|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  79 80 [81] 82 83   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
24.11.2011 11:16:35   
chuci
alma mislim da nema potreba da mu daješ dohranu.
dojena djeca često napreduju sa manje kg od djece hranjene ad mlijekom.
mislim da put kojim si krenula ima isti kraj kao kod prvog dojenja, odnosno da će dojenje završiti prije nego to želite ti i beba.

daji da doji kad god želi. ta začepljenja su ti se desila kad si mu dala dohranu jer je očito bebač se najeo AD, pa sljedeće dojenje nije pojeo koliko bi inače pojeo, i kad se to ponavlja došlo je do viška produkcije mlijeka u odnosu na količinu koju je bebač pojeo i do začepljenja.  

ovo za pospanost ne znam šta očekuješ od bebe u prvom mjesecu. naravno da će stalno spavati i samo malo budno biti.

mjerenje nakon 10 dana treba uzeti u obzir i to da je beba vjerovatno kalirala pa je sada to nadoknadila i još dobila 100 gr.

mlijeko ne mora štrcati ako ga ima, bitno je da vidiš da beba guta, a očito je gutao čim je dobio na težini.
do zadnje kapi neće sigurno pojesti, jer kada bebač pojede svo mlijeko novo se odmah nastavi praviti ako još uvijek sisa. ne kontam kako to ti vidiš da je ostalo u jednom kanaliću mlijeka?

ne kontam mislim beba napreduje, odnosno dobiva na težini, imaš mlijeka dovoljno i nemaš problema i praviš sama sebi problem. kažeš sada nisi opterećena, a vagaš ga nakon 10 dana i zaista nepotrebno uvodiš AD. treba kupovati AD a dojenje đaba, treba ga pripremati kao što sama kažeš, stvarno razmisli još jednom i daj djetetu da jede bolju hranu više a ukini to AD.

izvini ako se ja činim gruba tako ja inače, a i malo se iznervirah.

< Poruku je uredio chuci -- 24.11.2011 11:17:52 >

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2001
24.11.2011 11:28:56   
Alma_27
nema potreba da se izvinjavas :) drago mi je da si odvojila vremena da razmislis o mom problemu.

on je dobio 100gr na tezinu sa kojom je izasao iz bolnice a ne na porodajnu tezinu. sa 15 dana nije vratio porodjajnu tezinu. zacepljenje se desilo prije uvodjenja AD. ovdje ne racunam malo AD-a koje je dobivao u porodilistu i kod kuce prva dva tri dana. sad dobro napreduje. vagat cemo ga opet u ponedeljak kad bude isao na vakcinu pa morat cu malo i sa pedijatricom popricati.

ja sam se i javila zato sto se bojim da ce i ovo dojenje neslavno zavrsiti kaoi prvi put. nisam neopterecena ali se trudim da se sto manje opterecavam jer mi nikad nista ne uspije ako se previse opteretim...

a to za mlijeko iz jos jednog kanalica... mozda se nisam dobro izrazila. prije podoja sam pritisnula dojku i mlijeko se pojavilo na dva-tri mjesta na bradavici a nakon podoja samo na jednom mjestu.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 2002
24.11.2011 11:29:11   
animagical
alma, duzina podoja nista ne znaci..beba moze efikasno da sisa 10 minuta i da se najede ili da samo onako gricka bez gutanja dva sata i da ne pojede dovoljno...

< Poruku je uredio Hanady RR -- 25.11.2011 0:59:35 >

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2003
24.11.2011 12:41:56   
chuci
IZVORNA PORUKA: Alma_27

nema potreba da se izvinjavas :) drago mi je da si odvojila vremena da razmislis o mom problemu.

on je dobio 100gr na tezinu sa kojom je izasao iz bolnice a ne na porodajnu tezinu. sa 15 dana nije vratio porodjajnu tezinu. zacepljenje se desilo prije uvodjenja AD. ovdje ne racunam malo AD-a koje je dobivao u porodilistu i kod kuce prva dva tri dana. sad dobro napreduje. vagat cemo ga opet u ponedeljak kad bude isao na vakcinu pa morat cu malo i sa pedijatricom popricati.

ja sam se i javila zato sto se bojim da ce i ovo dojenje neslavno zavrsiti kaoi prvi put. nisam neopterecena ali se trudim da se sto manje opterecavam jer mi nikad nista ne uspije ako se previse opteretim...

a to za mlijeko iz jos jednog kanalica... mozda se nisam dobro izrazila. prije podoja sam pritisnula dojku i mlijeko se pojavilo na dva-tri mjesta na bradavici a nakon podoja samo na jednom mjestu.

ništa ti to ne znači na koliko mjesta se pojavi mlijeko. gledaj boju mlijeka ono prvo je vodenasto, prije podoja obično takvo bude. poslije podoja bude baš intenzivno bijele boje i gusto. to ako je beba dovoljno podojila, ako nije ostane providno i poslije podoja.
i moja je znala visiti na siki, a znala i završiti za 15 minuta.

moj ti je savjet ugodno okruženje, ne daji AD nikako. Ako misliš da nije dovoljno podojio probaj izdojiti ručno (dosta žena pumpicom ne može izdojiti ništa) pa mu to davati na kašikicu. ako ti se desilo začepljenje prije AD to značai da mlijeka ima i više nego on treba, jer on podoji koliko želi. kad god je budan stavljaj ga da doji. i ne prekidaj ga dok doji.

