|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Lazanija
12.1.2009 9:58:39   
Ines
Drage moje interesuje me da li neka od vas zna kako se priprema lazanija ,ako zna da mi napise recept,unaprijed se zahvaljujem???user posted image

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:09:52   
M kao Mama
Uh, moja bolna tačka, ja probala dva puta, ni naopako, uvijek mi nešto fali, brat moj to ekstra pravi, ali ništa dok ga ne povučem za rukav da mi i praktično objasni, ali i dalje primam sve recepte na ovu temu

(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:22:12   
Ines
Meni je problem slaganje ,u biti je znam da napravim ali ne znam sta po redu da stavim user posted image user posted image user posted image ,a i tijesto sam uzela vec gotovo vec para dana mi stoji ja gledam njega on o mene heheheheh pa vrieme je da ga upotrijebim a i bas je volim da jedem pa cekam i iscekivam da mi se neko javi user posted image

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:31:56   
ElmaB
   Redoslijed zavisi od toga kakve lazanje zelis! Mesne, sa povrcem...

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:34:55   
liebevoll
Ovako ih ja pravim- na dno stavim vrhnja za kuhanje, pa poredam kore, fil, pa kore, opet po njima vrhnja,fil, i zavrsim sa korama, pospem naerendanim sirom, i  zalijem vrhnjem ili besamel umakom.
Fil mozes praviti mesni, od povrca, ili tunjevine. MM najvise voli od tunjevine, pa taj najcesce i pravim.

_____________________________

"Ti si zelja iza koje druge zelje nema..."
24.8.2009.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:39:14   
Ines
Super bas ti hvala al nisam ovo razumjela jel na tepsiju stavis prvo koru ili pomazes prvo vrhnjem, a ja volim sa mesom sa bolonjez sosom....

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

(odgovor članu liebevoll)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:45:59   
Anoniman
Ja ih pravim u bolonjez sosu sa gljivama. Nauljim dublju tepsiju, red tijesta pa onda malo veći red sosa, pa opet red tijesta, red sosa..... Na vrhu ostane red sosa, preko alu foliju i to pečem nekih cca 30 min. na 180°C. Pred kraj skinem foliju, narendam žutog sira, vratim u rernu i još nekih 15-tak min na 100°C.


(odgovor članu Ines)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:50:24   
liebevoll
IZVORNA PORUKA: Ines

Super bas ti hvala al nisam ovo razumjela jel na tepsiju stavis prvo koru ili pomazes prvo vrhnjem, a ja volim sa mesom sa bolonjez sosom....


Naspem vrhnja u tepsiju, i onako ih umocim u vrhnje.

_____________________________

"Ti si zelja iza koje druge zelje nema..."
24.8.2009.

(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Lazanija
12.1.2009 10:54:31   
Ilhana RR
Ja je nepravim po receptu klasicnom vec po mom hihi...

Ja u meso stavim onu kesu sa zacinom za bolonjeze sos, i onda dodam jos sampinjona i kukurza. Skuham to meso tako i onda samo redam lazanje ono normala i onda uzmem vrhnje i polijem po tome da fino bude utopljeno i preko svega toga sira izerendanog.

Zaboravi reci da ja onaj bijeli sos od sira nevolim bas nesto...

(odgovor članu liebevoll)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:03:07   
Ines
Super idem na posao hehehe,bas vam hvala na pomoci ,javim vam kad napravim pusauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:07:30   
Ines
E jos nesto vas zaboravih pitati,da li je neko od vas pravio lazaniju sa nasim bosanskim jufkama ili sam razvijao jufke,jer ja kupim ove gotove u svicu,ali imam i nasih ne znam da li uspije i sa njima ???

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:09:03   
tweety
IZVORNA PORUKA: Ines

Meni je problem slaganje ,u biti je znam da napravim ali ne znam sta po redu da stavim user posted image user posted image user posted image ,a i tijesto sam uzela vec gotovo vec para dana mi stoji ja gledam njega on o mene heheheheh pa vrieme je da ga upotrijebim a i bas je volim da jedem pa cekam i iscekivam da mi se neko javi user posted image


Počni i završi uvijek sa filom jer će ti tako kore omekšati (ja ih nikad ne kuham prije nego ih počnem slagati) Po filu na vrhu staviš sira.


_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:13:28   
Ines
znaci da zavrsim filom i samo sir pospem ok

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:15:44   
Nunichi
Eh evo kako ja pravim lazanje,stvarno budu fantasticne.Ja cu ti i sastav napisati,pa sad od volje ti sta ces ti staviti.

