Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Ja volim pitu al je ne znam praviti. Ajde recite mi kako je vi napravite? I kako napravite, kada imate več gotove jufke. Jer ja sam par put pravila sa gotovim, al to uopšte nije ličelo na pitu. Kora je bila jako suha pa i ako sam je malo nakvasila. Opišite mi stvarno dobro, da budem razumela. Čaooooo i hvala vam.
26.03.2008, 12:05
makana
772
uh i ja sam ti ista sa tim gotovim jufkama, obično sama razvijam, ali sam dva puta pravila sa gotovim i ne mogu se baš pohvaliti da je bila ukusna kao što inače pravim kada je ja razvijem elem, pravila sma sirnicu i zeljanicu sa gotovim jufkama, stavljala bih dvije jufke dole, pa malo pouljim i stavim smjesu, pa opet jufke i dok ne utrošim prije nego što je izvadim iz rerne, na nekih desetak minuta, zalijem je (stavim malo putera i malčice vode, kašiku pavlake ili milerama da provri i rastopi se) i onda ostavim u toploj rerni da se osuši za sirnicu - stavim sira, koristim domaći mladi sir ili onaj megle svježi sir, jaja, količinu ti ne znam navesti jer sve radim odokativnom metodom , uglavnom ne možeš pogriješiti ako staviš svega malo više, malo ulja, soli (stare nane bi dodavale i kašiku kukuruznog brašna) sa zeljem takođe jaja, nekad i malo sira umiješam
_____________________________
strpljen - spasen
26.03.2008, 12:52
budućamama
1306
Ja bih dodala još u ovo smjesu što je makana napisala i jedan prašak za pecivo. Recept moje mame . Fil u piti bude sav rastresit i jufke se ne sljepljuju. A prije nego pitu stavim peći ( od gotovih jufki) ja je već izrežem i malčice zalijem vodom odgore, pa kora ne potamni previše i manje je hrskava. P.s. U tu vodu ne stavljam ulje jer onda te gornje jufke brže izgore.
_____________________________
Una 18.10.2009. Azra 05.08.2013. _____________________________
Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....
26.03.2008, 13:16
makana
772
eh znači to je to pa da a ja bih još dodala da tako mogu da se "slažu" i ostale pite zar ne i burek i tikvenica i krompiruša davno nekad čuh kako jedna kona u zeljanicu stavlja osam jaja???? hm
ili je tepsija ogromna ili se radi o nekoliko pita
_____________________________
strpljen - spasen
26.03.2008, 16:45
haidy
549
Ja isto ne znam da napravim pitu :-(, a obozavam da je jedem, to mi je omiljeno jelo. Ali dobro ima vremena, naucicu. Ja pravim burek i zeljanicu od gotovih kora i bude super. Ovako burek pravim. Pomastim pleh, pa stavim dve jufke odozdo, koje pomastim sa mjesavinom kisele vode i ulja, onda dodajem meso sa lukom i zacinima, pa opet dvije kore, naravno svaku koru pomastim isto kao prve dvije. I tako redjam dok ne potrosim kore, hahah, kako objasnjavam. Na vrhu idu isto pomastene kore. Onda burek isecem na kocke, pa prelijem sa mjesavinom od jaja, milerama, case kisele vode i soli. To ostavim da odstoji sat vremena i onda pecem. Bude extra.
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
26.03.2008, 19:11
ebru
456
ja bih jos navela sirnicu sa ovim "umjetnim"jufkama.Naravno ide mladi kravlji sir,3-4 jajeta(najbolje domaca)i sto je veoma bitno ne zaboravit posolit ,moze se desit da se zaboravi.Isto se moze stavit jedna pavlaka u sve to i nece skodit. E sad dolazi redanje ,odvojiti jedan list,sa strane citavom duzinom nasut fila i onda motat u rolnice.Slagati u tepsiju onako po duzini(znaci ne pravit "zvrkice") E sad zaljev-ide otprilike 3/4 l mlijeka,posolit i stavit malo maslaca-i to kad provri pitu zalit-i to je to.Bilo bi pozeljno da se malo poklopi drugom tepsijom a ne mora-i nemoze bit suha korica nikako
Eto to je moj nacin
26.03.2008, 19:51
Emina*
1639
Ej, super ste.... Ja sam svakako nasla jufke od crnog brasna, pa cu sutra da pravim pitu
_____________________________
Bakir 20.04.2008.
26.03.2008, 19:57
haidy
549
E gdje si kupila te jufke od crnog brasna?
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
26.03.2008, 20:24
Emina*
1639
U Robotu u Rajlovcu, pravo su fine..... Ja inace volim kao neku maslenicu da od njih napravim, i jako su ukusne...... Marka je "Coly", ja mislim da Lukavac proizvodi, i na njima bas pise jufke od integralnog brasna...
_____________________________
Bakir 20.04.2008.
27.03.2008, 09:33
stella
1360
nisam jos nikada pravila pitu od gotove jufke.ja razvlaci jufku a jedini problem mi je uvijek visak jufke nikako da utrefim sve se bojim zafalice a na kraju visak ili jos jedna pita
_____________________________
HANA 26.09.2007 SARA 10.12.2012
27.03.2008, 09:47
Anoniman
i ja volim razzvlacit.. jer kad ih razvijem na manje jufkice i pomastim uljem i onda kad ih razvucem nakog par sati stajanja, ne trebam ih ponovo masttiti jer su vec masne.... uzivam u zeljanici i krompirusi... mada i volim od kuhanog krompira pitu.. ta mi je najsladja dosad sam 2 puta razvila pitu ono na oklagiju... ma ruke ma zabole
< Poruku je uredio dina_qa -- 27.3.2008 9:48:14 >
28.03.2008, 15:28
haidy
549
E super, hvala ti. Nasla sam ih u Robotu, sutra cu probati zeljanicu sa ovim korama.
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
28.03.2008, 18:01
libra
38
E super ste sve. Hvala vam za upute, a sada je samo red na meni, da nešto napravim. Pitu ču praviti drugu sedmicu, pa nadam se da če mi uspeti.
04.05.2008, 21:17
rozi
745
I ja ne znam praviti pitu, tj . domacu, samo od gotovih, al i kod mene su bile suhe , pa mi je palo na pamet da umjesto kajmaka,mlijeka i maslaca zalijem vrhnjem za kuhanje i dosta mi je ukusnije. Pokusajte, nadam se da ce va se svidjeti.
06.05.2008, 20:33
Mona Liza
11
Pita sa jabukama
Na stolu se natre dlanovima 280gr brasna i 200gr margarina,doda se 1 kasicica secera,malo soli,2 zumanceta,2 kasike pavlake i natrvene kore od limuna.Dobro se izmesi,zaokruze se dve jufke i ostave da postoje 1/2 sata.Potom se 1 jufka razvije u velicini tepsije u kojoj ce se pita peci(tepsija se ne maze mascu nego samo poprasi brasnom)i razvijeno testo polozi u nju.Zatim se oljusti i nastruze 6 vecih jabuka,pa se pita nadeva.Prvo se po testu,smestenom u tepsiji,pospe malo griza,pa se jednako rasporede natrvene jabuke,dobro posute secerom i cimetom,onda se stavi druga polovina razvijenog testa,mestimice izbode viljuskom,premaze razmucenim zumancetom i pece u rerni dok ne porumeni.Kad je pecena,sece se na cetvorouglaste komade i po ukusu pospe secerom u prahu.