Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ma bitno je da napreduje od pregleda do pregleda za tacno sedmica koliko je proslo ( to me tjesi). A voljela bih ja da je moja cujica glavata na mamu . Od viska glava ne boli . Stvarno mi ne bude svejedno kad kazu da je sitna..
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
Ma bitno je da napreduje od pregleda do pregleda za tacno sedmica koliko je proslo ( to me tjesi). A voljela bih ja da je moja cujica glavata na mamu . Od viska glava ne boli . Stvarno mi ne bude svejedno kad kazu da je sitna..
Opusti se nikad se ne zna...eto vidis sta ostale zenice pisu tamo na dr.temi...da su im znali reci da ce biti krupna beba pravooo, a rodi se bebica normalne kilaze i obratno...ne sikiraj se...sto kazes bitno je da raste...napreduje...i da je sve ostalo ok...
Opusti se nikad se ne zna...eto vidis sta ostale zenice pisu tamo na dr.temi...da su im znali reci da ce biti krupna beba pravooo, a rodi se bebica normalne kilaze i obratno...ne sikiraj se...sto kazes bitno je da raste...napreduje...i da je sve ostalo ok...
Hvala mila
Nego zenice da vas pitam zna li koja sta znaci mjera ABD? Gledam sada trudnicku knjizicu koju mi vodi privatnik i pored mjera BPD;FL pise i ABD. Ne mogu da nadjem sta je to.. Stomo nije jer je mjera 57.8
ABD je isto sto i AC....evo sad procackala prijasnje postove na ovoj temi pa nasla
Ali nikako ne moze biti ABD 57,8 sa 26 sedmica ( a sa 18+3 taj ABDbio je 35,6). To me i buni. A danasnji AC je 223. Ma ko ce ga znati
Anice evo znacenje skracenica
NALAZ ULTRAZVUKA
Na nalazima ultrazvuka, najčešće se pojavljuju sledeće skraćenice i evo šta one znače:
KDS ili KČS ili SOČ - otkucaji bebinog srca GV ili GM - gestacijska vreća ili mjesak, odnosno vrećica unutar materice, koja je veoma važna u ranoj trudnoći, CRL - eng. "crown rump length" je mera koja označava dužinu ploda u ranoj trudnoći, a predstavlja dužinu od temena do kraja kičmenog stuba. EO - embrionalni odjek ili prvi oblik vašeg deteta BPD - biparijetalni prečnik ili prečnik bebine glave FL - eng. "femur length", predstavlja oznaku za dužinu bebine butne kosti AC - opseg detetovog stomaka, kojim se procenjuje rast ploda i telesna težina AFI - eng. "amniotic fluid index", je indeks koji označava količinu plodove vode FD - fetalna dinamika - označava pokrete vaše bebe BPP - biofizički profil kojim se ocenjuje stanje ploda, a sastoji se od fetalnih pokreta, tonusa, količine plodove vode i fetalnog disanja BF - eng. "blood flow", označava vrednosti protoka krvi u krvnim sudovima ploda i time se procenjuje koja količina hranljivih materija i kiseonika kroz njih prolazi, a uključuje merenja u pupčanoj arteriji (AU), središnjoj moždanoj arteriji (ACM), fetalnoj aorti (AO), te u nekim venama kao što su pupčana vena VU), duktis venosus (DV) i slično.
Evo jos nesto sto se mjeri na UZV, ne bas sve i svima, ali u slucaju da nekome rade da znate sta je:
Mjere lobanje BPD – razmak između dvije tjemene kosti (biparijetalni dijametar) OFD – razmak između potiljka i čela (okcipitofrontalni dijametar) HC – obim glavice
Mjere mozga Va – širina prednjeg roga bočne moždane komore Vp – širina zadnjeg roga bočne moždane komore Hem – širina hemisfere (polovine mozga) TCD – širina malog mozga (transcerebelarni dijametar) CM – širina dijela iza malog mozga (cisterna magna)
Mjere vrata NN – debljina vrata (nuhalni nabor)
Mjere lica IOD – razmak između očnih duplji (interorbitalni dijametar) NK – dužina nosne kosti
Mjere tijela AC – obim struka (abdominalna cirkumferencija) FL – dužina bedrene kosti (femura) HL – dužina nadlaktice (humerusa)
OGTT-test opterećenja glukozom