meni su sa ponavljanim začepljenjima savjetovali da ne dam da doji duže od 20 minuta, jer Bože dragi ulijeniće se beba.

meni baš žao kad neko ima mlijeka da doji, a iz pogrešnih uvjerenja uvede AD. beba će dojiti koliko joj treba. nakon nekog vremena to je i tačna količina mlijeka koja će se proizvoditi, to nakon što se reguliše ponuda potražnja. Svaka kap AD koju beba uzme, smanjuje količinu mlijeka koju pojede, što u konačnici smanjuje količinu mlijeka koja se proizvede. beba će skontati da je lakše piti Ad iz flašice, nego vući mlijeko iz sike i smanjivati količinu mlijeka u odnosu na količinu Ad što na kraju dovede do prestanka dojenja prije željenog trenutka.

nadam se da ćete se usaglasiti i da će to kod vas dobro završiti.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2004
24.11.2011 12:58:44   
Alma_27
hvala na odgovorima!

probat cemo i dati sve od sebe user posted image

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 2005
24.11.2011 13:14:29   
Hannica
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Pa vjerovatno je jedan od razloga što bratu dojenje ide bez problema to što je jači i veći. Seku sigurno zeza usput i to žutilo.

Ja bih ti sada predložila da pokušaš jedan "trik". Da se organzuješ tako da pokušaš podojiti obje bebe istovremeno. Ako nemaš jastuk za dojenje okruži se jastucima na koje ćeš postaviti bebe. One će pri tom biti u položaju nogometne lopte, tj tijelo će prolaziti ispod tvojih ruku prema tvojim leđima dok glave budu na dojci. Probaj to kad imaš nekog da ti pomogne. Ja predlažem da prvo postaviš djevojčicu pa onda dječaka. Kad dječak počne vuči pokrenut će refleks otpuštanja mlijeka koji se uvijek dešava na obje dojke i na taj način će omogućiti i sestrici da počne dobijati mlijeko znatno lakše. Ja se nadam da bi je ovo moglo potaći da se malo više potrudi.

Kako izgleda ovo tandemsko dojenje blizanaca možeš pogledati na ovoj reklami za ovaj fensi jastuk user posted image

http://thegiggleguide.com/grapevine/2009-06/double-blessings-help-nursing-twins

Nazalost ovakav jastuk nemamo user posted image ,ali imamo onaj obicni chicco banana jastuk.Valjda ce nam on pomoci.user posted image
Hvala na savjetima.user posted image

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2006
24.11.2011 15:21:02   
treciputmama

ja cu ti reci samo ono sto je meni rekla pedijatrica, pa ti vidi sta ces... bitno je da dijete ne gubi na tezini prvi mjesec , cak i kad bi ostalo na porodjajnoj u najgorem slucaju....a moja A je kalirala nekih 300 gr. na pocetku i do petnestog dana nije dobila ni grama ali nije vise ni gubila, jednostavno stala....onda je pocela polahko po 30 gr. dnevno, nekad 10 gr. kako kad....to znam jer smo bile u bolnici pa su je vagali svaki dan....ali mislim da ti stvarno nemas potrebe za ad-om...treba ti samo malo strpljenja dok sve dodje na svoje...beba dobija , bitno je da ne gubi...i nemoj gledat sto neka beba dobije za sedmicu sto je tvoja za 20 dana i sl....bas juce cujem da bebica moje rodice vaga 5 kg sa mjesec i tri dana,  amoja 6 kg sa 4 puna mjeseca a razlika u porodjajnoj tezini je bila samo 300 gr. ali bitno je da je beba zdrava..i da, kako ti vec neko rece , bebice u prvom mjesecu vise i cesce spavaju, malo se potrudi da je cesce budis kako bi uspostavila ritam....

nadam se da ces ipak odlucit da se malo potrudis i ne odustajes lahko, pogotovo jer sigurno znas vrijednosti majcinog mlijeka...ja imam kcerku od 6 god i sina od 2 god. i par mjeseci, hvala Bogu nijedno jos ne zna sta je injekcija...i cvrsto sam ubijedjena da je to zbog dojenja, mada postoje takva djeca koja su odrasla na ad-u...

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2007
24.11.2011 15:24:17   
treciputmama
joj sorry alma_27 nadam se da ces se snaci , sve mi se pomijesalo s tvojim tekstom...

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu treciputmama)
Neposredna veza do poruke: 2008
25.11.2011 0:34:12   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Hannica

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Pa vjerovatno je jedan od razloga što bratu dojenje ide bez problema to što je jači i veći. Seku sigurno zeza usput i to žutilo.

Ja bih ti sada predložila da pokušaš jedan "trik". Da se organzuješ tako da pokušaš podojiti obje bebe istovremeno. Ako nemaš jastuk za dojenje okruži se jastucima na koje ćeš postaviti bebe. One će pri tom biti u položaju nogometne lopte, tj tijelo će prolaziti ispod tvojih ruku prema tvojim leđima dok glave budu na dojci. Probaj to kad imaš nekog da ti pomogne. Ja predlažem da prvo postaviš djevojčicu pa onda dječaka. Kad dječak počne vuči pokrenut će refleks otpuštanja mlijeka koji se uvijek dešava na obje dojke i na taj način će omogućiti i sestrici da počne dobijati mlijeko znatno lakše. Ja se nadam da bi je ovo moglo potaći da se malo više potrudi.

