|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
19.12.2011 13:45:12   
henna ze
ima pravo na selidbu..ne znam koliko dana..mislim 1 dan..a ako je u drugi grad 2 dana
ima pravo na rodjenje djeteta ( suprug)
pravo slobodnih dana na stupanje u brak...barem kod nas tako fercera

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu jednaa)
Neposredna veza do poruke: 276
19.12.2011 13:46:03   
Mala Selma
IZVORNA PORUKA: Mala Selma

Pozdrav,
zanima me imam li pravo na slobodan dan zbog selidbe po zakonu?

Hvala puno.

Imas, u mojoj firmi daju tri dana zbog selidbe

možda oni to tebi jaranski

Ma jok ba, nema kod nas nista jaranski, ja radim  u drzavnoj instituicijiuser posted image .A kod nas su ta prava regulisana Kolektivnim ugovoromuser posted image

Ljubav se zove imenom tvojim 28.04.2009.

(odgovor članu jednaa)
Neposredna veza do poruke: 277
19.12.2011 13:47:18   
veeseelaa
e to da al ja u Zakonu o radu ne pročitah takvo što

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Mala Selma)
Neposredna veza do poruke: 278
19.12.2011 13:53:41   
abh
Hvala puno na odgovorima.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 279
25.12.2011 12:53:33   
lila25
Ima li neko od vas pristup sluzbenim novinama kantona sarajevo ,treba mi neka informacija pa ako mi moze neko provjeriti hitno mi je...

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 280
25.12.2011 13:07:23   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: abh

Pozdrav,
zanima me imam li pravo na slobodan dan zbog selidbe po zakonu?

Hvala puno.

Clan 46.

Zaposlenik ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu place do sedam radnih dana u jednoj kalendarskoj godini - placeno odsustvo u slucaju: stupanja u brak, porodaja supruge, teze bolesti i smrti clana uze obitelji, odnosno domacinstva. Clanom uze obitelji, u smislu stava 1. ovog clana, smatraju se: supruznici odnosno vanbracni supruznici, dijete (bracno, vanbracno, usvojeno, pastorce i dijete bez roditelja uzeto na izdrzavanje), otac, majka, ocuh, maceha, usvojilac, dedo i nana (po ocu i majci), braca i sestre. Zaposlenik ima pravo na placeno odsustvo i u drugim slucajevima i za vrijeme utvrdeno propisom kantona, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

U skladu sa ovim članom pravilnikom o radi ili kolektivnim odgovorom u 7 slobodnih dana ulaze i dani za selidbu.user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu abh)
Neposredna veza do poruke: 281
26.12.2011 12:11:21   
veeseelaa
imam pitanje

Porodilja je na porodiljskom do 05/01/2012 godine u međuvremenu je ostala trudna, može li ona odmah otvoriti bolovanje radi čuvanja trudnoća ili se pak mora vratiti na posao odredjeno vrijeme pa tek onda otvoriti bolovanje???

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 282
26.12.2011 13:29:57   
veeseelaa
user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 283
26.12.2011 13:42:57   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

imam pitanje

Porodilja je na porodiljskom do 05/01/2012 godine u međuvremenu je ostala trudna, može li ona odmah otvoriti bolovanje radi čuvanja trudnoća ili se pak mora vratiti na posao odredjeno vrijeme pa tek onda otvoriti bolovanje???

nisam Advokat ali nekko mi je razumno ako njen doktor kaze da ona treba cuvat trudnocu  onda bez probelema znaci uz dokument od doktora ali et cekamo od strucnih lica odgovor :)))
BAs je to snajka opet trudna ????

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

Neposredna veza do poruke: 284
26.12.2011 13:45:54   
veeseelaa

jesteeeee, jao svi smo hepi user posted image user posted image user posted image user posted image ja sam proslavila tu vijest
nadam se samo da će trudnoća proteći ok
al eto zanimalo me ovo, jer bi ona odmah da nastavi s bolovanjem, al nismo sigurno jer ok odmah nakon isteka porodiljskog otvoriti trudničko bolovanjeuser posted image

< Poruku je uredio veeseelaa -- 26.12.2011 13:46:20 >

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 285
26.12.2011 13:47:51   
Mirkica

jesteeeee, jao svi smo hepi user posted image user posted image user posted image user posted image ja sam proslavila tu vijest
nadam se samo da će trudnoća proteći ok
al eto zanimalo me ovo, jer bi ona odmah da nastavi s bolovanjem, al nismo sigurno jer ok odmah nakon isteka porodiljskog otvoriti trudničko bolovanjeuser posted image

:))) neka je sa srecom i da bude sve kako treba user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image bas mi je drago a za odgovor nadam se da ce neko naici :))) dicemo koji put temu danas user posted image user posted image

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

Neposredna veza do poruke: 286
26.12.2011 13:50:31   
hatepsut
IZVORNA PORUKA: Mirkica

imam pitanje

nisam Advokat ali nekko mi je razumno ako njen doktor kaze da ona treba cuvat trudnocu  onda bez probelema znaci uz dokument od doktora ali et cekamo od strucnih lica odgovor :)))

Nisam ni ja kompetentna,ali ako dokotor napise da mora cuvati trudnocu,onda ne vidim prepreke.Tako je bilo u mom slucaju,ginekolog je napisao dijagnozu visoko rizicna trudnoca i naravno samo moja doktorica otvorila bolovanje,bez pogovora...nek' je hairli !

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 287
26.12.2011 13:58:25   
veeseelaa
hvala djevojke

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 288
26.12.2011 14:03:26   
chuci
koliko sam upratila ovu i slične teme nije problem nastavljanja bolovanja odmah nakon porodiljskog. jedino neke žene prekinu kratko vrijeme da bi imale pravo na regres, pa ako u njenoj firmi ima regresa neka se raspita o tome, da ne propusti, šteta je

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

Neposredna veza do poruke: 289
26.12.2011 14:04:36   
veeseelaa
ja kako znam nemaju regresa.... ma ona se iskreno boji otkaza jer je odsutna već dvije godine, obzirom da je i prvu trunoću morala mirovati..... 

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 290
26.12.2011 15:19:05   
Hanady RR

imam pitanje

ne ne mora se vraćati na posao. Ono što je dužna obavjetiti svoga poslodavca da će nakon dopusta porodiljkog natsaviti sa bolovanjem do 42 dana azatim po prpeoruci ljekara i nakon 42 dana...
znači prije nego je očekuju na na posao po siteku dopusta poslodavca treba obavjestiti i sovom ne povratku

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 291
26.12.2011 15:21:35   
veeseelaa
hvala draga

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 292
26.12.2011 15:21:55   
Hanady RR
i nek je sa srećom snahiuser posted image
tek sad vidim tko je u pitanju...svaka joj častuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 293
26.12.2011 15:22:18   
veeseelaa
ma snaha je zmaj user posted image hvala na čestitkama 

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 294
26.12.2011 16:01:54   
Dalil@
Vesela, cestitke snahi user posted image Bogami, trebat ce joj doosta zivaca, aBd user posted image

Moje pitanje: Uselili smo u stan prije neka 3 mj kao podstanari. Stan smo nasli posredstvom agencije. Tek naknadno smo vidjeli da na imenu vlasnika ima doosta nepodmirenih racuna jos iz prijasnjih god, na koje su se onda nizale tuizbe, kamate itd.
Mene zanima sljedece: ako bi doslo do nplate potrazivanja sudskim putem u vidu pljenidbe imovine da li bi to moglo uticati na nas? Tj, je li nasa imovina u opasnosti samim time sto boravimo u prostorijama na koje ide dugovanje?

Zaboravih napomenuti..mi za ova 3 mj stanovanja uredno izmirujemo svoje obaveze.

Help, plss...vec me lagano panika hvata..user posted image

I. 01/2008
F. 04/2010

Neposredna veza do poruke: 295
26.12.2011 22:44:24   
Dalil@
iko?

I. 01/2008
F. 04/2010

(odgovor članu Dalil@)
Neposredna veza do poruke: 296
26.12.2011 22:58:12   
Hanady RR
Dalila...pravno gledano vi ne podliježete plaćanju iz svoje imovine obligacije ugovorene od strane vašega gazdsa onima kojima duguje on lično.
što znači u slučaju utuživanja po dospjelim ugovanjima vi nebi podnosili potrebu to i isplatiti...s tim da u slučaju porebe utvrđivanja vrijednosti za provođenje ovrhe trebate dokazati od kada jeste tu i da to unutra što jesu vaše stavri vrijedne vaše su a ne lica na koje računi glase.

Ako nemate ugovor o zakupu gdje je precizno naglašeno da stan nije vaš a stavri u njemu nistazetkli moći ćete to lako dokazati.

Inače do ovrhe u smislu naplate za dugovanja komunalija neće ići tako brzo...
al u slučaju nekih dugovanja po kreditima na toj adresi vam prijavljen gazda može se desiti da vama zkucaju na vrata...s tim da budeš sprema uputiti ih na adresu gdje to lice zapravi živi sada.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Dalil@)
Neposredna veza do poruke: 297
26.12.2011 23:57:50   
Dalil@
Hanady, dusa si user posted image

Mah, imamo mi potpisan ugovor o zakupu stana, sa datumom zakupa. Doduse, nije ovjeren kod notara i to...ali eto neki je ugovor user posted image
Pretpostavljala sam da to ide tako nekako..sada si me smirila skroz user posted image

user posted image

I. 01/2008
F. 04/2010

Neposredna veza do poruke: 298
27.12.2011 13:09:53   
Nedi
Ako uposlenik dolazi sa bolovanja (cijelu 2011.godinu je na bolovanju) na posao 30.12.2011.  da li mora odmah na godišnji, odnosno onaj prvi dio od 12 radnih dana GO-a iz 2011.?

Pravilnik kaže da se 12 dana mora iskorisiti do kraja kalendarske godine pa me zanima da li može odmah 30. na godišnji?

(odgovor članu Dalil@)
Neposredna veza do poruke: 299
27.12.2011 13:15:55   
Hanady RR
Po zvršenom bolovanju uposlenik može korititi godišnji s tim da po završenom gorišnjem na posao mora...
ako u 2011 nema ni dana gidšnjeg on svoj prvi dio može započeti 30.12 od 12 dana i time preći i u drugu godinu...samim tim moće koristiti i 2 dio godišnjega odmora do 30.5 zakonski ili kako nalaže pavilnik ( al zakon je stariji) da bi opstavrio pravo na godišnji u 2012 godini i samim tim sva prva koja iz njega proizilaze ( regres ako je pravilnikom planiran)

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Koristite li vibrator?
amaniamanic

:):):):)

da (18%)

ne (78%)

ponekad (3%)

Broj svih glasova: 130

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *