Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
ziki, ja ponekad imam prejak refleks otpuštanja mlijeka i na onom rodinom filmu sam vidjela fazon, žena stisne jagodicama prstiju bradavicu i areolu par sekundi prema unutra, čisto da se to mlijeko vrati unutra. I stvarno, prestane teći u ogromnim količinama i malac potegne kako treba. Moj bebonja na sve to još i halapljivo jede pa se svako malo zagrcne i zakašlje na dojci, a zna mu, dok jede, iz nosa kapati mlijeko
I jo nesto, sve me stid priznati, ali jo nismo uspjeli nastimati se u sjedeći polozaj, polozaj kolijevke, za dojenje Pokusala sam par puta, gledam slike, sve znam kako to treba izgledati u teoriji, ali nikako da uspijemo u praksi Ali hajd'', naučit ćemo!
< Poruku je uredio palachinken -- 7.8.2011 9:28:25 >
Bolje ti je da se znaš namjestit u ležečem. Tu ti važi crnogorski "a što da sjedim kad mogu ležat". Kasnije, kad beba bude veća lakše će ti je biti namjestiti, a i on će več samostalno dobro hvatati u svakom položaju. Neka vas prejak refleks ne brine, oni vrlo brzo nauče da ga savladaju.
Ja ne znam da li je ovo problem sa dojenjem ili necim drugim (ili nije problem uopste) ali bebac se u zadnje vrijeme izvija i stenje tokom podoja, odmice i primice glavicu (a meni rastegne bradavicu i areolu) kao da se proteze. Sisanje ne prekida. Da ga ne muci progutani zrak?
Ma ne, mama, to se ja samo malo igram ...isprobavam sta sve mogu sa svojom sisi ...salim se, moguce je da su grcevi...evo pokusavam se sjetiti da li je V. to meni radio i znas sta, ne sjecam se kao da je bilo u proslom vijeku ...nadam se da te to ne boli, a ako i jesu grcevi, cinjenica da ne prekida dojenje znaci da nisu jaki
Ja ne znam da li je ovo problem sa dojenjem ili necim drugim (ili nije problem uopste) ali bebac se u zadnje vrijeme izvija i stenje tokom podoja, odmice i primice glavicu (a meni rastegne bradavicu i areolu) kao da se proteze. Sisanje ne prekida. Da ga ne muci progutani zrak?
Isti problem kao i kod mene ali ja znam da su kod moje gasovi u stomaku problem,jer je moja A kao i brat joj halapljiva , hoće sve na brzinu, i obično štuca nakon podoja i nekada je nemam vremena da podignem da podrigne jer ona u ležećem položaju dok još drži bradavicu u ustima samo napravi pauzu u gutanju i podrigne i samo nastavi a i stomačić joj je često kao mali balončić napuhan pa je stavljam u položaj na stomaku 15ak minuta da se izprducka ........... Ja pređo na svoj problem ali eto to izvijanje može biti i da mu mljeko prebrzo krene a može biti i da stomačić napravi problem (ovo ti govorim iz svog 15 mjesečnog isgustva u dojenju ali davno je to bilo moj ti je saavjet -čekaj Lejlu.KA )
Zene..jedno pitanje nakon koliko vam je nadoslo mlijeko, ono da bebac jede....?
Ono kad ti grudi nabreknu ko dvije lubenice i kontaš da će eksplodirati - 2 dana nakon poroda. Čak sam i uhvatila prve momente, malac jede na jednu stranu, a na drugoj pođe curiti bjeličasta vodenjikava tečnost
Skvo meni je mlijeko nadošlo odmah prvi dan nakon porođaja što je dr iznenadilo jer kao poslije carskog mlijeko sporijie krene dok je kod mene kapalo sa svih strana a 3 dan mi se grudi upalile koliko mi je nadošlo mlijeko a danas 16 dan nakon porođaja ima ga dovoljno da se Ajna najede ali grdi su mi lagane i što je nevjerovatno mogu provesti dva sata bez grudnjaka da mi mlijeko ne iscuri na majcu.Lagano sve dolazi na svoje mjesto .
A bit ce i kod tebe aBd samo sto cesce stavljaj bebicu na grudi jer oni sami sebi navlace mlijeko,samim sisanjem......
< Poruku je uredio Selma.A.M -- 14.8.2011 17:28:28 >
Jos jedna me stvar zanima....znam da je normalno da beba izgubi na kilazi..ali svakih koliko ste vagale bebace na pocetku...
Moja bebica je se rodila sa 3.600 prva dva dana je gubila po 20-30 grama da bi 3 i 4 dan izgubila oko 100grama pa su htjeli da joj uključe AD tj da je dohranjuju onda sam ja preko malenerr stupila u kontakt sa Lejlom.ka i hvala Bogu da jesam,onda sam u viziti rekla dr odprilike ono što je meni Lejla rekla i oni su odustali od dohrane ali sam ja Ajnu svako malo stavljala na grudi ,peti dan na odpustu je počela doibijati na kilaži i iz bolnice smo izašli sa 3.450kg.... U ponedeljak smo bili na kontroli i za sedam dana je dobila 300 grama tako da sad ima 3.750 kg...
< Poruku je uredio Selma.A.M -- 14.8.2011 17:52:21 >
Ja ću svoje siksutvo s adrugom bebom podjeliti sa Skvo nju sma dojila 15 mjecei... Porodila sam se CR-om, u bolnici nisma imala mlijeka nego kolostrum... beba rođena 3200 četvrti dan po rođenju imala 3000 g ...a peti dan pir izslasku iz bolnice 3020g... što znači da je počela napredovati na majčinom Mlijeku...
Elem ...kolostrum nam do 7 dana trajao, ona njopala ja fosirala...
Mlijeko nam je nadišlo 8 dan... s tim da sma ja 6 i 7 dan i pumpicom aventovom forsirala nadolazak mlijek 2 puta dnevno ako je ona spavala više od 3 sata što mi je znala uraditi...
Nisam je vagala... na prvoj kontoli je dobila 950 gr od porođajne težine...što znači na maminoj siki dobila je 1150 gr...i tkao smo nastavile
Ovog mog vaga patronazna jednom sedmicno, ja ga ne vagam, ipak je dojeno dijete,a kod njih tezine ne ide linearno. Ali ovako, rodjen je sa 3280, izasli smo sa 3020, a na zadnjem vaganju, u četvrtak, imao je 4350 grama, po kantaru patronazne sestre. Znaci, za tri sedmice cca kilu i trista.
Ovog mog vaga patronazna jednom sedmicno, ja ga ne vagam, ipak je dojeno dijete,a kod njih tezine ne ide linearno. Ali ovako, rodjen je sa 3280, izasli smo sa 3020, a na zadnjem vaganju, u četvrtak, imao je 4350 grama, po kantaru patronazne sestre. Znaci, za tri sedmice cca kilu i trista.
MasaAllah
Pih, ček da se sjetim vagali su je u rodilištu, 3300 rodjena, izasla sa 3110, za 4 dana izgubila 190 gr....i ja je vagala 19 dan, tad je već bila dobila 900 gr...ma nema potrebe ni previše vagati dijete...
ja svog nisam vagala do prve kontrole u DZ, sa mjesec dana. vidila sam ja odoka da je on meni masallah napredan i bila sam pravu, za mjesec dobio 1500 gr, s tri mjeseca tezio 8 kg naravno, iskljucivo dojen.
Drugi put ide brže, ako budeš forsirala bebu na dojci očekuj vrlo brzo da će sa ritma sisa-sisa-sisa-gutljaj preči na sisa-gutljaj-sisa-gutljaj (sisa je da opišem povlačenje, nije baš najsretniji izraz). Ne brini, dojke već znaju šta da rade, bez obzira koliko si dugo (ili kratko) dojila prvi put.
Vaganje može biti kontraproduktivno. Jer se važe na različitim vagama, a fula se u gramima koji su bebama važni. Prati pelene, one su ti najpouzdaniji znak da beba jede i kako jede.
Znači u prvim danima 4-5 stolica dnevno. Mmekonij je taman, gotovo crno-zelen i izbaci se u prvih 2-3 dana, nakon toga bi stolica trebala krenuti prema onoj famoznoj zlatno žutoj. Ako u tom periodu primjetiš zelenkaste stolice to najčešće znači da beba popije puno prednjeg vodenastog mlijeka, pa joj treba pomoći da dođe do masnijeg. Zavisno od tvoje proizvodnje možeš probati kompresije ili ako imaš previše mlijeka izdojiti neku količinu prije podoja pa onda dati bebi da doji. Beba koja ne jede dovoljno ne kaki! (ovo važi za prve dane, odsustvo stolice treba uzeti sa pažnjom)
Beba bi trebala imati 7-8 mokrih pelena, znači kod svakog presvlačenja bi trebala imati popišanu pelenu. Nekad se to u jednokratnim ne može ni primjetiti, ali se vidi ako se izvaga suha i mokra pelena.
Na samom početku bebe gube na težini i zbog eliminacije mekonija i vode nakupljene u organizmu, znači ne gube tjelesnu masu. Naši pedijatri tolerišu do 10%, mada se kod zadovoljavajućeg općeg stanja bebe može tolerisati i par postotaka više.
Na samom početku u nekom trenutku, bebe na očigled postanu mali mršavci, kad ima spadne otok, i onda se uz pravilno i kvalitetno dojenje začas zbucaju.
Skvo, nema sekiracije, znaš gdje smo, zovi za šta treba.
Skvo meni je mlijeko nadošlo odmah prvi dan nakon porođaja što je dr iznenadilo jer kao poslije carskog mlijeko sporijie krene dok je kod mene kapalo sa svih strana a 3 dan mi se grudi upalile koliko mi je nadošlo mlijeko
Pogrešno ubjeđenje. I meni je poslije drugog poroda (CR) krenulo već prvo veče. Pa kad si imala toliko mlijeka, kako su budale mogle i pomisliti da joj daju dohranu, mogla si još koju bebu nahraniti. Kako im takve stvari ne naumpadnu. Joj kako me ljute
IZVORNA PORUKA: Selma.A.M onda sam u viziti rekla dr odprilike ono što je meni Lejla rekla i oni su odustali od dohrane
Borite se jer doktori očito ne vjeruju u dojenje
Moderatori veeseelaa
imam pitanjce za vas, vršite li ispravke svojih postova, brisanje i sl jer vam je ta opcija omogućena? pri tom ne mislim kad ste ot neg ste se pokajale što ste nešto napisale... naravno mišljenje ostalih je...
Ne (80%)
Da (20%)
Broj svih glasova: 172
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!