Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
posto ja svaki dan koristim razno povrce kad pravim rucak uvijek kupim u kesi razno povrce i drzim u zamrzivacu i uzimam ga po potrebi-kad mi se ne zadesi svjezeg povrca.stalno kupujem i svjeze,ali mi se nekad pokvari,pogotovo mrkva.sad sam odlucila da kupim raznog povrca,svjezeg da ga operem,posusim,izrezem i spakujem u kesice i zaledim-samo neznam je li se to tako radi,pa ako ste vi zamrzavali svjeze povrce pisite kako ste to odradili?
05.03.2009, 19:31
Lorna
236
Ja samo zamrznem paprike, jer ih kupim puno, ne mogu da stoje i onda ih samo ocisitm i u zamrzivac kese (ja uvijek u duple kese stavljam) i u zamrzivac. Moja mama, recimo, je zamrzavala mahune (blansira, ohladi, pakuje i u zamrzivac), paradajz - nekad cio svjez, a nekad blansiran i oguljen, paprike isto kao i ja je zamrzavala, tikvice, tikvu za pitu (isjecka i u kese), karfio (ocisti cvejtove i u kese) i kukuruz (cio). vise to ne radi, jer mozes kupiti povrce tokom cijele godine.
Samo da toplo preporucim zamrznuti grasak- Bonduelle- odlican je! Bude gotov za 5 minuta (za razliku od ostalih koje sam probala koji se moraju duuuugo kuhati). Ja ga cak ni ne kuham nego ga jednostavno izdinstam u zaklopljenoj serpi ili tavi i - gotovo!
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
evo nekad smo pričale i na tu temu, pa ako želiš pogledaj.
01.04.2009, 10:38
emma.L
2731
Zamrzavam sve, svježe i spremljeno već, pa kad nemamo vremena, samo ugrijemo. Mrkvu isto izrežem i zamrznem, da se ne pokvari i onda to super ide u juhu. Jedino luk nisam nikada smrzavala . Peršin isto operem, isjeckam i zaledim u kockicama leda ili posušim u rerni i držim u teglici. A super su i one bonduel bebi mrkvice zaleđene.
_____________________________
Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008. Timur, radost mamina, 9.10.2011.
01.04.2009, 10:43
Leva
4538
Koristim ili svjeze povrce ili kupim Ledo smrznuto. Prakticno mi je cak izgleda svjeze kada se skuha. Preporucujem sve moguce mjesavine od proljetne, za juhu, meksicke, kineske...
_____________________________
.-..-. `·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca... ?/ /? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne / \ gubeći entuzijazam"... http://sunasce.blogger.ba/
17.02.2010, 20:19
larina
490
da li je neko zaledivao sampinjone i da li se oni smiju lediti?
17.02.2010, 22:38
mama Nataša
354
Evo ja sam zamrzavala gljive najnormalnije (opereš, očistiš, isjeckaš i staviš u friz u kesici).
Ja iskreno bez friza ne bih mogla da živim!
Ima jedna marka svega i svačeg smrznutog, ARDO ako se ne varam, imaju oni i gljive zamrznute, ja to u Merkatoru nabavljam i nije skupo uopšte . Dobro im je sve što sam do sad probala, od gljiva do uobičajenih stvari poput buranije ili graška a imaju i špinat sjeckani koji je za 5
Ono što ja obično sama zamrzavam je mrkva (ogulim i prepolovim), korijen i list celera (na komadiće) i peršuna (kao mrkva), onda tikvice (na kriške) patlidžan (isto na kriške), karfiol, paprike, ama sve živo!
Friz je zakon
_____________________________
veliki dječak 16.10.2004. i mali dječak 16.08.2009.
evo nekad smo pričale i na tu temu, pa ako želiš pogledaj.
Shee ja se evo ubi trazeci ovu temu al nema je nigdje a ni link nije nesto uredu...
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
18.02.2010, 12:40
magnolija*
729
Ja u zamrzivac stavim svjeze ociscene paprike, mohune (pogotovo one ljetne siroke, kod nas ta vrsta zove - trešnja), patlidzane (blansirane), paradajz (cijeli neoguljen), zeleni kupus (rastika) takodje blansiram i zaledim za pirjan i japrak, mladu bižu. Takodje zamrznem i majdonos i celer, isjeckan, suhe paprike, patlidzane i mohune. Probala staviti krompir, izrezan za pomfrit, ali pocrni. Tikva (crvena) iz leda mi je bila grozna, sva se u vodu pretvorila.
zaboravih jos dodati i friski kukuruz cijeli, ociscen zaledim i u sred zime ga skuham sebi jer ga pravo volim
< Poruku je uredio magnolija_mo -- 18.2.2010 12:43:30 >
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
18.02.2010, 12:42
magnolija*
729
IZVORNA PORUKA: Lorna tikvu za pitu (isjecka i u kese)
Ako se radi o onoj narancastoj tikvi, meni je bila grozna zaledjena, jel ima neki poseban postupak zaledjivanja?
_____________________________
E. vole te mama i tata !!!
18.02.2010, 12:48
ivanak
1767
Od povrća što stavim, prethodno blanširam pa zamrzavam. Recimo: kratko prokuham špinat i stavim ga kad se ohladi u zamrzivač. Tako može se raditi i sa ostalim povrćem. Još nikada nisam zaleđivala miks hrane, recimo čorbice...., jedino punjene paprike i sarme zaleđivam. Nikad nemojte nešto zaleđivati što ima patata u sebi.... jer je to praktički više ne jestivo kad se odmrzne.
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
18.02.2010, 12:55
SailorMoon
1300
Ja vecinom kupujem zamrznuto povrce ala mrkva, grasak, i mjesano. Jer to mi je uvjek pri ruci, dali kao prilog, dali kao dio neke corbe itd. Frisko samo kupujem salatu, paprike i gljive. A u ostalom zamrznuto povrce ima vise vitamina nego frisko. Jer se ono cim se ubere zamrzne, znaci kada je bas frisko. A ovo ostalo sto se frisko kupi u hipermarketima nekad i danima stoji. A sve sto duze stoji, vise vitamina gubi.
18.02.2010, 19:43
larina
490
evo vec sam sampinjone zaledila ,jer volim bas nekako da imama svega zaledenog spremnog za pecenje,gledala sam bas neku emisiju o povrcu tako da zaledeno povce ne gubi na kvalitetu,vitaminima a jos je prakticno i uvijek spremno za peci.kupovala sam i gotovo mijesano povrce u kesi,ali ja volim vise da rasporedim da je razdvojeno u kesicama(kesica mrkve,kesica tikvica,paprike itd.)Jedino kupujem spinat jer on je sam i bas je lijep za pitu
18.02.2010, 19:46
larina
490
IZVORNA PORUKA: ivanak Nikad nemojte nešto zaleđivati što ima patata u sebi.... jer je to praktički više ne jestivo kad se odmrzne. ivanak sta su to patate
18.02.2010, 19:49
Ilhana RR
6113
Ja skoro sve zaledjavam, i uvijek kuham zaledjeno povrce... Sampinjoni su najbolji kad ih isjeckam u tanko... paradajiz u cetvrt isjeckam, zeleni crveni zuti dobro za corbe ;) patlidzan takodjer...
Ja vam u zamrzivacu drzim cak i domace kukuruzno brasno ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
22.02.2010, 20:19
larina
490
sampinjoni koje sam zaledila bili puni vode i kad su se odledili bili su tamni-je li tako i kod vas?pravila sam pizzu i na mjestima gdje sam stavljala sampinjone imaju tamni tragovi..
29.06.2013, 22:17
Marija13
-611
Planiram iskoristiti jeftine cijene i sezonsko povrce zamrznuti pa me zanima da li se mora blanširati, vidim da to svi pominju..šta se sve može zamrznuti? Kako smrznuti paradajz?
_____________________________
"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."
29.06.2013, 22:41
bebaa
-11235
ja blanširam patlidzane...paradajz stavljam cijeli malo sitniji i što zreliji da nije oštećen....paprike bez peteljke i košpica....ja buraniju ne blanširam jer bude jaaako mlada pa nema potrebe.......
_____________________________
"U laži su kratke noge ! "
29.06.2013, 22:43
bebaa
-11235
ali još ti je jako rano za spremanje zimnice,cijene su još visoke.....
_____________________________
"U laži su kratke noge ! "
29.06.2013, 23:03
Marija13
-611
kako spremas patlidzane za zamrzavanje, nisam ni znala da mogu, na sta lice poslije?
_____________________________
"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."
29.06.2013, 23:07
bebaa
-11235
kupim mlade patlidžane,ogulim,izrežem na kriške i potopim u vodu da proključa nekih 2 min....istresem u cjedilo i kad se dobro ocijedi redam sve u kesicu koliko ti otprilike komada traba.....kad ti zatreba izvadiš,odledi se i pripremaš sasvim normalno kao i sježe....naj bitnije je da ni u kom slučaju neće biti gorki jer su obareni....nemoj ih samo prekuhati jer će ti se raspasti.......
_____________________________
"U laži su kratke noge ! "
30.06.2013, 07:13
almondray
-1468
Evo i mene tu Kako tikvicu da zamrznem , i može li uopšte?Ja planiram iskoristit maminu bastu maksimalno ove godine.
_____________________________
I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT
30.06.2013, 07:50
ellene
-684
Oguli tikvicu, izreži na ploške ili kockice, kako voliš, upakuješ u kesice i to je to...
_____________________________
11.02.2013. imamo dvije crtice!!! 04.03.2013. srce kuca i naša bebica je duga skoro čitav cm. 28.03.2013. sad smo već narasli na 4 cm, na uzv se vide i prstići... 27.05. već smo veliki i težimo 270 g
30.06.2013, 07:54
ellene
-684
Što se tiče mrkve i ja sam je zaleđavala onako cijele, očistim i zaledim i lako se sjeckaju. Ali rekla mi rvekrva da nemoram, jer ako svaku poseno umotam u foliju dugo traju u običnom frižderu, bitno je da se ne dodiruju. Znala sam i krumpir pripremiti za pomfrit malo pouljiti i zalediti super bude.
_____________________________
11.02.2013. imamo dvije crtice!!! 04.03.2013. srce kuca i naša bebica je duga skoro čitav cm. 28.03.2013. sad smo već narasli na 4 cm, na uzv se vide i prstići... 27.05. već smo veliki i težimo 270 g