Kako izgleda ovo tandemsko dojenje blizanaca možeš pogledati na ovoj reklami za ovaj fensi jastuk user posted image

http://thegiggleguide.com/grapevine/2009-06/double-blessings-help-nursing-twins

Nazalost ovakav jastuk nemamo user posted image ,ali imamo onaj obicni chicco banana jastuk.Valjda ce nam on pomoci.user posted image
Hvala na savjetima.user posted image

Ma nije bitan jastuk, stavila sam sliku da vidiš kako izgleda to što sam riječima opisivala. Važno je da bebe budu raspoložene, ne previše gladne, da ti budeš opuštena, udobno namještena. Ja vjeujem da bi se i curica uz malo truda i strpljenja mogla vratiti i naučiti dojenju. A ti opet znaš najbolje koliko imaš mogućnosti za to.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2009
25.11.2011 0:52:40   
Lejla Ka
Alma_27, ja bih se složila sa predhodnim postovima da vama ide sasvim OK i bez dodatka AD-a.

Sasvim je razumljiva majčina zabrinutost, a i okolina stalno vrši pritisak sa sumnjom da je beba gladna makar beba bila savršeno mirna. Dijagnoza gladi se daje za svako ponašanje bebe, naročito u prvom mjesecu. Ako spava, spava od gladi, ako plače, plače od gladi.

Možeš li mi napisati koliko je beba imala stolica dnevno prije nego si uvela dohranu?
Koliko je imala mokrih pelena?
Kako su izgledale stolice?
Koliki je bio razmak između podoja?
Da li je beba sama završavala podoj na dojci?
Koliko si često mjenjala dojke?
Da li je pedijatar preporučio uvođenje dohrane?

Prvi mjesec je naravno najteži, svi se uče, beba da živi van majke, da je oko nje sve potpuno drugačije, čak možda i neprijatno stimulirajuće, uči da će je mučiti glad, uči jesti, uči probavljati hranu, kakiti, piškiti ... Sve je to nešto što nikad u životu nije radila.
Majka se uči na novo biće, neku novu osobu sa jedinstvenim reakcijama na uobičajene stavri. Tad je sasvim normalno da dobijanje na težini nije savršeno (po tablicama).

Pitanje količine mlijeka koju proizvodiš u opće nije problematično, budi uvjerena u to.

Velika je greška bebi dati dohranu pa nuditi podoj nakon toga. Prvo beba je sita i neće htjeti dojku, tako će je najlakše zaboraviti. A drugo, bebe su izvanredno instinktivno pametne. Za dojenje treba truda i strpljenja, ali kad beba ne zna ništa drugo to je za nju sasvim prirodno. Kad beba upozna flašicu koja daje mlijeko uvijek, bez puno truda, bez pauza, uz minimalan napor beba će se logično odlučiti za lakšu opciju. Beba ne zna dobrobiti dojenja, još uvijek, ali majka zna.

Nemoj sumnjati u sebe, bebi nudi dojku kad god je beba budna, kad god kmekne. Dojku nudi i za utjehu. Dok beba doji pokušaj primjetiti kad beba guta. Masiraj blago dojku kao da izguruješ mlijeko dok beba doji, od rebara prema bradavici, svuda u okolo koliko možeš dohvatiti. Ne ograničavaj bebi podoj vremenski, dozvoli joj da pusti dojku kad joj je dosta. Beba ne zna na sat.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2010
26.11.2011 8:47:06   
Alma_27
Lejla Ka, on je imao oko 3 stolice prije dohrane. zuckasto-zelenkaste boje i mekane a sa dohranom su tamnije zuckaste i malo tvrdje. svaka pelana je bila mokra, znaci 6-7 mokrih pelena. razmak izmedju podoja je bio oko dva-2,5 sata (osim navece nakon kupanja kada je spavao i 4 sata) s tim sto se on cesto probudi i nakon jednog sata alli mislim da je to zato sto se naviknuo na onu glupu cuclu pa je trazi. kod njega je cuclanje znak da treba spavati. das mu cuclu, siku, flasicu i on bi spavao. zato zelim da se rijesmio i te cucle ali to je druga tema. e sad, u toku dojenja doji jednu dojku pa nakon nekog vremena pogledam ja da li ima sta u njoj pa kada vidim da nista ne izlazi, predjemo na drugu (nakon podrigivanja) pa ponekad opet vratim na prvu. on nije sam zavrsavao podoj nego ja vidim da nista vise ne ide (?) ili se on uspava i nema sanse da nesto onda pojede. ne zelim da spava na dojci pa ga cesto budim i mislim da kod nas zbog toga podoji dugo traju. jednom ili dva puta sam ja pritiskala da mlijeko jace potece i zaista je islo brze ali mislim da mu time ne cinim uslugu jer onda nema potrebe da se sam trudi i vuce. pedijatar nije preporucio dohranu. ja je nudim pa uzme ako zeli a uglavnom uzeme i AD jer izgleda da ima apetit. rodjen je sa 4,5 kg (nasljedno je to kod nas :)) i racunam da sada ima vise od 5 kg ali cemo provjeriti u pon. kod pedijatra kad budemo isli na vakcinu.

inace, meni je srce ovoliko kad vidim da spava 2,5 sata nakon cistog dojenja :) ovih dana ne nudimo dohranu nakon svakog dojenja pa cemo vidjeti kako napreduje

