Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 Eh ovako, beba dobro zahvati bradavicu, usisa veci dio(iako su mi kratke, to vec znas), Pravilan položaj će u mnogome olakšati bebi dojenje, zato insistiraj da beba uzme što više površine oko bradavice. Ako ti se učini da nije baš naj, slobodno uvuci prst između njenih usana i dojke da se prekine vakum i pokušaj opet. Ne sekiraj se što su "kratke" IZVORNA PORUKA: Bebica11 boli me kad povuce desnu bradavicu i ta dojka mi je tvrdja uvijek od lijeve al kad pocne sisati ne boli vise, udobno mi je i olaksa mi pritisak u grudima, narocito desnoj koja nekad i boli, Vjerovatno desna proizvodi nešto više od lijeve. Ovakva asimetrija je normalna i veoma česta. Insistiraj na što kvalitetnijem podoju na desnoj strani, znači dok beba doji lagane masaže kako sam ti opisala, ako joj se prispava onda obavezno kompresije da poguraš mlijeko i bebi olakšaš. Tako ćeš je najlakše i razbuditi. IZVORNA PORUKA: Bebica11 nekad je beba mirna a nekad nemirna dok doji i trza glavicom oko bradavice. Ovo bih smatrala normalnim. I mi smo nekad mirni, a nekad nervozni i umorni. Važno je da ti prilaziš dojenju sa što više pozitive, mira i samopouzdanja, to će se brzo prenijeti na bebu. Ako je beba nervozna pronosaj je, pjevuši, umiruj nečim što znaš da joj godi, možeš je čak razgolišiti naprijed, i isto tako sebe, pa da kod dojenja budete prislonjene koža uz kožu. Opet ponavljam, slobodno joj pomozi tokom podoja tako što ćeš masirati dojke kao da istiskuješ mlijeko. IZVORNA PORUKA: Bebica11 Po noci dok i ja spavam izmedju dojenja osjetim da mlijeko nadolazi, da su pune grudi, cak pocne i samo curiti dok bebu ne stavim, a po danu ne curi samo, teze se pune dok sam budna , Kad sam te pitala da li osjetiš kad mlijeko krene nisam mislila na nadolazak, već tokom podoja da li primjetiš nešto što se zove refleks otpuštanja mlijeka. To je pojava koju beba pokrene svojim ubrzanim sisanjem na početku, i onda mlijeko iz dojki krene samo teči bebi u usta. Tad primjetiš usporeniji ritam sisanja sa pauzama u kojima beba proguta. Neke mame tad osjećaju trnce ili bockanje u bradavicama, nekima curi mlijeko na dojku na koju ne doje. Dojke nisu posude koje se pune, dojke stalno proizvode mlijeko. Noću, ako imate dužu pauzu između podoja proizvedu više, pa nabreknu. Danju kad dojite češće ne dolazi do tog prepunjavanja. Ne brini "pune" se one sasvim taman. IZVORNA PORUKA: Bebica11 dajem obje dojke da doji mada osjetim da drugu ne izdoji, zaspe na njoj i to dojenje traje najmanje 40 min, ja je budim al onda ne guta vec cucla, ne mogu je nikako razbuditi, onda joj dodam onako snenoj AD 30-40ml i stavim da spava Jako je bitno da dojku kojom je započet podoj beba kvalitetno isprazni prije nego ponudiš drugu. To ćeš sigurno olakšati ako se maksimalno opustiš, možeš zagrijati dojke toplim oblozima prije podoja, možeš ih lagano kružno izmasirati. Kad beba fino prihvati dojku i počne dojiti pratiš ovaj gore pomenuti refleks, pratiš kako guta. Refleks otpuštanja prestaje poslije nekog vremena. Male bebe tad najčešće zadrijemaju i ne da im se više sisati. Tad primjeniš one kompresije. Kad mlijeko bebi ponovo krene u usta one počnu gutati i sisati, a na taj način će opet pokrenuti refleks otpuštanja. Zato je važno da ti pomogneš na početku. Kad uz masaže beba podoji dojku i zaspe bez da se budi nakon prekida podoja, ili sama ispusti bradavicu ona je ostvarila kvalitetan podoj. Više joj ne treba. U tom slučaju ni slučajno ne trpaj AD u snu! Čak i ako se beba probudi za 10-15 minuta obavezno daj dojku, i to onu istu na kojoj ste dojili. Ako nakon podoja sa masažama beba i dalje traži jesti onda ponudi drugu dojku na podoj i dozvoli da beba pojede koliko želi. Ako se dešava ovo zaspivanje koje opisuješ, opet probaj kompresije, ako i to ne uspjeva razbuditi bebu možeš smatrati da je podoj kvalitetno završen. Za slijedeći podoj daješ dojku na kojoj ste završili, tj. ovu "načetu". Prema ovome što pišeš, potpuno nepotrebno dodaješ AD. Beba ga ne želi, ne traži, ti joj ga (moram ovako reči, nemoj zamjeriti) trpaš u snu. Nemoj. Neka podoj traje koliko traje. Kod dojenja je važno tzv. efektivno dojenje, tj. vrijeme koje beba provede gutajući mlijeko. Kvalitetan podoj se može završiti za 5 minuta, može se razvuči na sat vremena. Isto tako beba može dojiti dva sata a da pojede jako slabo. Zato je važno da je animiraš masažom dojki i kompresijama da joj olakšaš dolazak do mlijeka. Probaj nešto od ovih mojih savjeta, vidi kako ide, pa mi javi.