Ja volim pitu al je ne znam praviti. Ajde recite mi kako je vi napravite? I kako napravite, kada imate več gotove jufke. Jer ja sam par put pravila sa gotovim, al to uopšte nije ličelo na pitu. Kora je bila jako suha pa i ako sam je malo nakvasila. Opišite mi stvarno dobro, da budem razumela. Čaooooo i hvala vam.
26.03.2008, 12:05
makana
772
uh i ja sam ti ista sa tim gotovim jufkama, obično sama razvijam, ali sam dva puta pravila sa gotovim i ne mogu se baš pohvaliti da je bila ukusna kao što inače pravim kada je ja razvijem elem, pravila sma sirnicu i zeljanicu sa gotovim jufkama, stavljala bih dvije jufke dole, pa malo pouljim i stavim smjesu, pa opet jufke i dok ne utrošim prije nego što je izvadim iz rerne, na nekih desetak minuta, zalijem je (stavim malo putera i malčice vode, kašiku pavlake ili milerama da provri i rastopi se) i onda ostavim u toploj rerni da se osuši za sirnicu - stavim sira, koristim domaći mladi sir ili onaj megle svježi sir, jaja, količinu ti ne znam navesti jer sve radim odokativnom metodom , uglavnom ne možeš pogriješiti ako staviš svega malo više, malo ulja, soli (stare nane bi dodavale i kašiku kukuruznog brašna) sa zeljem takođe jaja, nekad i malo sira umiješam
_____________________________
strpljen - spasen
26.03.2008, 12:52
budućamama
1306
Ja bih dodala još u ovo smjesu što je makana napisala i jedan prašak za pecivo. Recept moje mame . Fil u piti bude sav rastresit i jufke se ne sljepljuju. A prije nego pitu stavim peći ( od gotovih jufki) ja je već izrežem i malčice zalijem vodom odgore, pa kora ne potamni previše i manje je hrskava. P.s. U tu vodu ne stavljam ulje jer onda te gornje jufke brže izgore.
_____________________________
Una 18.10.2009. Azra 05.08.2013. _____________________________
Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....
26.03.2008, 13:16
makana
772
eh znači to je to pa da a ja bih još dodala da tako mogu da se "slažu" i ostale pite zar ne i burek i tikvenica i krompiruša davno nekad čuh kako jedna kona u zeljanicu stavlja osam jaja???? hm ili je tepsija ogromna ili se radi o nekoliko pita
_____________________________
strpljen - spasen
26.03.2008, 16:45
haidy
549
Ja isto ne znam da napravim pitu :-(, a obozavam da je jedem, to mi je omiljeno jelo. Ali dobro ima vremena, naucicu. Ja pravim burek i zeljanicu od gotovih kora i bude super. Ovako burek pravim. Pomastim pleh, pa stavim dve jufke odozdo, koje pomastim sa mjesavinom kisele vode i ulja, onda dodajem meso sa lukom i zacinima, pa opet dvije kore, naravno svaku koru pomastim isto kao prve dvije. I tako redjam dok ne potrosim kore, hahah, kako objasnjavam. Na vrhu idu isto pomastene kore. Onda burek isecem na kocke, pa prelijem sa mjesavinom od jaja, milerama, case kisele vode i soli. To ostavim da odstoji sat vremena i onda pecem. Bude extra.
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
26.03.2008, 19:11
ebru
456
ja bih jos navela sirnicu sa ovim "umjetnim"jufkama.Naravno ide mladi kravlji sir,3-4 jajeta(najbolje domaca)i sto je veoma bitno ne zaboravit posolit ,moze se desit da se zaboravi.Isto se moze stavit jedna pavlaka u sve to i nece skodit. E sad dolazi redanje ,odvojiti jedan list,sa strane citavom duzinom nasut fila i onda motat u rolnice.Slagati u tepsiju onako po duzini(znaci ne pravit "zvrkice") E sad zaljev-ide otprilike 3/4 l mlijeka,posolit i stavit malo maslaca-i to kad provri pitu zalit-i to je to.Bilo bi pozeljno da se malo poklopi drugom tepsijom a ne mora-i nemoze bit suha korica nikako
Eto to je moj nacin
26.03.2008, 19:51
Emina*
1639
Ej, super ste.... Ja sam svakako nasla jufke od crnog brasna, pa cu sutra da pravim pitu
_____________________________
Bakir 20.04.2008.
26.03.2008, 19:57
haidy
549
E gdje si kupila te jufke od crnog brasna?
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
26.03.2008, 20:24
Emina*
1639
U Robotu u Rajlovcu, pravo su fine..... Ja inace volim kao neku maslenicu da od njih napravim, i jako su ukusne...... Marka je "Coly", ja mislim da Lukavac proizvodi, i na njima bas pise jufke od integralnog brasna...
_____________________________
Bakir 20.04.2008.
27.03.2008, 09:33
stella
1360
nisam jos nikada pravila pitu od gotove jufke.ja razvlaci jufku a jedini problem mi je uvijek visak jufke nikako da utrefim sve se bojim zafalice a na kraju visak ili jos jedna pita
_____________________________
HANA 26.09.2007 SARA 10.12.2012
27.03.2008, 09:47
Anoniman
i ja volim razzvlacit.. jer kad ih razvijem na manje jufkice i pomastim uljem i onda kad ih razvucem nakog par sati stajanja, ne trebam ih ponovo masttiti jer su vec masne.... uzivam u zeljanici i krompirusi... mada i volim od kuhanog krompira pitu.. ta mi je najsladja dosad sam 2 puta razvila pitu ono na oklagiju... ma ruke ma zabole
< Poruku je uredio dina_qa -- 27.3.2008 9:48:14 >
28.03.2008, 15:28
haidy
549
E super, hvala ti. Nasla sam ih u Robotu, sutra cu probati zeljanicu sa ovim korama.
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
28.03.2008, 18:01
libra
38
E super ste sve. Hvala vam za upute, a sada je samo red na meni, da nešto napravim. Pitu ču praviti drugu sedmicu, pa nadam se da če mi uspeti.
04.05.2008, 21:17
rozi
745
I ja ne znam praviti pitu, tj . domacu, samo od gotovih, al i kod mene su bile suhe , pa mi je palo na pamet da umjesto kajmaka,mlijeka i maslaca zalijem vrhnjem za kuhanje i dosta mi je ukusnije. Pokusajte, nadam se da ce va se svidjeti.
06.05.2008, 20:33
Mona Liza
11
Pita sa jabukama
Na stolu se natre dlanovima 280gr brasna i 200gr margarina,doda se 1 kasicica secera,malo soli,2 zumanceta,2 kasike pavlake i natrvene kore od limuna.Dobro se izmesi,zaokruze se dve jufke i ostave da postoje 1/2 sata.Potom se 1 jufka razvije u velicini tepsije u kojoj ce se pita peci(tepsija se ne maze mascu nego samo poprasi brasnom)i razvijeno testo polozi u nju.Zatim se oljusti i nastruze 6 vecih jabuka,pa se pita nadeva.Prvo se po testu,smestenom u tepsiji,pospe malo griza,pa se jednako rasporede natrvene jabuke,dobro posute secerom i cimetom,onda se stavi druga polovina razvijenog testa,mestimice izbode viljuskom,premaze razmucenim zumancetom i pece u rerni dok ne porumeni.Kad je pecena,sece se na cetvorouglaste komade i po ukusu pospe secerom u prahu.