|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  56 57 [58] 59 60   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
17.6.2011 9:46:03   
Lejla Ka
Ja moram reći da šeširići kod "uvučenih" bradavica nisu neka pomoć. A moram reći da sestre jako olako postavljaju dijagnozu uvučenih bradavica, da su to češće nešto ravnije bradavice i da ih beba najčešće izvuče dojenjem.
Kad su bradavice manje izražene nešto je komplikovanije postaviti bradavicu pravilno u bebina usta, ali je jako moguće.
Ako se bradavice makar i malo izboče na podražaj one nisu uvučene. Ne bi bilo loše probati prije podoja bradavicu malo podražiti kockicom leda, ili čak naparaviti kratkotrajni vakum pumpicom za izdajanje tek toliko da se bradavica malo izvuče da je bebu lakše namjestiti. Ima negdje ranije slika kako se bebi bradavica polaže u usta. Helena, ovoj majci je prije svega potrebno ohrabrenje, a vjerovatno i malo praktične pomoći pa ako ti nije veliki problem, posjeti je, pokaži joj koliko možeš.

Pitaj da li bradavica reaguje na podražaje i da li se ikad makar i malo izboči. Problem bi mogao nastati i kad krene nadolazak mlijeka pa se od količine u grudima svakako cijela koža zategne, a bradavica još poravna. I tu bi pomogla pumpica na početku podoja ili jedan specifičan manevar tzv. inverznog pritiska da se tkivo oko bradavice razmekša. Idem potrežiti video pa ti postavim link.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 1426
17.6.2011 10:08:59   
vila_7
e ne moras traziti video jer ne smijem na poslu,otici ne mogu jer je ona u Hrvatskoj. Al evo mislim da sam joj mnogo pomogla jer kao sto ti kazes vise joj je trebalo ohrabrenje-uvjerila sam je da moze sto posto jer kad stisn eizlazi mlijeko i malkice izadje bradavica kad beba doji,i rekla sam joj da ne slusa nikog nego samo sebe i da obavezno kaze sestrama da maloj ne daju nista te da je stalno stavlja na grudi,a nasla sam i tekst da uglavnom beba ili izvuce bradavicu ili nauci dojiti i sa uvucenom! PA eto aBd uspjet ce

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1427
17.6.2011 10:10:32   
Lejla Ka
user posted image ne mogu da nađem nigdje video koji prikazuje kako se napravi manevar povratnog pritiska. Pokušat ću objasniti riječima:

Rasporede se po četiri prsta obje ruke (osim palaca) svuda u okolo na areoli, blizu bradavice tako da čine krug oko bradavice i onda se potisne prema unutrašnjosti dojke, kao da želimo mlijeko iz tog dijela ugurati natrag da se taj najvažniji dio dojke za bebino pravilno dojenje razmekša da bi ga beba mogla uzeti u usta.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1428
17.6.2011 10:16:11   
vila_7
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

user posted image ne mogu da nađem nigdje video koji prikazuje kako se napravi manevar povratnog pritiska. Pokušat ću objasniti riječima:

Rasporede se po četiri prsta obje ruke (osim palaca) svuda u okolo na areoli, blizu bradavice tako da čine krug oko bradavice i onda se potisne prema unutrašnjosti dojke, kao da želimo mlijeko iz tog dijela ugurati natrag da se taj najvažniji dio dojke za bebino pravilno dojenje razmekša da bi ga beba mogla uzeti u usta.

user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1429
17.6.2011 10:33:54   
Lejla Ka
Helena, ako je u HR neka obavezno zove Sos telefon za dojenje, pošaljem ti ga na pp, i neka ne odustane ako bude zauzeto.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1430
18.7.2011 13:48:02   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: ellmmaa

Ja sam se porodila prije 14 dana i moj sin sisa neki sat ako ga pustis ali poslije opet pojede dohranu od 30ml cak je jutros pojeo nepunih 60 ml.Ja ga dojim na silikonsku jer su mi bradavice manje pa se sincic nervira i pocne da plaka.Po vama jeli to normalno i postoji li sansa da se on odvikne od cice jer bi mi bilo zao da jede dohranu jer ja imam mlijeka ali izgleda njemu ne dovoljno ili mu se svidza Bebalac.Molim vas vase iskustvo

Zašto dojiš na silikonske šeširiće?
Kako ocjeniš da bebi treba ponuditi dohranu?
Zašto misliš da nije dovoljno?

Postoji šansa da se beba prikloni flašici (bez obzira kakva je unutra formula), naročito ovako rano, zato što joj je tehnika pijenja iz flašice neuporedivo lakša nego dojenje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1431
18.7.2011 16:47:35   
ellmmaa
Pa evo danas sam pokusavala da doji bez silikonskih i na jednoj smo uspjeli ali na drugoj tesko pocinje da place i ja ponovo stavim silikon i on vuce a sto se tice dohrane on kada doji nema spavanja poslije nego se stalno budi i cak sisa svoju rukicu i ako mu ponudim dohranu on nju pojede i zaspi,ako je sit od mog mlijeka zasto pojede dohranu a ispocetka dok sam ga dojila samo svojim mlijekom stolica mu je bila zelena.Pomozite

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1432
18.7.2011 16:51:33   
emma.L
Nadam se da će ti netko odgovoriti konkretno, ali ako tvoja beba neće da spava poslije podoja nego tek nakon što joj daš dohranu mislim da iz nekog razloga zaista ostaje gladna user posted image . Dakle, doji, ali ne smiri se i ne najede dovoljno da u miru spava? Ne znam koji može biti razlog (tehnika dojenja, ljenost bebe) ali se iskreno nadam da će ti savjetnice za dojenje znati pomoći prije nego odustanete od dojenja.

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu ellmmaa)
Neposredna veza do poruke: 1433
18.7.2011 17:17:34   
tekja
A sta ako beba ima zelenu stolicu poslije mog podoja zbog toga me strah pa ja ponudim dohranu,jel vazna puno moja hrana jer ja poslije poroda sam izgubila apetit pa jedem ja cesto ali ne puno jednostavno mi se gadi hrana i koliko je vazna tecnost i pored tpga pijem caj za dojilje ali ni sama neznam zasto ima potrebu za dohranom kada ga pustim da doji koliko hoce i cak zaspi na cici ali ako ga spustim u krevetac on se stalno budi i kenjka ili gura prst.Bojim se da izbacim dohranu da ne
bih bebac bio gladan ali isto tako mi bude jako krivo sto pojede dohranu muka mi od nje.JOS NESTO MORA LI SE JESTI POSLIJE SVAKOG PODOJA DA BIH DOBILA MLIJEKO ZA SLJEDECI PUT.HVALA

Ellmmaa, vrlo je vazno je li bebina stolica obilna ili oskudna, ima li pet-sest stolica dnevno?...zelena boja moze biti i od caja za dojilje, od hrane koju ti jedes, od malkice povisenog bilirubina - zutice, a ne samo od gladi...to sto se beba budi, je mozda sto zeli da je u tvojoj blizini, prstice sise, zato sto ih otkriva, neka ih sise, bolje prstici, nego cuca, a mi mame/ i sama sam takva bila, cim nesto beba uradi, joj da nije gladna:)...
beba nekad mora i da kenka, ne moze samo spavati i jesti...mazi je, drzi uz sebe, malo pronosaj...mozda su krenuli i grcici vec :(
e sad, ne moras jesti nakon svakog podoja, ali popij casu vode, soka, kompota, caja, neke tecnosti...nemoj gladovati, jedi redovno, pa makar i malo i jedi raznovrsno...

dva  pitanja, kako ti doji nocu? koliko vam podoji otprilike traju? nama se kolicina mlijeka povecala nakon sto sam bebu pocela redovno, svaka 2-3 sata da budim i dojim...on se nije sam budio, a negdje sam i procitala da nocno dojenje povecava kolicinu mlijka u dojkama...
eto neka moja iskustva, nadam se da ce ti makar malo pomoci:)

a javit ce se i lejla, nasa savjetnica za dojenje, cim vidi pitanjeuser posted image

< Poruku je uredio tekja -- 18.7.2011 17:19:36 >

Jul 20th

...just because it burns
doesn't mean you're gonna die
you gotta get up and try try try!

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 1434
19.7.2011 10:03:11   
Lejla Ka
Ellmmaa ja ću nekoliko pitanja opet?

Zašto ste u opće uveli silikonske bradavice? (na nečiju preporuku?)

Kolko beba ima stolica dnevno i koliko mokrih pelena?
Koliko puta dnevno doji (od prilike) i koliki su razmaci između dojenja?
Kad beba sisa osjetiš li (ili možda i vidiš na drugoj dojci) da mlijeko krene samostalno teći?
Da li primjetiš ili čuješ kad beba guta?

Da li nudiš obje dojke kod podoja ili samo jednu?
Kako izmjenjuješ dojke kod podoja, svaki put nudiš drugu ili vračaš na istu?

Da ti slikovito objasnim, obrok tvog mlijeka i obrok dohrane ti je kao zdjela svježe salate sa tjesteninom ili piletinom i kilo jagnjetine sa ražnja sa krompirom ispod sača. Nakon čitave zdjele salate ti si i dalje lagana i nemaš potrebu da spavaš, nakon jagnjetine se možeš samo svaliti. Tako ti na bebin stomak djeluje tvoje mlijeko i formula. Formulu bebe teško probavljaju, ma šta ti neko rekao i ma šta piše na ambalaži, za to im trebaju značajni resurski u organizmu i zato ih to uspava.

Zelena stolica:
Gladna beba koja se ne hrani dobro nema šta da kaki! Znači nema stolicu u opće. Zelena stolica je znak gladi samo u prvim danima života kad se još izbacuje mekonij, majka proizvodi male količine kolostruma i tek nadolazi mlijeko. Kasnije kad se uspostavi prehrana zelena stolica najčešće znači (ako nije u pitanju majčina ishrana, zeljaste biljke ili vještačke boje iz npr. sokova) da beba pojede previše vodenastog mlijeka (mlijeko se u majčinim dojkama vremenom podjeli na vodenastije i masnije, kad krene dojenje prvo izlazi vodenastije da utaži bebinu žeđ, a kasnije krene masno koje utažava glad), što se dešava kad je beba slabija i ne vuče dobro, kad se pre često mjenjaju dojke i ne prazne se dobro, i može se desiti kad se doji preko silikona jer se tad dio masnoće zadržava na silikonu.

Što se tiće tvoje ishrane, mlijeko se proizvodi ne zavisno od toga šta jedeš ili piješ. Na proizvodnju više utiće uzimanje tekućine jer se ona brže ugrađuje u mlijeko, a nutrijenti se uzimaju iz tvojih zaliha. Ishrana je važna tebi da nadoknadiš ono što je od tebe uzeto da se napravi mlijeko. U mlijeko uvijek ide sve što treba i što je najbolje, mlijeko je uvijek najbolje kvalitete, ne postoji nekvalitetno majčino mlijeko! Tebi je važno da sebi nadoknadiš oduzeto da bi tvoj organizam funkcionisao. Nađi neki modus redovne ishrane. Jedi raznovrsno, i redovno.

Odgovori mi molim te na pitanja pa da procjenimo šta ćemo dalje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu tekja)
Neposredna veza do poruke: 1435
19.7.2011 10:29:36   
ellmmaa
Ja cu poceti od prvog dana,jos u bolnici poslije poroda meni je poceo da curi kolostrum pa su babice dolazile stalno kod meni i pokusavale da bebici ubace siku da jede,to je bilo tesko jer bih bebica iz vise pokusaja pocela histericno da place jer nije mogla da uhvati za bradavicu pa bih je one odnijele i nahranile i opet kod mene.Ja sam tako svo vrijeme dok sam bila u bolnici to jest dva dana pokusavala da dojim dok mi jedna babica nije rekla da kada dodjem kuci pokusam sa silikonskim samo da bebica izvuce pa onda da to radim bez nje.Ja sam po samom dolasku kuci pocela da stavljam vrele obloge i listove kupusa koji su mi omeksali dojke i jos sam izmlazala mlijeko da otvorim kanalice u tome sam uspjela ali kada sam bebi nudila to izmlazano mlijeko ona bih se grcila i pravila izraz lica kao da joj se gadi a posto joj je stolica bila zelena dohrani bih je.Ali nikada nisam bebu dohranila a da prije toga nisam stavila na dojku,cak sam znala da je drzim po sat vrenena,pola na jednoj pola na drugoj.Evo jutros beba se budi u pola sest,ja je stavljam na dojku ona pocinje da vuce bradavicu pa joj ispadne pa ona vrti glavom i tako dok ne pocne da place,ja joj dan na silikon da malo izvuce pa opet skinem i tako ja i uspijem i cujem je da vuce i osjetim ali ona zaspi pa je ja probudim i tako sve.Ja nakon pola sata stavim na drugu ona meni zaspa.Presvucem je i bebica kao lezi i ne place ja je tako ostavim nekih sat i pol a onda nasta plac kao da je gladna,pogledam dojke one su mekane ne osjecam toliki pritisak kao da mi je doslo mlijeko,bojim se da bebica samo spava na mojoj dojci i uziva u mom prisustvu.Za koliko vremenski mlijeko moze nadoci jer se bojim da od zadnjeg podoja beba nije izvukla sve i nije dosla do tog masnog mlijeka.Stvarno sam zbunjena

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1436
19.7.2011 10:47:37   
ellmmaa
I jos nesto beba spava u prosjeku tri sata i tad je presvlacim sto znaci da ima redovnu stolicu a jos na sve to imam bolne bradavice i jako boli dok beba sisa dali sto on uvuce cijelu bradavicu u silikon ili ...Jel moguce da nemam dovoljno mlijeka ili se on izmori od silikona pa onda pojede dohranu...

(odgovor članu ellmmaa)
Neposredna veza do poruke: 1437
19.7.2011 11:17:45   
sheri
ellmma, dok ti se lejlaka ne javi da ti ja nesto odgovrim.
vidim nisi napisala kako nudis dojku na slijedecem hranjenju, jel onu koju je prosli put jela ili drugu? moras nuditi onu od prosli put, jer u njoj je tada najmasnije mlijeko. ako nudis drugu dojku, onda se beba nahrani samo onim vodenastim mlijekom, pa bude zbog toga gladna. i dojke koje su "ispuhane" su dobre, nemoj da te to buni , i u njima ima mlijeka. mlijeka ce se stvoriti onoliko koliko je beba izvukla.
nadam se da ce ti lejla sve fino objasniti, i da ces nastaviti dojiti svoju bebu. a ti se pokusaj sto vise odmarati, jer i to ti je bitno za mlijeko. sretnouser posted image

Nora-21.06.2009. :)

(odgovor članu ellmmaa)
Neposredna veza do poruke: 1438
19.7.2011 12:30:21   
Lejla Ka
Koliko beba sad u toku dana ukupno dobije dohrane?
Daješ flašicu nakon svakog podoja?

Da ne analiziram stranputicu kojom su te sestre u porodilištu poslale, pokušajmo mi da ispravimo greške.

Flašica ti je sada neprijatelj br.1, ne njen sadržaj. Formula neprijatelj broj 2.

Novorođenče je nejako ali insinktivno vrlo pametno. Sve što radi radi tako da mu bude lakše. Što se tiće hranjenja beba se trudi da na što lakši način dođe do što više hrane.
Kad beba doji to ide na slijedeći način, beba usima bradavicu i počinje ubrzano da sisa (pogledaj video http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=125:nibbling&catid=6:video-clips&Itemid=13 ), to u dojkama izaziva nešto što se zove refleks otpuštanja mlijeka, kad iz dojki mlijeko počinje da teče samo. Tad beba usporava sisanje i sisa na način povuče-čeka-proguta-povuče ... ( http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=124:good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13) znači kad se brada udalji od nosa nastane pauza prije nego se opet usta stisnu oko dojke i razmaknu. U tom periodu beba aktivno doji, tj. jede. Beba voli da mlijeko samo ide. Refleks otpuštanja prestaje nakon nekoliko minuta. Tad beba ponovo ubrzano sisa da bi izazvala novi refleks, koji se tad obično javlja nešto kasnije, znači treba malo duže ubrzano sisati.

Kad beba sisa na flašicu nema potrebe da se trudi, hrana na svaki najblaži stisak dude teče. Što se bebe tiće idealno, što se dojenja tiće kraj.

Novorođenčad se najčešće umore tokom prvog refleksa otpuštanja i čim pritisak mlijeka opadne oni zaspivaju. Takav način dojenja nije dobar za kvalitetno pražnjenje dojki. Zbog toga se u tim prilikama preporučuju kompresije i razbuđivanje bebe (na neki način koji bebu uzbuđuje).
Kompresije se rade tako da kad primjetiš da beba prestane siasti sa gutanjem obuhvatiš slobodnom rukom cijelu dojku blizu rebara, palac gore, ostali prsi ispod i stisneš kao da cijediš mlijeko. Kad beba počne opet sisati pustiš pritisak. Kad beba prestane sisati ponoviš kompresiju. Na ovaj način pomažeš bebi da joj mlijeko duže teće, i da iz dojke lakše izađe svo mlijeko.

Način na koji beba uzima u usta dudu na flašici je potpuno drugačiji, bebi lakši i ona će nastojati tako uhvatiti i bradavicu a to oštećuje bradavicu (pa zato bole) i onemogućava da beba efikasno pije, čini napor dojenja još većim. Sad se beba buni na bradavici najvjerovatnije zato što sad već zna da će takvo hranjenje od nje zahtjevati ulaganje truda.

Bebi dojku možeš nuditi stalno. Nema perioda za koji se mlijeko napuni, ono je stalno tu i stalno se proizvodi. Period za koji se provari u bebinom stomaku je od prilike sat i pol i beba koja je za jedan obrok pojela dovoljno za svoj uzrast normalno bude gradna za sat i pol. Novorođenčetu ničim ne treba ograničavati podoj. Ako želi sisati sat vremena ili deset_ minuta sve je to normalno. Ako traži svakih 15 minuta i to je normalno.

Dojke bi trebalo izmjenjivati na slijedeći način: Ponudiš jednu, pomažeš kompresijama da se što bolje isprazni, da beba na njoj što duže zaista sisa, a ne da spava. Ako beba na dojci sisa brzo bez gutanja duže od 5 min ili postane toliko nezadovoljna da je ničim drugim ne možeš umiriti (ljuljanjem, nosanjem ...) i ponovo privoliti na dojenje iste dojke ponudiš drugu dojku. I na toj dojci primjenjuješ kompresije kad vidiš da beba ne sisa ili spava. Ako bi i nakon obje dojke, ovako temeljito podojene beba bila nervozna ponudiš malu količinu dohrane.

Kad je beba mirna (buna ili spava) nakon podoja ona je za taj obrok jela sasvim dovoljno. Kad god nakon toga traži opet, tj. kenjka, plače (u bilo kojem trenutku, nakon minut dva ili nakon par sati) opet nudiš dojku. Ako beba traži unutar 2 sata od podoja nudiš dojku koju je zadnju dojila, ako je razmak veći preko 2,5-3 sata nudiš slijedeću dojku.

Kao što sam ti gore rekla za vaše dojenje je sada najveći neprijatelj flašica! I ako ti procjeniš da je bebi ipak neophodno dati nešto dohrane ja snažno preporučujem da se to odradi nekom drugom metodom koja će od bebe isto zahtjevati trud, možda čak i veći nego dojenje. Dohrana se bebi može dati kašićicom, može joj se dati špricom (pogledaj video http://www.youtube.com/watch?v=eVFxgeQcZbI)

Da bi eliminisala silikonske šeširiće trebalo bi bebu upoznavati sa bradavicom u trenutcima kad je beba budna i mirna. Treba je držati blizu bradavice, milovati joj usnice bradavicom, na početku podoja probati joj što pravilnije dati bradavicu bez silikona (pogledaj video http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=127:baby-28-hours-old-assisted-latching&catid=6:video-clips&Itemid=13) ili u toku dojenja izvaditi silikon a pokušati sa golom bradavicom. Važno je da se beba pri tom ne sili, da se ne nervozi i da ne odbija to što se radi.

Javi ako ti nešto nije jasno, imaš još pitanja, javi ima li ti išta od ovog smisla.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 19.7.2011 12:45:25 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 1439
19.7.2011 16:54:03   
ellmmaa
moja beba je prije nekih dva sata se probudila ja sam joj ponudila dojku,ona je dojila nekih pola sata i zaspala na njoj ja je budila i ona vukla jos malo i ja je prebacim na drugu,tu je dojila sasvim malo i onda je ponovo zaspala.Sve ukupno je dojila nekih sat vremena od tog je i spavala.Poslije toga sam je presvukla i ponudila dohranu ona je popila neki 40ml. i zaspala.Gdje grijesim po tebi.Pozdrav i hvala na pomoci

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1440
19.7.2011 18:50:01   
Lejla Ka
U čitavom tvom opisu je sve ispravno osim što ne vidim nikakav razlog zašto si ponudila dohranu poslije presvlačenja. Zašto i tad nisi ponudila dojku?

I da još nešto pojasnim, apsolutno je nevažno da li beba na dojci provede 10 minuta aktivnog dojenja ili sat vremena uz malo dojenja i više spavanja, to nije nikakav pokazatelj da je dovoljno jela. Važno je vrijeme (ne mislim na minute) koje beba aktivno jede i pri tom guta mlijeko.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 19.7.2011 18:54:05 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ellmmaa)
Neposredna veza do poruke: 1441
25.7.2011 11:07:46   
palachinken
Imam poglupo pitanje, oprostite početniku :) Naime, kako da znam da je beba "ispraznila" dojku? Odnosno, kako se definiše ispraznjena dojka? Pitam jer zelim biti sigurna da je bebač pojeo ono masno mlijeko na kraju. Jutros je imao dvije zuto-zelenkaste stolice pa mi je naumpalo da mozda nije stigao do masnog mlijeka.

Meni se čini da on u toku jednog podoja ne isprazni dojku, pa mu je nudim jos jednom ili dvaput poslije. Za to vrijeme se druga dojka napuni pa je masiram da ne bi doslo do nekog stvrdnjavanja ili bolova. Nakon podoja izdojim koju kap da premazem bradavice i uvijek ima mlijeka, onog vodenjikavog. Doduse, dojka nakon svakog podoja malo "ispuse".
Malo sam konfuzna, nemam bas vremena da srocim post, nadam se da cete me skotnati :)

Dojimo na zahtjev, budi se i trazi dojku svakih sat i po do dva, doji dugo i radim kompresije da ga razbudim, jer on ćejfi svaki obrok a voli i zaspati tokom podoja pa ga kompresija razbudi.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1442
25.7.2011 11:11:37   
vila_7
palachinken,nadam se da ce ti Lejla uskoro odgovoriti.
A ja sam dojila uvijek jednu jedan podoj,pa druga drugi, al moja nije nikad cejfila nego za 5 minuta podoji i sama se odvoji od dojke a kad joj ponudim drugu nece. Nije plakala pa sam i skontala da se najela. Dojila je dugo - svaka 2 sata ili sat i pol,a nekad cak i na sat kad je imala skokove u razvoju.
Za stolicu ne brini,ako dovoljno papa i rapolozen je,nije dehidrirao samo mu je takva stolica-prodje za dan-dva

P.S. Ja bih znaci i u tvom slucaju dojila jednu pa ako nece vise sljedeci put drugu-tako ce se ponuda potraznja lijep regulisati i nece ti se druga prepunjavati.

< Poruku je uredio helena_7 -- 25.7.2011 11:12:53 >

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 1443
   [Obrisana poruka]
25.7.2011 11:44:40   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu vila_7)
  Neposredna veza do poruke: 1444
25.7.2011 12:01:32   
Lejla Ka
Na ovom samom početku beba tvoju dojku zapravo nikad ne isprazni do kraja jer ti sad sigurno proizvodiš više nego što treba. Neki okvirni izgled "prazne" dojke, zapravo kvalitetno ispražnjenje je kad je dojka meka na dodir svuda i kad beba na njoj sisa 5-6 minuta na prazno, bez da počne refleks otpuštanja mlijeka i beba počne gutati. Tad možeš smatrati da je dojka kvalitetno ispražnjena i ponudiš drugu. Obično se savjetuje za taj početak kad se beba umori dojeći da se pomogne kompresijama i da se unutar perioda od 2-3 sata (znači kad god u tom intervalu nudiš dojenje) nudiš jednu istu dojku. Može se naravno desiti da beba nakon nekog od tih podoja na istoj bude nezadovoljna, pa onda ponudiš drugu. Naše IBCLC savjetnice savjetuju da se nakon podoja kojeg beba završi samoinicijativno uvijek ponudi i druga dojka. Nemoj se brinuti o omjeru vodenastog i masnijeg mlijeka. Tebi će svako mlijeko izgledati vodenasto, jer se to masno ne razlikuje vizuelno, nećeš vidjeti ni kajmak, nije ni drugačije boje user posted image . Ako beba uredno doji, ima dovoljan broj stolica (3-4) u 24 sata i dovoljno mokrih pelena (6-8) neka te ne brine boja stolice. Samo nudi dojku, prati da beba efikasno jede, da ima stabilne mirne periode kad guta dok sisa (to je efikasno dojenje, tad beba jede) i neće biti nikakvog razloga za brigu.

NEMA GLUPIH PITANJA!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1445
25.7.2011 14:42:29   
La Alma
Upravo dolazim sa malom iz susjedne sobe u kojoj sjedi sveki sa komsinicom i kroz priču su počele o dojenju, pitaju mene dojim li, dajem li jos sta, itd.
Kad govori ova komsinica njoj je mlijeko bilo vodenasto, nekvalitetno i poslije 3 mjeseca dojenja (sve 3 kcerke tako dugo dojila) kao da je neko zavrnuo pipu. To potvrdjuje i sveki, kaze dojila 11 dana i nestalo mlijeka (rekao joj neki doktor, tadasnji, da moze djetetu razrijediti kravlje mlijeko sa vodom i davati bebi).

Kona govori kako joj i kcerka isto tako ostala bez mlijeka naglo uz komentar:"Suti, blago tebi, ti imas mlijeka, kod tebe je kvalitetno!". I ovo nije jedini put da se pitam otkud neko ko se ne bavi tim istrazivanjima niti ima uvida u moje mlijeko kaze da je moje mlijeko kvalitetno a necije drugo nije?!?

Mislim, i naucno je dokazano da je mlijeko svake majke kvalitetno, tako je ostavljeno svakoj majci. Ni kod mene u pocetku podoja mlijeko nije drugacije nego vodenasto - logicno, pocetak mlijeka je tu da beba zasiti zed, a kasnije dolazi hrana, odnosno ono "gusto" mlijeko.

Pitam se koliko je tako zena ostalo bez mlijeka i uskratilo svojoj djeci zdraviji nacin prehrane, misleci da im mlijeko "nije dobro" jer je vodenasto? Pa su bile "primorane" da djecu hrane drugim nacinom ishrane? Ili su slusale neke price kako djetetu treba poslije podoja davati prokuhane vode ili kamilice?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1446
31.7.2011 20:10:39   
Selminja
Ja jos nemam problem s dojenjem, a javljam se i iscitavam da ga ne bih ni imala. Namjeravam aBd dojiti i uspjeti u tome. Posto ocekujem prvu bebu nemam nikakvog iskustva ni s dojkama ni s porodilistem.
Nejse, ovako. Pricala sam s par prijateljica dojilja i kazu da mlijeko nadođe tek drugi ili treci dan nakon poroda, dotad beba sisa ili navlaci mlijeko,ali ne bude sita. I rekose mi da prvi dan poroda sestre u bolnici svejedno daju dohranu bebama jer mame ne uspiju nahraniti bebe dovoljno da bi se smirile i zaspale. Je li to uredu? Moze li se moja beba najesti ili makar ne biti gladna ako joj ne dajem dohranu ta prva tri dana? Da li to znaci da trebam kupiti flasicu i formulu za svaki slucaj? Ja to ne bih. Moja je zelja da od pocetka bebu dojim i samo dojim. Nadam se da ste shvatile sta pitam. user posted image
Pozdrav za sve dojilje user posted image

(odgovor članu La Alma)
Neposredna veza do poruke: 1447
31.7.2011 20:20:54   
boogy woogy
"Vojna" bolnica ima drugaciju politiku od porodilista na Jezeru po pitanju dojenja. Na Jezeru te niko nista ne pita, svim bebama se daje AD mlijeko i samo mali broj sestara, izuzev par (svaka im cast) koje su ti voljne pomoci da uspostavis dojenje. U Vojnoj sestre otvoreno podrzavaju dojenje i uglavnom samo daju AD mlijeko bebama mama koje su rodile na CR. Rodila sam dvoje djece u dvije razlicite bolnice, ovo je bilo moje iskustvo.

"Raj na zemlji nalazi se na grudima zene, ledjima konja i na stranicama knjiga" Arapska poslovica

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1448
31.7.2011 20:26:10   
Dzenana_G

IZVORNA PORUKA: Selminja

Ja jos nemam problem s dojenjem, a javljam se i iscitavam da ga ne bih ni imala. Namjeravam aBd dojiti i uspjeti u tome. Posto ocekujem prvu bebu nemam nikakvog iskustva ni s dojkama ni s porodilistem.
Nejse, ovako. Pricala sam s par prijateljica dojilja i kazu da mlijeko nadođe tek drugi ili treci dan nakon poroda, dotad beba sisa ili navlaci mlijeko,ali ne bude sita. I rekose mi da prvi dan poroda sestre u bolnici svejedno daju dohranu bebama jer mame ne uspiju nahraniti bebe dovoljno da bi se smirile i zaspale. Je li to uredu? Moze li se moja beba najesti ili makar ne biti gladna ako joj ne dajem dohranu ta prva tri dana? Da li to znaci da trebam kupiti flasicu i formulu za svaki slucaj? Ja to ne bih. Moja je zelja da od pocetka bebu dojim i samo dojim. Nadam se da ste shvatile sta pitam. user posted image

Mojoj bebi su mislim samo jednom dali dohranu u bolnici i to samo zato sto je bila krupna beba pa meni nisu dali dugo da ustajem, morala sam 6 sati lezati. Nakon toga su mi donijeli bebu, ponudila sam joj dojku, odmah je pocela da doji. Kod mene je ostala do kraja boravka u bolnici i nikada joj vise nisu dali dohranu ni u bolnici ni ja kuci. Sada joj je 15 mjeseci i i dalje doji. Mislim da za to nema pravila kako ce se odvijati. U svakom slucaju nemoj kupovati flasice i te stvari, nadam se da ti nece trebati. Ako ipak zatreba lako je kupiti. Do tada, ako Bog da nakon poroda odmah stavi bebu neka doji, ona ce to izvuci. Neka ti odmah neko napravi kompot od suhih sljiva, meni je puno pomogao i za mlijeko, a i za stolicu poslije poroda.
Sretno. zelim ti dugo i lijepo dojenje user posted image

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1449
31.7.2011 20:41:05   
palachinken

IZVORNA PORUKA: Selminja

Selminja, od trenutka kada izađe posteljica u tvojim dojkama ima kolostruma - to je prvo mlijeko, gusto, žućkasto, masno i sasvim dovoljno za novorođenu bebu čiji želudac je veličine većeg klikera (ono su ih zvali bombaši?) Međutim, dosta žena tvrde da nemaju mlijeka ili ne žele uopšte da podoje, jer za to treba strpljenja (moj prvo podoj u porodilištu je saga od dva i po sata cuclanja, spavanja, buđenja, namještanja, bolne rane, ali vrijedilo je) pa sestre u bolnicama uglavnom hrane AD-om bebu kada je odnesu. Kod nas u porodilištu, koje je Baby Friendly, ih hrane na kašikicu, tako da bebe ne izgube refleks sisanja. Također, pomognu postaviti dijete pravilno na dojku i mogla sam ih upitati za savjet (ali ipak ti preporučujem da dođeš sa predznanjem, tipa kako pravilno postaviti dijete, kako sebe postaviti, kako raditi kompresije, kako poduhvatiti dojku, kako buditi dijete ako se uspava dok doji). Tek zadnji dan u bolnici, pred otpuštanje, ga nisu hranile AD-om i fino je dojio.
Uglavnom, traži da ti ga donesu na podoje. To što "pravo" mlijeko nadođe tek treći dan ne znači da nemaš čime hraniti svoju bebu.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Selminja)
Neposredna veza do poruke: 1450
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  56 57 [58] 59 60   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  56 57 [58] 59 60   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

kupanje bebe
vila_7

Koliko cesto kupate bebu? (ne mislim na novorođenče)

svaki dan (52%)

svaki drugi,treci,... (48%)

Broj svih glasova: 143

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *