Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Probala mnoge ovaj mi je najbolji recept: 1/2 kg brašna šolja (2 dl) jogurta isto ulja isto vode (toplog) isto mlijeka (toplog) 1 prašak za pecivo 1 kesica germe soli ( od ovog mogu 4 pice ispasti, ja sam stavljala pola mjere)...može i u zamrzivač predobro
[/quote nisam nikad stavljala tjesto u zamrzivac-kako ga zapakujete je li se moze razviti za pizzu i tako zapakovati ili kako ovo tjesto cu probati je li samo za pizzu namjenjeno
nije samo za picu, može i za sendviče..možda i kiflice... podijeliš tijesto na parčad za picu, koliko ti treba za jednu, staviš u pvc foliju, zamrzneš, kad budeš htjela praviti, izvadiš i čekaš da se skroz odmrzne i radiš dalje sa njim
< Poruku je uredio acudesa RR -- 27.6.2010 16:18:13 >
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
e, cure, baš mi ja drago da vam se svidio...ja redovno tako pravim, em jednostavno, ne možeš fuliti, em ukusan, meni baš pravi ukus tijesta koji ja volim... nek mi se salmy nejela, pa makar
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
Probala mnoge ovaj mi je najbolji recept: 1/2 kg brašna šolja (2 dl) jogurta isto ulja isto vode (toplog) isto mlijeka (toplog) 1 prašak za pecivo 1 kesica germe soli ( od ovog mogu 4 pice ispasti, ja sam stavljala pola mjere)...može i u zamrzivač predobro
[/quote nisam nikad stavljala tjesto u zamrzivac-kako ga zapakujete je li se moze razviti za pizzu i tako zapakovati ili kako ovo tjesto cu probati je li samo za pizzu namjenjeno
i mi ovako pravimo tijesto za picu samo stavimo jos na vrhu noza sode bikarbone, a sto se tice tijesta u zamrzivacu, ja oblikujem loptice od tijesta, pustim jos malo da nadodje i fino oklagijom rastanjim, stavim u tepsiju i zamrznem, malo pomastim pleh naravno, kada vidim da se zamrzlo tijesto, izvadim ga iz tepsije i stavim u kesu i ponovo u zamrzivac i tako uvijek imam dvije tri kore za brzinsku pizzu
ovo mi se čini kao još bolja ideja za zamrzavanje, kao gotovo tijesto iz prodavnice ...ma mi ćemo nadoći na što niko nije nadošao
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
Ja moram probati napraviti pizzu....daj recite mi samo koliko to tijesto treba da odstoji ako se stavlja germa vec moze li sad da potkuham, pa za jedno bar sat da pravim
nemojte mi se smijati al prvi je putttt
curo, ja i ti kao da smo u rodu ...meni su moje rr-ovke otvoreno na kafi priznale da su moja pitanja o kuhanju koma
_____________________________
...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:) Odjednom je sve dobilo boje...
Ja pravim tjesto za pizzu iz kuharice Steve Karapandje: 400 dag brasna 1dag suhog di-go kvasca 2 1/2 dl mlijeka 1/2dl ulja malo soli Od brasna,dizanog kvasca,ulja,mlakog mlijeka i soli izradite dizano tijesto.Neka odstoji dvadesetak min.U namazanu tepsiju Stavite tijesto koje ste razvaljali malo sire od tepsije.Tijesto premaziteprvo uljem,kecapom,zatim sir,sunka,sampinjoni,ili po zelji.Zatim Origano,malo mazurana.Ostavite da se malo digne tijesto.Pecite oko 25min na 200stepeni.
ma u pravu si, moja mama i sveki su odavno batalile domaće jufke, ta nekakva tijesta i slične zanimacije....pa vala kad ja nisam odrasla na domaćoj piti, ne mora ni moje dijete ,,sutra" ne znam ni što se petljam tamo gdje mi nije mjesto
evo ja ga neki dan stavila na temi iftara... inače ga kosristim po receptu naše nejre-cmokvice
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Almić može i u čudo tjestu...ja pravim i teletinu i piletinu i puretinu... vidi ovo je post naše nejre...davno sma to počela praviti jer može stajati tjesto u frižideru a pogodno i pravo ukusno za svašta...
IZVORNA PORUKA: Cmokvica
CUDO TIJESTO
Potrebni sastojci: 1 kg brasna (ja koristim zlatni puder)
2 jaja
1 šoljica mlijeka
1 šoljica mineralne vode
1 prasak za pecivo
2 digo kvasca
1 kašika maslinovog ulja
malo soli
jogurta po potrebi (meni obicno bude dovoljno pola 1 l)
Sve sastojke zakuhati i odstaviti da odstoji. Nakon što tijesto nadodje, podijeliti ga na tri jednaka dijela. Jedan obično iskoristim odmah, a druga dva odlozim u zamrzivac i vadim kad se ukaze potreba. Tijesto je pogodno za pravljenje: pizze, pogace ili za ustipke. Ja oklagijom razvijem kao jufku i okruglom čašom oblikujem uštipke. Prijatno
ovo tijesto u zamrzivaču može stajati 6 mjeseci... a u frižideru 7 dana savijeno u najonksu kesu...
is uper je ukusno... ja ga znam napraviti i istaviti pa kad doletim s apola razvijem i u njega ubacim sastojek za picu pa ih svajem kao kanconu... ili špinat i sir kao za sinricu ili teletinu i gljive faširano bologenje soso kao
itd...
peče s ebrzo a jako je ukusno i mekano u svakom obliku
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
samo znajte da što više mješate tijesto ono je sve teže za razvući al eto možda je neko dao već sličan savjet
u pravilu savko tijesto što ga više radiš rukom je podatnije i bolje nadlozi ako je dobo nakuhano...
kad se potkuhava tijesto brašno se stavi pa se dodaje tečnost kojojm zakuhavaš...kreneš nakuhavatio od žiđe varijante i onda dodadješ ostatak brašna i nakuhavaš ga do željene tvrdoće....
eh kad staviš svo brašno potrebno po receptu na tu količinu germe ili praška za pecivo ( 10g na 500 g brašna) onda vodiš računa da ga pretvrdo ne zakuhaš pretvrdo...ne smao da ga teško razvit nego će i teško nadoć
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
ajmo žene drage recept za ne znam ni ja kako da ih nazovem. netko ih zove peksimete, netko popriguše... ono dizano tijesto - vi gospođe iz BiH to vrlo, vrlo često pravite?!
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
ajmo žene drage recept za ne znam ni ja kako da ih nazovem. netko ih zove peksimete, netko popriguše... ono dizano tijesto - vi gospođe iz BiH to vrlo, vrlo često pravite?!
ivanak ja peksimete pravi ovako
2 jajeta 3 solje brasna 1 solja mlijeka prasak za pecivo prvo umutim jaja pa onda dodam malo brasna (mijesam razlicita brasna, razevo, heljdino i obicno bijelo) i onda dodam mlijeko i ostatak brasna . mozes praviti i sa sodom bikarboinom ali meni se osjeti pa mi jebolji prasak za pecivo
ostavis malo da nadodje a i ne moras i onda ih peces
MALA1994, ja odavno tražim jednostava nrecept za ove peksimete. Ovaj mi se čini najjednostavniji. Samo imam 2 pitanja. 1. Jesu li ovo su oni peksimeti koji narastu tokom prženja? 2. Ova "šolja", to je šolja za bijelu kafu?
MALA1994, ja odavno tražim jednostava nrecept za ove peksimete. Ovaj mi se čini najjednostavniji. Samo imam 2 pitanja. 1. Jesu li ovo su oni peksimeti koji narastu tokom prženja? 2. Ova "šolja", to je šolja za bijelu kafu?
(nemojte se smijati mojim pitanjima!)
ovi moji narastu zato i ne moras dugo cekati da ti tjesto naraste kad ga umutis. a jesu za b. kafu, mozes vecu mozes manju sve zavisi koliko ce vas jesti (2 dl ili 2,5)
zaboravih napisati malo soli stavis isto
a necu se smijati ko pita ne skita
< Poruku je uredio MALA1994 -- 11.8.2011 15:30:23 >
evo vam i moji moji narastu mašalllah, sad ih nađoh na jendoj temi gdje se vodila rasprava jel ovo uštipak, peksimet il lokum
peksimeti
400 grama brašna 1 jaje kašika čakna praška za pecivo 2 čajne kašije soli čak i jedna i pol 2 kašike punomasne pavlake potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )
ostoji jedno 10-tak minuta
u teflon tavu nasuti ulja
razviti na kocku debljine 1,5 cm i rezati peksimete u oblik baklave ili pravougaonike... stavljati u toplo ulje i pržiti...okreneš čim porumeni na drugu stranu i čim porumeni ta vadiš u zdejlu...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
evo vam i moji moji narastu mašalllah, sad ih nađoh na jendoj temi gdje se vodila rasprava jel ovo uštipak, peksimet il lokum
peksimeti
400 grama brašna 1 jaje kašika čakna praška za pecivo 2 čajne kašije soli čak i jedna i pol 2 kašike punomasne pavlake potkuhati jogurtom tijesto koje je tvro kao jufka za pitu ( srednje tvrdo znači )
ostoji jedno 10-tak minuta
Koliko jogurta otprilike treba? (Ja sam laik za ove "od oka" recepte) : ))
Jos niko nije probao moju pizzu, a da nije bio odusevljen, nije da se hvalim . Meni je to najlakse naraviti, a moji gosti se uvijek obraduju kad je pizza na meniju.
Pa da podijelim.
0,5 kg brasna
jedno jaje
kasika soli (ravna)
3 kasike maslinovog ulja
kesicu germe + dvije kasike secera zaliti mlakim mlijekom da nadodje
zakuhati mlakom vodom
Ostaviti da nadolazi i za to vrijeme pripremiti sastojke za pizzu.
Kad nadodje, prekuhati na brasnu i u pomascenu tepsiju razvuci tijesto (meni od ove kolicine ispadnu dva velika pleha)
Sos (jako bitan): paradajz pire, dodati secera dok ne ublazi kiselost, dosta maslinovog ulja, bosiljak i origano.
Po meni, ovo maslinovo ulje je razlog zasto je tijesto tako dobro.
< Poruku je uredio malena sharena -- 20.9.2011 12:38:49 >
moje tijesto za pizzu je kao i za hljeb: brasno , germa so i secer, a ako bas zelim da mi bude ljepse umjesto toplom vodom umjesim toplim mlijekom
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
Kad nadodje podijeliti na cetiri dijela. Od svakog razviti krug. Krug izrezati na osam dijelova, filovati (mladi sir+jaje), smotati i poredati u tepsiju.
Premazati zumancetom, posuti kimom i poredati preko toga kriskice putera.