Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Sve što opisuješ je normalno, uobičajeno i nikakav problem.
Čini mi se da ti imaš nešto što se zove prejak refleks otpuštanja mlijeka. Kad mlijeko počne teći nakon što beba počne dojiti to se dešava pod pritiskom i u količini koju beba ne može da savlada. Tako se sigurno dosta naguta vazduha pa poslije bljuca ili povrati. Zato se i zagrcava tokom podoja.
Ono što možeš učiniti je:
1. da kad krene taj najači prvi mlaz prekineš podoj i pustiž mlijeko da isteće negdje sa strane, pa tek onda bebi ponovo daš da doji (bebama ne mila tehnika)
2. da prije nego bebi ponudiš dojku ručno izdojiš neku količinu mlijeka da opusti pritisak
3. tokom dojenja bebu namjestiš da nije ispod dojke, nego poviše dojke, tako da kad mlijeko poteće gravitacija pomogne bebi da savlada mlaz. To uradiš tako da se ti zavališ u polusjedeži položaj, a bebu postaviš da ti leži potrbuške na tebi.
Bebi je dovoljno 5 minuta dojenja ako svo vrijeme sisa i guta. Također i sve više od toga je normalno. Bitno je da kad beba sisa ima periode kad guta mlijeko. Kod vas se to oćito dešava jer ti sad na početku imaš i viška mlijeka i dobar refleks otpuštanja.
Ovo bljucanje možeš smanjiti tako da bebu možda i u toku podoja podigneš da podrigne, pažljivo rulujuži sa njim, bez puno "bućkanja" pa onda nastavite dojiti. I nastojati da podrigne poslije svakog podoja.
Ovi periodi noćne budnosti i potreba za blizinom i nosanjem su individualni za svaku bebu, normalni su, uobičajeni, i svakako će se mijenjati kako beba bude rasla. I nemaju puno veze sa dojenjem
neka si me upozorila hvala! ma on ne silazi sa sike, ali realno kad god ja probam da stisnem, nesto izadje, ugl prsne mlaz... hB cesto trazi da jede...nego, kada cu ja ono zaoprave primjetiti da mi je dijete napredovalo? ko ga ne vidi par dana kaze vidi mu obraza, a ja ne mogu da primjetim puno...jedino vidim da su mu jedne carape skroz omanjale ostalo mu je jos ok velicinom, ali od rodjenja mu oblacim, br 62...ne visi na njemu,taman mu...
Pozdrav cure, nisam se odavno javljala, ja jos uvijek izdajam, ali zadnjih dana moje sunce bas malo jede...mozda nisam na pravoj temi, ali sigurno cu ovdje dobiti koji dobar savjet... ona malo pojede i kad doji, pa mi je mlijeka bilo sve manje jer ona malo jede...okvirno, sad ce joj 4 mjeseca, rodjena sa 3 i 700, sa mjesec dana imala 4 i 650, sa 3 mjeseca 6 i 200...izgleda bas nekako fino, ali kolicina koju pojede je zaista mala...nekad samo 550 ml mog mlijeka dnevno, prije je jela oko700-750 ja izdajam oko litar...i kad god da je ponudim ona pomalo samo uzme, i to je to...spava cijelu noc od 21 do 6 ujutro, pokusavala sam joj dati i po noci, ali isto u snu malo pojede i nastavi spavati, nije bas zainteresirana za jelo...jel ovo samo faza neka i koliko ovo traje? da napomenem, vise je jela dok nije napunila 3 mjeseca, ovo slabije jelo traje od puna 3 mjeseca, vec 20-ak dana...molim vas javite mi ako iko ima slicno iskustvo..
neka si me upozorila hvala! ma on ne silazi sa sike, ali realno kad god ja probam da stisnem, nesto izadje, ugl prsne mlaz... hB cesto trazi da jede...nego, kada cu ja ono zaoprave primjetiti da mi je dijete napredovalo? ko ga ne vidi par dana kaze vidi mu obraza, a ja ne mogu da primjetim puno...jedino vidim da su mu jedne carape skroz omanjale ostalo mu je jos ok velicinom, ali od rodjenja mu oblacim, br 62...ne visi na njemu,taman mu...
Kad krene zapisavat posteljinu i madrace, pa ti kontas sta li je, a ono - treba veci broj pelena :) I kod tebe bas dugo dijete, treba tu duzinu napuniti, lako je nama bilo kad smo s brojem 50 krenuli :D
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 3.10.2011 12:38:11 >
meni prestalo curiti mlijeko, onako samostalno...da li zato sto mali ne silazi s grudi....ugl kad stisnem bradavicu prsne...ali ne curi ni kap....
Neke mame doje bumbare, a nikad im nije curilo. To ne znači apsolutno ništa. Budu sretna, nećeš kao ja do 8 mjeseca spržiti 300KM na jastučiće za dojilje.
Sporty nema potrebe da nešto preventivno čistiš. Gljivice idu na pad imuniteta pa ih tako preveniraj, pij dosta jogurta, voća, povrća, izbjegavaj slatko i sa puno kvasca.
Pozdrav cure, nisam se odavno javljala, ja jos uvijek izdajam, ali zadnjih dana moje sunce bas malo jede...mozda nisam na pravoj temi, ali sigurno cu ovdje dobiti koji dobar savjet... ona malo pojede i kad doji, pa mi je mlijeka bilo sve manje jer ona malo jede...okvirno, sad ce joj 4 mjeseca, rodjena sa 3 i 700, sa mjesec dana imala 4 i 650, sa 3 mjeseca 6 i 200...izgleda bas nekako fino, ali kolicina koju pojede je zaista mala...nekad samo 550 ml mog mlijeka dnevno, prije je jela oko700-750 ja izdajam oko litar...i kad god da je ponudim ona pomalo samo uzme, i to je to...spava cijelu noc od 21 do 6 ujutro, pokusavala sam joj dati i po noci, ali isto u snu malo pojede i nastavi spavati, nije bas zainteresirana za jelo...jel ovo samo faza neka i koliko ovo traje? da napomenem, vise je jela dok nije napunila 3 mjeseca, ovo slabije jelo traje od puna 3 mjeseca, vec 20-ak dana...molim vas javite mi ako iko ima slicno iskustvo..
Ne vidiš neki konkretan razlog za pad apetita, npr. začepljen nos, dijete nije bilo bolesno u predhodnom periodu?
Oko 4 i petog mjeseca obično brzina dobijanja na kilaži usporava. Eh sad majke koje doje ne znaju koliko dijete pojede. Ti možeš vidjeti količinu pa si i primjetila pad apetita. Može se desiti da se radi o nekoj prolaznoj fazi. Pedijatar će pratiti da li je dobivanje na težini i pored tog smanjenja apetita u granicama.
Ono što ti možeš pratiti je opće stanje djeteta, ako je beba živahna, spava uobičajeno, reaguje na podražaje, voli kontaktirati, tj. ako se pored ishrane ponaša uobičajeno vjerovatno je sve OK.
Kad krene zapisavat posteljinu i madrace, pa ti kontas sta li je, a ono - treba veci broj pelena :) I kod tebe bas dugo dijete, treba tu duzinu napuniti, lako je nama bilo kad smo s brojem 50 krenuli :D
Beba jede normalno ako ima 6-8 mokrih pelena i 3-4 kake dnevno, s tim da se kod vas već kake mogu prorijediti.
Ako te baš interesuje možeš ofrlje izvagati ako staneš ti na vagu, pa staneš sa djetetom i nakon toga napraviš matematiku.
bradavice bole i crvenije su nego semafor majko mila sto boli.. haman opet se vratile glupe gljivice i soor. sutra idem ginekologu da vidi jel to to i da mi sapne koju pametnu. osim sto sam evo treci put krenula sa terapijom i sebe i bebe daktarinom i sto mu cistim redovno usta sodom bikarbonom, imate li savjete kako ja da umanjim bol?
Pa pokusaj duze dakt. koristiti. Bebi nece skoditi, aBd a tebi nece odmoci. I malo pripazi na higijenu grudi (ono da gledas da su bradavice sto manje u doticaju sa tkaninom namocenom mlijekom i sapiranje poslije dojenja da se mlijeko ne zadrzava). Mislim da bi to trebalo pomoci ako su gljivice. Ako je hormonalno - proci ce samo
Mene vise ne svrbi ,Trajalo je nekih 2-3 dana i hB prestalo.2x sam namazala malo daktanolom ali izgleda da ce prije biti od hormona. Sto se tice higijene,koristim tampone i cesto ih mijenjam.
bradavice bole i crvenije su nego semafor majko mila sto boli.. haman opet se vratile glupe gljivice i soor. sutra idem ginekologu da vidi jel to to i da mi sapne koju pametnu. osim sto sam evo treci put krenula sa terapijom i sebe i bebe daktarinom i sto mu cistim redovno usta sodom bikarbonom, imate li savjete kako ja da umanjim bol?
bit će da je soor. I vjerovatno ćeš morati neku žešću i dugotrajnu terapiju. Pitaj za gencijanu violet u kombinaciji sa daktanolom. Kad krene učinkovita terapija bol će brzo uminuti. Sad za sad ti nemam ništa pametno za predložiti.
bit će da je soor. I vjerovatno ćeš morati neku žešću i dugotrajnu terapiju. Pitaj za gencijanu violet u kombinaciji sa daktanolom. Kad krene učinkovita terapija bol će brzo uminuti. Sad za sad ti nemam ništa pametno za predložiti.
mozda zvuci smijesno,ali suncaj bradavice...gljivice vole mracno i vlazno, ti im daj suncano i suho...
ena23 duso kupiKREMU LINOLINSKU kremu,mene je spasila a i beba moze da doji nesmeta nemoras prati vise nikada me nije zaboljelo evo dojimo 5 mjesec nazdravlje bez problema
Beba jede normalno ako ima 6-8 mokrih pelena i 3-4 kake dnevno, s tim da se kod vas već kake mogu prorijediti.
Ako te baš interesuje možeš ofrlje izvagati ako staneš ti na vagu, pa staneš sa djetetom i nakon toga napraviš matematiku.
moja i sad od kako je izasao mekonij u prosjeku svaki 5. dan kaki....
moze li beba previse kakiti?? opet ja o kakama, jesam dosadna... jutros smo u razmaku pola sata imali dvije ukakane pelene...ali nije to pelene...vec puna pelena, pa kroz nogavicu, pa ledja, pa bodi, trenerkica, carape, majica i dekica a nije proljev, fino dukat zuto, zrnasto, sve kao sjemenke unutra...plus sto je upiskio kod preslacenja i popisao nam jedan mobitel i pokvario ga... ugl meni nekako previse kaki...preobilno
moze li beba previse kakiti?? opet ja o kakama, jesam dosadna... jutros smo u razmaku pola sata imali dvije ukakane pelene...ali nije to pelene...vec puna pelena, pa kroz nogavicu, pa ledja, pa bodi, trenerkica, carape, majica i dekica a nije proljev, fino dukat zuto, zrnasto, sve kao sjemenke unutra...plus sto je upiskio kod preslacenja i popisao nam jedan mobitel i pokvario ga... ugl meni nekako previse kaki...preobilno
Kako ću znati da mi beba napreduje? ...
Ovo je tema za probleme, bježi na 0-1 i chataj sa mamama! Sweet i ti isto!
Kad beba slabo napreduje, malo jede, puno spava ili jako nemirno i isprekidano, nervozna je, neutješno plače i još nema kake onda je definitivno problem. Vas dvije ne čitajte više ovu temu dok vas nešto ne zaboli. IŠ!
Ena, nemoj lanolinski kremu po bradavicama sa gljivicama, savjet animagical je odličan, bradavice što više na zrak.
Nisam primijetila nista neobicno kod beboline, ali jest joj malo zacepljen nosic, mozda joj i to smeta, ona inace po danu nije spavalica nikad ni bila, vesela je, dohvata sad s rukicama sve, okrece se, bali puno, valjda je to sve ok, ali eto ja bi bila sretnija kad bi jela malo vise, barem navece i ujutro... uglavnom, trebalo bi proci ovo njeno ajmo reci nejedenje, jer ne znam kako bi to drugacije nazvala....ionako me je brzo na kontrolu i vakcinu pa cu vidjeti jel kako usporila sa dobivanjem na tezini ...hvala Lejla ka,