|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
21.11.2011 12:50:32   
treciputmama
lejla _ka  ako si tu de mi molim te reci da li smijem dojiti bebu nakon vadjenja zuba pod anestezijom, naravno...ako ne , koliko dugo i sta da joj dam izmedju- jos nikad nije probala ad....

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1976
21.11.2011 13:29:31   
bucko
Lejla, molim savjet...Bebi je 17 dana, rođena sa 3900 i do sad, ne računajući kaliranje dobila 350 gr (vagana prije 3 dana). Beba je mirna, fino spava. Ja nisam počela dojiti odmah po porodu, kući nisam znala sama prvi dan, pa nam je patronaža pomogla tek 3. dan. Pedijatrica bila i kaže da imamo šansu za relaktaciju. Prema savjetu patronaže hranjenje ide ovako: cca na 3 sata prvo obje dojke po 10-12 minuta(tako pedijatrica rekla, mada je ja nekad pustim i duže) pa onda dam bočicu i beba popije još cca 60 AD. Ako se izdajam odmah poslije podoja, nema više od 20ak ml u obje dojke. Ja bih iskreno htjela dojiti, ali me sada strah ukinuti joj AD da ne ostane gladna. Inače se teško budi, danju upali presvlačenja, a npću, evo već par noći sama prokenjka. Inače su mi savjetovali da je ne budim noću već da sama traži. Trebam savjet:
1. da li da budim bebu noću il da sama traži 8budi se sama na cca 3 sata)
2. dal da po danu budim ili čekam
3.koliko nije dugo čekati jer je par puta čekanje bilo i 4 sata
4. Kako da ukinemo ad a da ne gubimo na težini
5. kako da s dojenjem budem sigurna da je sita
6. vidim pred podoj, ako nije dojila jednom, da su grudi pune (nekad noću ne doji nego joj dam samo bočicu).7

Jako sam isfrustrirana ovom temom, osjećam se kao propao slučaj. Zato nekad pomislim da je propaganda dojenja surova za nas mame koje nismo 100% uspješne. Ipak mislim da je bebi najbitnije da napreduje.
Hvala puno.

04.11.12. u sami sumrak meni je svanulo

(odgovor članu treciputmama)
Neposredna veza do poruke: 1977
21.11.2011 16:33:28   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: treciputmama

lejla _ka  ako si tu de mi molim te reci da li smijem dojiti bebu nakon vadjenja zuba pod anestezijom, naravno...ako ne , koliko dugo i sta da joj dam izmedju- jos nikad nije probala ad....

Ništa, dojiš bebu najnormalnije.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

Neposredna veza do poruke: 1978
21.11.2011 18:03:25   
Lejla Ka
U opće nisi propao slučaj, šta više, patronažna je bila u pravu, vi možete na isključivo dojenje.

Hajde prvo po tvojim pitanjima:

1. sa 17 dana beba bi trebala jesti maksimalno svaka dva sata (3 sata pauze je velika zabluda, naročito u prvim danima kad može potpuno obustaviti proizvodnju mlijeka), a zapravo bi bebi trebalo ponuditi dojku kad god je budna. Noćni podoji kad postoji problem sa dojenjem su izuzetno važni jer se noću lakše aktivira hormon prolaktin koji je odgovoran za proizvodnju. U ovom uzrastu bi trebali imati minimalno 2 noćna podoja.

2. Tvoja beba pravi duge pauze i dosta spava zato što je AD teško za probavu, uvali joj se u želudac i dugo je drži sitom dok se ne provari. To je pogubno za tvoju proizvodnju mlijeka jer onda tvoje grudi "misle" da bebi ne treba mlijeko satima, pa onda tako i proizvode, sporo i manje. Šta ćeš po tom pitanju odgovorit ću ti u daljem tekstu.

3. Majčino mlijeko (kod isključivo dojenih beba) se provari za cca 1,5 sat i tad beba osjeća potrebu da opet jede. To je sasvim normalan ritam novorođene bebe, da traži često. To je kod tvoje bebe poremečeno dodavanjem AD. Kad se beba večinski hrani majčinim mlijekom, a u ovim prvim danima živote ne bi je trebalo puštati bez obroka duže od 2-3 sata, 4-5 sati možda jednom dnevno, u noći ili iza kupanja. No to se sve ne odnosi još uvijek na vas.
Tvoja beba sad uz AD može dugo spavati.

4. To ću ti polako opisati u daljem tekstu.

5. Kod dojene beba ocjena da li dobiva dovoljno hrane posmatra se ovako:
Beba do 6 sedmica starosti bi morala imati minimalno 3-4 stolice i 6-8 mokrih pelena u toku 24 sata. Postoje neki slučajevi kad dojene bebe u tim ranim danima mogu preskočiti koji dan stolicu, ali to ne bi trebalo olako shvatiti i treba biti pod kontrolom pedijatra. Pored toga pratiš opće stanje djeteta, da je mirno kad je budno, da prito pogledom, reaguje na dodire, da nije stalno uspavano i letargično, da nema neutješnog plača, da nema neobjašnjive nervoze... Ovi simptomi naravno nisu dokaz gladi već samo dodatna procjena da li je beba zadovoljna. Ako oni izostaju to nije znak da je beba gladna već da nešto ne štima i da treba provjeriti šta je razlog. Osnovni znakovi procjene su dakle stolica i mokrenje. Neko okvirno vaganje može pomoći, ali je vrlo nepouzdano i može obeshrabriti ako se radi često.

6. Ti proizvodiš mlijeko, to je normalan proces koji krene nakon poroda. Međutim on se nastavlja i reguliše isključovo bebinim sisanjem. Mlijeko se proizvodi prema tome koliko ga beba popije. Kad beba preskače podoja (zato što je dobila dohranu) grudi misle da joj tad ne treba i usporavaju proizvdnju, smanjuju količinu. Ništa što jedeš ili piješ, ništa što radiš neće potaći veću proizvodnju osim da beba često doji i pri tom pojede svo mlijeko koje se nalazi u dojkama. Tek kad se dojka isprazni ona zna da treba više mlijeka i ona će ga proizvesti.

Da ti slikovito opišem kako se količina mlijeka reguliše kad beba doji:

Dojka proizvodi mlijeko, stalno. Mlijeko polako puni kanale koji vode do bradavice. Kad beba počne da doji ona sisa brzo, bez pauza. To stimuliše bradavicu i u dojci se dešava jedan proces koji se naziva refleks otpuštanja mlijeka. Tkivo oko kanala se steže i mlijeko poteče prema bradavici. Tad mlijeko bebi samo curi u usta. Beba tad bez napora jede. Ti to možeš primjetiti po usprenom sisanju i pauzama u pokretima brade, možeš čak i čuti kad beba guta. Ovo curenje prestane nakon nekoliko minuta. Beba nakon toga opet počinje ubrzano sisati da bi pokrenula slijedeći refleks. Svaki slijedeći refleks se dešava nešto kasnije od tog prvog jer su tad dojke dosta pune, ali ne znači da je dojka nakon prvog refleksa prazna.

Kako dojka zna koliko treba da proizvede? Dojka nije posuda, ona ne zahtjeva neko određeno vrijeme da se napuni. Ona će se puniti onoliko često koliko beba često doji. Kako ona to zna? Kad beba doji i podoji neki svoj obrok u dojci koja zna koliko će beba pojesti ostane određena manja količina mlijeka. to je kao neka rezerva koja dojci govori da je obrok koji je proizvela dovoljan. Ako se bebi poveća apetiti i beba tokom podoja pojede i tu rezervu, dojka prema tome zaključi da je mlijeka bilo malo i da treba povećati proizvodnju. Isto se tako reguliše i brzina proizvodnje, kad beba traži češće jesti onda će prije potrošiti rezervu i dojka će znati da treba proizvoditi brže.

Iz ovoga možeš zaključiti koliko je štetno za vaše dojenje što beba doji rijetko, te što dobije dohranu nakon podoja, a da se tvoje dojke najvjerovatnije nisu kvalitetno ispraznile i one će prema tome zaključiti da bebi ne treba više.

Šta se još dešava kod ovakvog kombinovanog hranjenja? Bebi je puno lakše piti na flašicu, to ne zahtjeva napor, kako beba malo poviće mlijeko curi. Kad doji beba se mora potruditi da izazove refleks otpuštanja mlijeka. Onda kad prvi iscuri treba raditi da dođe do drugog. To bebi koja samo doji nije nikakav realan napor, ali ako je beba upoznala hranjenje na flašicu ona će znati da postoji lakši način da se najede. Tad beba počinje da odbija dojku u korist flašice.
Isto tako, način na koji je bradavica pravilno u bebinim ustima potpuno je drugačiji nego kad je flašica u ustima i beba nastoji bradavicu uhvatiti kao flašicu. To onda uzrokuje da treba još više truda za dojenje, a postiže se manje rezultata. Bebu to frustrira, a majci oštećuje bradavice.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1979
21.11.2011 18:36:31   
Lejla Ka
Nakon svega ovoga ja ću ti predložiti par stvari koje bi trebala za početak početi primjenjivati na vašem putu prema izbacivanju AD-a, pa ćemo kad to uvedeš krenuti dalje.

Osnovni je princip da nikad, ali nikad ne daš flašicu bez da prvo bebi ponudiš dojku i pomogneš joj da je što kvalitetnije isprazni!

Ovaj postupak koji ti je opisala patronažna je na žalost pogrešan i neće pomoći u važem konkrenom slučaju. Tako malu bebu nikako ne treba ograničavati u dužini podoja ni u razmaku izmežu njih. Ključ uspjeha u uspostavljanju dojenja na samom početku je dojenje na zahtjev, tj kad god je beba budna i na svaki kme.

Male bebe često zaspu na dojci nakon što prođe prvi refleks otpuštanja. Podoj se može produžiti i učiniti kvalitetnijim tako što majka radu kompresije dojki. One se rade na slijedeći način:

Kompresije se rade kad beba nakon uspješnog sisanja (znači onog kad sisa i guta) počne da pada u san (a to se dešava zato što tok mlijeka usporava) ili sisa samo lagano bez da snažno vuče. Tad se dojka stisne između prstiju, gore palac, dole prsti, pri samom korijenu kod rebara kao da želiš istisnuti mlijeko iz dojke. Pritisak držiš dok ne vidiš da beba opet počne sisati, onda pustiš. Kad sisanje prestane opet stisneš. Pri tome lagano palac pomjeraš niz dojku prema bradavici i tako guraš mlijeko.

Kad započne podoj važno je također da je što više okoline bradavice u bebinim ustima, da je beba jako zinula i uhvatila puno dojke pored bradavice da bi joj bilo lakše poticati otpuštanje i tok mlijeka.

Znači, postoji par stvari koje u toku podoja mogu olakšati bebi da maksimalno popije mlijeko:

1. pravilan položaj bradavice u ustima
2. blizak kontakt sa majkom (okreneš bebu kompletnim tijelom uz sebe i držiš je čvrsto i udobno=
3. kompresijama joj pomažeš da mlijeko duže ide samo i beba duže guta.

Nakon ovoga, koliko god to trajalo, bebi ponudiš drugu dojku. I tu drugu uz iste ove principe nastojiš isprazniti maksimalno.

Može se desiti da bebi koja je upoznala hranjnje na flašicu u nekom trenutku dojadi ova procedura. Naročito ako majka nije sasvim opuštena i samouvjerena (što je normalno i za očekivati). U tom slučaju bi svakako trebalo pokušati umiriti bebu, potapšati je da podrigne, pronosati pa ponovno pokušati da prihvati dojku koja je bila u procesu podoja. Ako beba dođe u fazu da kategorički odbija dojenje ne treba je siliti ni stvarati presiju. Bebi tada nudiš dohranu.

Ono što bi ti tada trebala odmah napraviti (ako si u mogućnosti dati bebu nekom drugom da je dohrani) je da izdojiš obje dojke, i to zapravo da izdajaš makar ništa ne izašlo. Ako izdajalica potakne refleks otpuštanja možeš sakupljeno mlijeko ponuditi bebi na flašicu (ali ne mješati sa AD). Ako izdajaš bez ikakvog efekta onda napravi izdajanje u trajanju nekih 3-5 minuta. Sada je važno da izdajaš obje dojke jer kako sam shvatila daješ obje po podoju. Na taj način ćeš dojkama dati do znanja da vama treba više mlijeka od onog što proizvode. Kad izdajaš nastojiš imitirati bebino sisanje, na početku brzo i kratko povlačenje, a ako mlijeko krene usporiš povlačenje, a produžiš trajanje vakuuma.

Bebi ćeš dojku ponuditi opet čim bude budna ili primjetiš neke znakove nelagode. Novorošenčetiu se dojka nudi, kako kažu, na svaki kme.

AD ćeš ukidati postepeno tako da ćeš nakon što počneš primjenjivati ove smjernice koje sam ti dala, nakon 3 dana smanjiti količinu AD za 15 ml. Umjesto da bebi ponudiš 60, nudit ćeš 45ml. Sad je važno da fiksiraš količinu dohrane i da ne povećavaš, tj. da bebi nudiš samo tih 60ml. Može se desiti da ako ove smjernice uspješno krenu u realizaciju beba sama smanji količinu AD-a. U tome je svakako treba podržati. Nakon 3-4 dana novog režima ponovo ćeš umanjiti količinu. No tokom ovog procesa ćeš se ti meni javljati pa ćemo uvoditi potrebne korekcije.

Svo to vrijeme ti i se trudiš insistirati na podojima i pri tome kvalitetnom pražnjenju dojki.

Možeš očekivati da beba neće biti baš oduševljena i rada bez pogovora surađivati jer je na flašicu lakše. To nikako ne znači da je patiš sa dojenjem. Dojenje je jedina normalna prehrana ljudskog novorođenčeta i oko nje se vrijedi potruditit. Bebu nemoj siliti ali pokušaj je smiriti, ponudi joj puno strpljenja, dodira njene gole kože na tvojoj, i naoružaj se strpljenjem.

Neke korisne stvari koje još mogu pomoći lakšem kvalitetnom podoju je tvoje maksimalno opuštanje (ti možeš dojiti svoj dijete, to vidiš i sama, i ko god ti kaže da vam ne ide dobro laže), možeš prije dojenja zagrijati dojke da se tkivo opusti i mlijeko lakše teće. Obavezno se namjesti u što udobniji položaj kad dojiš.

Ako ti bilo šta nije jasno obavezno me pitaj!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1980
21.11.2011 18:44:41   
animagical
imam i ja pitanjeuser posted image je li problem ako starija beba (konkretnije Ajnur) nakon vecernjeg podoja,onog pred spavanje samo pomalo vuce, bez gutanja? znaci nekih 5-7 min jede (ovo lupam, ne mjerim koliko traje) pocne tonuti u san i onako kao bez veze cuckati po malo? vidim ja da on vise ne jede, ali dok se ne uspava fino ne da se odvojiti od grudi...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1981
21.11.2011 18:54:54   
Lejla Ka
Još da ti napomenem, to koliko izdojiš nikak nije mjerilo koliko ima u dojci. Kad izdojiš 10ml i ne ide više to samo znači da možeš u tom trenutku izdojiti 10ml. U dojci može ostati 200ml, a da dojka bukvalno "ne da" to mlijeko pumpici. Dojka je stvorena da hrani bebu, da je sisaju njena topla i vlažna usta koja je pri tom masiraju. Dojka nije stvarena da je povlači hladna plastika pumpice. Zato je najbolja izdajalica na svijetu beba i ona najefikasnije izvlači mlijeko iz dojke.

To koliko si uspješna u dojenju moći ćeš realno procijeniti tek za dva tri mjeseca. Vi učite, učite živjeti zajedno, učite se hraniti, učite jezik jedno drugog. Procjenjivati uspjeh u ovom trenutku bilo kojeg tog učenja je nemoguće i nerealno.

Za ovo što kažeš:
"Zato nekad pomislim da je propaganda dojenja surova za nas mame koje nismo 100% uspješne. Ipak mislim da je bebi najbitnije da napreduje. " u vašem slučaju apsolutno nema razloga. Ti nikako nisi u tim mamama koje nisu 100% uspješne.

A propaganda dojenja je u našoj sredini surova samo zato što svi trube kako je dojenje najbolje, a kad majci zagusti niko neće ponuditi pravu pomoć i podršku već će dići ruke od truda i usmjeriti te na AD. Surova je propaganda AD-a koja je decenijama suptilno dovela do toga da majka misli ovo što ti kažeš "najbitnije da napreduje". To nije istina. Jer u situaciji kad na jednoj strani možeš svome djetetu ponuditi za njega savršenu hranu, a na drugoj samo kalorije koje će njegovo tijelo pumpati nije najvažnije da samo napreduje već je važno kako napreduje.
Ti imaš mogućnost da svom djetetu ponudiš savršenu hranu, ti to i radiš, i to vrlo uspješno ma šta ti mislila o tome!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1982
21.11.2011 19:00:36   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: animagical

imam i ja pitanjeuser posted image je li problem ako starija beba (konkretnije Ajnur) nakon vecernjeg podoja,onog pred spavanje samo pomalo vuce, bez gutanja? znaci nekih 5-7 min jede (ovo lupam, ne mjerim koliko traje) pocne tonuti u san i onako kao bez veze cuckati po malo? vidim ja da on vise ne jede, ali dok se ne uspava fino ne da se odvojiti od grudi...

Nije problem, zašto bi bio. Dijete se uspavljuje.

Ako misliš zbog količine pojedenog, ne brini, zna tvoj miš već sve folove, nije on od juče user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 1983
21.11.2011 20:56:19   
animagical
upravo to sam mislila, da ne bude toliko pospan da gladan zaspeuser posted image ocito ne, hvala puno!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1984
23.11.2011 14:15:05   
Hannica
Eh...da i ja postavim par pitanja.user posted image
Prije 16 dana sam dobila blizance,djecaka i djevojcicu.Problem je u tome u sto jedna beba tj.djevojcica nikako ne doji,a djecak iskljucivo doji i mnogo bolje napreduje od bebe koju hranim AD mlijekom.Nekako mi je zao ove bebe koja ne doji,ali ne znam kako da je "natjeram" da doji.Svaki put kad joj ponudim (.) ona smao zvace,buni se nesto ,nekad povuce 2-3 puta i odustane.Taj problem imamo od pocetka,jos u bolnici dok smo bili nije htjela da doji. Mlijeka ima dovoljno,bradavice koje su bile skoro uvucene sad su ok,beba A ih je bas razvukla.user posted image Ponekad joj rukama izdojim u flasicu da popije jer mi je bas zao da se hrani iskljucivo AD mlijekom.
Ova beba koja ne doji je inace nekao spora kad jede i kad je AD u pitanju,jedva popije 30 ml.Nema neki odredjen ritam prehrane,nekad izgladni za pola sata a nekad je ne mogu razbuditi 3 sata. Ne znam sta da radim i kako da je naviknem na dojenje.
Jos jedno pitanje... Hoce li mene bradavice uvijek boliti kad beba tek povuce,ne vidim nikakva ostecenja na njima,a strasno boli kad beba pocinje dojenje???

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 1985
23.11.2011 14:19:53   
Hannica
treciputmama imas li rjesenje za moje probleme.user posted image

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 1986
23.11.2011 14:33:20   
Lejla Ka
Hannice najsrdačnija dobrodošlica! Nije baš neka tema, niko ne voli probleme, ali tu smo zapravo da se podržimo user posted image

Djevojčica najvjerovatnije ima drugačije potrebe za hranom, u smislu da možda voli jesti češće, a kraće.

Ja ću sad postaviti neka standardna pitanja:

Koliko bebe u toku dana imaju stolica i koliko mokrih pelena?

Kad dojiš osjetiš li kad mlijeko krene samo, vidiš li da izlazi na drugu dojku?

Da li bebe hraniš odvojeno ili u isto vrijeme?

Znaš li dobro postaviti bebu na dojku, da beba pravilno zahvati bradavicu?

Ja smatram da vrijedi pokušati i djevojčicu naučiti na dojku, ona možda ima slabiji refleks sisanja pa joj je flašica draža, ne mora se mučiti. No to se da naučiti.
Odgovori mi molim te na pitanja da vidimo šta se može dalje uraditi.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 1987
23.11.2011 14:40:32   
mimikimi
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

A propaganda dojenja je u našoj sredini surova samo zato što svi trube kako je dojenje najbolje, a kad majci zagusti niko neće ponuditi pravu pomoć i podršku već će dići ruke od truda i usmjeriti te na AD. Surova je propaganda AD-a koja je decenijama suptilno dovela do toga da majka misli ovo što ti kažeš "najbitnije da napreduje". To nije istina. Jer u situaciji kad na jednoj strani možeš svome djetetu ponuditi za njega savršenu hranu, a na drugoj samo kalorije koje će njegovo tijelo pumpati nije najvažnije da samo napreduje već je važno kako napreduje.
Ti imaš mogućnost da svom djetetu ponudiš savršenu hranu, ti to i radiš, i to vrlo uspješno ma šta ti mislila o tome!

kako je ovo lijepo receno ja se sva najezilauser posted image

*mamin zvrk* 13.03.2011

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1988
23.11.2011 14:52:51   
Selminja
Ne znam jel bas problem s dojenjem, ali ja cu ovdje pitati user posted image
Moja E ima 17 dana, dojimo, dnevno ima oko 4 stolice i 5-6 mokrih pelena, ne brojim. Medjutim njena kakica me podsjeca na proliv, tj nema nikakvog tvrdjeg sadrzaja, zlatno zute je boje koju upije pelena pa se bojim da ona nema proliv user posted image jer i inace kad kaki to pukne u pelenu zajedno s prdezom ko kakav šofer kad odvali user posted image Pa me zanima jel to normalno u prvim danima i kad da ocekujem govance u peleni?

(odgovor članu mimikimi)
Neposredna veza do poruke: 1989
23.11.2011 14:54:45   
palachinken

IZVORNA PORUKA: Selminja

Moja E ima 17 dana, dojimo, dnevno ima oko 4 stolice i 5-6 mokrih pelena, ne brojim. Medjutim njena kakica me podsjeca na proliv, tj nema nikakvog tvrdjeg sadrzaja, zlatno zute je boje koju upije pelena pa se bojim da ona nema proliv user posted image jer i inace kad kaki to pukne u pelenu zajedno s prdezom ko kakav šofer kad odvali user posted image Pa me zanima jel to normalno u prvim danima i kad da ocekujem govance u peleni?

Nema govanca dok god je iskljucivo dojena. user posted image Tek sa čvrstom hranom. To što opisuješ, to su normalne dojenačke kake - zlatno zute sa nekim zrnevljem user posted image , i kod nas su pucale, a i sad pucaju, ne mozes fulat o cemu se radi. user posted image

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1990
23.11.2011 14:55:20   
Hanady RR
To je normalna stolica novorođenčeta...
žiđa i zlatno žuta je da je beba sita i da sve ide kako treba.

samo nastaviteuser posted image

Kod ojene bebe normalno d aje da ima sotlicu i nakog svakoga podoja ...
tako da smoa nastaviteuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1991
23.11.2011 14:58:03   
Selminja
Zene moje hvala vam user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1992
23.11.2011 14:58:37   
Lejla Ka

Očekuj kad počne jesti krutu hranu user posted image

Dojene bebe imaju tečniju stolicu, znači neke kremaste strukture koje današnje pelene sasvim lijepo "popiju". Ovo što opisuješ je sasvim uredu.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1993
23.11.2011 15:01:44   
Hannica
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Hannice najsrdačnija dobrodošlica! Nije baš neka tema, niko ne voli probleme, ali tu smo zapravo da se podržimo user posted image

Djevojčica najvjerovatnije ima drugačije potrebe za hranom, u smislu da možda voli jesti češće, a kraće.