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2011
26.11.2011 9:40:26   
animagical
alma jedes li ti kad onako, kad nisi ni gladna? ja da... a tako i bebe... moj nekad -vidim da mu je puno, pocne da uzdise  i stenje ali jede...i dok sve ne bljucne ne prodje se...tako da ako pojede ne znaci da je bas obavezno gladan...ne treba ti to adaptiranouser posted image

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2012
27.11.2011 2:05:32   
Lejla Ka

Lejla Ka, on je imao oko 3 stolice prije dohrane. zuckasto-zelenkaste boje i mekane a sa dohranom su tamnije zuckaste i malo tvrdje. svaka pelana je bila mokra, znaci 6-7 mokrih pelena. razmak izmedju podoja je bio oko dva-2,5 sata (osim navece nakon kupanja kada je spavao i 4 sata) s tim sto se on cesto probudi i nakon jednog sata alli mislim da je to zato sto se naviknuo na onu glupu cuclu pa je trazi. kod njega je cuclanje znak da treba spavati. das mu cuclu, siku, flasicu i on bi spavao. zato zelim da se rijesmio i te cucle ali to je druga tema. e sad, u toku dojenja doji jednu dojku pa nakon nekog vremena pogledam ja da li ima sta u njoj pa kada vidim da nista ne izlazi, predjemo na drugu (nakon podrigivanja) pa ponekad opet vratim na prvu. on nije sam zavrsavao podoj nego ja vidim da nista vise ne ide (?) ili se on uspava i nema sanse da nesto onda pojede. ne zelim da spava na dojci pa ga cesto budim i mislim da kod nas zbog toga podoji dugo traju. jednom ili dva puta sam ja pritiskala da mlijeko jace potece i zaista je islo brze ali mislim da mu time ne cinim uslugu jer onda nema potrebe da se sam trudi i vuce. pedijatar nije preporucio dohranu. ja je nudim pa uzme ako zeli a uglavnom uzeme i AD jer izgleda da ima apetit. rodjen je sa 4,5 kg (nasljedno je to kod nas :)) i racunam da sada ima vise od 5 kg ali cemo provjeriti u pon. kod pedijatra kad budemo isli na vakcinu.

inace, meni je srce ovoliko kad vidim da spava 2,5 sata nakon cistog dojenja :) ovih dana ne nudimo dohranu nakon svakog dojenja pa cemo vidjeti kako napreduje

Alma, koliko je beba sada tačno stara?

3-4 stolice i 6-7 mokrih pelena je odlično za isključivo dojenu bebu. One primjese zelenkaste su najvjerovatnije bile iz razloga što je beba u tom periodu dobivala više vodenijeg mlijeka, što nije nikakav problem i da se poboljšati.

Razmak od 2-2,5 sata je super. Mamino mlijeko se probavlja od 1,5-2 sata, tako da tvoje dijete sigurno nije bilo gladno.

Sad bih te upozorila na greške koje radiš:

Ti ne možeš odrediti da u dojci nema mlijeka samo tako što ćeš pritisnuti i vidjeti da ništa ne izlazi. To u opće nije znak da nema mlijeka, samo da nisi pritisla pravo mjesto na pravi način.

Najpouzdaniji način da predpostaviš da je dijete kvalitetno ispraznilo dojku (jer ona nikad nije apsolutno prazna) je da pratiš kad beba sisa "na prazno". To je ono ubrzano sisanje, a bez gutanja. Ako se takvo sisanje oduži na nekih 3-5 minuta bebu treba odvojiti, eventualno joj pomoći da podrigne pa ponuditi drugu dojku.

Ako beba drijema na dojci, ako samo cucla, ne vuče i ne trudi se tad joj trebaš pomoći ovim stiskanjem za koje potpuno pogrešno predpostavljaš da će bebu ulijeniti za dojenje. Kad stisneš bebi će poteći mlijeko, ona će se razbuditi i krenuti piti. Tako je zapravo motiviraš da nastavi podoj i popije sve što ima u jednoj dojci. Tako joj pomažeš da dođe do najmasnijeg mlijeka.

Ako pravilno sudim po tome što će te na vakcinaciju u ponedeljak beba je stara negdje oko mjesec dana. U tom uzrastu joj jednostavno možeš ukinuti davati cuclu, ako želiš da je ne koristi kao što gore pišeš. Čak bi puno korisnije bilo da joj umjesto cucle ponudiš dojku. Ako želiš dojiti, ako želiš uspjeti nema razloga da bebi ne nudiš dojku uvijek. Dojka nije samo i isključivo hrana, bebi je dojka sve i to joj treba priuštiti. To se zove dojenje na zahtjev.

Alma, odgovorno ti tvrdim, kao obučena savjetnica za dojenje (ne zdravstvni radnik, ali kao neko ko je prošao obuku o dojenju kao veoma širokoj temi), i kao majka sa dosta iskustva sa dojenjem i iskustva sa savjetovanjem, vama je AD totalni višak. Kao da djetetu koje pojede fini komad mesa sa lešo povrćem, sve zdravo i idealno, za desert daš Mac Donaldsov pomfrit. Da ne pričam kakvu mu konfuziju u tehnici hranjenja prave cucla i flašica. On dojku pokušava sisati kao flašicu i to mu otežava dolazak do mlijeka iz dojke.

Tebi je samo potrebno da vratiš povjerenje u svoju sposobnost, da se oslobodiš straha da i ovaj put nećeš uspjeti kao prvi.

