Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Mi smo poceli malo eksperimentisati i malo probavati okuse ali nista ozbiljno posto je mojoj malenoj punih pet mjeseci. Jasno mi je da neki pocinju sa zitaricama, kako cemo i mi, a neki sa vocem, ali mene to ne zanima jer smo se odlucili prvo za zitarice i to proso i jecam kao prvo. Interesuje me u koje doba dana i da li je to odmah poslije dojenja ili malo kasnije pocinjete sa probavanjem novih okusa?
01.06.2008, 00:22
triplemama
1097
Mi to radimo oko podne, prije dojenja koliko beba hoće pa onda dojenje.
I mojoj bebici je punih 5 i ja sam pocela sa povrcem...blitvica,tikvice,krompiric i riza...super podnosi i svidja mu se
Interesuje me kakve su to zitarice??? moze li malo detaljnije? gdje se kupuje,kako se pravi
I naravno slatke kasice smo poceli..isto tako popodne..poslije spavanja a slatka ujutro kad se probudi..
01.06.2008, 19:51
mamina cura
1288
Kupila sam proso u DM-u a jecam imam u pahuljicama, dobro se skuhaju u vodi i onda se pasira. Ja nisam proso pasirala i davala sam joj pomalo. Ona je to meljala po ustima i gutala. I mi cemo ici na povrce cim bude domaceg posto necu da joj dam nista ne provjereno. Nana nam je posadila i cekamo usjeve
01.06.2008, 21:17
anitaMO
1384
moja puni za 4 dana 5mj.jos joj nisam nista pocela davati .pedijatar mi rekao da ne dajem dok ne napuni 6mj.zbog alergija kaze. LAURA 5.1.2008.
25.04.2009, 19:46
Amrino
2613
IZVORNA PORUKA: mamuška
zdravo drage moje "mame". znam da je pitanje slično mom postavljeno mnogo puta, ali ja n isam našla ono što me zanima. Dakle, molim Vas za informaciju kada početi sa davanjem prve zamjenske hrane (mislim na sokove i sl.) ako moja beba ima tri i pol mjeseca i hrani se hipp-ovom dohranom. hvala mnogo
Ovdje imaš kada se uvodi dohrana. Moja starija kćer je bila na adaptiranom mlijeku i svejedno joj nisam počela davati nadohranu prije nego je navršila puna 4 mjeseca. Počeli smo sa žitaricama.
IZVORNA PORUKA: semi83
Zar se nepocinje sa mrkvicom ili slicnim???
IZVORNA PORUKA: MumaMaja
Pretpostavljam da ce mnogi reci kako niko nije odgojio djecu po knjigama, ali knjiga " Djecja hrana - iz mamine kuhinje ( i tatine)" autora Marthe i Davida Kimmela i Suzanne Goldenson nama je bas pomogla. Kao i ti cula sam oprecna misljena o tome sta i kada uvesti, cak i od pedijatara, tako da smo odlucili slijediti ovaj izvor . Svi savjeti i recepti su mi dosta bliski i logicni. Sada vec imamo deset mjeseci i uvodjenje svake namirnice proslo je bez ikakvih problema. Potrazi knjigu. Mislim da ce ti mnogo pomoci. Sretno!
IZVORNA PORUKA: camm
mislim da je jos rano za uvodjenje hrane,mi smo poceli od 6mj. i koliko se sjecam prvo sto je probala bila je mrkvica i jabuka pa sve ostalo polako redom. jer treba 7 dana da se djete navikne na jednu vrstu hrane pa se uvodi onda druga.mi smo tako radili i biloje sve ok.
IZVORNA PORUKA: Nedzmy
draga mamuška mislim da svojoj bebi ne bi trebala ništa početi davati prije navršenih 4 mjeseca,a kad to bude najbolje je da ti praviš kašice i sokiće od voća i povrća ja sam svojoj bebi prvo dala mrkvu i jabuku,a onda u dogovoru sa njegovom doktoricom davala i drugo voće izbjegaji voće tipa jagoda i malina jer se zna desiti da je beba alergična, a sve ostalo pokušaj. nemoj se razočarati ako se bebi na prvo probanje neko voće ne svidi i ako bude pljuvala hranu, najvažnije je da budeš strpljiva i spremna na sve puno pozdrava
IZVORNA PORUKA: ebru
Pozdrav Moja bebica je isto na hipp-u i bila sam pocela sa navrsena 4 mjeseca uvodit gustu hranu,po 2-3 kasikice dnevno,medjutim od toga je imala strasne grceve,tako da ni tebi ne bi preporucila uvodjenje prije navrsenih 6 mjeseci.Na tebi je izbor,mozda tvoja beba i prihvati ali moja nije et...Mona sad papa uveliko,ja sam pocela sa mrkvicom,krompirom i onda sljivom koju je odlicno prihvatila.
IZVORNA PORUKA: lejlašh
Sačekaj da napuni 4 mjeseca, pa pokušaj, sve zavisi od same bebe. Neke odmah prihvate hranu bez problema, dok se druge dugo navikavaju na nju.
IZVORNA PORUKA: anitaMO
ja danas bila sa Laurom u savjetovalistu jer sutra puni 6 mj.DR me pitala dajem li joj ista slano.reko nisam jos nista pocela.da sam trbala vec.a drugi mi rekao nista prije 6 mj.pa sad vi vidite.opet treci bi mi rekao svoje misljenje.
moja bebica ima 9 mjeseci kada joj mogu početi davati meso i koje
IZVORNA PORUKA: nikka
Možeš već početi,ja sam sa 7mj.piletina,riba malo kad se privikne uvjeriš se da dobro podnosi i da je stolica ok. onda crveno meso,teletina ,junetina i zadnja svijetina pošto je najmasnija ali sve postepeno da se trbuščić privikava.
IZVORNA PORUKA: zvijezda
hvala nikka ide li samo ili mogu dodati krompirića
IZVORNA PORUKA: nikka
To je samo što se tiče mesa a povrće naravno da možeš sve kombinirati,ja sam svaki dan svome sinu kuhala u maloj šerpici posebno obrok do godine,postepeno smo uveli sol i onda je jeo sa nama zajedno ali opet bez prženog i pečenog. Imaš negdje na forumu tablice dohrane kojim se redoslijedom koje namiernice otprilike uvode,mislim ishrana bebe do godine ili tako nešto,nisam sigurna pošto se dosta toga nemože otvoriti,pokušaj.
IZVORNA PORUKA: Lulu_
i ja imam knjigu hrana iz mamine kuhinje i tatine i mogu je svima toplo preporuciti i to prije nego sto pocnete sa dohranom
IZVORNA PORUKA: moni
Lulu možešli reći gdje mogu kupiti tu knjigu. Hvala unaprijed