|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  75 76 [77] 78 79   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
6.10.2011 14:34:18   
animagical
hvala, masiram...kao da je malo bolje...hB
moram da se pozalim na svoje grudi...user posted image cim beba spava malo duze meni se zacepi negdje nesto, postanu pretvrde, odmah nadjem grudicu....a nece jos uvijek da cure...user posted image prestala sam nositi grudnjak da ne stezem dodatno....pomogne cim on doji,ali je stvarno dosadno...samo se prepipavam i masiram

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1901
6.10.2011 15:07:10   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: animagical

hvala, masiram...kao da je malo bolje...hB
moram da se pozalim na svoje grudi...user posted image cim beba spava malo duze meni se zacepi negdje nesto, postanu pretvrde, odmah nadjem grudicu....a nece jos uvijek da cure...user posted image prestala sam nositi grudnjak da ne stezem dodatno....pomogne cim on doji,ali je stvarno dosadno...samo se prepipavam i masiram

To ti je sad jedina opcija user posted image Sve će se to jednom smanjiti i dovesti u red, ali vama je zapravo još rano da se proizvodnja-potražnja reguliše jer ste u najturbulentnijem periodu čovjekovog života. Skokovi u razvoju su česti, razmaci između njih variraju, bebina potreba za hranom je vrlo nastabilna. Nema ti druge nego prepipavaj i masiraj.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 1902
6.10.2011 15:16:35   
animagical
uh...bas je stanje-promjenjivo....neki dan mi se cinilo da su mi grudi previse mekane, sada opet prepunjene...a hajde proci mora, ionako nemam drugog posla nego da se pipkam... imam jos jednu zalbu, koja garant veze nema s dojenjem-po noci se budim kompletno oznojena i mokra, bar 2 puta se moram presvuci, kosa mi bude mokra...hormoni? mm se samo ganja toplomjerom po kuci...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1903
6.10.2011 15:30:37   
palachinken
Hormoni. Ja sam bila mokra ko cep prvih sedmica, doduse jest tad bio avgust, ali svejedno. Morala sam peskir preko jastuka. I toplomjer je spavao kraj mene :)
A to sa prepipavanjem i masiranjem - to sam i ja prvih mjesec stalno radila. Uvijek bez grudnjaka i uvijek se pipkam po grudima :D

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

Neposredna veza do poruke: 1904
6.10.2011 15:42:22   
animagical
ej hvala, bila sam se haman zabrinula za ovo preznojavanje... 

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1905
6.10.2011 17:00:40   
sporty mamaa
Animagical, meni se cini isto da se nikad nisam ovako znojila kao sad. Svaki dan se otusiram, perem dodatno ispod pazuha, stavim dezedorans, al opet slabo pomogne. Valjda hormoniuser posted image

Neposredna veza do poruke: 1906
6.10.2011 17:30:03   
animagical
sporty, ja se znojim samo nocuuser posted image i to ledja, prsa, kosa...mokro ko cep, majica mi bude mokra...a po danu me predvece svaki dan uhvati drhtavica i zima...hormoni su stvarno cudo...
jeste se ustabili ista sa spavanjem? 

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 1907
6.10.2011 17:39:51   
Lejla Ka
I znojenje i ovi skoro valunzi su normalni i jesu posljedica hormonalne bure u organizmu. Sve sam isto prošla. Nikad nisam nosila tanje piđame po hladnijem vremenu user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 1908
6.10.2011 18:00:00   
animagical
lejla, osjecam se kao da sam u menopauziuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1909
10.10.2011 2:11:57   
new_mum
Moja je bebica zadnja 2-3 dana uzasno nervozna user posted image Ujutru je super raspolozena, a kako dan odmice sve cesce place, vise ni nosanje ne pomaze-smiri se samo kada joj dam siku, tako da se to svelo na dojenje svaki sat vremena... Mislila sam da je skok u razvoju, ali ne vidim da ima sa 2 mjeseca... Govore mi da ako ima mlijeka, onda sigurno nije kvalitetno, pa brzo ogladni user posted image Da li je to moguce?
Od vas sam naucila da sve dok beba kaki i piski nije gladna... Ova 2-3 dana odmah kaki nakon jela, pa razmisljam da mozda i zato brzo ogladni... Znam da je sika najbolje smiruje, ali ona uvijek hoce i da jede, pa onda kunja i cim je spustim-budi se i nastavi plakatiuser posted image

04.08.2011. - mamina princeza

Neposredna veza do poruke: 1910
10.10.2011 9:59:15   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: new_mum

Moja je bebica zadnja 2-3 dana uzasno nervozna user posted image Ujutru je super raspolozena, a kako dan odmice sve cesce place, vise ni nosanje ne pomaze-smiri se samo kada joj dam siku, tako da se to svelo na dojenje svaki sat vremena... Mislila sam da je skok u razvoju, ali ne vidim da ima sa 2 mjeseca... Govore mi da ako ima mlijeka, onda sigurno nije kvalitetno, pa brzo ogladni user posted image Da li je to moguce?
Od vas sam naucila da sve dok beba kaki i piski nije gladna... Ova 2-3 dana odmah kaki nakon jela, pa razmisljam da mozda i zato brzo ogladni... Znam da je sika najbolje smiruje, ali ona uvijek hoce i da jede, pa onda kunja i cim je spustim-budi se i nastavi plakatiuser posted image

Ja stalno ponavljam jednu stvar. Kad je beba mala, sve njene nervoze, neugode, sve drugo od mirnog stanja se natovari na glad.
Pa i bebe su ljudi, i nije im život samo jedenje. Šta više, psihički i fizički razvoj djeteta u prvoj godini života, a naročito u prvih 6 mjeseci je tako intenzivan da se stvari bukvalno dešavaju preko noći. I zamislite vi sad jedno maleno novorođenče koje u nekoliko sati, u par dana dobiva mogućnost da npr. bolje vidi, jasnije čuje, počinje da primječuje okolinu... Njima je svaki dan neopisiva avantura koju je nama teško pojmiti. I najnormalnija stvar je da prema kraju dana, kako se izazovi nakupljaju beba postaje sve više uznemirena, umorna i preopterećena podražajima.
Bebi je najbolja utjeha sisanje, to je način na koji se dijete umiruje. Još kad je to sisanje iskombinovano sa majčinim zagrljajem, toplinom, mirisom, ritmom otkucaja maminog srca i toplim mlijekom, kud ćeš ljepše.

New mama tvoja beba ne sisa zato što je gladna već zato što je uznemirena. A uznemirena može biti iz milion, potpuno neproblematičnih, čak pozitivnih razloga. Možda je počela da shvaća zvukove ili boje oko sebe, možda se tokom dana dešava za nju previše stvari, možda joj smeta i ova nagla promjena vremena.
Nije to ništa zbog čega bi trebala brinuti, ili rješavati. Naročito kad imate najbolje rješenje za sve bebine probleme.

NE POSTOJI NEKVALITETNO MAJČINO MLIJEKO!

Jeste li ikad čuli za tele koje je umrlo zato što mu je mama imala nekvalitetno mlijeko. Pojam "nekvalitetnog" mlijeka se protegao od kravljeg mlijeka koje ljudi konzumiraju, a koje u nekim periodima kravinog života ima manji postotak masti.
To nema nikakve veze sa ljudskim mlijekom, koje i kad nije puno masno ima razlog da bude takvo.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu new_mum)
Neposredna veza do poruke: 1911
10.10.2011 11:31:21   
Majčica
Ja imam jedno pitanje za Lejlu Ka.
Imam vec jedno uspjesno dojenje od 19 mjeseci iza sebe, ali jedno traumaticno uspostavljanje laktacije koje kod nekih traje par dana a kod mene je trajalo 3 mjeseca pa mozda i vise. Posto sam opet trudna, mislim da me sad savjeti babica, tetaka, i sl nece navesti da radim stvari koje sad tad radila, ali ipak bih da utvrdim:

- Da li u pocetku, a tako i kasnije, dojke treba prazniti nakon podoja (pumpicom ili rucno)? U ovo me babica ubjedjivala sto je rezultiralo tolikom prenapunjenoscu da je ona stalno govorila kako mogu dojiti dvoje djece, sto vjerujem da je bilo istina s obzirom da sam se stalno izdajala.
- Da li ovo konstantno izdajanje ima za posljedicu prebrzo curenje mlijeka? Na jednoj dojci sam stalno imala tako jak mlaz da bi mi beba plakala i nije htjela s nje dojiti, ili je taj refleks otpustanja prirodan i ne moze se na njega uticati?
- Da li se bebi smije davati da doji ako je dojka crvena na nekim mjestima? Ovo sam isto u pocetku slusala, ali sam u kombinaciji s ovim izdajanjem dojke do kraja dobila 3 puta mastitis i temperaturu 40.
- Zasto kod mene, pogotovo u pocetku, nista nije htjela da izadje pumpicom? Znaci, pumpicom sam mogla izdojiti par militara a rucno sam mogla podosta izdojiti.

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1912
10.10.2011 12:33:33   
Lejla Ka
Majčice baš ti hvala na ovako koncipiranom postu, sigurno će biti i drugima od velike koristi.

Za stabilnu uspostavu dojenja, ne mogu reči potpunu jer se proces laktacije prilagođava bebi, a beba se stalno mjenja, procjenjuje se da je potrebno od 3 do 4 mjeseca. U tom periodu su moguća svakakva dešavanja i najmanji negativni uticaj može izazvati tzv. začarani krug problema ili povesti dojenje na stranputicu. Zato nemoj misliti da ste nekud zakasnili user posted image Sigurno je da kod nekih majki tih stranputica bude manje ili ne bude pa se čini da je kod njih dojenje uspostavljeno odmah, no nije to baš tako. Dojenje je na samom početku dosta osjetljiv proces jer ga uče i beba i mama, i zahtjeva da mu se mama i beba u potpunosti posvete.

IZVORNA PORUKA: Majčica

- Da li u pocetku, a tako i kasnije, dojke treba prazniti nakon podoja (pumpicom ili rucno)? U ovo me babica ubjedjivala sto je rezultiralo tolikom prenapunjenoscu da je ona stalno govorila kako mogu dojiti dvoje djece, sto vjerujem da je bilo istina s obzirom da sam se stalno izdajala.

Izdajanje je dosta kontraverzno kao metoda. Naročito kod problema početne prepunjenosti. Izdajanje se najčešće preporučuje u slučajevima kad majka u nekom trenutku ne proizvodi dovoljno mlijeka (iz bilo kojeg razloga). Već se tu vidi kontradiktornost preporuke da se kod početne prepunjenosti, tj. onog što se u našem narodu zove nadolazak mlijeka nakon podoja izdoji do kraja.

Kod problema prepunjenosti, tj. proizvodnje viška mlijeka izdajanje se preporučuje samo, isključivo samo kad majka osjeća bolnu napetost u dojkama, i tad se preporučuje izdojiti samo onoliko da ta napetost popusti, samo da dojka malo omekša, a nikako do kraja.

Dojke se nadopunjuju onoliko koliko se prazne. To je do duše na samom početku van balansa, i proizvodi se previše da bi bebin ritam dojenja i količine koje pojede dale signal maminom organizmu koliko je zaista potrebno da se proizvodi. Proces stabilizacije, uz minimalno uplitanje i intervencije jeste jako individualan, ali je relativno brz.

Puno je bolje kod početne prepunjenosti truditi se da bradavice budu što slobodnije, da ih ništa ne pritiska, da bi višak mlijeka mogao slobodno da istiće. Ovo je naročito preporučljivo tokom podoja na jednoj dojci, da se na drugoj omogući što slobodnije isticanje viška. Pomaže i zagrijavanje dojke prije podoja, da bi beba što lakše povukla mlijeko, i da se mlijeko lakše pokrene na izlazak. U slučajevima jake prepunjenosti, nakon podoja ili nakon minimalnog izdajanja da popusti napetost mogu se na dojke staviti hladne obloge ili obloge od lista kupusa.

- Da li ovo konstantno izdajanje ima za posljedicu prebrzo curenje mlijeka? Na jednoj dojci sam stalno imala tako jak mlaz da bi mi beba plakala i nije htjela s nje dojiti, ili je taj refleks otpustanja prirodan i ne moze se na njega uticati?

Ne. Mlaz iz dojke nastaje kad se tkivo oko mliječnih kanalića stegne pod podražajem bebinog sisanja i pogura mlijeko prema bradavici i van. Taj se proces naziva refleksom otpuštanja mlijeka. Kod nekih žena zna biti veoma jak, i pritisak i količina mlijeka koje tad izlazi smetaju malenoj bebi koja ih ne može i ne zna savladati. Jak refleks otpuštanja zna u početku biti neugodan, ali nije nikakav problem koji bi trebao izazvati zabrinutost i ne traži neka posebna rješenja.

Bebi se može pomoći u početku tako da se prije podoja majka malo izdoji, tj. pusti taj prvi najači mlaz da iscuri, pa tek onda da bebi da doji. Ili da nakon što krene jaki mlaz prekine dojenje, bebu umiri, a mlaz pusti da iscuri. Također pomaže i specifičan položaj za dojenje takav da se beba pozicionira iznad dojke. To se postiže tako da se majka blago zavali u poluležeći položaj, a beba dolazi na dojku iznad bradavice. Tako gravitacija pomaže bebi da savlada mlaz.
Ova je pojava prolazna, i beba je kad ojača nauči savladati sama.

- Da li se bebi smije davati da doji ako je dojka crvena na nekim mjestima? Ovo sam isto u pocetku slusala, ali sam u kombinaciji s ovim izdajanjem dojke do kraja dobila 3 puta mastitis i temperaturu 40.

Da. Najbolji lijek za zastoj ili mastitis je dojenje bebe. Ne postoji izdajalica niti tehnika ručnog izdajanja koja može izazvati sve one procese u dojci potrebne da se ona kvalitetno isprazni i otčepe blokade. Mlijeko u dojkama je uvijek optimalne temperature, a majka sa temperaturom može najnormalnije dojiti svoju bebu (čak i ako ta temperatura potiče od neke infekcije). Najbolje je postaviti bebu u takav položaj da joj brada bude što bliža problematičnom mjestu, jer kod sisanja beba jezikom masira dio dojke koji je na jeziku i na taj način nešto jače vuče iz kanala u blizini brade. Također je važno u takvim situacijama pomoći bebi opuštanjem tkiva dojke zagrijavanjem prije podoja.

- Zasto kod mene, pogotovo u pocetku, nista nije htjela da izadje pumpicom? Znaci, pumpicom sam mogla izdojiti par militara a rucno sam mogla podosta izdojiti.

Ovo je jako individualno. Neke žene ne mogu izdojiti nikako, a hrane djecu koja super napreduju, i dugo doje. Nekima ide odlično na običnu pumpicu, nekima jedva na elekrtičnu. Ne mogu ti dati neki precizan odgovor.

Dojke su konstruisane da ih doji beba, reaguju na podražaj vlažnosti i topline bebinih usta, na ritam i pokrete bebinog jezika i vilice. Vrlo malo toga vakum pumpice može simulirati. Tvojim je dojkama očito više odgovarala ručna stimulacija.

Želim još nešto reči, kao što je svako dijete drugačije, kao što je svaka trudnoća drugačija, tako je i svako dojenje drugačije. Svaka beba ima svoje tabijate, sigurno i hormonalni status (koji utiče na proizvodnju mlijeka) nije isti nakon svakog poroda, tako da to treba uzeti u obzir i prihvatiti da se ovaj put možda ništa od problema od prošli put neće pojaviti, a da će se možda pojaviti neki drugi problemi ili pojave kojih nije bilo.

Važno je da ne brineš u naprijed. Ti jesi iskusna dojilica i znaš šta bi možda uradila drugačije ovaj put kad bi se desila ista slituacija kao prošli. A opet, desit će se da ćeš opet učiti dojiti sa novom bebom, prema njenim potrebama.

Ovo ti govorim zato što se nedavno jedna majka sa sličnim problemima od prvog puta jako zabrinula jer drugi put nije imala ni prejak refleks, niti je mlijeko frcalo na sve strane, i imala je velike probleme da izdoji bar malo (jer joj je trebalo). A beba je dojila sasvim u redu.

Sve će to ići super. Sretno!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 1913
10.10.2011 12:54:57   
Majčica
Ovo je stvarno bas detaljno, kao sto mi je i trebalo. Iskreno, vecinu odgovora sam pretpostavljala, mada ne znam bas razloge zasto je to tako. Zato sebi sad kazem, ovaj put me nece moci niko ubijediti u nesto, jer sam sad informisana. Pored toga, to neko, da ne kazem lose iskustvo, me je naucilo nekim stvarima, da ne govorim da sam o tome kasnije dosta citala na internetu, tvoje odgovore na pitanja nekih dojilja, takodje.A opet me najvise strah dojenja, nekako kad pomislim na onih mjesec-dva kad sam imala osjecaj da ne radim nista drugo nego izdajam se, stavljam obloge i dojim, dojim i dojim, po noci sam navijala sat da se izdajam,  pa ona temperatura, pa upitnici je li beba gladna kad vec nista ne mogu da izdojim... Porod mi se naspram toga cini kao "piece of cake"user posted image .
Sad tek vidim koliko su nase babice neupucene, nazalost. Mislim, logicno da su mi bile prepunjene kad sam izdajala tako puno. Onda ono da se ne smije dojiti kad je crveno, a ja sam nekad krisom davala, jer sam tako citala ovdje, ali opet mi ona bubu u glavu stavi, kaze pa eto ti ako hoces daj, ja ne bih...

Hvala puno, zaista si mi puno pomogla!!!

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1914
10.10.2011 13:07:14   
Lejla Ka
Nemoj se bojati jer nema razloga.

Vjeruj mi, razumijem te. Ja sam prvo uspjela dojiti do 3. mjeseca uz mastitise svakih 7-15 dana. Kad sam bebi dala flašicu (cca 15 dan života) ona je jednostavno odbila dojku. A mene su uvjeravali da trebam povećati proizvodnju (i niko nije vidio da ja zapravo proizvodim previše). MM i meni je taj period i dojenje ostalo psihička trauma nakon prvog poroda. S tim da sam ja počela učiti. I kad sam rodila drugo dijete nisam se bojala, ali sam čekala kao mačak u zasjedi čekajući svaku sitnicu koja bi mogla uputiti na problem. Ništa se nije desilo. Samo sam slijedila osnovne principe.

Najprije insistirati na pravilnom položaju bradavice u ustima da se smanji rizik od ragada. Davati bebi da jede kad god je budna da se pokrene proces proizvodnje. Kad krene nadolazak paziti da mlijeko što slobodnije teče, da ga ništa ne zaustavlja (meni su tu pomogle prsne školjke koje drže bradavicu i u grudnjaku slobodne i blago pritišću areolu pa tako istiskuju viškove). Dojiti na zahtjev, tj. nuditi bebi dojku na svaki kme, ni slučajno ne praviti neke vještačke razmake. Ni slučajno ne davati vodu ni čaj. Ovo je sve najprije zbog tebe da pomogneš sebi da ne dobiješ upalu. Dok beba doji masiraj dojke od rebara prema bradavici kao da tjeraš mlijeko svuda u okolo da olakšaš bebi dojenje i da omogućiš pražnjenje.

I što je najvažnije, znaš gdje ćeš doći po podršku i ohrabrenje.

Jesi li iz SA?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 1915
10.10.2011 13:43:17   
Majčica
Uh, ragade sam zaboravila, u po frke beba doji a puna mu usta krvi. I to sam prosla i dan-danas mi se cini da mi je ta bradavica napola "pojedena", tj drugacije izgleda otkako je tad bila izmasakrirana.
Ovaj polozaj dojenja odozgo da beba savlada mlaz smo probali, to sam sve citala.

Psihicka trauma je i meni, zato ovo sve pitam. Kaze meni muz da mogu i ja sad izdati knjigu o dojenjuuser posted image .

A zahvaljujuci tebi sam prestala dojiti bez mastitisa, samo sam slusala onaj savjet s kupusom i izdajanjem minimalnim.

Nisam iz Sa, Hercegovka samuser posted image

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1916
10.10.2011 14:11:09   
sele_2
Lejla, imam pitanje za tebe, dojim vec tri mjeseca,ragade i dalje se javljaju,jedne zacjeljuju a druge pocinju, al navikla sam na tu bol, ono sto me brine jeste bol koja mi se javi nakon podoja, znaci kad se dojka isprazni, posto dojim po jednu dojku, ali se bol javlja u obje i bas zaboli, ta mi je bol najgora ujutro, automatski moram ustat jer u lezecem polozaju sve jace boli, preko dana bol se smanjuje...nadam se da imas neki savjet jer sam vise umorna od bolova koje trpim vec tri mjeseca 

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1917
10.10.2011 14:17:24   
Lejla Ka
Sele_2 dojenje ne treba da boli, i ne trebaš biti naviknuta na bol. Ragade treba riješiti.

Osim ragada, da li primjećuješ još kakve promjene na bradavicama, tipa roza boja areole, perutanje kože?
Bolovi koje spominješ su unutar dojke? Kakva je vrsta boli, oštra, tupa, probadanje, žiga, traje duže ...?
Da li beba ima možda ojeda u pelenskoj regiji, možda pjenaste ili eksplozivne stolice?

Da li beba koristi cuclu ili flašicu?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sele_2)
Neposredna veza do poruke: 1918
10.10.2011 14:50:29   
sele_2
Koza oko bradavica izgleda kao opekotina,crvena ali se ne ljusti,bol koja se javlja je kao neko rastezanje pa hoce dojke da puknu,vjeruj ne znam ni kako da opisem,uglavnom podignem ih sa strane da malo ublazim bol, da i bol je unutar dojki i to traje po par sati, sto se tice bebine stolice nisam primijetila te promjene koje si nabrojala, i ima ojeda u pelenskoj regiji vec duze vrijeme i nikao da se rijesi toga, malo prodje i opet se zacrveni,beba ne koristi ni cuclu ni flasicu, i da, ragade mi se javljaju na vrhu bradavice gdje izlazi mlijeko

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1919
10.10.2011 15:07:46   
animagical
ma da nije soor, meni je bila crvena areola? uz naravno probadajuci bol... eh i kad lezim na boku isto me zna malo zaboljeti prema pazuhu, tacno nazuljam...ali mi je super kad ne nosim grudnjak, vec potkosulju i mijenjam polozaj cesce kad lezim...

(odgovor članu sele_2)
Neposredna veza do poruke: 1920
10.10.2011 15:43:09   
sele_2
Mozda i jeste soor al ko to da potvrdi kad dr kaze nije to strasno i proci ce,a ja evo tri puna mjeseca cekam da prodje, a sta mislis smijem li sta na svoju ruku uzeti ako je u pitanju soor

Neposredna veza do poruke: 1921
10.10.2011 16:59:42   
animagical
pa smijes,mislim ja nisam isla dr,eh sad ne znam ide li svako dr za to...mi smo koristili gel daktanol, super je...stavljala sam bebi mrvicu u usta da melja i sebi mazala bradavice...i sto vise hodala golih grudi...

(odgovor članu sele_2)
Neposredna veza do poruke: 1922
10.10.2011 22:13:30   
animagical
da se pozalim makar ovdje...user posted image user posted image user posted image meni opet zacepila glupa desna lijena (.) pocinje me pomalo hvatati i temperatura... parila sam iznad serpe i masirala, pa sam masirala uljem, pa malo rucno izdajala...ajnur spava ko svi sretni pokusala ga staviti da doji, on zino ko pes i spava...nadoknadjuje sto nije spavao par dana...doduse najeo se on, pa ga boli briga... ne znam vise sta da radim, ovo je grozno...user posted image vise mi je sve dodijalo, sjela sam i oplakala...

Neposredna veza do poruke: 1923
10.10.2011 22:38:15   
palachinken
E miša mu...izdrzi! Radis sve sto treba, nadam se da ce biti bolje do jutra. Jesi li pila paracetamol?

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

Neposredna veza do poruke: 1924
10.10.2011 22:46:31   
animagical
nisam,kontam da ne pijem da bi vidjela po temperaturi kad otcepim...ako skoci skroz visoko popicu,sa cu... evo sam ga probudila ali sita guzica vise cucka bez veze i spava nego sto vuce...

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1925
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  75 76 [77] 78 79   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  75 76 [77] 78 79   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *