Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 20.7.2011 10:40:18
Lejla Ka
Prilikom boravka u Egiptu jela sam neko slatko koje izgleda kao tanke jufkice skuhane u dosta mlijeka, sa listićima badema i cimetom. Služilo se toplo. Znači to je nešto kao sutlija s tim što su umjesto riže te jufkice ili korice. I da me ubijete ne mogu se sjetiti kako se zove, niti pronaći na Googletu. Jedino što sam našla nešto slično u Turskoj kuhinji što se zove Gullac, slično se sprema, listovi se kupuju (prave se od kukuruznog škroba) i onda zaljevaju toplim mlijekom, dodaju se pistaći i lješnjaci. Ali to se služi hladno.
Možete li mi pomoći?
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 20.7.2011 12:12:13
Lejla Ka
Konačno sam našla. Zove se Umm Ali, na ovom videu rade sa lisnatim tjestom: http://www.youtube.com/watch?v=w8qJGeN9Tls&feature=related Arapske snahice, svaki vaš recept je više nego dobro došao. Izgleda idealno za sehura ili laganog deserta nakon iftara. A probat ću napraviti i Gullac ako nađem kore u turskim radnjama.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 20.7.2011 12:47:07
Adana
I meni je ovo pravo zanimljivo. :) Kod jedne hanume sam ovo vidjela na FB, kaze ovo: ide tanka kora,orah,badem,i kajmak. To zalijes sa mlijekom,pospes cimetom i secerom. U rernu da prokuha i jede se vruce,iiiiiiiii ja dosta putera.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 20.7.2011 13:00:56
Adana
A evo i njenog recepta, znam da je nekoliko godina zivjela u Kataru...:
UMM ALI (slatko)
Potrebne su vam kore, kao tanki palacinak (ima ih kupiti,obicno su na ponudi Ramazanom ali nadje se i ovim danima), putera oko 150gr, nasjeckanih badema, pistacija, oraha, malo grozdzica, snobera, 2-3 karanfilica, cimet u prahu, secera oko 1 soljice, konzerva kajmaka (nestle ili al maraji) ili slatki kajmak ako imate, mlijeka oko 0.5 l.
U vatrostalnu posudu na dno isjeckati putera,sloziti kore tanak sloj (nema veze ako se izlome), posuti bedeme, pistacije, grozdzice, snober, malo putera, posuti secerom, staviti karanfilice. Stavit opet sloj kora. U posudi rastvoriti kajmak sa mlijekom i posuti po korama, malo putera i zaciniti cimetom. Ubacit u rernu i kad prokuha gotovo je, po zelji se moze dodati jos mlijeka ako volite da je mokrije. Umm Ali se jede vruc, kao i vecina arapskog slatka.
p.s. ovo slatko ima istu pricu kao i pizza,od sirotinjskog jela postade nacjonalni znak.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 20.7.2011 13:02:11
Adana
Na pitanje sta je snober je odgovorila: snober je ono kao malo duza riza,ima peceni ili zivi,duguljsato i poskupo... Pa sad... mozda moze i bez njega :D
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 23.7.2011 23:00:32
Lalana
IZVORNA PORUKA: Adana
Na pitanje sta je snober je odgovorila: snober je ono kao malo duza riza,ima peceni ili zivi,duguljsato i poskupo... Pa sad... mozda moze i bez njega :D
snober je izgledom kao kikiriki a nije Ja pojma nemam kako se kaze na nasem, ali sam evo nasla sliku na internetu http://recipes.wikia.com/wiki/Snober Ovdje ga stavljaju kao dekoracija rizi, slatkisima, raznim jelima.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 23.7.2011 23:12:46
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Adana
Pinjole.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 23.7.2011 23:16:15
bebbe RR
Nemam recept, ali ja sam nešto slično jela često i objasnili su mi da je to od pečenog mlijeka i šećera, a onda se dodaju "oraščići" raznorazni. Moja komšinica koja mi je ovo često donosila i ja se nismo dobro razumjele, jer je moj arapski bio slabiji od njenog engleskog, ali ono malo što sam skontala je bilo to da ona mlijeko i šećer stavi u pećnicu i "peče" dugo na niskoj temperaturi. Nisam se dalje raspitivala, shvativši da je kaloričnost tog preukusnog deserta nemjerljiva, ali isto je djelovalo kao da ima te neke korice...
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 26.7.2011 0:29:16
Mjeseceva Pratilja
Jesam li zakasnila? Lejlo, gdje me nade..Umm Ali..Yummmiiiiiiiiiii. Ja ti to, sram me bilo, nikad jos nisam napravila ono domacinski vec kupimo u slasticarnoj ili u trgovini pa da se samo ispece.. Nadam se da cu imati vise vremena pa mogla bih ti nabaciti koji recept..
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 26.7.2011 10:38:37
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja
Jesam li zakasnila? Lejlo, gdje me nade..Umm Ali..Yummmiiiiiiiiiii. Ja ti to, sram me bilo, nikad jos nisam napravila ono domacinski vec kupimo u slasticarnoj ili u trgovini pa da se samo ispece.. Nadam se da cu imati vise vremena pa mogla bih ti nabaciti koji recept..
Nikad u životu!
Skontala sam princip. Orašidi (bademi, orasi, lješnici, kokos - predpostavljam prema ukusu) se pomješaju, korice se izlome u vatrostalni sud, pospu orašidima i izmješaju, a onda zaliju mlijekom u kojem je razstvoren šećer. Sve se to onda stavi u rernu i peče neko vrijeme, predpostavljam na srednjoj vatri dok se mlijeko malo ne reducira i dobije malkice zapečen izgled odozgo. Ono što sam ja jela ima dosta mlijeka, znači ne smije mlijeko da ispari. Mjesečeva pratiljo, hajde se ti fino raspitaj kod svog čika slastičara za tačan recept i način kako se prave kore.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 2.8.2011 18:10:13
Mjeseceva Pratilja
Lejlo, sveki odgovorila. Imale smo dobrog prevodioca (mm)..Pa ako mu je vjerovati..Ovako kao sto si napisala i ona je pojasnila. U tancine, u bocu..To je to. Ummu Ali. Belhana we sifa. Kad dodes u Egipat aBd javi se pa da se pocastimo.
RE: Pitanje za forumašice koje žive na Orijentu 6.8.2011 0:01:38
klemzi
Joj moram ovo napraviti, samo koliko milijardi kalorija ima ovo jelo Ma garant vrijedi svake kalorije