Hannan
|
Uh ima tih obicaja koji me pravo nerviraju, a najgore mi je sto ih se moji drze i nedo Bog da se sta ne uradi eto belaja. Npr. Beba ne smije ni u jednu kucu prije isteka ceteresnice uci, tako mi jednom sa bebom iz DZ trebali po moju mamu, kad mama ceka na kapiji dvorista, d aja slucajno ne bih usla u kucu s bebom.Niko ne gleda bebu prije nego baci na celo parice, to me je znalo uvrijediti, cuj nemas para uz sebe i neces dijete da mi pogledas. Bebi se u mom kraju kad dodje u goste prvi put daje jaja i secer, a ovdje gdje sam s eudala nesto od posudja...tak oda sam imala casa, dzjelica za puding i onih poznatih tanjirica za kolace na izvoz. Ko nadje djetetu zub kupuje cipelice , a u mom kraju nesto od odjece. Onda da neko stariji, ucevan iz familije dijetu nadijeva ime i uci sta treba, pa ga onda darujes kosuljom, i ostalom pratecom dobro nam poznatom kesom. Kad je trebala svadba biti pa dolaze u "prosnju" muzevi roditelji, sprema se boscaluk, i moj otac je sve to po obicaju peskir, sapun, carape, zenama materijal, a muskima gace i porkosulja i kosulja...mi se i sad za te gace zezamo,kud su moji kupili mm one ko djeda kakvog, bijele, pamucne haaha. A da, prisutni su se iznedili da nisu donijeli zlato za mene, iako sm ose mi prije zarucili. Na svadbi, oni gosti koji udju u kucu oni su ko nesto posebni, bliza familija, muskima se zakace kosulje, zenama lente od materijala a oni osubu koja ih daruje pocaste lovom. Pa kicenje se placa, pa onda kahva ili kolac koje mlada dijeli, a kuma za njom nosi korpicu. Placanje mlade sam nekako izbjegla, a mladu izvodi brat ili sin od amidze, dajdze...ja sam nekako ubijedila da to bude amidza. Sa mladom u auto idu dvije obikuse sa mladine i mladozenjine strane, a ja i muz smo odlucili i on.Kod mene je strine bila ta obikusa, ali se uredno sa svadbe vratila kuci , i nju su kao i moju sestru muzevi kitili lentama materijala. A prije par godina kad se udavala nasa komsinica prvi put sam vidjela i cula stari obicaj "CAJE"da kad mlada izlazi iz kuce, iz mladozeninje ekipe neki "grlat" covjek ili vise njih za njom govori " masala, masala, pa jos nesto"ali sve to sa onim glasom i akcentom ala kalesijski zvuci i to ponavlja dok ona ne sjede u auto, pa onda kad ulazi u kucu mladozenje...i sve to sad upakovano sa vjencanicom koja se vuce za mladom, mladozenja u bijelom odijelu sve u fulu i onda se on pojavi sa "masala". A jeste culi za "dvorenje" da snajka sve u kuci dvori, valjda sluzi, i vazdan na nogama, nema joj sjesti. Da, mene su fino nasavjetovali da ujutro ustanem, zovnem svekra i svekrvu na kahvu i napravim dorucak... a ovdje sam cula da svekrva pozove komsinice i svoje mehaluse pa da pred njima mlada razvije pitu prvo jutro. Pa onda haljinace, to nisam nikad bila, ali od mlade mama sabere sve sto zna zena i idu u goste sve skupa kod mlade u goste i ovabezno zakupe autobus...pa kod jedne mlade svekar bio u bolnici i onda se one tako sve skupa zaputise svekru u posjetu :) I obicaj koji mi se ovdje jako svidja je da ako imas zalost, radost, komsinice priteknu u pomoc i neke prave kolace, neke slano..mozes im reci tsa d ati spreme, ili one pitaju. I obicaj iz Egipta za kraj, mlada kad se uda prvih dana nista ne radi, po mogucnosti sto duze, svekriva ili zaova je sluze sve sto joj treba,a mlada uziva sa mladozenjom.