*lazanje (pagani) 500 grama;
*1 glavica luka;
*400 g mljevenog mesa;
*400 g gljiva;
*2 kasike fanta za lazanje;
*origano,so,vegeta i timijan;
*500 ml bešamel sosa -ja onaj gotovi dukatov uzmem (ili jedna supa od gljiva sa 500ml vode);
*paradajz sos (ja stavim nekad onaj obicni podravkin,a nekad onaj gotovi za bolonjeze);
*livada sir (ili mizzo) ja stavim puno jer volim puno sira,oko 400g;


*Isprziti luk,dodati meso,zatim gljive i zaciniti na kraju.Preliti sa paradajz sosom i prziti na laganoj vatri dok voda ne ispari.
*Sir izrendati.
*Izmjeriti lazanje po tepsiji (4 reda).
*Tepsiju malo pouljiti.
*U jednu serpu uliti malo vode i ulja,neka stalno vri,pripremiti tacnu za cijedjenje kora.
*Lazanje samo po par sekundi ubacis u tu kljucalu vodu,pa na tacnu da se malo ocjede i redas u tepsiju.
*Rernu zagrijati,a jednu polovinu bešamela ostaviti za preliti preko cetvrte kore.

*Prva kora-besamel,fil,besamel,rendani sir (na prvu ide najtanji sloj fila)
*Druga kora-fil,besamel,sir
*Treca kora-fil,besamel,sir
*Cetvrta kora-rasporediti sav besamel i sav sir po kori.
*Peci oko 20 minuta (kada se sir istopi gotove su).

Prijatno! user posted image

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:18:53   
tweety
IZVORNA PORUKA: Ines

znaci da zavrsim filom i samo sir pospem ok


Ja ih tako pravim,jer ih neko kuha prije da omekšaju.Ja počnem i završim filom,i sir stavim po filu odmah i u pekaru jedno 35min.


_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:20:48   
Ines
Zar ti se pri dnu tepsije nista ne zalijepi???

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:42:27   
Crvena
IZVORNA PORUKA: Nunichi

Eh evo kako ja pravim lazanje,stvarno budu fantasticne.Ja cu ti i sastav napisati,pa sad od volje ti sta ces ti staviti.

*lazanje (pagani) 500 grama;
*1 glavica luka;
*400 g mljevenog mesa;
*400 g gljiva;
*2 kasike fanta za lazanje;
*origano,so,vegeta i timijan;
*500 ml bešamel sosa -ja onaj gotovi dukatov uzmem (ili jedna supa od gljiva sa 500ml vode);
*paradajz sos (ja stavim nekad onaj obicni podravkin,a nekad onaj gotovi za bolonjeze);
*livada sir (ili mizzo) ja stavim puno jer volim puno sira,oko 400g;


*Isprziti luk,dodati meso,zatim gljive i zaciniti na kraju.Preliti sa paradajz sosom i prziti na laganoj vatri dok voda ne ispari.
*Sir izrendati.
*Izmjeriti lazanje po tepsiji (4 reda).
*Tepsiju malo pouljiti.
*U jednu serpu uliti malo vode i ulja,neka stalno vri,pripremiti tacnu za cijedjenje kora.
*Lazanje samo po par sekundi ubacis u tu kljucalu vodu,pa na tacnu da se malo ocjede i redas u tepsiju.
*Rernu zagrijati,a jednu polovinu bešamela ostaviti za preliti preko cetvrte kore.

*Prva kora-besamel,fil,besamel,rendani sir (na prvu ide najtanji sloj fila)
*Druga kora-fil,besamel,sir
*Treca kora-fil,besamel,sir
*Cetvrta kora-rasporediti sav besamel i sav sir po kori.
*Peci oko 20 minuta (kada se sir istopi gotove su).

Prijatno! user posted image


I ja pravim ovakouser posted image user posted image user posted image


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Lazanija
12.1.2009 11:55:32   
Nunichi
user posted image user posted image Joj a odlicne su Crvena jel tako? mmm voda mi ide na usta... user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Crvena)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Lazanija
12.1.2009 12:01:27   
Crvena
IZVORNA PORUKA: Nunichi

user posted image user posted image Joj a odlicne su Crvena jel tako? mmm voda mi ide na usta... user posted image user posted image user posted image

user posted image


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu Nunichi)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Lazanija
12.1.2009 13:18:40   
triplemama
Ja pravim lazanje tako što napravim sos bolonjez.
Redam kupovne jufke za lazanje pa topli bolonjez pa malo bešamela.
Završavam sa bolonjezom , bešamelom i narendanim sirom.
Važno je da bolonjez bude topao i da ima safta.
Kada se složi može malo i ostojati pa se onda peći, tada jufke budu mekane.

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu Crvena)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Lazanija
12.1.2009 14:37:24   
kaktuscic
Evo najboljeg recepta za Lazanje!

http://www.coolinarika.com/recept/lasagne-al-forno

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Lazanija
12.1.2009 16:30:06   
Lanaa
 


