cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

pita

clock-img

26.03.2008, 11:04

clock-img

libra

pencil-img

38

Ja volim pitu al je ne znam praviti.
Ajde recite mi kako je vi napravite?
I kako napravite, kada imate več gotove jufke. Jer ja sam par put pravila sa gotovim, al to uopšte nije ličelo na pitu. Kora je bila jako suha pa i ako sam je malo nakvasila.
Opišite mi stvarno dobro, da budem razumela.
Čaooooo i hvala vam.

clock-img

26.03.2008, 12:05

clock-img

makana

pencil-img

772

uh i ja sam ti ista sa tim gotovim  jufkama, obično sama razvijam, ali sam dva puta pravila sa gotovim i ne mogu se baš pohvaliti da je bila ukusna kao što inače pravim kada je ja razvijem
elem, pravila sma sirnicu i zeljanicu sa gotovim jufkama, stavljala bih dvije jufke dole, pa malo pouljim i stavim smjesu, pa opet jufke i dok ne utrošim
prije nego što je izvadim iz rerne, na nekih desetak minuta, zalijem je (stavim malo putera i malčice vode, kašiku pavlake ili milerama da provri i rastopi se) i onda ostavim u toploj rerni da se osuši
za sirnicu - stavim sira, koristim domaći mladi sir ili onaj megle svježi sir, jaja, količinu ti ne znam navesti jer sve radim odokativnom metodom user posted image , uglavnom ne možeš pogriješiti ako staviš svega malo više, malo ulja, soli
(stare nane bi dodavale i kašiku kukuruznog brašna)
sa zeljem takođe jaja, nekad i malo sira umiješam

_____________________________

strpljen - spasen

clock-img

26.03.2008, 12:52

clock-img

budućamama

pencil-img

1306

Ja bih dodala još u ovo smjesu što je makana napisala i jedan prašak za pecivo. Recept moje mameuser posted image . Fil u piti bude sav rastresit i jufke se ne sljepljuju.
A prije nego pitu stavim peći ( od gotovih jufki) ja je već izrežem i malčice zalijem vodom odgore, pa kora ne potamni previše i manje je hrskava.
P.s. U tu vodu ne stavljam ulje jer onda te gornje jufke brže izgore.

_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

clock-img

26.03.2008, 13:16

clock-img

makana

pencil-img

772

eh znači to je to
pa da
a ja bih još dodala da tako mogu da se "slažu" i ostale pite zar ne i burek i tikvenica i krompiruša
davno nekad čuh kako jedna kona u zeljanicu stavlja osam jaja????
hm
user posted image
ili je tepsija ogromna ili se radi o nekoliko pita

_____________________________

strpljen - spasen

clock-img

26.03.2008, 16:45

clock-img

haidy

pencil-img

549

Ja isto ne znam da napravim pitu :-(, a obozavam da je jedem, to mi je omiljeno jelo. Ali dobro ima vremena, naucicu.
Ja pravim burek i zeljanicu od gotovih kora i bude super.
Ovako burek pravim.
Pomastim pleh, pa stavim dve jufke odozdo, koje pomastim sa mjesavinom kisele vode i ulja, onda dodajem meso sa lukom i zacinima, pa opet dvije kore, naravno svaku koru pomastim isto kao prve dvije. I tako redjam dok ne potrosim kore, hahah, kako objasnjavam. Na vrhu idu isto pomastene kore. Onda burek isecem na kocke, pa prelijem sa mjesavinom od jaja, milerama, case kisele vode i soli. To ostavim da odstoji sat vremena i onda pecem. Bude extra.


_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

26.03.2008, 19:11

clock-img

ebru

pencil-img

456

ja bih jos navela sirnicu sa ovim "umjetnim"jufkama.Naravno ide mladi kravlji sir,3-4 jajeta(najbolje domaca)i sto je veoma bitno ne zaboravit posolituser posted image ,moze se desit da se zaboravi.Isto se moze stavit jedna pavlaka u sve to i nece skodit.
E sad dolazi redanjeuser posted image ,odvojiti jedan list,sa strane citavom duzinom nasut fila i onda motat u rolnice.Slagati u tepsiju onako po duzini(znaci ne pravit "zvrkice")
E sad zaljev-ide otprilike 3/4 l mlijeka,posolit i stavit malo maslaca-i to kad provri pitu zalit-i to je to.Bilo bi pozeljno da se malo poklopi drugom tepsijom a ne mora-i nemoze bit suha korica nikakouser posted image

Eto to je moj nacin

clock-img

26.03.2008, 19:51

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

Ej, super ste....
Ja sam svakako nasla jufke od crnog brasna,
pa cu sutra da pravim pitu user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

clock-img

26.03.2008, 19:57

clock-img

haidy

pencil-img

549

E gdje si kupila te jufke od crnog brasna?

_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

26.03.2008, 20:24

clock-img

Emina*

pencil-img

1639

U Robotu u Rajlovcu, pravo su fine.....
Ja inace volim kao neku maslenicu da od njih napravim,
i jako su ukusne......
Marka je "Coly", ja mislim da Lukavac proizvodi,
i na njima bas pise jufke od integralnog brasna...


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

clock-img

27.03.2008, 09:33

clock-img

stella

pencil-img

1360

nisam jos nikada pravila pitu od gotove jufke.ja razvlaci jufku a jedini problem mi je uvijek visak jufke nikako da utrefimuser posted image sve se bojim zafalice a na kraju visak ili jos jedna pitauser posted image

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

clock-img

27.03.2008, 09:47

clock-img

Anoniman

i ja volim razzvlacit.. jer kad ih razvijem na manje jufkice i pomastim uljem i onda kad ih razvucem nakog par sati stajanja, ne trebam ih ponovo masttiti jer su vec masne.... uzivam u zeljanici i krompirusi... mada i volim od kuhanog krompira pitu.. ta mi je najsladja
dosad sam 2 puta razvila pitu ono na oklagiju... ma ruke ma zabole user posted image user posted image user posted image user posted image


< Poruku je uredio dina_qa -- 27.3.2008 9:48:14 >

clock-img

28.03.2008, 15:28

clock-img

haidy

pencil-img

549

E super, hvala ti. Nasla sam ih u Robotu, sutra cu probati zeljanicu sa ovim korama.

_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

clock-img

28.03.2008, 18:01

clock-img

libra

pencil-img

38

E super ste sve.
Hvala vam za upute, a sada je samo red na meni, da nešto napravim.
Pitu ču praviti drugu sedmicu, pa nadam se da če mi uspeti.

clock-img

04.05.2008, 21:17

clock-img

rozi

pencil-img

745

I ja ne znam praviti pitu, tj . domacu, samo od gotovih, al i kod mene su bile suhe , pa mi je palo na pamet da  umjesto kajmaka,mlijeka i maslaca zalijem vrhnjem za kuhanje i dosta mi je ukusnije. Pokusajte, nadam se da ce va se svidjeti.  user posted image user posted image user posted image

clock-img

06.05.2008, 20:33

clock-img

Mona Liza

pencil-img

11





Pita sa jabukama

Na stolu se natre dlanovima 280gr brasna i 200gr margarina,doda se 1 kasicica secera,malo soli,2 zumanceta,2 kasike pavlake i natrvene kore od limuna.Dobro se izmesi,zaokruze se dve jufke i ostave da postoje 1/2 sata.Potom se 1 jufka razvije u velicini tepsije u kojoj ce se pita peci(tepsija se ne maze mascu nego samo poprasi brasnom)i razvijeno testo polozi u nju.Zatim se oljusti i nastruze 6 vecih jabuka,pa se pita nadeva.Prvo se po testu,smestenom u tepsiji,pospe malo griza,pa se jednako rasporede natrvene jabuke,dobro posute secerom i cimetom,onda se stavi druga polovina razvijenog testa,mestimice izbode viljuskom,premaze razmucenim zumancetom i pece u rerni dok ne porumeni.Kad je pecena,sece se na cetvorouglaste komade i po ukusu pospe secerom u prahu.




_____________________________

Zivi i pusti druge da zive!

Zadnji članci

article-img