D_K
|
IZVORNA PORUKA: bellisima Po prvi put pisem na bilo kojem forumu uopste, ali propratila sam malo kako ide pa cu pokusati najkrace napisati svoj problem. Zivim sa partnerom skoro dvije godine, nismo vjencani, nemamo djece. On je bio prije ozenjen i ima dijete iz prvog braka. Ima privatnu firmu u kojoj njegova bivsa zena jos uvijek radi. Ja sam to sve znala kada sam dosla i nije mi smetalo, jer ne postoji vise nista medju njima odavno. Mislila sam da cu tu moci napredovati uz njeg i da cemo zivjeti kao normalni ljudi, i imati jedan normalan zivot. Ali on je mene "zatvorio"u stan, ne dozvoljava mi da radim kod njeg zbog situacije koju sam vec spomenula, kao zbog naroda to nije uredu da mu bivsa zena radi sa buducom itd. Isto tako se buni kada ga molim da mi nadje neki drugi posao, kaze da sam smijesna jer on to nikada ne bi dozvolio. Sa prijateljicama sam se udaljila jer je njemu smetalo da ja izlazim po kafama i ovim rijecima mi je to govorio "moja >zena< nece hodati po kaficima i ispijati kafe bez mene". Tako da vecinu vremena sjedim sama u stanu dok on radi i iskreno gotov sam poludila, mladja sam osoba i ne znam sta da radim, mislila sam da ce se promjeniti i da cemo skupa stvarati jedan normalan zivot al ne ide na bolje nikako. Da nespominjem da on izlazi skoro svake sedmice i ostaje sa drustvom do 5-6 ujutro, kaze da se jedino tako rastereti od svih obaveza. Kada je sve kako on trazi onda je sav fin, njezan i pazljiv dok je tu samnom al to je rijetko jer zaista puno radi. Ja sam se vec pretvorila u jako mrzovoljnu osobu i osjetim da zivot prolazi pored mene, a ja ga samo gledam. Zelim nesto poduzeti a bojim se da ne napravim gresku. Nisam nikad prije zivjela ni skim, mislila sam da je to normalno dok se dvoje neodluce na korak dalje. Ali u mojoj sredini svi su vec poceli pricat da sam se udala i sad me boli sve to, ne znam sta da radim. Znam samo to da sam jako nesretna trenutno. Molim vas za koji iskren savjet. Unaprijed zahvalna. draga moja, ja sam citala ovaj tvoj post i njega cu komentarisati. ti si znala 'pravila igre' kad si dosla da zivis kod njega, zar ne? pokusavala si da pocnes raditi kod njega i on te je odbio. pa iz njegove tacke gledista to nije ni lose, on smatra da ti je posao jos jedan teret koji ne moras da nosis, on ti vec pruza sve sto zelis u materijalnom smislu. jos mu ne trebaju komplikacije, netrepeljivost izmedju vas dvije bi kad-tad izbila na vidjelo i eto mu problema. a ako jos ima problema, kao sto svi nasi biznismeni imaju, eto mu jos muke. druga je stvar sto to tebe stavlja u nepovoljnu situaciju. izvini, ali ako vas dvoje raskinete gdje si bila? sta si radila? imas li ti uplaceno penziono ili ovjerenu knjizicu. znaci potpuno si ovisna o njemu a zvanicno si mu samo djevojka. mozda cu zvucati staromodno ali trebas prvo to rijesiti. druga stvar, ako to rijesis onda lijepo rodis djecu i uzivas. ako imas dovoljno para za lijep zivot sto ce ti muka da trcis na posao, te obaveze kuci, te problemi, vjeruj mi da znam o cemu pricam. ako si zavrsila fakultet onda je to malo nezgodno jer provedes mnogo vremena za knjigom i grehota je da to sve propadne. nemoj me pogresno shvatiti ali izgleda da to kod tebe nije slucaj. ako to ne prodje onda se organizuj kako tebi odgovara, lijepo kod mame i lagano sebi organizuj zivot. pa sta ako si napravila gresku, sta ako neko misli da si se ti 'udala'? ti zivis svoj zivot i bolje ti je da se prestanes upopastavati (ako se upropastavas) nego da trpis takav zivot zato sto neko tamo nesto misli. a problem sa izlascima i tvojom osamljenoscu necu ni komentarisati. to se lagano rijesi. pa evo npr. mozes na RR naci srodnih dusa i prijateljica i lagano na RR kaficu ili pozoves svoje prijateljice kod sebe na kaficu i eto te u starim tokovima. imas li ti svojih prijateljica, rodica, njegovih rodica, cuj sama kod kuce sjedi.. hajde ne zezaj nas..