Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Razmišljam šta ću ove godine praviti,pa drage moje izvolite sa vašim receptima. Ja obično pravim,ajvar,paradaiz sos(ove godine slabo imam paradaiza),kisele paprike,šarenu salatu,cveklu,sok od jabuka i mrkve,džem od šipaka i šljiva...
04.09.2008, 12:35
Happy
642
Ja ne pravim ništa... Ali ću ove godine aBd, kako se ono zove... Ide karfiol, mrkva, zeleni paradajz.........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Treba zabraniti da se pred priča o hrani
_____________________________
Gospodaru moj, kad ja zaboravim Tebe, nemoj Ti zaboraviti mene.
Naš dječak je došao 04.01.2010.
04.09.2008, 14:15
Blue rose RR
4361
Pravljenje i spremanje zimnice (po pitanju hrane) ću ostaviti za svoje penzionerske dane, jer tada ću imati sigurno 80 % više slobodnog vremena. Ali u svakom slučaju ko pravi zimnicu, sretno sa istom, znam da treba mnogo truda i vremena.
_____________________________
"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“ W. B. Y
04.09.2008, 14:19
lejlaze
845
IZVORNA PORUKA: Happy
kako se ono zove... Ide karfiol, mrkva, zeleni paradajz.........mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mi zovemo tursija
04.09.2008, 14:29
Aminad
687
A kako to pravite? Tursiju?
Ja uglavnom pravim onu šarenu salatu sa izirendanim kupusom i ostalim povrćem. Još nisam, poslije ramazana ću!
Turšija je sve to isto samo cijelo povće(krastavci,zel.paradaiz,mohune i sl) ili na veće komade kupus,mrkva,karfiol,netko voli tako,netko isjeckano,odnosno izrendano.
04.09.2008, 14:43
Happy
642
JOJ jeste turšija je to... Šta bih sada dala za samo malo Ja volim sjeckano
_____________________________
Gospodaru moj, kad ja zaboravim Tebe, nemoj Ti zaboraviti mene.
Ja i svekrva smo neku večer pravile malo džemova, slatka i marmelada iz novina . Uglavnom džem od šljiva je bio, i to smo očistile šljive od koštica, i izmiksala ih u multipraktiku do neprepoznatljivosti, u kašu, u kuhala jedno 2 i po sata , na 3 kg smo stavile cca 200 gr šećera, . Džem je ispao pravo crn, bez konzervansa bez ičega , kao onaj od Podravke, a što ja njega voliiiim Slatko od smokava je se kuhalo u vinu-sutra ide recept Marmeladu od smokava : Smokve (one zelene) se ogule is tave kuhati sa malo vode jedno 15 minuta , kad se raspadnu stavi se sok od 2 limuna i korica( limun neprskani naravno), e sada mi smo pogriješile jer smo stavile Džemfix, a tek kasnije smo vidjeli da ne treba jer u smokvama valjda ima nekog prirodnog konzervansa i toga šta ga zgušnjava. U naravno marmelada od kupina( zamrznutih) bresaka i krušaka- za ovo ist recept iz novina.
Malo je reći da meni se čini ništa od ovoga zime neće dočekati već smo maznuli po teglicu svega
_____________________________
L´amore basta a se stesso...
05.09.2008, 08:57
mamsi
401
Sad ništa ne pravim,ali kad sa svojima živjela pravili smo sve moguće salate,kiselili kupus,ajvar,pekmez,pinđur,i te sam dane tako voljela,
05.09.2008, 18:46
Amela V.
512
IZVORNA PORUKA: maryam amina
Pravljenje i spremanje zimnice (po pitanju hrane) ću ostaviti za svoje penzionerske dane, jer tada ću imati sigurno 80 % više slobodnog vremena. Ali u svakom slučaju ko pravi zimnicu, sretno sa istom, znam da treba mnogo truda i vremena.
Ni ja ne pravim zimnicu, obicno se "ogrebem" za kisele paprike od dajdzince a za ajvar od kume To je ono sto najvise i jedem
_____________________________
Ajlica Sunchica 04.12.2008.
06.09.2008, 16:45
nikka
589
Jao,jao nitko ništa nepravi od zimnice,izgleda da se sve grebete od mame ili svekrve. Eh ja sam danas bila vrijednica i napravila ajvar,13 teglica po kg. Ali pečenje i guljenje paprika me dokrajčilo,od pon. idem dalje po paprikama,kupusu,mrkvi...
06.09.2008, 22:14
Romali
2753
Nikka i ostale 'zimnice', svaka vam čast . Mene sad lijepo stid od vas . Volim pojesti sve to,a nikad nisam ni gledala kako se pravi, shame on me.
_____________________________
23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :) 14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)
06.09.2008, 22:40
suncan_dan
789
mi volimo isto ajvar i kisele krastavce.........njam njam
_____________________________
VOLIM VAS!!!
07.09.2008, 18:36
bebacha
1170
IZVORNA PORUKA: nikka
Razmišljam šta ću ove godine praviti,pa drage moje izvolite sa vašim receptima. Ja obično pravim,ajvar,paradaiz sos(ove godine slabo imam paradaiza),kisele paprike,šarenu salatu,cveklu,sok od jabuka i mrkve,džem od šipaka i šljiva...
ajdi daj recept za cveklu i sok od jabuke i mrkve
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
08.09.2008, 09:19
Mara
175
Evo mene sa receptima iz novina , dakle: Miješani pekmez: 50 dag krušaka 50 dag bresaka 50 dag malina( svježih ili zamrznutih, mada sam ja stavila kupine pa je bilo fino tamni pekmez) sok 1 limuna 70 dag šećera
Oprane kruške i breskve oguliti, i narezati na kriškice, izvagati težinu. Dodati 1 dcl vode i limunov sok, kuhati 15 min. Ubaciti kupine/maline i kuhati 5 min. Sada na svaki kg ove smjese ide po 1 dcl vode, a to je cca 1,5-2 dcl vode na ovo, ubaciti šećer, i tijekom kuhanja od 30 min skidati pjenu sa vrha. Uliti u staklenke.
Slatko od smokava: Oprati 1 kg zrelih telenih smokava, narezati i kuhati sa 1,5dl bijelog vina, da se tekućina ispari. Primješati 70 dag šećera i 2-3 kašikice linunovog soka, kuhati 30 min i uliti u staklenke.
_____________________________
L´amore basta a se stesso...
08.09.2008, 11:35
nikka
589
IZVORNA PORUKA: bebacha
ajdi daj recept za cveklu i sok od jabuke i mrkve
Cvekla: 6kg cvekle 3l vode 600gr. šećera 150gr. soli 1dcl esencije Priprema: Cveklu oprati, obariti,ohlađenu oguliti i isjeći na kolutove. Prokuhati 3l vode sa šećerom,soli i esencijom,dodati cveklu i neka ključa 15 min. Kada se malo ohladi staviti cveklu u teglice i sipati vodu u kojoj se kuhalo.
Sok od jabuka i mrkve:
5kg.jabuka 2kg mrkve 4kg šećera 100gr. limuntosa
Priprema: Oguliti i isjeći na veće komade jabuku i mrkvu, nasuti vode da se potopi i kuhati dok neomekša. Kad se malo ohladi izmiksati u blenderu zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo. Dodati šećer i limuntos kratko prokuhati. Dobije se od 10-13l soka,vruć sok sipati u vruće,sterilisane boce i zatvoriti originalnim čepovima.
09.09.2008, 01:08
suncan_dan
789
ja licno nevolim kad je presladak sok, i mam ovaj recept:
sok od jabuke: 2kg jabuka 40g secera i jedno 1,3 g Sorbinkiselina (Emulgator E200 ili Hexadiencarbonkiselina)
jabuke izrezat na kockice ubacit ih u posudu i zgnjecit i 1l vode dodat, to na srednjoj temperaturi kuhat 10min. kroz jedno fino sito protjerat, sok uhvatit u posudu i dodat secer i prokuhat, odma kad se skine s vatre stavit sorbin. i sok u flase (koje su izkuhane) stavit.
Neotvorena flase moze da drzi 1 godinu dana
_____________________________
VOLIM VAS!!!
09.09.2008, 13:45
vildana26
36
Ja svake godine obavezno sa svojom mamom pravim turšiju i ajvar, a džemove kupujemo. TURŠIJA (svakog povrče po jedno 2-3 kg) -krastavci -zeleni paradajz -sitne paprike -karfiol -mrkva -može i kupus na krupnije komade sječen
Sve se ovo u redovima slaže u tegle (veće) posipa biberom u zrnu i ubaci se još i malo kopra radi mirisa, onda se zalije sa predhodno pripremljenom smjesom od 5l vode hladne, ne prokuhane, u koju se stavi 1 fildžan šećera, 2 fildžana soli, jedna kesica vinobrana, i 1,5 fildžan esencije. Sve se to promješa i zalije povrće.Pritisne se u tegla, i za jedno 10- tak dana se jede...
P.S. Pečene roge za ajvar se najbolje gule ako ih odma po pečenju stavite u najlonske kesei dobro svežete da se potpare, kad odstoje jedno pola sata, istreset ih u zdjelu hladne vode, i tad kožica maltene sam spada.
Eto to su mamini trikovi, pa ako vam se da pokušajte
< Poruku je uredio vildana26 -- 9.9.2008 13:46:21 >
_____________________________
Život je nekad crn, nekad siv, život je kad si živ
29.09.2008, 09:34
mamabb
1235
Ja sam samo sebi pravila sok od grožđa i samu sam sebe iznenadila kako je dobar ispao, a za džemove i kiselinu ću da se šlihtam: malo od mame, malo od svekrve. Već sam pokupila po teglicu da isprobam šta mi se sviđa pa ću u pohode na zimnicu
_____________________________
04.12.2008.
17.08.2009, 11:33
Nedi
1147
Ponadala sam se da ću ovdje naći ispisane stranice i stranice...Ove godine nam je grožđe jako rodilo i planiramo praviti sok, zanima me da li neko ima još neku ideju za nešto od grožđa a da nije pekmez?
_____________________________
24.12.2007. 24.o9.2013.
17.08.2009, 11:53
tea lana
2255
kad mi je najbolje da pravim tursiju ja sve mislim da mi je suvise rano sta vi mislite
17.08.2009, 11:57
Nedi
1147
To obično moji prave a mi se ogrebemo, mislim da prave u drugoj polovici septembra. Ove godine ćemo zajedno praviti turšiju, sok od grožđa, sos od paradajza, ajvar i kiseli kupus.
_____________________________
24.12.2007. 24.o9.2013.
17.08.2009, 11:59
tea lana
2255
Hvala ti Nedi ma i moji prave ali ove godine hocu ja sama da napravima a da oni ne znaju pa da im to tako gotovo iznesem na sto.
27.09.2009, 22:28
mama_debeljuca
908
Jeste li napravile zimnicu, vrijednice moje? Ja još uvijek nisam, a plan je pao Htjela bih da pravim ajvar, ali kako nikada sama nisam to radila, ne mogu da se ukanim. Veliki mi zahmet, ali hoću da pokušam. Jeste li vi pravile ajvar i kako ga pravite, recept? Negdje sam čitala recept od samih paprika, bez patlidžana, jel iko tako pravio?