IZVORNA PORUKA: Vinetu
Da malo podignemo temu.
Hidrokela je kod mog malenog prisutna od rođenja (sada ima nepuna 3 mj). U Porodilištu, kad su nas otpuštali, pedijatar mi je rekao da će se to spontano povući vremenom i ja otad nisam obraćala posebnu pažnju. Negdje oko navršenog prvog mjeseca, pedijatrica je smatrala da trebamo otići dječijem hirurgu. Primila nas je doktorica Halimić i rekla da je hidrokela na granici kad se treba operisati. Otada smo imali dvije kontrole, hidrokela se nije smanjivala niti rasla, bila je veličine šljive, ali nije bila ni naročito napeta, crvena i sl. Jučer (treća kontrola) doktorica se odlučila za punkciju i izvadila oko 7 ml žućkaste tekućine (normalna boja) i rekla da dođemo za 4 dana opet. Rekla nam je da čekamo do druge godine da se to spontano povuče, osim u slučaju da se stanje pogorša, a što se tiče sunećenja - oni bi to radili kad se bude operisala i hidrokela (da se dijete ne bi dva puta podvrgavalo "operaciji"), ali je rekla da mi ipak možemo osunetiti dijete i ranije, ako hoćemo. Sama hidrokela ne predstavlja prepreku sunećenju.
S obzirom da je operacija hidrokele neizvjesna, tj. hidrokela se može spontano povući vremenom, mi ne bismo čekali da maleni navrši dvije godine i da ga tek tada osunetimo. Vjerovatno ćemo tražiti još jedno mišljenje i malenog uskoro osunetiti.
Ova tema odavno nije ažurirana pa me zanima zna li neko nekog aktuelnog dj. hirurga u nekoj privatnoj klinici, kome bismo se mogli obratiti.
Ja i ti smo u isto vrijeme lezali na patologiji, rekla mi je mamine oci, samo sam se ja porodila 16.01.
Meni pedijatar na otpustu nije nista spominjao vezano za hidrokelu, pa pretpostavljam da je tada nije ni imao. Na prvoj kontroli s mjesec dana, pedijatar Gordana je rekla da ima hidrokelu, ja jesam vidjela da mu je jedan testis veci i zaobljeniji od drugog, ali sam kontala da je to normalno, da jednostavno nisu isti
. Ona mi je rekla da hidrokela nije nista opasno i da se u 95% slucajeva sama povuce do navrsene druge godine zivota. Zatim je rekla da, kad bi ga odnijeli na pedijatriju, oni bi mu to punktirali, a po njenom misljenju ne bi trebali to raditi, jer kao bolje cekati da se sama povuce, ne stvara nikakve probleme djetetu, a punktirati se uvijek moze, nikad nije kasno. I nije mi spominjala nikakve kontrole zbog hidrokele. Ja gledam kad ga presvlacim, nekad je mosnica zategnuta, nekad izgleda normalno, boja je ista kao drugi testis, mada sam dva-tri puta primijetila blagu modrinu, ali kad je testis zategnut (ne znam koju bih drugu rijec upotrijebila, nadam se da me razumijes). I meni je najvise problem zbog sunecenja, jer smo mi mislili ako Bog da u septembru otprilike, ali mi je neko rekao, kao prilikom sunecenja, oni ce punktirati i hidrokelu
. Zar smiju bez pristanka roditelja? Jos su mi rekli da kao ne treba sunetiti dijete prije 7 mjeseci zivota, navodno zbog neke zlijezde koja se tad formira? Ja stvarno do sad nisam cula za to, ali eto da napisem i to. Vidjecu na drugoj kontroli sta ce reci Gordana (ona je na glasu kao jedan od najboljih pedijatara u gradu), pa cu ti javiti. Pozdrav