|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  57 58 [59] 60 61   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
31.7.2011 20:41:48   
palachinken
I ne kupuj flašicu i AD! user posted image

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1451
31.7.2011 20:53:13   
Selminja
Hvala vam mame user posted image
Ja iskreno ne znam kakav je "običaj" u Tuzli, da li obavezno dohranjuju, da li kasikicom ili flasicom ili poducavaju dojiti. Ja znam da cu insistirati za dojenjem.  I necu kupovati flasice user posted image

Neposredna veza do poruke: 1452
31.7.2011 20:58:57   
animagical
to najbolje pitaj selmu kad dodje kuci i kad malo dodje sebiuser posted image
imam i ja pitanje-vezano za kompresije dojke...razumijem da ih je potrebno raditi samo dok beba sisa, tj vuce jel,  a prestati dok beba odmara...eh ono sto mene zanima je-jel ja kompresiju radim na nacin da uz onaj c hvat samo palcem kao masiram prema bradavici ili i ostalim prstima odozdo pritiscem? i da li se to radi  i na prvom podoju? hvalauser posted image

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1453
   [Obrisana poruka]
31.7.2011 21:18:34   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Selminja)
  Neposredna veza do poruke: 1454
31.7.2011 21:29:34   
Selminja
Hvala Iman! Naravno da pomognu ovakve teme i uliju dodatnog samopouzdanja, jer onda čovjek ne moze ni omašiti. Ne znam jesi li ti iz Tz, ali eto ko pročita iz Tz volila bih da nam napise kakva je situacija na nasem porodilistu sto se tice tih par dana gore, da li obavezno dohranjuju, ili ako JA zahtjevam da dojim i da mi dijete ne prehranjuju, nece to ni raditi?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1455
31.7.2011 21:32:28   
palachinken

IZVORNA PORUKA: animagical

imam i ja pitanje-vezano za kompresije dojke...razumijem da ih je potrebno raditi samo dok beba sisa, tj vuce jel,  a prestati dok beba odmara...eh ono sto mene zanima je-jel ja kompresiju radim na nacin da uz onaj c hvat samo palcem kao masiram prema bradavici ili i ostalim prstima odozdo pritiscem? i da li se to radi  i na prvom podoju? hvalauser posted image

Evo moje iskustvo - ja sam radila kompresije prvoh dana, dok je Mahdi bio slabašan i nije mogao isprazniti dojku, pa da bi došao do onog masnijeg mlijeka,i to baš tako, C hvat pa lagano pritisnem. Sad već nema potrebe za tim jer isprazni jednu i sve češće traži i drugu user posted image

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 1456
31.7.2011 21:38:13   
lejna_
IZVORNA PORUKA: Iman83

IZVORNA PORUKA: Selminja

Ja jos nemam problem s dojenjem, a javljam se i iscitavam da ga ne bih ni imala. Namjeravam aBd dojiti i uspjeti u tome. Posto ocekujem prvu bebu nemam nikakvog iskustva ni s dojkama ni s porodilistem.
Nejse, ovako. Pricala sam s par prijateljica dojilja i kazu da mlijeko nadođe tek drugi ili treci dan nakon poroda, dotad beba sisa ili navlaci mlijeko,ali ne bude sita. I rekose mi da prvi dan poroda sestre u bolnici svejedno daju dohranu bebama jer mame ne uspiju nahraniti bebe dovoljno da bi se smirile i zaspale. Je li to uredu? Moze li se moja beba najesti ili makar ne biti gladna ako joj ne dajem dohranu ta prva tri dana? Da li to znaci da trebam kupiti flasicu i formulu za svaki slucaj? Ja to ne bih. Moja je zelja da od pocetka bebu dojim i samo dojim. Nadam se da ste shvatile sta pitam. user posted image
Pozdrav za sve dojilje user posted image

Meni je mlijeko nadošlo tek 7. dan, tj, ja sam osjetila da je nadošlo tek tad. Sve do tada, jednom sam vidjela kolostruma malo, a kad god bi ja pokušavala istisnuti mlijeko ništa nije išlo, a ni po bebici nisam mogla skužiti guta li ili ne(to sam tek poslije naučila prepoznati).
Ja sam mislila da sam izgubljen slučaj, nemam mlijeka. Do tog sedmog dana, kad je nadošlo, hvala Bogu.

U bolnici joj jesu davali dohranu, al sam ja slagala da mi je nadošlo mlijeko i da prestanu jer je bebica na dohrani samo spavala i nije htjela sisati. E onda je ona opalila po dojenju, pa sebi navukla mlijeko.

Uglavnom, poetna je da samo dojiš i dojiš i dojiš i budeš što više samouvjerena. Mlijeka ima i biće ga, SAMO ako ti bideš bebicu stalno stavljala da doji i vjerovala da će tvoje tijelo sve samo odraditi.

Ja sam ovu temu prije poroda i sve srodne iščitala od A-Z i vjeruj da su mi pomogle jer sam sama sebi i drugimauser posted image ponavljala ne može da nema mlijeka, i majčino mlijeko ne može biti nekvalitetnouser posted image ko navijena.

Faze u kojima ćeš misliti da nema mlijeka sve smo prošle, i ponavljaju se često, ali to je samo osjećaj...

I što reče palčinken, ne kupuj flašice i AD.

Sretno!

A čime si bebu hranila dok nije nadošlo??

Neposredna veza do poruke: 1457
   [Obrisana poruka]
31.7.2011 23:21:17   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu lejna_)
  Neposredna veza do poruke: 1458
1.8.2011 2:34:07   
animagical
IZVORNA PORUKA: palachinken

Evo moje iskustvo - ja sam radila kompresije prvoh dana, dok je Mahdi bio slabašan i nije mogao isprazniti dojku, pa da bi došao do onog masnijeg mlijeka,i to baš tako, C hvat pa lagano pritisnem. Sad već nema potrebe za tim jer isprazni jednu i sve češće traži i drugu user posted image

e hvalauser posted image bas me zanimalo to oko kompresijauser posted image malecki izgleda napreduje kao iz vode, masalahuser posted image pomazi ga od nasuser posted image

Neposredna veza do poruke: 1459
1.8.2011 11:37:54   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: palachinken

e hvalauser posted image bas me zanimalo to oko kompresijauser posted image malecki izgleda napreduje kao iz vode, masalahuser posted image pomazi ga od nasuser posted image

Kompresije se rade kad beba nakon uspješnog sisanja (znači onog kad sisa i guta) počne da pada u san (a to se dešava zato što tok mlijeka usporava). Tad se dojka stisne C hvatom pri samom korijenu kao da želiš istisnuti mlijeko iz dojke. Pritisak držiš dok vidiš da beba opet počne sisati, onda pustiš. Kad sisanje prestane opet stisneš.
Kompresije nisu obavezne, ali su obično potrebne na samom početku kad su bebice još slabe da ulože veči trud, i vrlo brzo počnu spavati kod podoja.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

Neposredna veza do poruke: 1460
1.8.2011 11:38:19   
Lejla Ka
Selminja dobro došla, na pravom si mjestu user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1461
1.8.2011 12:29:51   
malena27 RR
Lejla Ka, Selma A.M. me zamolila da te pitam sta da radi....

Beba je rodjena u petak navecer sa 3.600 grama, redovno doji na zahtjev, medjutim gubi na kilazi, sad ima 3.360 gr. Babice su pregledale grudi mlijeka ima dovoljno, grudi nisu upaljene, bebica pravilno doji ali veceras ce je vagati i ako i dalje bude gubila na tezini ukljucice AD. Beba je stara 3 dana.

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1462
1.8.2011 12:37:17   
Hanady RR
malena....
ono što ja znam da svaka beba izgubi do 10 % na težini u prvim danima...i da je to savim OKuser posted image

Mislim lejla će sigurno dati adekvatniji dogovor...ali treba se znati...kako beba prihvata dojku, jeli ispravno...
dali kada beba doji vidi rad mišića iza uha da beba guta...

Mlijeko je kažeš nadošlo...znači smao pravilno prihvatanje dojke sada je pitanje...

Lejla će to bolje objasniti...sigurno.

Poželi uspijeh do svih nas ako za to ima veliku želju i mama i bebauser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 1463
1.8.2011 12:41:47   
Lejla Ka
Pa normalno je da beba na početku gubi na težini, iz organizma izlazi nakupljena plodova voda, znaš kako bebe budu napuhane i otečene kad se rode.
Što se tiče dojenja, beba dobro doji kad ima periode dok mirno sisa i guta, Selma će to sigurno primjetiti s obzirom da je drugorotka. Te periode treba maksimalno produžiti, znači ne pustiti bebu  da spava nakon dva gutljaja, već je poticati da doji i neka proba sa ovim kompresijama koje sam gore opisala.

Ja sam sa sinom bila u bolnici 5 dana, dojila na zahtjev, mlijeko nadošlo gotovo odmah, a izašao je sa jedva malim porastom nakon stalnog pada na težini.
Ne vidim mjesta brizi, pa to bi bar ljekari trebali znati više nego ja. Naši ljekari tolerišu kao neki minimum pada težine do 10% (u njihovom slučaju je to do 3240g), a tolerantno je i više ako su svi ostali parametri bebinog stanja uredni.

Ma neka im kaže da je ne sekiraju, to joj samo odmaže, i neka insistira da ne daju dohranu. Neka se ne brine!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 1464
1.8.2011 13:46:39   
Lejla Ka
Da malo razjasnim pojam nadolaska mlijeka za ove drage pametne buduće mame.

Kod nas se pod nadolaskom mlijeka smatra pojava kad naglo počnu da se proizvode velike količine mlijeka, pa grudi nabreknu, često neprijatno, ako su kanalići prohodni puno mlijeka samostalno izlazi van, nekad se dešava da takva navala začepi kanale pa se dešavaju zastoji kad su grudi prepune a ništa mlijeka ne izlazi van. "Nadolazak mlijeka" je dosta "dramatična" pojava.

Proizvodnja mlijeka u grudima započinje već u trudnoći. Prvo mlijeko koje se proizvodi je kolostrum, nešto najvažnije za bebin život izvan maminog trbuha. On je kao vakcina na okolinu u kojoj majka i beba žive. Prepuno je energije i imuniteta. Ima ga malo, gusto je i žuto. Međutim to je takva energetska i imunitetna bomba da ne bi bilo dobro da se uzima u velikim količinama. Priroda je savršena, mama ga proizvodi taman dovoljno za bebu.
Nakon kolostruma počinje (uz poticaj bebinog sisanja) da se proizvodi prijelazno mlijeko, koje je kao razrjeđeni kolostrum, povećava se udio vode u mlijeku. Prijelaznog mlijeka je nešto više, bljeđe je i rjeđe od kolostruma.
Prijelazno mlijeko u daljem nastavku proizvodnje prelazi u zrelo mlijeko koje je blijedo bijelo, kad-kad sasvim prozirno i ima ga dosta. Famozno "nadolaženje mlijeka" je trenutak kad prijelazno mlijeko prelazi u zrelo i kad se proizvodnja enormno poveća.

Znači, u dojkama ima hrane od trenutka kad se beba rodi. To što vi ništa ne vidite da izlazi, pa makar i kad stisnete (a naročito to nećete vidjeti ako štipate bradavicu) ne znači da u dojci nema mlijeka. Kad vam bilo ko kaže legendarnu laž "nemate vi još mlijeka" to jednostavno nije istina!

I još nešto. Redovno se za svaki bebin plač okrivljuje glad.
A zamislite sebe, u bebinoj poziciji, da ste cijeli svoj život živjeli u uslovima potpune ugode i sigurnosti, bez ikakvih neprijatnih osjećaja, u toploti, relativnoj tami, ljuljuškajući se. I onda se desi eksplozija senzacija. Vi se od jednom nalazite u ogromnom prostoru, očima smeta prejako svijetlo, ušima prejaki i preoštri zvukovi, tijelo zahtjeva da dišete, kožu vam dodiruju hladne, vama poslije boravka u vašem svijetu, grube ruke, nose vas tamo i ovamo. Bačeni ste na novu planetu, ništa nije onako kako poznajete. Jedino što je i dalje tu i poznato je miris mame, i ritam njenog srca, boja njenog glasa, malo izmjenjena ali ipak poznata. Da li bi ste vi plakali samo zato što ste gladni (a da ne kažem da je i to potpuno nepoznat osjećaj i potreba)?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1465
1.8.2011 13:51:23   
vila_7
Jao Lejla...savrsen tekst! Ovaj treba i na naslovnu,definitivno! Svaka cast!  user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1466
1.8.2011 15:30:49   
Selminja
LejlaKa hvala puno user posted image odlican tekst!

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 1467
1.8.2011 18:54:04   
Ben*
Draga Lejla, svaka čast, ovaj tekst bi trebalo isprintati velikim fontom slova i zaijepiti na zid gdje je beba, radi svih "onih pametnih i iskusnih" koji čim beba zaplače kažu "gladna ti je, nahrani je..."user posted image

24.3.2011.
15.55; 3100, 53...

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1468
1.8.2011 21:11:45   
lejna_
IZVORNA PORUKA: Iman83

Lejna, taj termin nadošlo mi je mlijeko je znak majci da mlijeka napokon ima, a naravno da ga za bebu ima dovoljno od samog početka i koliko joj tih prvih dana i treba.
Dojila sam je haman pa 24 sata na dan skoro mjesec dana, tako je sebi navlačila mlijeko i vjerovatno po malo al uzimala dovoljno. Bila mi je omiljeni privjesak i hvala Bogu odlično napredovala, za mjesec dana 1450 gr.

OK user posted image

Neposredna veza do poruke: 1469
2.8.2011 10:15:17   
animagical
lejla, spasavas, sto prakticnim savjetima, sto dizanjem samopouzdanjauser posted image

(odgovor članu lejna_)
Neposredna veza do poruke: 1470
5.8.2011 22:01:43   
ziki
Imam dilemu: od nekog 5-6 dana junior na momente doji i place. Krene fino pa onda kad treba da se potrudi pocne da place, ili kad krene mlijeko i onaj mlaz zagrcne se i place, ili kad mu je vruce.... uglavnom varijacije na temu, nema jedna odredjena situacija vec kako mu dodje. Obicno promijenim dojku za to vrijeme ga mm pronosa i prestane ili zaspe i nastavi da doji lagano, s merakom. Mene plasi da nema kakvog skrivenog problema. Inace super napreduje masala, prvi mjesec je dobio 1850 gr.

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

Neposredna veza do poruke: 1471
5.8.2011 22:27:50   
Super Beba
IZVORNA PORUKA: ziki

Imam dilemu: od nekog 5-6 dana junior na momente doji i place. Krene fino pa onda kad treba da se potrudi pocne da place, ili kad krene mlijeko i onaj mlaz zagrcne se i place, ili kad mu je vruce.... uglavnom varijacije na temu, nema jedna odredjena situacija vec kako mu dodje. Obicno promijenim dojku za to vrijeme ga mm pronosa i prestane ili zaspe i nastavi da doji lagano, s merakom. Mene plasi da nema kakvog skrivenog problema. Inace super napreduje masala, prvi mjesec je dobio 1850 gr.

Da probaš da mu ponudiš dudu da se smiri? Meni je u tim plačljivim trenucima pomagala...

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 1472
5.8.2011 22:29:29   
Super Beba

Unless you are the one who put this baby in
here or the one who will take it out, you are
not allowed to touch my belly

Hahahaha, prejak potpis! user posted image

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

Neposredna veza do poruke: 1473
5.8.2011 22:29:56   
Lejla Ka
Možda imaš prejak refleks otpuštanja pa mu smeta to zagrcavanje. Nemoj brinuti, ovo je dosta uobičajena situacija, razlozi su isto tako različiti, ali nisu zabrinjavajući, i nema skrivenih. Ako on dobro napreduje nemaš razloga za brigu.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 1474
5.8.2011 22:50:26   
ziki
Hvala Lejla i Super beba, ja sam inace po malo hipohondar pa se za svaku trzam:)

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1475
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  57 58 [59] 60 61   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  57 58 [59] 60 61   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Dzem od jagoda
Alisa.

Zene drage pomagajte,pravim dzem od jagoda i zabunom umjesto secera stavim soli,ko jednu saku,a 2kile secera i opet je slankast okus.Dal sad da stavim jos 2 kile secera ili,,,sta da radim pomagajteeeee

Da (66%)

ne (34%)

Broj svih glasova: 136

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *