Lejla Ka
|
Animagical baš mi je žao Kad se jednom neki kanalić začepi, on se tad nešto i proširi i onda ima običaj da se u njemu ponavljaju zastoji. To je tako, na žalost ne može se prevenirati. Jednako tako su neke žene sklonije zastojima od drugih. Sve što možeš raditi je ono što i radiš. Prepipavati, naročito tu problematičnu stranu, reagovati na najmanji signal. I na žalost, ne mogu te utješiti, može se opet desiti da te takve stvari iznenade. Pomaže li kakva izdajalica? Da pojasnim malo taj mehanizam nastanka zastoja i dalje: Mliječna žlijezda proizvodi mlijeko. Iz nje izlazi mali kanalić koji se malo dalje spaja sa kanalićima iz drugih žlijezda u jedan malo veći kanalić, taj kanalić se dalje spaja sa drugim istim takvim kanalićima iz drugih grozdova, i sve tako dok se ne dođe do bradavice koja ima nekoliko izvoda (individualno, od 5 do čini mi se 20). Znači kanalići čine razgranatu mrežu. Zastoj nastaje kad se neki od kanalića začepi nakupinom mlijeka (najčešće gustog). Na samom početku to se osjeti (ili ne osjeti u opće) kao mala kvrgica. Kako mlijeko i dalje teče iz žlijezda ono se nakuplja u kanalima koji se nalaze iza začepljenog kanala. Zavisno od toga koji se kanal začepio (bliže žlijezdama, ili bliže bradavici) bude zahvaćena manja ili veća oblast u dojci. To je onda ono što se opisuje kao tvrda ploča (znači stvrdne se čitava mrežica kanala). Kad zastoj potraje (a i to trajanje zavisi gdje je u mreži nastao zastoj) mlijeko koje se nakuplja širi kanale, što stvara bol. U nekom trenutku se kanali toliko prošire da mlijeko počinje prodirati u tkivo izvan kanala. Pošto mu tu nije mjesti, i ono je tu strano tijelo naš organizam reaguje temperaturom. Ovo stanje se naziva upalom grudi tj. mastitisom. Ovakva upala nije bakterijska, za njen tretman nisu potrebni antibiotici. Daljnja komplikacija mastitisa je da se u upaljenom tkivu pojave i bakterije kad se stanje ne može riješiti bez antibiotika, a krajnja komplikacija je da se desi apsces na mjestu prvobitne blokade. Znam da će vas ova zadnja rečenica isprepadati, međutim krajnje komplikacije se dešavaju rijetko, i to samo kad se nastali problem ne tretira ili se neadekvatno tretira. Kod nas se antibiotici za mastitis prepisuju vrlo lako, čak i kad nisu potrebni. Ako temperatura uz sve ono što je za tretman mastitisa potrebno ipak traje (vrača se) i nakon 48 sati, vjerovatno je neophodan antibiotik. Važno je da ni u kojem slučaju nema potrebe za prestankom dojenja. Šta više, pauza u dojenju može samo još više iskomplikovati stanje. Danas ima širok spektar antibiotika koji su sasvim sigurni za primjenu uz dojenje. Znači, kao odgovor na Chuci-ino pitanje, osnovna razlika između zastoja i upale je ta da kod zastoja još nema temperature, dok upala-mastitis ide sa visokom temperaturom. Mastitis je komplikacija zastoja. Nezgodno je to da od zastoja do upale, kad se stvari tako poslože, može doći vrlo brzo (prilikom spavanja, ili ako je zastoj negdje duboko, ne boli puno pa ne upozori na svoje prisustvo) pa ne stignemo da odreagujemo prije temperature. Takođe je nezgodno što nema garancije niti nekog perioda u toku laktacije (proizvodnje mlijeka) kad više ne postoji mogućnost zastoja i upale, oni se mogu desiti uvijek, dok god dojite bebu Još jedna nezgodna stvar je ova koju sam pisala Animagical. Kad se neki kanali jednom prošire oni imaju običaj da se ponovo začepljaju i stvaraju zastoje pa se o tim mjestima treba posebno voditi računa. Najbolja prevencija je temeljito pražnjenje dojke. To je do duše u samom početku kad je beba slaba malo teže, trebalo bi masirati dojke dok beba doji uvijek, svuda u okolo koliko se ima pristup. Također se preporučuje mjenjati položaj bebe u kojem doji da bi se što ravnomjernije praznila mreža kanalića. I prepipavati, do u beskraj