Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 evo i mene s pitanjem oko dohranjivanja kod mene je bio problem sto je dojenje od pocetka KRENULO NAOPAKO tj moja operacija ucinila je da prva 3 dana NIKAKO ne dojim, a bebica je vec pocela jace vuci i vise jesti, i onda mi je stvorila ragade 4ti dan kad sam je stavila na prsa, bljucala je i krv, pa sam izdajala naredna 3 dana i tek 6-TI DAN je zadojila i to pomalo, jedan obrok dojim(nije mi mlijeko nadoslo) a 2 je hrane i sve tako dok nismo izasli iz bolnice(10ti dan), onda smo imali prekid 48h po preporuci pedijatra da bi spao bilirubin i sad u petak smo se vratili dojenju, i za vikend sam je dojila recimo dva obroka, treci hranila jer nije nista bilo u dojkama, sad vec SVAKI OBROK DOJIM i dohranim max 40ml, cak i to ne popije skroz, al doji i jede po sat vremena, jel to ok? , i danas mi evo bila patronazna i kaze da ne dajem AD vec kamilicu da mi se ne odbije od dojenja i ne poveca AD sta da radim, negdje procitah da kamilica ispire crijeva pa mi taj savjet cudan ona zaspi na (.) prilikom dojenja, ja osjetim da jos ima malo mlijeka u (.) al ne moze izvuci a gladna, imate li kakav konkretan savjet??? ja vjerujem da nije bilo prekida i mojih problema da bi dojila bez AD, al ja njoj dajem AD iskljucivo zbog nje da nije gladna, jos se rodila 2850gr, pa je sva sitna, ne mogu dozvoliti da izgubi na kilazi, a ne dajem joj AD jer je meni mrsko da je dojim svaki sat ako treba, ovo naglasavam da ne bih bila pogresno shvacena Bebice, to što je krenulo "naopako" u ovom trenutku nema veze. Bilo je kako je bilo, ti tu nisi mogla ništa izmjeniti. Sad je važno da gledaš u naprijed i da svaki naredni podoj bude po svemu uspješniji i kvalitetniji od predhodnog. Znači podoj po podoj naprijed! Kamilicu ne! Ni AD ne samo zato što ti to pruža neki osjećaj da si sigurnija. Za početak molim te opiši mi kako izgleda vaš podoj, znači: kad bebu staviš na dojku da li beba dobro zhvata bradavicu (znaš li kako to izgleda), da li te boli dok doji, da li ti je udobno dok dojiš bebu, da li je beba mirna dok doji, možeš li primjetiti kad beba doji i guta, osjećaš li kad mlijeko krene (neko osjeća trnce, bockanje u bradavicama, možda primjetiš da ti mlijeko curi na drugoj dojci) da li daješ jednu dojku za podoj ili obje, da li beba sama prestaje sisati ili ti ograničavaš podoj? Za početak, dok mi se ne javiš sa odgovorima, preporučit ću ti nešto da bebi olakšaš dojenje i obezbjediš da pojede maksimalno mlijeka. Vrlo je važno da maksimalno moguće opuštena kreneš dojiti. Možeš lagano zagrijati dojku prije podoja da se tkivo opusti i mlijeko lakše teće. Dok beba doji ti lagano prstima slobodne ruke prelazi od rebara prema bradavici postepeno svuda u okolo dojke koliko možeš prići kao da istiskuješ mlijeko prema bebi. Kad beba zadrijema na dojci onda primjeni tzv. kompresije koje se izvode kao na ovom videu: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-release-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13 Znači, kad beba prestane sisati i gutati (zadrijema) ti pritisneš dojku sasvim blizu rebara kao da želiš iscjediti mlijeko. Čekaš dok beba počne opet piti, onda pustiš pritisak. Kad beba opet prestane piti ti stisneš. Ovdje je bitno da primjetiš kad beba guta dok sisa, znači kad mlijeko dolazi u njena usta. Piši opet!