Evo ti ja, koja sam isto pala na prvom ispitu pa položila popravni sa 21 mjesec dojenja kažem da slobodno možeš izbaciti svo to AD koje daješ bez ikakvih posljedica. Samo nudi dojku na svaku bebinu nelagodu. I slobodno joj pomozi da kvalitetno izdoji sve što ima.

Sve što ti iz ovog mog posta nije jasno slobodno pitaj user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2013
27.11.2011 5:49:36   
Gemelli
Alma_27

Moram se javiti kad sam vec na ovim temama, a ne spavam dok mogu, user posted image user posted image poslusaj sto ti kaze Lejla Ka, tako lijepo objasni, a govori ti cistu istinu, sve mi imamo taj isti problem, bebi nije dovoljno,a svakoj u sustini je, ja sam dojila dvije bebe i bilo je dovoljno, ali sam i ja iskreno malo dohranjivala, jer me kao bilo strah nije dovoljno, jer kod mene su dvije ipak,

sad ide prica mog dojenja tako pogresna, ali uporna i sa valjanim razlogom, ali opet pogresna

eh onda sam nastavila malo sa dohranom jer najiskrenije i nadam se da shvatate pomagalo mi je da odmorim malo, a taj odmor mi je pomagao, da ih nastavim lijepo dojiti, presvlaciti, kupati svaku noc, pospremati, kuhati, smiriti bubrege, pa popiti pola analgina, pa misliti joj boze nisam smjela sad oni to doje, pa mi uglavi joj kad bi popila dva user posted image , hehe bila bi najsretnija na svijetu jer sam ih nesto zeznula u trudnoci, nisam imala sluge da mi donose i prinose, a muz jadnicak stvarno mi je ugadjao, ali njemu nisam smjela kukati jer cim zakukam on pravi flasice user posted image ali isto tako nisam super zena, a sad iz iskustva znam da bez dohrane ne bi ostale gladne i to cak dvije, kako sam negdje procitala kako u trudnoci za prvih par mjeseci poslije poroda, za dojenje treba pripremiti sebe i svoje bliznje,da svi daju svoj mali doprinos, mnogo bi pomogli majci dojilji...cudno zvuci, cuj priprema za dojenje, ali muza treba pripremiti da pomogne kad je tesko, da se doji, a ne da kao moj svadja se samnom da sam luda voli me oce da mi pomogne, a sipa sol na ranu... njemu ni dan danas nije jasno sto sam se tako patila, ako sama sebe, al haj
ako ima neka zena koja je sve stizala, ja joj se divim od srca iskreno

ali poslije moram priznati 3 mjeseca gorkih muka, postalo je lakse puno, nije sve tako bas crno, zapravo nije crno, nego je moglo biti bolje, puno bolje, sad kad vratim film mene je umor lomio jer ja nisam spavala, ja mjesec dana poslije poroda nisam mogla dva sata sastavitii kako sam vise spavala sve je bilo lakse, a ja odmornija, jos ako odspavam preko dana, onda sam kao da sam spavala 7 8 sati, naspavana da mi je ova pamet a proslih par mjeseci, cak sam prvi put odspavala kako treba, jer je MM kad sam zaspala odnio bebe od mene da me ne probude, jer znate kako ide, cim bebe a, mama skace, koliko god da je dubok san ...
opet kad pomislim na taj period shvatim sada da me je vjerovatno spasio kolapsa user posted image , znam da je nekima malo smijesno i meni je najiskrenije kad se sjetim same bebe, ali ja sam se tako forsirala, ta seve bude po ps da je to postalo bolesno i za moje zdravlje ...

hehe ja kao kuja, ako mi neko dira djecu odmah rezim ljubomora glupa, umjesto da se okrenem i odspavam, ako bude 3. abd imam osjecaj da bi ga odhranila, a da ne bi osjetila ali ako je problem umor ili odmor onda iskreno iako se mozda neko nece sloziti, dajte malo flasice, ja ne vidim nista lose u tome, ali u malim kolicinama, poslije podoja npr navece, da odspavas 3,4 sata i onda je lakse biti najbolja majka i najbolje se truditi, dojiti, i najvaznije uzivati, a ne kao ja u pocetku, toliko sam bila zaokupljena problemama da cesto nisam uzivala u dojenju prvih mjesec dana,a kad neko kaze flasica mene hoce fras, a sad bi dala bez razmisljanja, koliko sam se trudila da budem savrsena majka, ne znam,, kad su mi se bubrezi vracali na mjesto ili sta vec, ne znam,
pred kraj trudnoce sam imala ne znam sad strucno reci, trovanje trudnocom ,bebe su mi nalegle na bubrege pa sam otekla noge do butina, nisam mokrila, skako pritisakma trudnoca cijelo vrijeme skoro savrsena, uglavnom poslije poroda na CR odmah ustala u wc, malo bolila rana ali nisam se prenemagala, poletna sam bila inace user posted image
i onda pocinju bubrezi bole, a nije im nista, i tako kazu kao doktori vracaju se na mjesto user posted image , pijem nenormalno vode, pritisak mi jedan dan skocio 160/100, a ja necu tabletu jer dojim
mozda cak da sam davala npr AD prvih mjesec dana, mozda bi onda sve manje i manje jer bi bilo lakse, ovako sam obrnuto ...

a ako je razlog strah da beba nije gladna, jako je tesko da je to istina, ali naravno i ja kao sve prvo dam AD jer pocnem misliti eh sad im nije dovoljno rastu, vise budne, malo nervoznije, svi naravno jer ja tada ne kontam zele mi malo pomoci i nagovaraju me, da navece dam da duze spavamo i tako pocnem i ja se zaljubim u flasicu user posted image ...

dok ovo pisem i razmisljam o mom dojenju, cak se pocinjem pitati, jesam li ja mozda se nadala , dok sam bila na antibioticima nedavno, (zbog uple bubrega pila i nisam dojila) da mlijeko prestane iako sam govorila, znam da se moze nastaviti, cim zavrsim terapiju pocinjemo ponovo, jer pored zelje nisam se nesto ni trudila ili sam odmarala bolesna, ne znam, mozda mi je svega bilo preko glave, jer kad bolje promislim, da sam se potrudila djelic truda prvih mjeseci nastavila bi dojenje, ili grijesim, [sm=smiley36.gif ]ali sigurno znamja sam zivi primjer kako ne treba raditi stvarii kako si covjek treba dati malo oduska i odspavati koji sat vise ne znaci biti losa majka

u trudnoci sam bila non stop na RR, ovih 6 mjeseci sam toliko bila zaokupljena, svojim bebama i nekim trudom da to bude savrseno, da nisam imala vremena napisati poruku a bas mi bude zelja da se javim nekom ...

hehe ne znam, nadam se da me neko od vas razmije, da ne pomislim da sambila pukla puno, vec samo malo user posted image i bas me zanima da li sam ja jedina ili neke od vas majki, su kako kako da kazem, pregorile od zelje i truda ...

jer ja ne bih pozelila nikom da prezivi moje te trenutke, svaki dan sam sve sretnija, ispunjenija, uzivam u ovoj ljepoti sto sam dobila, toliko uzivam da mi sad nije nista tesko, jer ih volim toliko vise i toliko toplije, hehe toliko socnije, puca mi srce svaki dan sve vise i vise od ove topline, naspram one bolesne ljubavi u pocetku da je sve mak pod konac,
mogu misliti kako sam mimo sebe maltretirala okolinu, ma nije ni cudo sto niko nije imao razumjevanja, ljudi su morali trljati ruke u alkoholu na moje oci prije nego sto mi uzmu bebe...

majku rodjenu zovem i pitam sto mi ne dodjes, kaze ona poslije iskreno, ne mogu da te gledam kako me ruzno gledas kad ti uzmem djete da ga pomilujem, kaze ja sam mu nana, a odgojila sam tebe i jos njih kamaru, a ti se nasla meni pametovati , jesu li mi ciste ruke, da sam gruba, da ih ne nosam puno, jer ce ih onda nosati i sveki, a budala koja je ljubomorna na majku svoju, zamislite kako je tek na svekrvu

ali djaba, koliko ih danas volim da bih opet prezivjela one muke samo za njihovo dobro

eto drage majke, izjadah se ja vama, nisam nikome priznala, ma nisam ni sebi dok se nisam malo unormalila user posted image koliko mi je bilo tesko i koliko sam bila pogresno pozrtvovana, da nisam uzivala, a znam sada da bi one muke bile lakse da sam imala oduska

eto ljubim vas i nove dojilje nemojte biti kao ja, to je pogresno, prihvatite pomoc, nemojte biti ljubomorni na djecu, skodite sebi , a tako i njima, a ako ne ide, kako zelite nemojte se brinuti puno, otvorite se ljudima, bez obzira sto mislite da ce neko pomisliti kako to mozda nije u redu i nemojte glumiti supermene, ako niste kao ja

a u sustini sam sve ovo napisala da bebama nece skoditi koja flasici, ako ce pomoci vama

PS zaboravila sam jedan mali detalj, na dan poroda sam imala 84 kg, ostala trudna sa 62, do 64, raspon moje standardne tezine, tacno 20 dana, ako ne i manje poslije poroda imala sam 57 kg, eto jos jedan dokaz moga bolesnog truda user posted image

< Poruku je uredio Gemelli -- 27.11.2011 5:53:50 >

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2014
27.11.2011 11:08:47   
chuci
ova priča ti je malo na pogrešnom mjestu
ima tema priča o dojenju

ovdje se uglavnom javljaju majke koje žele održati isključivo dojenje, treba im podrška za to

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu Gemelli)
Neposredna veza do poruke: 2015
27.11.2011 11:18:16   
ljubičica 28
Znam da pitanju nije mjesto ovdje, pa ga prebacite gdje smatrate da treba...

Prijateljica je rodila mrtvo dijete prije par dana...danas su joj grudi nadošle i ne zna šta da radi, a ja ne znam šta da joj savjetujem... nadam se da će se LejlaKa ubrzo javiti a do tada ima li neko neki savjet???

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 2016
27.11.2011 11:36:33   
Hanady RR
žao mi je ljubičice user posted image

mislim da podhitno treba da s ejavi ljekaru, ginekologu svom...može i u bolnicu u kojoj se porodila...
postoje inekcije i tablete koje će odmah zaustaviti laktaciju

tablete su bromergon...a inekcija nisma siguran al znam d aima jer su žene priamel u Općoj bolnici za isto kada sma ja ležala porođena nakon carskog

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 2017
27.11.2011 11:43:30   
Alma_27
Lejla Ka, hvala na odgovorima i savjetima user posted image Moram priznati da nisam imala samopouzdanja u vezi dojenja nikako...cka sam pred kraj trudnoce mislila da necu dojiti uopste jer necu imati mlijeka. Krenut cemo u potpunosti bez AD, uz ove savjete, i nadam se da cemo za nekoliko dana uspostaviti normalan ritam.

Gemelli, istu sam situaciju imala s prvim sinom. Jednostavno sam se trudila da sve bude savrseno, iako sam imala svu mogucu pomoc mojih bliznjih, i bila sam previse umorna i slaba. Jos sam imala ginekoloskih problema zbog kojih sam duuugo krvarila pa sam se i oko toga opteretila i jednostavno kao da moje tijelo nije moglo podnijeti i dojenje. U pravu su ljudi: sve je u glavi :)

Ja znam da nije problem da ponekad dobije i flasicu. Meni je postao problem sto sam ovom manjem pocela davati flasicu svaki put nakon dojenja. Ja imam pupicu pa ako negdje budem trebala ici, planiram izdojit mlijeko pa ce mu neko dati na flasicu. To kada uspostavimo 100% hranjenje majcinim mlijekom. Nije problem meni i da u takvim situacijama dobije i malo AD samo zelim da izbjegnem davanje AD mlijeka na svakodnevnoj osnovi

Neposredna veza do poruke: 2018
27.11.2011 12:09:38   
ljubičica 28
Hanady, hvala ti...

Tako sam joj i savjetovala...ona je kući...a ako bude trebalo rekla sam joj i da malo izmuze, samo da bi sebi malo olakšala i da ne bi došlo do začepljenja...

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2019
27.11.2011 12:11:17   
Hanady RR
neka sada smanji unos tečnosti....
i neka s emalo izmuza ručno...nemoj d apumpicom je rmože proizvesti jaču laktaciju...
ipak će doktori najbolje reći...

baš mi žao...da ja Allah dragi da saburauser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 2020
27.11.2011 12:21:41   
Gemelli

chuci, mislim da si pogresno razumjela moju poruku, 100% podrska dojenju i ogromna podrska majkama, uz poruku moj nacin ispao pogresan ili jako tezak iako sam imala najbolje namjere

Alma_27, et ti sve rece tako divno, da ces 100% uraditi najbolje kako znas da bepce pije majcino mlijeko, iskustvo mnogo znaci

vec sam gore napisala, kako bi sada mnogo pametnije i lakse prebrodila prvi period

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2021
27.11.2011 12:24:31   
Gemelli

moja prijateljica ali dosta davno imala slican problem, morala prekinuti nadolazak mlijeka

i tacno se sjecam da je lezala kuci, temperatura 40 i da joj je majka kupila tablete ili cak jednu tabletu, koja je iz njene price bila jako skupa, tako da je najbolje i najlakse nazvati apoteku i pitati, jer ako mora doktoru apotekar ce to obavezno naglasiti

(odgovor članu Gemelli)
Neposredna veza do poruke: 2022
27.11.2011 12:31:04   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: ljubičica 28

Hanady, hvala ti...

Tako sam joj i savjetovala...ona je kući...a ako bude trebalo rekla sam joj i da malo izmuze, samo da bi sebi malo olakšala i da ne bi došlo do začepljenja...

Ne znam gdje se prijateljica porodila. Koliko ja znam klinička je praksa da se majkama nakon ovakvih slučajeva daje neko sredstvo za zaustavljanje laktacije. To bi prijateljici trebalo pisati na otpusnom pismu.
Svakako bi se trebala konsultovati sa nekim ginekologom, nadam se da je u mogućnosti.

Ono što ona može uraditi je da oslobodi bradavice na neki način tako da višak koji se stvara može izaći. Izojiti samo toliko koliko je potrebno da neugoda malo popusti, da dojke prestanu biti jako napete i bolne. I stalno stvaljati hladne obloge. Kad nije u prilici da drži hladne obloge neka stvlja obloge od kupusa, sigurno ćeš nači na ovih par zadnjih strana kako se one pripremaju. Znači sad bi trebala paziti i stalno imati nešto na grudima, ili hladnu oblogu (mjenjati kad se ugrije) ili kupus.

Treba također jako paziti da se ne pojave kvrge ili tvrde ploče u grudima. Tad bi morala masirati i izdojiti to mlijeko, uz pomoć predhodnog zagrijavanja pogođene dojke.

U svakom slučaju neka ostvari kontakt sa nekim ginekologom.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 2023
27.11.2011 12:39:41   
Lejla Ka

Lejla Ka, hvala na odgovorima i savjetima user posted image Moram priznati da nisam imala samopouzdanja u vezi dojenja nikako...cka sam pred kraj trudnoce mislila da necu dojiti uopste jer necu imati mlijeka. Krenut cemo u potpunosti bez AD, uz ove savjete, i nadam se da cemo za nekoliko dana uspostaviti normalan ritam.

Gemelli, istu sam situaciju imala s prvim sinom. Jednostavno sam se trudila da sve bude savrseno, iako sam imala svu mogucu pomoc mojih bliznjih, i bila sam previse umorna i slaba. Jos sam imala ginekoloskih problema zbog kojih sam duuugo krvarila pa sam se i oko toga opteretila i jednostavno kao da moje tijelo nije moglo podnijeti i dojenje. U pravu su ljudi: sve je u glavi :)

Ja znam da nije problem da ponekad dobije i flasicu. Meni je postao problem sto sam ovom manjem pocela davati flasicu svaki put nakon dojenja. Ja imam pupicu pa ako negdje budem trebala ici, planiram izdojit mlijeko pa ce mu neko dati na flasicu. To kada uspostavimo 100% hranjenje majcinim mlijekom. Nije problem meni i da u takvim situacijama dobije i malo AD samo zelim da izbjegnem davanje AD mlijeka na svakodnevnoj osnovi

Nemoj očekivati da će se tebi "normalan ritam" pokopiti sa onim što je tvome djetetu "normalan ritam". Ti ćeš se morati prilagoditi djetetovom normalnom ritmu, i ako se to tebi možda bude činilo "ne normalnim" user posted image

Moram opet upozoriti na pogrešan stav: jeste! problem je da ponekad dobije flašicu. Nije jedan problem nego stotinu poblema. Naročito u prvim mjesecima kad je djetetu još uvijek potrebno prilično snage za podoj, još uvijek uči pravilnu tehniku, a flašica samo teče. Ovaj period je toliko osjetljiv na ovakva ometanja sa strane da je rizik od odbijanja dojke u korist flašice jako, jako veliki.

Preporuka je da ako se želi uspješno uspostaviti dojenje flašica ili cucla izbjegavaju nuditi makar prvih 6 sedmica života.

Alma, vama treba samo trun više tvoje vjere u sebe. A imaš svaki razlog da vjeruješ!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2024
27.11.2011 13:34:10   
Gemelli

IZVORNA PORUKA: Hannica

Eh...da i ja postavim par pitanja.user posted image
Prije 16 dana sam dobila blizance,djecaka i djevojcicu.Problem je u tome u sto jedna beba tj.djevojcica nikako ne doji,a djecak iskljucivo doji i mnogo bolje napreduje od bebe koju hranim AD mlijekom.Nekako mi je zao ove bebe koja ne doji,ali ne znam kako da je "natjeram" da doji.Svaki put kad joj ponudim (.) ona smao zvace,buni se nesto ,nekad povuce 2-3 puta i odustane.Taj problem imamo od pocetka,jos u bolnici dok smo bili nije htjela da doji. Mlijeka ima dovoljno,bradavice koje su bile skoro uvucene sad su ok,beba A ih je bas razvukla.user posted image Ponekad joj rukama izdojim u flasicu da popije jer mi je bas zao da se hrani iskljucivo AD mlijekom.
Ova beba koja ne doji je inace nekao spora kad jede i kad je AD u pitanju,jedva popije 30 ml.Nema neki odredjen ritam prehrane,nekad izgladni za pola sata a nekad je ne mogu razbuditi 3 sata. Ne znam sta da radim i kako da je naviknem na dojenje.
Jos jedno pitanje... Hoce li mene bradavice uvijek boliti kad beba tek povuce,ne vidim nikakva ostecenja na njima,a strasno boli kad beba pocinje dojenje???

jos sinoc htjedoh da ti odgovorim i zaboravih, ja sam takodje rodila blizancei isto tako djecak ruca, djevojcica, vise ne zna i nece da se pati nego sto nece, jer poslije CR mlijeko nadoslo 6 dan, pa su u pocetku u bolnici pili AD, koliko i kako ne znam...

uglavnom, ja sam svoju curicu naucila da doji tako sto je dojila preko cucle od flasice, kad mali povuce, druga dojka pocne da curi, ja stavim dudu, ona povuce stvari se vakum i tako doji, nije joj trebalo ni dva dana da dobije snage i sama povuce, bas sam ima mozda 5 mjeseci ovo pisala ovde negdje
malo sam se mucila, ali sam uspjela i bila jako sretna,
onda tandemsko dojenje je strasna stvar, vise vremena za odmor,a odmor je najvaznij, bas ono broj jedan
samo tesko ces sama, trebas pomoc, meni je MM pomagao, namjestimo se super, ali svako malo je trebalo malo da nekog podpulca i sl, uglavnom zahtjevaj pomoci pokusaj uspostaviti isti ritam podoja, ali ti ne garantujem da ces uspjeti od 15 podoja dnevno, dva do tri uspijevala sam tandemska, ali kako su dobijali na tezini i kad bi bila sama, bilo je lakse jedno po jedno...
uvijek sam davala jedan podoj samo jedna sika, a drugoj druga i onda slijedeci podoj rotacija,
uglavnom trazi pomoc, ako skontas da ti je nesto lakse na neki tvoj nacin radi tako

ja sam se trudila mnogo i uspjela sam poceti dojenje bez dohrane, ali poslije svake savladane prepreke dolazila je nova i tako ukrug dok se nisam slomila, nadam se da si dobrog zdravlja, da te nista ne muci i odmah ce biti puno lakse...

i opet trebas pomoc, da bi bila odmornija, sto ti vise budu pomagali u pocetku kad je najteze, kasnijeces sve vise moci sama bez puno muke

i da bebare jako vole siku, da nekad je toliko vole ne bi se odvajale od nje ni kad ne jedu, kao , dok druge jedu i pljunu kad zavrse sto bi bilo idealno, jer spavanje na siki postane prenaporno

eto ako te sta zanima, slobodno pitaj imam 6 mjeseci staza, i znanja da moze biti puno duze i mnogo lakse

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 2025
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  79 80 [81] 82 83   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  79 80 [81] 82 83   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *