugalvnom setamo po grbavici, jos kad nemamo drustvo dosadno m ipravo, sad hladno za parkove pa mi se ne mili ni izlaziti. odosmo mi OT skrozuser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

Neposredna veza do poruke: 210
5.1.2012 16:08:41   
teacher75

IZVORNA PORUKA: chuci

moja je dobra curica hB (i babo joj je dobra curica po njenim riječima user posted image ). nekad ne sluša. imali smo veliki stakleni sto u dnevnoj po kojem je stalno htjela skakati, ružili, pucnuli koji put, na kraju zamijenili sto za mali drveni, koji joj služi kao podij za pjevanje i plesanje, ali barem se ne uvija pod njenom težinom. priča i shvata. 75% vremena nam priča upali, skretanje pažnje. 23% puta kad to ne upali uzmemo je i nosimo negdje drugo ponovo da skrenemo pažnju, ostalih 2% se snalazimo i zavisi od situacije. znamo je pucnuti, ali rijetko, možda svega 4-5 puta dosada i to baš u opasnim situacijama. odlazak u kaznu jedva čeka, merak joj stajati, kažem joj da može izaći kad se htjedne izvinuti, onda se izvinjava, neće više nikada, obećava svečano (sve tim riječima user posted image ). najgore je kad smo mm ili ja baš nervozni. onda obično ja nju sklonim ako je on nervozan, ili je on skloni ako sam ja. hB dovoljno bude to.
drago mi je da u zadnje vrijeme primjetim da imam puno više strpljenja i ja i mm.
teacherko mi smo na 3 spratu, penjanje po stepenicama nam traje beskonačno, odmaramo po nekoliko puta ali se popne. kad mm ništa ne nosi ako ona moli ponese je donekle (imaju taj dogovor da je nosi ili do pola ili od pola puta, pa ona izabere hoće li niz stepenice i do kontejnera sama ili od kontejnera so auta sama), nekad je ja ponesem jedan sprat. sinoć se mi penjemo ona umorna pospana, ja je vodim, mm nešto nosio i nas dvije tako polahko. ona jadnica vuče noge, stvarno umorna, sve jednu po jednu stepenicu pa odmara između. i zadnji sprat pita možeš li me mama molim te sada ponijeti, i ja je ponesem. kad smo stigli u kuću, kaže ona hvala ti mama puno, baš sam se umorila i zagrli me. duša moja

mi uglavnom bez problema dodjemo do 3, sprata a onda se umori i pocne frka, nekad histerise i place i nece da se pomakne, tako da bas bude mucnouser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 211
5.1.2012 16:11:11   
vjestica
 nova tema, a toliko već stranica napisanih
iskreno nisam sve pročitala, jer je tema krenula u pravcu oni koji misle da je batina iz raja izašla vs oni koji misle da je džehenemska alatka
meni treba konbkretna primjer tj savjet s obzirom da sam i ja protiv batina iliti puc puc preko pelene
beba ima 18 mjeseci, i postala je kmezava i kenjkava
recimo sad samo kenjka da je uzmem ili dam sike
ili kad joj nešto ne dam što ne smije (tada samo izignorišem kenjkanje dok ne prestane)
ali neki dan smo otišle u altu (povedem je jer je prije toga bila oduševljeja hodanjem po radnjama) i toliko je počela kmečati i kad krene, samo se baci koljenima na pod
pokušavala sma je animirati nečim drugim, ali je to bilo kratkog dana i moralal sam je voditi kući (i usput je zaspala, pa sam skontala da je bila plačljiva jer je bila pospana a i prevruće je u alti)
ispričam to jednoj kolegici, ona mi kaže moj sin je to jednom uradio i nikad više (i značajno me pogleda u slobodnom prevodu - olešila sam ga od batina, pa mu nije više palo na pamet)
dakle treba mi savjet praktičan kako se ponašati u takvim situacijama sa tako malom bebom
kao što rekoh protiv sam batina i puc puc po peleni, ali ne mogu ruku u vatru dati da mi neće izvuć živce da je ipak pucnem

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 212
5.1.2012 16:52:30   
malena sharena
Kad moj histerise i inati se ja, zavisno od situacije (da li smo u kuci, vani, u gostima, da li imam vremena za natezanje ili ne, da li sam nervozna ili ne):
- dam alternativu (nemoj dirati masinu, dodji da vidimo je li nam se kolac ispekao)
- ucijenim ga momentalnim uskracivanjem nekog njegovog cejfa (ako nece da sjedne za sto da jede uzmem sve igracke i stavim ih u kesu, fol da ih bacim)
- cucnem ispred njega, natjeram ga da me gleda u oci, uzmem ga za ruke i polako i smireno mu objasnjavam zasto nesto ne moze (ovo iznenadjujuce dobro i cesto upali, ali tad ja moram bas biti smirena i strpljiva)
- ako nista od ovog ne upali pustam ga da se isplace i isplace, to se obicno desava kad se inati u kuci. Moze plakati do sutra ako hoce.

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 213
5.1.2012 17:02:39   
malena sharena
Dvogodisnjak odbija da spava po danu iako je umoran. To traje vec cetiri mjeseca. Svaki dan oko dva popodne urlanje, vriska, plac, bacanje po podu. Ucjene, prica, molbe, galama, ostavljanje u sobi da se isplace, puc-puc nisu dali rezultate. Umorni i nervozni oboje. Kako smo to rijesili.

Posto on jako voli igrati se s onim lego zivotinjama, jedan dan sam u vrijeme kad trebamo ici na spavanje zovnula sve ''Jusufove zivotinje'' da idu spavati s mamom i Jusufom u sobu. Uzela sam ih i odglumila kako veselo idu na savanje. Stavila ih na krevet i sapcuci rekla njemu koji je to sve zainteresovano posmatrao da su igracke jako umorne i da moraju spavati kako bi se on opet mogao igrati s njima. Sam je legao pored njih, pokrio ih dekicom i s vremena na vrijeme provjeravao jesu li zaspale dok i sam nije utonuo u san.
To je bio prvi put nakon dugo vremena da je zaspao bez ikakve frke. Tako jednostavno, a nisam se ranije mogla sjetiti :)

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

(odgovor članu malena sharena)
Neposredna veza do poruke: 214
5.1.2012 17:25:37   
leona81
M nikada nije dobila batine, ali je cesto pucnem po guzi, jer je u fazi kada divlja oko svega, a ni ignorisanje, ni pustanje da place do prekosutra, ni kazne, ni normalan razgovor ne pale...i sad je dovoljno samo da kazem, ako bas ne slusa i ne zeli da shvati zasto nesto ne moze, hoce li may po guzi i ona odmah dodje i kaze nece i grli me...maza prava. zna vrlo dobro da nesto smije a nesto ne smije i mislim da se treba postaviti granica u samom pocetku i do kraja biti dosljedan u svojim stavovima, jer ako jednom popustis sve pada u vodu...zato je tesko kada npr ode kod nane ili kad joj majka dodje pa bez obzira na sve granice postavljene oni popuste i belaj...trebalo mi je jako tesko da dodjem do stadija da i oni slusaju sta im govorim i da znaju da to radim za njeno dobro. kad vec mm nije autoritet onda moram ja, on uvijek kaze kako je mozes slusati da place, ili nemoj je maltretirati i sl, i onda ona zna da on igra kako ona svira.
nekidan nam je na putu, kad smo stali u fisu, usli na 10 min da vidimo sta ima, napravila takvu scenu da smo morali sve ostaviti i izaci, mm je nosio a ona ga lupala i rukama i nogama, nista nismo kupili i shvatila je da time nista nije dobila, a isli smo da bas njoj nesto uzmemo...sjela u sjedalicu i plakala pola 10 min, mi je ignorisali i prestala...

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

Neposredna veza do poruke: 215
5.1.2012 17:55:56   
Rabi
mislim da je bezveze pricati da je puc-puc..neka metoda i to odgojnauser posted image
meni je puc-puc po guzi u odredjenim situacijama kad nemam drugu opciju..
kako ocekivati, da posle puc-puc ne uradi ponovo istu stvar?i posle kazne uradice istu gresku kao i posle pucpuc Tu je primjer ,  razgovor i pricanje! Da sam dosljedna u svom ponasanju i da uvijek u svakom mogucem trenu pricam i  ponavljam iste stvari!Znaci za mene je ok kad sipku iskoristis ''''momentalno'''' kao neku vrstu ubjedjivacauser posted image kad ja nemam vremena da se naduravam s njim oko nekih gluposti!
Udara Ajsicu, gura je non stop...po hiljadu puta danas...i neki dan je gurnu, letila je pola metra i opalila glavom od traktoruser posted image )A stalno, znaci non stop mu trubimo i pricamo) Ima i dan danas veliku sljivu ispod oka...i posle toga nisam trebala uzeti sipkicu ili ga malo po guzi nalupatiuser posted image Dobbio je po dupetu, kazna i plus sam obecala sve igracke lete u smece ako jos samo jednom krene da je udari, gurne...ma samo da krene dovoljno je, tako sam mu saopstilauser posted image user posted image i cini mi se da me shvatio ozbiljnouser posted image user posted image Ako je moguce...

Nismo imali nekih posebnih problema oko kupovine....jednostavno nikad mu plac nije palio, da dobje ono sto zeli. Ako trazi nesto kad idemo u kupovinu, mislim ako je nesto za jelo kupim..ali samo jednu stvarcicu! a igracku mu nikad ne bih kupila, osim ako nismo namjenski posli da kupimo istu! Desi se da trazi da mu kupim, ali je dovoljno da mu kazem da nemamo sad pare...da nismo dosli da kupimo igracku...da odabere sada a kad bude plata da cu mu kupiti(uvijek mi upali neka od ovih opcija)....nije potreban nikakav oblik samosazaljenja da bismo se dogovorili oko toga....
al'' zato imamo situacija i situacija...raznoraznihuser posted image ma hajde....danas sjeo na solju da piski, ja okrenuta bila ledjima...dok Ajsu vracam da izadje(uvijek i redovno trci ako neko krene u haluuser posted image ) kad cujem Adnan pljunuuser posted image Ja se okrenem kad on fino pljuno pored soljeuser posted image user posted image Garant vidio od nas kako pljujemo oko solje dok.... a sad je poceo da se ruga...kaze vidio od Zakauser posted image heh...

i cvrsto stojim iza toga da su SVA djeca razlicita.....TOTALNOuser posted image

< Poruku je uredio Rabi -- 5.1.2012 18:13:26 >

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

Neposredna veza do poruke: 216
5.1.2012 18:28:19   
Rabi
trebalo mi je jako tesko da dodjem do stadija da i oni slusaju sta im govorim i da znaju da to radim za njeno dobro.

uh poznato mi je ovo....
ja kazem ne a neko od njih  trazi izgovor/opravdanje u njegovo ime, za to nesto sto je uradio

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 217
5.1.2012 18:32:22   
anidla
da mi ga je samo odgojiti kao sto su mene moji roditelji,bila bih najsretnija mama na svijetu....vidjet cemo hocu li uspjeti....nadam se da hocu.....

nama je trenutna kazna da ide sam u sobu kad nesto uradi pored objasnjavanja da to ne valja.....jos uvijek pali,ne znam do kada ce....

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa

07.01. prohodali :)

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 218
5.1.2012 18:45:10   
Rabi
da mi ga je samo odgojiti kao sto su mene moji roditelji,bila bih najsretnija mama na svijetu....vidjet cemo hocu li uspjeti....nadam se da hocu.....

i ja isto kazem...nek meni moja djeca budu ono sto sam ja svojim roditeljima i da ih izvedem na put kao sto su mene moji roditelji izveliuser posted image Ne trazim nista vise!!
Ali prije svega ovoga, nek su mi zivi i zdraviuser posted image user posted image user posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 219
5.1.2012 22:46:14   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: animagical

user posted image meni je ovo presmiješno za uraditi
mislim ja kako vidim rodtelj mora postat idiot da ne bi došlo do puc puca i to idiot na kvadrat
mislim heeeeej

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 220
5.1.2012 22:47:57   
teacher75

IZVORNA PORUKA: animagical

user posted image meni je ovo presmiješno za uraditi
mislim ja kako vidim rodtelj mora postat idiot da ne bi došlo do puc puca i to idiot na kvadrat
mislim heeeeej

user posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 221
5.1.2012 22:50:26   
veeseelaa
Hoćeš lizu. Hoćeš lizu. Lizu. Sada user posted image user posted image user posted image
jel treba ovo kao pjesmicu il šta? mislim ljudi uozbiljite se user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 222
5.1.2012 22:58:06   
Medić*

Hoćeš lizu. Hoćeš lizu. Lizu. Sada user posted image user posted image user posted image

Ne mogu sve iscitavati, u kojim situacijama ovo :))

Nema vece institucije od roditelja!

Neposredna veza do poruke: 223
5.1.2012 22:58:18   
Lulu_08

IZVORNA PORUKA: bananica

Ovaj stručnjak savetuje roditeljima da detetu koje plače, vrišti i histerično zahetva nešto ne pristupaju na racionalan, praktičan način, jer ono to tada ne može da prihvati. Umesto toga, savet doktora Karpa je da se detetu kaže upravo ono što želi da čuje. To podrazumeva da se mentalno i fizički spustite na nivo deteta kada je uznemireno. Cilj nije da popustite i date detetu sve što traži već da komunicirate sa njim na njegov način, tako da vas ono razume:
  • ponavljajući reči koje dete koristi
  • koristeći kratke fraze sa dosta ponavljanja
  • reflektujući detetova osećanja u tonu glasa i izrazu lica.
Na primer, u situaciji kada vaše dete dobije napad besa u prodavnici zato što mu niste kupili lizalicu, dete će početi da vrišti “Hoću! Hoću! Hoću lizu!”. Ako pokušate, kao odgovoran i smiren roditelj da blagim i ljubaznim glasom odgovorite mališanu “Zlato, ne možeš da dobiješ lizalicu sada jer još nisi jeo. Pokvarićeš ručak.”, takav odgovor će sasvim sigurno samo pogoršati stvar. Ovo jeste logičan, razuman odgovor roditelja koji voli svoje dete, ali za dete tog uzrasta je nešto što će ga samo razbesniti, objašnjava doktor Karp. Ono tada smatra da mora da ponavlja svoj stav sve glasnije i histeričnije kako biste ga čuli i razumeli. Umesto toga, ovaj pedijatar savetuje da ponovite reči koje vaše dete vrišti i to umirujućim tonom glasa: „Hoćeš lizu. Hoćeš lizu. Lizu. Sada.“

Ima logike pogotovo u tome da bas malom djetetu u "tantrum" fazi gdje djete histerise ne mozes racionalno objasnjavati stvari, i da treba prilagoditi komunikaciju dobi djeteta. Ali ne vidim logiku u ponavljanju rijeci. Mozda eventualno da se dijete identifikuje u komunikaciji.

Moja L. hB nije imala tu vrstu napada, i kod nas je funkcionisalo "ne, to necemo kupiti". Kontra efekt je bio jedno vrijeme da je i drugima koji su joj nudili cokoladu i sl. odgovarala sa "ne necu to" haha. Ali proslo je i to, sada samo cuti i stidi se, hahaahaha, sve faza za fazom.

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 224
5.1.2012 23:00:12   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: medic slatki

Ne mogu sve iscitavati, u kojim situacijama ovo :))

ma kad histeriše u prodavnici i npr traži lizalo a mi djetetu isto ne želimo kupiti
ono histeriše hoću lizalo a mi ponavaljamo ove riječi ko retardi user posted image user posted image
da se naježiš kolika priča oko odgoja, koliki tekstovi, koliko gluposti a jednostavno uzmeš šipku i kaže halo lizalice nema, hajmo van user posted image
mi smo majke pukle života mi

< Poruku je uredio veeseelaa -- 5.1.2012 23:01:28 >

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *