maja78 RR
|
Prenos postova: IZVORNA PORUKA: Idina mama IZVORNA PORUKA: mama2009 drage moje evo da vas obradujem kome je na ruku, u FIS- u u Vitezu sam juce vidjela djeciju obucu sa anatomskim uloskom proizvodnja HR kostaju 35KM... Nemojte djeci kupovati obucu sa anatomskim uloskom. Obuca djeci treba da zastiti nogu od vlage, da se ne nabodu,..., inace nikako da podupire nogu u bilo kom smislu. To jako steti. Misici treba da se jacaju i razvijaju (neka su kod kuce sto vise bosi, tj, u carapicama), a ako cipela ima ulozak, odredjeni misici slabe, jer nemaju funkciju. Njihovu funkciju preuzima ulozak. Zato neka su cipelice sto savitljivije i mekse, bez uloska. IZVORNA PORUKA: Lady26 Znaci bacamo pare na ciciban, froddo i ostalu skupu obucu?! Ja otkako znam za sebe, preporucuju obucu sa uloskom, da se formira stopalo... Nije mi sad nista jasno... IZVORNA PORUKA: Hanady RR Lady postoje oprečna mišljenja o svemu a ne samo o anatomskom ulošku... ja bih iznijela svoje mišljenje, ali ovako naredbodavnim tonom kao idina mama, napisati zaista ne bih mogla...razloga je mnogo a osnovni je što ja još uvijek poštujem mišljenje specijalista ljekara kod kojih svoju djecu vodim. Da ih nisma poslušala moja starija djevojčica bi danas imala još veći porblem. Nosila je anatomski uložal i duboku cipelicu i to joj je dalo oblik stopalu koje je inevtrirano pod uhlovima jako visokim...nakon anatosmkog prešli smo na ortopetski.... Nije istina da natomski uložak nema funkciju, ima i to važnu.... a druga je stavr što pored toga treba uzimati mekanu i udbonu onuću djeci...a ima takvih i sa anatomskim uloškom.. a traja ja bih ti čuvala...evo sad ovu sezonu kada kupimo ja ću ti dati...samo bojim se neće ti moći ni u jedne cipele... nebi vjerovala kako su ti kalupi različiti.... nama ortopetski uložak ne može u more cipela i tena, ja sam sa haandi uvijek u belaju.... njoj niti jedne nikada na sniženju ne mogu jer neće u njih ortopetski...ja sma cicibanke platila 81 Km kad je raja na sniženju po 45 plaćala...džaba na to moram da pazim ali zato sma prošle godine naletila na primo baletanke i nevjerovatno u njih je išao uložak ko do šale...a ne znam jesam li ih ni 30 Km punih platila IZVORNA PORUKA: Lady26 Znam Hanady, ne uzimam Lani iznosane cipelice, kupujem nove, eventualno ako je beba nosila a nije hodala u njima, znaci nije se mogao formirati ulozak... Papice za po kuci joj placam skoro 40KM-ciciban, cizmice futrovane u mass-u smo uzeli, isto imaju ulozak, placene 80KM, cipelice smo dobili frodo... Koliko mogu trudim se da ne stedim na obuci, ni nasoj ni njenoj.... IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Lady26 Znaci bacamo pare na ciciban, froddo i ostalu skupu obucu?! Ja otkako znam za sebe, preporucuju obucu sa uloskom, da se formira stopalo... Nije mi sad nista jasno... nama je fizijatrica savjetovala "skupu" obucu ( ciciban i sl) sa uloskom ali pogledajte malo uloske u cicibanu uopste to nije toliko naglaseno,a bitno je da dijetetu bude cvsto oko zgloba da ne moze iskrenuti nogicu posebno kad tek prohodava, znaci ne ortopedski ulozak nego anatomski, a ako dijete na hoda na prticima moze boso a ako se oslanja sa tendencijom na propinjanje na prstice mora imati cipelicu. a ciciban ima kolekciju softy koja je mekana i savitljiva. IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: MALA1994 nama je fizijatrica savjetovala "skupu" obucu ( ciciban i sl) sa uloskom ali pogledajte malo uloske u cicibanu uopste to nije toliko naglaseno,a bitno je da dijetetu bude cvsto oko zgloba da ne moze iskrenuti nogicu posebno kad tek prohodava, znaci ne ortopedski ulozak nego anatomski, a ako dijete na hoda na prticima moze boso a ako se oslanja sa tendencijom na propinjanje na prstice mora imati cipelicu. a ciciban ima kolekciju softy koja je mekana i savitljiva. Ovo sam primjetila i ja, dok je recimo u froddo cipelicama bas naglasen ulozak, tj onaj jastucic na sredini.... IZVORNA PORUKA: MALA1994 Nije istina da natomski uložak nema funkciju, ima i to važnu.... u potpunosti se slazem, IZVORNA PORUKA: Idina mama Oprostite zbog tona, nije mi bila namjera da tako zvuci. Hanady, kad je vec dijagnosticiran problem, normalno da se nose odredjeni ulosci i sl. Ali kod djece bez problema, bolje bez uloska. Ja imam ravna stopala i doktor je ruzio moju mamu sto mi je kupovala cipele sa uloskom. ali kad je vec bilo prekasno i stopalo pogresno razvijeno, morala sam nositi uloske. U ovome sto sam rekla slazu se njemacki i bosanski ortopedi. Vi kako hocete. I jos nesto, neka djeca hodaju po neravnom bosi, npr. na plazi po kamencicima, pomaze jako protiv ravnih tabana i da se inace misici pravilno razviju. Jos jednom oprostite. Hanady, sto si ovo licno shvatila? IZVORNA PORUKA: Hannan I ja sam negdje citala ovo sto Idina mama kaze, kao to su neka najnovija istrazivanja...i kad sam pogledalaGEox cipelice npr nemaju ulozak, pa onda nemaju ni jedne patikice nike, adidas i sl. Sad ne znam, ja patike vecinom kupim Nike, jer kad pogledam Frodo npr na snizenu oko 50-60 KM, a nike budu i ispod 50,a nikad se nisu ostetile kao frodo, iznosa ih bas. Obuca od starijeg djeteta mladjem, moja seka je uvijek nosila moju obucu, ja ne znam od kada, ali malo desnu nogu krivim kad stajem, ne vidi se to kad hodam ali na cipeli poslije nekog vremena se vidi, ali kod nje iako je nosila moje nikad nema tih nepravilnosti. Ja nemam mladje dijete ali mislim da ne treba nasljedjivati obucu, znam kako je ruzno kad ja npr probam neciju cipelu, nikako ne stima mojoj nozi, tako i njima vjerujem d aje jos teze navici se na tudji kalup. IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Idina mama Oprostite zbog tona, nije mi bila namjera da tako zvuci. Hanady, kad je vec dijagnosticiran problem, normalno da se nose odredjeni ulosci i sl. Ali kod djece bez problema, bolje bez uloska. Ja imam ravna stopala i doktor je ruzio moju mamu sto mi je kupovala cipele sa uloskom. ali kad je vec bilo prekasno i stopalo pogresno razvijeno, morala sam nositi uloske. U ovome sto sam rekla slazu se njemacki i bosanski ortopedi. Vi kako hocete. I jos nesto, neka djeca hodaju po neravnom bosi, npr. na plazi po kamencicima, pomaze jako protiv ravnih tabana i da se inace misici pravilno razviju. Jos jednom oprostite. Hanady, sto si ovo licno shvatila? ja se slazem da su uvijek savjetovali i u moje vrijeme da treba hodati po neravnom i sto vise bosi, to je uvijek tako bilo... ali kada se kupuje obuca treba da bude anatomski oblikovana i uz pridrzavanje zgloba. znaci nema svaka cipela anatomski ulozak nego samo blago zaobljeno jastuce (barem ciciban) i treba da budee udobna naprijed malo siri model da dijete ima prostora a ne kineske tene od 10 KM od kojih dijete moze samo imati posljedice a nista dobro se ne moze desiti. i znam da ce mi sada mnogi reci pa sta ce ko nema para, slazem se ti ljudi ce kupii sta mogu, ali svako ko ima iole mogucnosti ustedice na dr strani i kupice djetetu kvalitetne cipele. ja prva cu i sebi kupiti skupe cipele a majicu mogu kupiti na pijaci ali cipele ne, nikada IZVORNA PORUKA: sheri ja sam negdje citala da dijete treba biti sto vise boso, hodati po neravnom trava, kamenje isl. i cipele kao mogu biti bez uloska, ali dok dijete ne hoda. ali kad podje hodati, oslanjati se na nogu, da treba da bude udobna i zdrava obuca.
< Poruku je uredio maja78 RR -- 23.3.2011 7:42:13 >