Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Drage porodilje:) interesuje me koliko otprilike se ceka da se dobije prva naknada nakon poroda? Planiram odmah nakon poroda,ako Bog da u decembru, predati papire za naknadu za zaposlene porodilje, ali cula sam da se pare ne dobiju odmah pa me interesuje koliko se ceka na prvu isplatu konkretno u opstini Novi Grad? I je li visina naknade ista za sve jer sam cula da neko dobiva oko 400 i nesto a neko oko 300 i da to zavisi na koliko si bila prijavljena kod poslodavca? Kako to ide ako neko zna svaka informacija ce mi biti korisna:)
najprije nakanad s eprima od dana kada si na porodiljskom dopustu, a papire predjaeš kada imaš rodni list djeteta znači sa danom poroda i najadalje 60 dana nakon poroda moraš predati zahtejv za nakandu. od dana kada predš nakandu proće najviše 30 dana da dobiješ rješenje o nakandi iz opštine i onda u skladu sa tim Rješenjem dobit ćeš nakande. U Novog gradu do sada je ovakva situacija...ako predaš do 25 u mjesecu decembru prvu nakandu ćeš dobiti u februaru...sa tim da će ti isplatiti razliku za dane u decembru u komletan ferbuar. najdalje ćeš čekati do marta ali tada ćeš dobiti dvije naknade januarsku i ferbuarsku i rzaliku za dane u decembru ( tačnije razliku za dane od dana pororda do dana predavanja zahtjeva).
Visina naknade na kantonu sarajevo je u skaldu sa zakonom 60% od prosječene plaće federacije za posljednja tri meseca po posljendje objavljenim statističkim podacima zavoda za statistiku F BiH. u skladu s atim naknada u ovoj godini je u okviru cca 450 KM ( nekada manje a neda malo i vieš) nema tendencija da će doći do smanjenja porsječene plaće federacije jer potrošačka korpa raste i ratse pa u tom smisli ne trebaš brinuti.
na tvom rješenju doće cifra od 360 Km za iplatu...međutim to je stalna forma rješenja u kojoj je navedeno da se sipod toga iznosa ne može izplatiti naknada u skladu sa mminimalcem u F BIH a ti primaš više jer je u preaumbli rješenja naveden član zakona koji laže 60 % porsječene plaće federacije . Visina tvojih primanja nije bitan u smislu odluke kolika će ti naknada biti, ali je bitno da to predaš da opštinska služba može provjeriti da je na tu prosječnu cifru poslodavac za tebe plaćao doprinose iz plate i na plaću u prethodnom periodu, jedna od doprinosa na plaću je i doprinos koji se odnosi na ostavrivanje nakanad ovih i durgih vrsta u slučaju da s ene radi.
Eto nadams e objasnila sma ti...Sretno
Cao mame! Jedno pitanje ,da li se za godinu dana porodiljskog dobije 12 naknada? Ja sam na porodiljskom od 28.10.2010. i sad 28.10.2011. mi je isteklo tih godinu dana. Za tih godinu primila sam 11 naknada,s tim da sam zadnju ovu u oktobru primila za mjesec septembar. Eh dali trebam primiti jos jednu ? I jos nesto par prijateljica mi je reklo da se na kraju primi nekih 260 km kao od opštine,kantona,nemam pojma..neke pomoci...zna li neko nesto o tome. P.S zaposlena sam
Cao mame! Jedno pitanje ,da li se za godinu dana porodiljskog dobije 12 naknada? Ja sam na porodiljskom od 28.10.2010. i sad 28.10.2011. mi je isteklo tih godinu dana. Za tih godinu primila sam 11 naknada,s tim da sam zadnju ovu u oktobru primila za mjesec septembar. Eh dali trebam primiti jos jednu ? I jos nesto par prijateljica mi je reklo da se na kraju primi nekih 260 km kao od opštine,kantona,nemam pojma..neke pomoci...zna li neko nesto o tome. P.S zaposlena sam
Hvala!
moraš primiti 12 naknada-...punu godinu moraš dobiti primianja od kantona u vidu naknade... znači... tvoje naknade su ovako išle.
prvq 28.10 (1.11) - 1.12 druga 1.12- 1.1 treća 1.1-1.2 četvrta 1.2-1.3 peta 1.3-1.4 šesta 1.4-1.5 sedma 1.5-1.6 osma 1.6-1.7 deveta 1.7-1.8 desesta 1.8 -1.9 jednaseta 1.9 - 1.10 dvanesta 1.10-1.11 ( znači posljenja mora biti u 11 mjesecu)
pored ovoga vodi računa dali su ti isplatili ova 4 dana sa početka porodiljskog... ako ti to nisu dali odmah sa prvom što ti piše na čeku dostave naknade...onda im podneis zahjtev da ti splate nakon dvaneste...
a ovaj iznos od 260 Km...njega daje gradska zprava grada sarajeva...onim poridljama sa četiri gradske opštine ( stari grad, centar, novi grad ili novo sarajevo) ako živiš na ovim područjima po isplati podljenje davneste naknade od kantona putem matične opštine oni će prijaviti gradu da si svig 12mjeseci bila na pordiljskom i onda ćeš kao zapolena porodilja primiti 260 Km putem poštara. do nedavno su po 2 mjeseca kasnili u osplati ove tzv. 13 plate al su sustigli te bi je ti mogla dobiti najranije pred novu godinu...a najkasnije krajem februara.
Pitam ovo jer mi je poštar reko,kad sam zadnju primala da je to to i onda kako god okrenem fali mi jedna . Ja sam u januaru 2011 dobila 2 naknade za novembar i decembar i onda je islo ono februar za januar, mart za februar i td i onda zadnja u oktobru za septembar .... Ja sam centar, pa pretpostavljam da ce me i tih 260km zadesit... Ma sve im treba uzet..
Ima li neko iz moje Hercegovačko-neretvanske županije ? Imamo li mi ikakva prava ? Ja sam zaposlena i 4 tjedna prije poroda moram otvoriti trudničko i imam pravo na njega pola godine od svoje firme i nakon pola godine mogu se vratiti na posao to moja firma smatra sasvim dovoljnim jer nam ništa ne uplacuju što se para tiče samo mi uplacuju doprinose za zdravstveno i ovo ostalo što treba ali love nema. Koliko sam upoznata u našoj županiji nema nekih naknada za trudnice nakon poroda a u svim ostalim ima ili griješim ? volila bi da griješim da se neko javi i kaze da imam pravo dobiti neku lovu moja je prijateljica trenutno na porodiljnom radimo u istoj firmi i ništa ne dobiva a tako bi dobro došlo
Svaki mjesec je isto, od 10-15. u mjesecu a obicno bude 11. ili 12., zavisi i od toga kad se postar smiluje heheheh
Svaki neuspjeh je iskušenje koje prethodi uspjehu!!! K 08.04.2011 15:20 h, 3480 gr i 51 cm N 15.11.2013 10:08 h, 3650 gr i 52 cm I 15.11.2013 10:09 h, 3700 gr i 53 cm
Pozdrav, mene interesuje mogu li ostvariti pravo na porodiljsku naknadu ako imam tri mjeseca staza u odredjenoj firmi pred porod? Situacija je sledeca: 30/11 istice mi ugovor na odredjeno vrijeme i trebala bih preci u drugu firmu tako da ne znam kako bi mogla dostaviti uvjerenje o primanjima za prethodnih 6 mjeseci kao sto sam cula da treba. Inace imam ukupno 4 godine radnog staza i do sad se nije prekidao ako to nesto znaci.Termin za porod je 27/03/12
Pozdrav, mene interesuje mogu li ostvariti pravo na porodiljsku naknadu ako imam tri mjeseca staza u odredjenoj firmi pred porod? Situacija je sledeca: 30/11 istice mi ugovor na odredjeno vrijeme i trebala bih preci u drugu firmu tako da ne znam kako bi mogla dostaviti uvjerenje o primanjima za prethodnih 6 mjeseci kao sto sam cula da treba. Inace imam ukupno 4 godine radnog staza i do sad se nije prekidao ako to nesto znaci.Termin za porod je 27/03/12
I ja sam imala istu situaciju. Najmanji problem ti je to sto prelazis u drugu firmu, ali je bitbo da te u roku od 8 dana, od isteka starog ugovora, prijavi sada nova firma. Zamolis staru firmu da ti izdaju potvrdu o ptimanjima za zadnja tri mjeseca rada i isto uradis u novoj firmi i predas dva uvjerenja. Takav sam ja slucaj imala i sve ok proslo. Sretno. ;)
RE: PORODILJSKA NAKNADA HA, HA 10.11.2011 11:48:08
ShejminaMama
Pozz mamice, meni danas u starom gradu stiglo 120 + 33 km, to mi je 12ta isplata , nekad sam citala na forumu da dodze i 13ta, zanimama da li jos to dijele, i kad ocekivati? Nezaposlena sam, da li ne zaposlene dobiju ? Hvala
Pozdrav svima! Ja imam nekoliko dilema pa bih zamolila mamice koje se bolje razumiju u to da mi pojasne. Ovako: termin poroda mi je 20.januara 2012.godine, u firmi u kojoj radim primljena sam na određeno vrijeme, moj ugovor istice 15.12.2011. godine i nece mi ga produzavati. Znaci, nakon toga na biro. Do tog datuma cu imati 6 mjeseci neprekidnog rada. Nesto sam se raspitivala i neko mi rece da imam pravo na naknadu,samo je bitno otvoriti bolovanje prije isteka mog ugovora o radu, tj. nekoliko dana prije 15.12.2011. godine. Jesam li dobro obavijestena? Voljela bih da mi to pojasnite. I da, u pitanju je Zenicko-dobojski kanton. Pozdrav
Pozz mamice, meni danas u starom gradu stiglo 120 + 33 km, to mi je 12ta isplata , nekad sam citala na forumu da dodze i 13ta, zanimama da li jos to dijele, i kad ocekivati? Nezaposlena sam, da li ne zaposlene dobiju ? Hvala
13 naknada te sljeduje ako si stanovnik opštine stari grad sarajevo kao što pišeš. Nju po isplati 12 naknade opština će obavjetiti gradskju upravu da je isplaćena posljenjda do 25 u ovome mjesecu...ti je možeš očekivati naredni mjesec ili u kašnjenju koja sus e dešaval najdanje u janaru. laop nezaposlena pordilja iznos će biti 360 KM
Pozdrav svima! Ja imam nekoliko dilema pa bih zamolila mamice koje se bolje razumiju u to da mi pojasne. Ovako: termin poroda mi je 20.januara 2012.godine, u firmi u kojoj radim primljena sam na određeno vrijeme, moj ugovor istice 15.12.2011. godine i nece mi ga produzavati. Znaci, nakon toga na biro. Do tog datuma cu imati 6 mjeseci neprekidnog rada. Nesto sam se raspitivala i neko mi rece da imam pravo na naknadu,samo je bitno otvoriti bolovanje prije isteka mog ugovora o radu, tj. nekoliko dana prije 15.12.2011. godine. Jesam li dobro obavijestena? Voljela bih da mi to pojasnite. I da, u pitanju je Zenicko-dobojski kanton. Pozdrav
nažalost nisi dobro obavještena. po zakonu o naknadi za ženu/majku porodilju zaposlenu ona mora biti zapoelsna. ti to nećeš biti na dan poroda...jer zahtjev za isplate podnosiš sa danom poroda. ti možeš 28 dana prije termina otvoriti porodljski dopust ali rješenj o naknadi ćeš dobiti po pordoru je rmoraš dostaviti rodni list djeteta uz zahtjev.
Ono što tebe sljeduje je naknada sa biroa... i ona s eprima 12 mjeseci smao ja nisam sigurna u iznos na tvom kantonu.
Ti ćeš podnijeti zahtjeva majke/žene porodilje nezaposlene što je različito od prvo pomenutog.
da s tim da čim ti se prkeine ugvor javiše se na biro...rok za jvaljanje na biro je 30 dana. ne msiješ kansiti da siatvriš i zdravstveno osiguranje. Po porodu od biora uzemš potvrdu da si nezspoalena i nosiš uz zahtjev za nakandu u opštinu.
Kolika je naknada na vašem kantonu za nezaposlene nisma sigurna...to bi ti mogao dati podataka neko s aZe-Do kantona
Sretno
Da li bi mi neko mogao pomoci oko ove dileme?Naime,ja sam prijavljena u firmi sad od 1.11.2011,ugovor na neodredjeno vrijeme.Termin poroda mi je 01.05.2012.Zanima me hocu li ja imati pravo na porodiljsku naknadu,jer cu tada biti zaposlena 6 mj,mada necu prekidati radni odnos.I koliko se dobija naknade ako mi je prijavljena plata 480 KM?Hvala puno
Pozzzz mene interesuje kada porodilja nije na birou ,a ne zaposlena je, osigurana je preko supruga dali ona imao pravo na porodiljsku naknadu i na koji nacin.... hvala
Može li meni neka od vas napisati šta trebam mužu dati od papira za porodiljsku naknadu i gdje treba snjima da ide? Mi ocekujemo svaki dan , pa bih voljela da sve na vrijeme znam, a znate kakvi su muški Živim u starom gradu, zaposlena, sad se vodim na bolovanju.
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.