Ja ću sad postaviti neka standardna pitanja:

Koliko bebe u toku dana imaju stolica i koliko mokrih pelena?

Kad dojiš osjetiš li kad mlijeko krene samo, vidiš li da izlazi na drugu dojku?

Da li bebe hraniš odvojeno ili u isto vrijeme?

Znaš li dobro postaviti bebu na dojku, da beba pravilno zahvati bradavicu?

Ja smatram da vrijedi pokušati i djevojčicu naučiti na dojku, ona možda ima slabiji refleks sisanja pa joj je flašica draža, ne mora se mučiti. No to se da naučiti.
Odgovori mi molim te na pitanja da vidimo šta se može dalje uraditi.

Beba koja doji ima stolicu skoro poslije svakog podoja ,a beba koja je na Ad-u 1-2 X dnevno.Za mokre pelene nisam sigurna,ali odprilike 4-5.

-Nisam primjetila da li mlijeko izlazi na drugu dojku,ali vidim da iz dojke iz koje u tom trenutku doji bas kapa,i kada rukama izdajam u bocicu bez problema izdojim 60 ml a mogla bih i vise ali nema potrebe jer beba ne moze da pojede vise.
-Bebe ne hranim u isto vrijeme jer jedna doji a druga pije AD.Znaci,prvo nahranim jednu pa drugu.A bebi koja je na Ad-u uglavnom prije flasice ponudim da doji,ali neuspjesno,bar do sada.
-Mislim da znam pravilno postaviti bebu da doji.user posted image Znaci,sa bebom koja doji ja nemam nikakvih problema,on do sada samo doji,ne dohranjujem ga,a vidim daa napreduje,masAllah bas mi otezao i vidi se po njemu da nepreduje.
Ona je imala zutilo kad smo izasli iz bolnice,jos uvijek je malo zuta.Vodila sam je na kontrolu i pedijatrica mi je rekla da nema potrebe da joj mjerimo bilirubin.Djecak je rodjen 700 gr. tezi od djevojcice. Da li to mogu biti razlozi zasto on vise ruca on seke.user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1994
23.11.2011 15:05:49   
Hannica
IZVORNA PORUKA: palachinken

Nema govanca dok god je iskljucivo dojena. user posted image Tek sa čvrstom hranom. To što opisuješ, to su normalne dojenačke kake - zlatno zute sa nekim zrnevljem user posted image , i kod nas su pucale, a i sad pucaju, ne mozes fulat o cemu se radi. user posted image

Eh,ovakve su i kod moje bebe koja doji,a kod druge bebe su malo cvrsce,pomjesano zelena i zuta boja.
Zelena se pojavila kad smo promjenili AD formulu.Prije smo koristili Aptamil 1, po preporuci pedijatra presli smo na Nestle Nan H.A. 1.user posted image

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1995
23.11.2011 21:35:12   
Lejla Ka
Pa vjerovatno je jedan od razloga što bratu dojenje ide bez problema to što je jači i veći. Seku sigurno zeza usput i to žutilo.

Ja bih ti sada predložila da pokušaš jedan "trik". Da se organzuješ tako da pokušaš podojiti obje bebe istovremeno. Ako nemaš jastuk za dojenje okruži se jastucima na koje ćeš postaviti bebe. One će pri tom biti u položaju nogometne lopte, tj tijelo će prolaziti ispod tvojih ruku prema tvojim leđima dok glave budu na dojci. Probaj to kad imaš nekog da ti pomogne. Ja predlažem da prvo postaviš djevojčicu pa onda dječaka. Kad dječak počne vuči pokrenut će refleks otpuštanja mlijeka koji se uvijek dešava na obje dojke i na taj način će omogućiti i sestrici da počne dobijati mlijeko znatno lakše. Ja se nadam da bi je ovo moglo potaći da se malo više potrudi.

Kako izgleda ovo tandemsko dojenje blizanaca možeš pogledati na ovoj reklami za ovaj fensi jastuk user posted image

http://thegiggleguide.com/grapevine/2009-06/double-blessings-help-nursing-twins

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 1996
23.11.2011 22:11:53   
treciputmama

svaka cast- slikovitije nisi mogla objasnit....tako je kod nas i dan-danas......

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1997
23.11.2011 22:12:59   
palachinken
Jedna glupava opaska, nadam se da mi necete zamjeriti, ali non stop se u literaturi na nasem jeziku spominje taj neki polozaj nogometne lopte. Mene ispocetka zbunilo u smislu Šta sad pobogu ja radim s jadnim djetetom, kako god prevrtim, lopta u nogometu se jal šuta nogom jal udara glavom. Elem, radi se o američkom fudbalu i nacinu na koji oni drze onu svoju jajastu loptu, ispod ruke i pazuha. Tad mi se lampica upalila user posted image

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1998
23.11.2011 22:17:25   
treciputmama
IZVORNA PORUKA: Hannica

treciputmama imas li rjesenje za moje probleme.user posted image

samo upornost sexi-mama...... ja sam toliko bila uporna da su me svi vise poceli smatrat "ludom"- ono pa dokle vise, daj joj flasicu, dovoljno si se trudila....ali ja hvala Bogu nisam posustala i eto doji, ne kao sto ce tvoj bucko ali dovoljno i znam da je onih 700 gr. sto dobija svaki mjesec zdravije i bolje za nju od bilo koje zamjene- ti njoj nudi i nudi- kad vidis da ne ide daj ad ali ne prestaj da nudis i doce ubrzo dan kad ce ona jednostavno ostati priljubljena na tvojoj siki i vidjeti da joj je to najmirnija luka.....amin...da se to vec sutra desi....ljubi mi te ljepote ...

(odgovor članu Hannica)
Neposredna veza do poruke: 1999
24.11.2011 10:42:59   
Alma_27
ja sam poslije podoja uvela dohranu. da uzme koliko zeli. dajem mu kasikicom ili ako dam na flasicu, nakon toga mu ponudim dojku. da ne zaboravi kako je to sisati dojku. ne znam koliko je to pametno ali kad sam vidjela da je za 10 dana dobio samo 100gr. a u prvom je mjesecu, odlucila sam tako. vi kazete da je majcino mlijeko dovoljno ako beba dobro napreduje. meni se cinilo da on ne napreduje dobro. jos je stalno bio pospan a nije imalo puno zutila.
jedan dan sam morala stavljati kupus na dojke koliko se to zgrudvalo i mislila: evo krenulo je kad opet nista. je li moguce da kod mene mlijeko sporo tece? ja nikad nisam osjetila one neke trnce u dojkama kad dijete povuce koje zene spominju niti mi je mlijeko strcalo iz dojki na pritisak... podoji su znali trajati i po sat i po. jedem zdravo i u dovljnim kolicinama. tecnosti sam uvijek pila puno. probala sam i pumpicom provocirati pa nista posebno se nije dogodilo. sa prvim sinom mi nije uspjelo dojenje jer sam bila previse opterecena time i previse se nervirala oko toga. u 4tom mjesecu smo odustali. trenutno pokusavam sa stavom "opusteno, pa ako uspije-super ako ne- nista onda". sad dajem po20tak min svaku dojku. ne mora valjda do zadnje kapi sve da pojede? ako vidim da je ostalo samo u jednom kanalicu mlijeka, ja racunam da je ta dojka zavrsena (user posted image )

ne znam zasto ljudi misle da majke daju AD jer je to lakse? te svaki put spremaj flasicu, te nosaj sa sobom termos bocu kad krenes napolje te sad koristimo humana kupovnu vodu za bebe (3,5KM!) jer je ova i prokuhana navodno teska bebama. svaka pohvala humana vodi jer ovaj moj nema problema sa stomacicem ali ipak...

Neposredna veza do poruke: 2000
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *