Lejla Ka
|
Majčice baš ti hvala na ovako koncipiranom postu, sigurno će biti i drugima od velike koristi. Za stabilnu uspostavu dojenja, ne mogu reči potpunu jer se proces laktacije prilagođava bebi, a beba se stalno mjenja, procjenjuje se da je potrebno od 3 do 4 mjeseca. U tom periodu su moguća svakakva dešavanja i najmanji negativni uticaj može izazvati tzv. začarani krug problema ili povesti dojenje na stranputicu. Zato nemoj misliti da ste nekud zakasnili Sigurno je da kod nekih majki tih stranputica bude manje ili ne bude pa se čini da je kod njih dojenje uspostavljeno odmah, no nije to baš tako. Dojenje je na samom početku dosta osjetljiv proces jer ga uče i beba i mama, i zahtjeva da mu se mama i beba u potpunosti posvete. IZVORNA PORUKA: Majčica - Da li u pocetku, a tako i kasnije, dojke treba prazniti nakon podoja (pumpicom ili rucno)? U ovo me babica ubjedjivala sto je rezultiralo tolikom prenapunjenoscu da je ona stalno govorila kako mogu dojiti dvoje djece, sto vjerujem da je bilo istina s obzirom da sam se stalno izdajala. Izdajanje je dosta kontraverzno kao metoda. Naročito kod problema početne prepunjenosti. Izdajanje se najčešće preporučuje u slučajevima kad majka u nekom trenutku ne proizvodi dovoljno mlijeka (iz bilo kojeg razloga). Već se tu vidi kontradiktornost preporuke da se kod početne prepunjenosti, tj. onog što se u našem narodu zove nadolazak mlijeka nakon podoja izdoji do kraja. Kod problema prepunjenosti, tj. proizvodnje viška mlijeka izdajanje se preporučuje samo, isključivo samo kad majka osjeća bolnu napetost u dojkama, i tad se preporučuje izdojiti samo onoliko da ta napetost popusti, samo da dojka malo omekša, a nikako do kraja. Dojke se nadopunjuju onoliko koliko se prazne. To je do duše na samom početku van balansa, i proizvodi se previše da bi bebin ritam dojenja i količine koje pojede dale signal maminom organizmu koliko je zaista potrebno da se proizvodi. Proces stabilizacije, uz minimalno uplitanje i intervencije jeste jako individualan, ali je relativno brz. Puno je bolje kod početne prepunjenosti truditi se da bradavice budu što slobodnije, da ih ništa ne pritiska, da bi višak mlijeka mogao slobodno da istiće. Ovo je naročito preporučljivo tokom podoja na jednoj dojci, da se na drugoj omogući što slobodnije isticanje viška. Pomaže i zagrijavanje dojke prije podoja, da bi beba što lakše povukla mlijeko, i da se mlijeko lakše pokrene na izlazak. U slučajevima jake prepunjenosti, nakon podoja ili nakon minimalnog izdajanja da popusti napetost mogu se na dojke staviti hladne obloge ili obloge od lista kupusa. IZVORNA PORUKA: Majčica - Da li ovo konstantno izdajanje ima za posljedicu prebrzo curenje mlijeka? Na jednoj dojci sam stalno imala tako jak mlaz da bi mi beba plakala i nije htjela s nje dojiti, ili je taj refleks otpustanja prirodan i ne moze se na njega uticati? Ne. Mlaz iz dojke nastaje kad se tkivo oko mliječnih kanalića stegne pod podražajem bebinog sisanja i pogura mlijeko prema bradavici i van. Taj se proces naziva refleksom otpuštanja mlijeka. Kod nekih žena zna biti veoma jak, i pritisak i količina mlijeka koje tad izlazi smetaju malenoj bebi koja ih ne može i ne zna savladati. Jak refleks otpuštanja zna u početku biti neugodan, ali nije nikakav problem koji bi trebao izazvati zabrinutost i ne traži neka posebna rješenja. Bebi se može pomoći u početku tako da se prije podoja majka malo izdoji, tj. pusti taj prvi najači mlaz da iscuri, pa tek onda da bebi da doji. Ili da nakon što krene jaki mlaz prekine dojenje, bebu umiri, a mlaz pusti da iscuri. Također pomaže i specifičan položaj za dojenje takav da se beba pozicionira iznad dojke. To se postiže tako da se majka blago zavali u poluležeći položaj, a beba dolazi na dojku iznad bradavice. Tako gravitacija pomaže bebi da savlada mlaz. Ova je pojava prolazna, i beba je kad ojača nauči savladati sama. IZVORNA PORUKA: Majčica - Da li se bebi smije davati da doji ako je dojka crvena na nekim mjestima? Ovo sam isto u pocetku slusala, ali sam u kombinaciji s ovim izdajanjem dojke do kraja dobila 3 puta mastitis i temperaturu 40. Da. Najbolji lijek za zastoj ili mastitis je dojenje bebe. Ne postoji izdajalica niti tehnika ručnog izdajanja koja može izazvati sve one procese u dojci potrebne da se ona kvalitetno isprazni i otčepe blokade. Mlijeko u dojkama je uvijek optimalne temperature, a majka sa temperaturom može najnormalnije dojiti svoju bebu (čak i ako ta temperatura potiče od neke infekcije). Najbolje je postaviti bebu u takav položaj da joj brada bude što bliža problematičnom mjestu, jer kod sisanja beba jezikom masira dio dojke koji je na jeziku i na taj način nešto jače vuče iz kanala u blizini brade. Također je važno u takvim situacijama pomoći bebi opuštanjem tkiva dojke zagrijavanjem prije podoja. IZVORNA PORUKA: Majčica - Zasto kod mene, pogotovo u pocetku, nista nije htjela da izadje pumpicom? Znaci, pumpicom sam mogla izdojiti par militara a rucno sam mogla podosta izdojiti. Ovo je jako individualno. Neke žene ne mogu izdojiti nikako, a hrane djecu koja super napreduju, i dugo doje. Nekima ide odlično na običnu pumpicu, nekima jedva na elekrtičnu. Ne mogu ti dati neki precizan odgovor. Dojke su konstruisane da ih doji beba, reaguju na podražaj vlažnosti i topline bebinih usta, na ritam i pokrete bebinog jezika i vilice. Vrlo malo toga vakum pumpice može simulirati. Tvojim je dojkama očito više odgovarala ručna stimulacija. Želim još nešto reči, kao što je svako dijete drugačije, kao što je svaka trudnoća drugačija, tako je i svako dojenje drugačije. Svaka beba ima svoje tabijate, sigurno i hormonalni status (koji utiče na proizvodnju mlijeka) nije isti nakon svakog poroda, tako da to treba uzeti u obzir i prihvatiti da se ovaj put možda ništa od problema od prošli put neće pojaviti, a da će se možda pojaviti neki drugi problemi ili pojave kojih nije bilo. Važno je da ne brineš u naprijed. Ti jesi iskusna dojilica i znaš šta bi možda uradila drugačije ovaj put kad bi se desila ista slituacija kao prošli. A opet, desit će se da ćeš opet učiti dojiti sa novom bebom, prema njenim potrebama. Ovo ti govorim zato što se nedavno jedna majka sa sličnim problemima od prvog puta jako zabrinula jer drugi put nije imala ni prejak refleks, niti je mlijeko frcalo na sve strane, i imala je velike probleme da izdoji bar malo (jer joj je trebalo). A beba je dojila sasvim u redu. Sve će to ići super. Sretno!