Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Danas sam cula divnu vijest da se osniva prva banka sperme u BiH Namjenjena je mladim ljudima koji boluju od nekog oblika karcinoma i kojima zracenje i hemoterapija mogu trajno ubiti plodnost. Na ovaj nacin takvi ljudi sada imaju mogucnost da svoju spermu zamrznu na deset godina, osnuju porodicu i uz pomoc MPO dobiju djecu a da za to vise ne moraju ici van BiH. Tako sam sretna zbog njih Evo i odgovarajuceg clanka sa vise informacija CLANAK
Ko zna kako ce sve to na kraju izgledati... Bitno je samo da sto prije zazivi jer je ljudima svaki dan jako bitan. Nadam se samo da ce se i parovima sa Azoospermiom dozvoliti upotreba banke posto su postupci izvlacenja spermatozoida strasno bolni i komplikovani pa je naprosto grehota da parovi iznova i iznova prolaze jos i tu golgotu ako ne moraju.
naravno da je bitno,i naravno da svi podržavamo tu ideju, ali šta sad možemo osim stavljati plješčuće smajlije ovo je prva vijest i zasad nema nikakvih detalja ni informacija o čemu bi se dalo diskutovati
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 23.7.2010 11:52:45 >
potpis ostaje, kao podsjetnik šta sam sve prošla da bih začela i rodila svoju bebu, jer neplodnost je nešto što te obilježi za cijeli život porođajna priča će sačekati, jer kako je bilo teško i neromantično začeće, takav je bio i porođaj, ali bitno je da je moja princeza konačno tu, kod mene
Ko zna kako ce sve to na kraju izgledati... Bitno je samo da sto prije zazivi jer je ljudima svaki dan jako bitan. Nadam se samo da ce se i parovima sa Azoospermiom dozvoliti upotreba banke posto su postupci izvlacenja spermatozoida strasno bolni i komplikovani pa je naprosto grehota da parovi iznova i iznova prolaze jos i tu golgotu ako ne moraju.
Odlicna stvar! Medjutim, nije spomenuto kada ce biti realizovan ovaj projekat niti da li ce parovi sa dijagnozom steriliteta moci koristiti usluge u smislu mogucnosti zamrzavanja muskih spolnih stanica Ne znam zasto, ali imam osjecaj da je ovo sve prenapuhano, kao i kad su se otvarali drugi medicinski centri a nikakve posebne koristi od istih
Čula sam sinoć na vijestima za ovo, i zaista sam se obradovala. Divna vijest Međutim, malo sam i skeptična oko vremena realizacije svega, jer se bojim da nece biti tako skoro, i da će se razvuči na godine i godine, kao i sve u našoj državi.
Smije li jedno oprečno mišljenje o ovoj "prekrasnoj" vijesti?
Ono što su naši vrli ljekari iznjeli kao prvobitnu namjenu ovog projekta je dobar nijet, ali ja zaista ne mogu na to da gledam suviše (ma nekako ne mogu nikako) pozitivno. Prvenstveno jer je sve oko toga očiti predizborni marketing. Onda, poznajući BiH MPO (ne direktno, ali preko ljudi koji su u njemu direktno), ima li smisla rizikovati kad jednom ostanete neplodni nakon terapije, sa određenim konačnim brojem doza, da vam naši doktori potroše sve na gotovo zagarantovane neuspjehe? Postoji li zakonska mogućnost da svoju pohranjenu spermu ponesete negdje vani i tamo obavite postupak?
Nemojte da vas ubijem u pojam, ali mene ovo "predizborno pranje novca" nije ni najmanje oduševilo, prije me je razljutilo Na žalost, na veliku žalost i patnju parova koji se bore sa ovim teškim problemom, naša zemlja nije sposobna niti ima kapaciteta za nešto izuzetno tehnološki zahtjevno kao što je IVF. Jer statistika govori o sporadičnom uspjehu, a iskustva ljudi sa ozbiljnim (ne umanjujem težinu ničije dijagnoze, ali se neki problemi ipak daju riješiti jednostavnije) problemima, za koje je IVF/ICSI jedina opcija, govore o potucanju od ne mila do nedraga, o nepotrebnim intervencijama i terapijama, a zapravo govore o totalnoj nestručnosti i ne poznavanju problematike, koju ljekari ne žele priznati. Čast premalobrojnim izuzetcima!
Lejla Ka svidja mi se pravac u kom razmisljas. Stvarno je pitanje kako ce sve to ispasti jer opet se postavlja dilema oku IVF a narocito ICSI koji je cesto jedina opcija nakon odmrzavanja sperme...Odjel za sterilitet koji egzistira pri Gaku nema adekvatnu opremu a ni dovoljno strucno osoblje da bi ovakav postupak mogao izvesti. A sad opet hoce li vas pustiti da sa vlastitom spermom od njih odete nekom privatniku je upitno
.-..-. `·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca... ?/ /? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne / \ gubeći entuzijazam"... http://sunasce.blogger.ba/