Lejla Ka -> RE: Prva banka sperme u BiH (23.7.2010 10:53:58)
|
Smije li jedno oprečno mišljenje o ovoj "prekrasnoj" vijesti? Ono što su naši vrli ljekari iznjeli kao prvobitnu namjenu ovog projekta je dobar nijet, ali ja zaista ne mogu na to da gledam suviše (ma nekako ne mogu nikako) pozitivno. Prvenstveno jer je sve oko toga očiti predizborni marketing. Onda, poznajući BiH MPO (ne direktno, ali preko ljudi koji su u njemu direktno), ima li smisla rizikovati kad jednom ostanete neplodni nakon terapije, sa određenim konačnim brojem doza, da vam naši doktori potroše sve na gotovo zagarantovane neuspjehe? Postoji li zakonska mogućnost da svoju pohranjenu spermu ponesete negdje vani i tamo obavite postupak? Nemojte da vas ubijem u pojam, ali mene ovo "predizborno pranje novca" nije ni najmanje oduševilo, prije me je razljutilo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Na žalost, na veliku žalost i patnju parova koji se bore sa ovim teškim problemom, naša zemlja nije sposobna niti ima kapaciteta za nešto izuzetno tehnološki zahtjevno kao što je IVF. Jer statistika govori o sporadičnom uspjehu, a iskustva ljudi sa ozbiljnim (ne umanjujem težinu ničije dijagnoze, ali se neki problemi ipak daju riješiti jednostavnije) problemima, za koje je IVF/ICSI jedina opcija, govore o potucanju od ne mila do nedraga, o nepotrebnim intervencijama i terapijama, a zapravo govore o totalnoj nestručnosti i ne poznavanju problematike, koju ljekari ne žele priznati. Čast premalobrojnim izuzetcima!
|
|
|
|