http://www.coolinarika.com/recept/lasagne-al-forno

    Nasjeckajte luk na sitne kockice i popržite na malo ulja, dok ne postane staklenast. Na to dodajte mljeveno meso, pržite ga dok ne posmeđi, smanjite vatru i još malo prodinstajete, sve skupa oko 10-15 min. Pred kraj dodajte sjeckanu i pasiranu rajčicu i začine.
    U posebnu posudu stavite grijati mlijeko za bešamel. mlijeko treba dovesti skoro do vrenja, ali ne da iskipi,dodajte brašno miješajući ga sa pjenjačom da se ne stvore grudice, dodajte sol i pustite da se zgusne na željenu gustoću, ako je prerijetko, dodajte još malo brašna. na kraju umiješajte parmezan i peršin.
    U vatrostalnu posudu složite nekoliko listova lasagna(ne kuhanih), tj. onoliko koliko vam treba da pokrijete dno posude (koje možete po želji namazati kockicom maslaca). Ukoliko vam je posuda nepravilnog oblika, slobodno izlomite lasagne,da ih lakše složite.
    Na listove lasagna stavite nekoliko žlica mesnog nadjeva, na mesni nadjev stavite bešamel (cca. jednu šeflju/zaimaču), pospite ribanim sirom i posložite nekoliko šnita mozzarelle. Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Pecite na cca 220°C oko pola sata. Svakako pazite da vam zadnji sloj bude meso, na kojeg stavljate bešamel i sireve, pa ga pospete sa malo suhog origana. Neki ljudi stavljaju zadnji red listova lasagna, ali iz mog dugogodišnjeg iskustva priprema lasagna, to i nije tako dobra ideja.


1.Mjesa od mesa
user posted image


2.Mlijeko i ostalo...
user posted image


3.Zaboravila uslikati pa sam na brzinu u rerni škljocnula...
user posted image


3.Ovo je finiš,mljam
user posted image


Evo upravo ih sada jedem,mmmmmm...

(odgovor članu kaktuscic)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Lazanija
13.1.2009 7:22:55   
andji
Nikad nisam pravila,samo sam čula da postoji to jelo,ali kako ste to lijepo opisale,ubrzo pravim i ja,i slikam vam i postavim,obećavam.....doista,kako se ovdje može naučiti i korisnih savjetauser posted image

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Lanaa)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Lazanija
13.1.2009 10:09:07   
M kao Mama
Joj, kako ovo sve dobro miriše,

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Lazanija
13.1.2009 10:19:55   
hanabanana
Ja uvijek kupujem Bariline lazanje, jesu malo skuplje, ali ono jedno pakovanje mi bude za dva puta, a pravim ih u tepsiji koja ima oblik kao ova što je Lanaa postirala - znači za min. 4 odrasle osobe.

Probala sam sa gotovim sosovima, ali moji ih ne vole, odnosno bolje budu sa onim koje pravim kući.

Priprema bešamel umaka:
- 1/3 maslaca da se istopi na laganoj tem.
- u to dodam jednu kašiku brašna, miješam da se brašno proprži, smanjena tem.
- nakon toga dodajem mlijeko - prije toga ugrijem mlijeko malo više od pola litre. Mlijeko dodajem postupno i miješam. Time određujem gustinu bešamel sosa, ako bude pregusto, dodam još mlijeka. Nekada u tu smjesu dodam permezan, komad zdenka sira, komad gorngozole.

Priprema crvenog sosa:
- pripremam u pretisu, puno je lakše i brže,
- propržim luk, dodam mljeveno meso, izrendanu mrkvu, domaći paradajz sos ( dva paradajza ogulim, isjećem na sitne kockice i ubacim, to onda zalijem čašom vode. Ovo sve ako je proljeće i imam finog paradajza ). AKo nemam domaćeg paradjaz sosa, onda dodma kašiku paradajzi pirea + kašiku ajvara i čašu vode. MOgu se dodati i dvije čaše vode, zavisnosti koliko sosa trebate. Naravno uz to sve idu začini: bosiljak, peršin, lovor.
ALi svakako možete na proprženi luk i meso dodati i gotov Barilin umak - pomidore, basilico, bologneze - koji želite. I s tim umakom su dobre lazanje.
E nekada znam u to sve ubaciti: šaku graška, kockice špinata ( Ledo špinat u kockama ), šaku kukuruza šećerca. Kada se ubaci i ovog povrća meni budu bolje lazanje.
- zatvorim pretis i pustim da počne šištati, smanjim odmah na pola, i nakon pet minuta gasim.

Sir:
- izrendate tvrdi žuti sir, ja ne stavljam puno sira, dvije šake.

Bitno je da mesni sos bude gotov prije nego počnete spremati bešamel.

Kada imate oba sosa počinje redanje.

Tepsija se malo naulji, zalije se bešamel sosom i ide red lazanja.
Na to ide crveni sos, opet bešamel, i narendani sir.
Opet red lazanja, i opet crveni sos, bešamel i sir.
Ja obično radim 4 rada, i to tako što mi tri lista stanu u jedan red - tolika mi tepsija. user posted image
Zadnji red završim sa bešamelom i malo sira.
Peče se 20 minuta na 200 stepeni.

Prvi put će možda izgledati komplikovana, a ja sada ako sam u žurbi pomiješam oba sosa u jedno i zaljevam lazanje, s tim što obavezno dno tepsije pouljim i zaspem samim bešamelom. Onda možete sastaviti sosove.

Bariline lazanje se ne moraju prije slaganja pokvasiti niti kuhati.

Najbitnije u svemu je da zaljevate sa dosta sosa, jednog ili drugog ili oba, da lazanje ne bi bile suhe.


(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Jaslice ili teta čuvalica
пеперутка16

Da li biste radije upisale dijete u jaslice ili angažovale tetu čuvalicu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *