Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Još nisam neka kuharica i još se učim pa imam 100 pitanja. Danas ču da kuham pasulj. Da ga dam kuhati, ok to ču znati. Ali kako da ga na kraju zakuham, da bude dobar?
13.02.2008, 11:23
Emina*
1639
Ja ga ne zakuham, pravim ga u pretisu, i kad bude gotov, bude gust i bez brasna... MM i ja ne volimo da zaprzavamo hranu, osim nekih jela koje moram, ali od zaprske se bas napusemo ko baloni
13.02.2008, 16:47
haidy
549
Ja stavim malo maslaca, brasna, vegete i aleve paprike, to na tihoj vatri izmjesam i dodam u pasulj.
_____________________________
Jedan osmijeh mijenja sve:-)
Lokica 17.05.2008. Gugutka 20.10. 2011.
13.02.2008, 17:08
M kao Mama
5536
Haidy stižu hurmašice
1 puter istopi i kada se malo ohladi stavi u to 1 jaje, pola šolje kafene ulja, šolju kafenu šećera, 2 kašike supene jogurta, prašak za pecivo i malo brašna po potrebi sama ocjeni. Tijesto doro uradi, i onda pravi hurmašice ja stavim nekada u tijesto sjeckane orahe, a nekada po cijeli orah u svaku humrašicu. Agdu napravi jaču, 1 kg šećera i vode samo da prekrije šećer u šerpi. To neka ti dobro uvre. Nemoj nikada da zaljevaš vruće hur. vrućom agdom, jer uvijek jedno od ovo djoje mora biti hladno.
13.02.2008, 17:21
Okarica
1141
IZVORNA PORUKA: Eminica
Ja ga ne zakuham, pravim ga u pretisu, i kad bude gotov, bude gust i bez brasna... MM i ja ne volimo da zaprzavamo hranu, osim nekih jela koje moram, ali od zaprske se bas napusemo ko baloni
I ja tako pravim i pravo da ti kažem, bude odličan, gust, super se raskuha. Inače ne volim zapršku, poslije me stomak zeza. E kad smo kod graha, nisam ga odavno pravila, a oboje ga obožavamo. Idem sutra da kupim.
_____________________________
Mamin najljepši cvijet IRIS, 01.09.2008
13.02.2008, 17:23
Emina*
1639
Ja da ga zaprzim, meni bi bio kao pire krompir gust.... Ne znam kako to dobijem,al et... Hvala Okarice,ja kontala da sam prolupala,
14.02.2008, 12:10
sarah
545
Ja grah nekad zaprzim, ali cesce praktikujem da ga napravim gusto tako da ga ne moram zaprzavati. Izbjegavam zaprsku jer bas zna biti teska za zeludac. Neki dan slusam jednog kuhara na TV-u kako kaze da inace kad se brasno stavlja u hranu (da bi jelo bilo gusce) trebalo bi da se kuha bar pola sata da ne bi bilo tesko za zeludac.
14.02.2008, 12:20
M kao Mama
5536
ja kao iskusna kuharica, ha, ha, salim se, ja sve sto sam naučila što se tiče kuhanja naučila sam od moje nane i to tek kada sam se udala, a svi mi kazu da dobro kuham, a bogme vidi se i na meni i mojoj familiji kojoj kuham, znači, grah nikada ne zapržavam, kao ni ostalu hranu, grah kuham više u šerpi nego upretisu, jer me strah pretisa, jednom mi je zamalo ekspl. malo se pokvario, a ja to nisam znala, i isjeckam dosta luka, mrkvice , suho meso i ulje , to malo propržim i dodam grahić, kuham ga koliko trebas, kada se skuha dodam začine i paradaj pire, opet ga kuham i kuham, dok ne dobijem gustoču koju želim.
14.02.2008, 13:05
sarah
545
IZVORNA PORUKA: mama alma
ja kao iskusna kuharica, ha, ha, salim se, ja sve sto sam naučila što se tiče kuhanja naučila sam od moje nane i to tek kada sam se udala, a svi mi kazu da dobro kuham, a bogme vidi se i na meni i mojoj familiji kojoj kuham, znači, grah nikada ne zapržavam, kao ni ostalu hranu, grah kuham više u šerpi nego upretisu, jer me strah pretisa, jednom mi je zamalo ekspl. malo se pokvario, a ja to nisam znala, i isjeckam dosta luka, mrkvice , suho meso i ulje , to malo propržim i dodam grahić, kuham ga koliko trebas, kada se skuha dodam začine i paradaj pire, opet ga kuham i kuham, dok ne dobijem gustoču koju želim.
I ja ga najcesce tako skuham, samo sto ja to ipak radim u pretisu.
06.05.2008, 22:20
Mona Liza
11
Beli pasulj
Ocisti se i opere pola litra belog pasulja,nalije hladnom vodom i ostavi da se kuva.Pasulju se dodaju 2 glavice sitno iseckanog luka(a moze se staviti i 1-2 komadica slanine),pa se kuva dok pasulj potpuno ne omeksa.Tada se dodaje ova zaprska:u vecoj serpi zagreju se 2 kasike masti,spusti 2 glavice sitno iseckanog luka i,kad luk porumeni,dodaju se 3 kasike brasna i proprze.Kuvani pasulj se potom izruci na zaprsku.Sve se promesa,posoli i dalje kuva na tihoj vatri.
Crnkice, recept je super...ali mm i ja bi umrli od toliko mesa koliko ova gospodja stavi u grah.
_____________________________
Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada... 05.03.2012.:((( Moje drugo proljece, moja utjeha...mislila sam nikad vise....11.3.2014. :)))
12.10.2013, 23:27
Crnkica
130
IZVORNA PORUKA: Pingvina
Crnkice, recept je super...ali mm i ja bi umrli od toliko mesa koliko ova gospodja stavi u grah.
Ja sam počela primjenjivati ovakav način pripreme i pokazao se dosta bolji i lakši,bez zaprške...a i sa manje mesaaaa
12.10.2013, 23:44
hanabanana
4435
Potopim grah dva tri sata ranije. Skuham ga u pretisu, 10 minuta nakon sto prosisti ugasim vatru. Iscjedim vodu, naspem novu, u tu vodu ubacim grah, sitno izrezanu mrkvu i luk, oba. Posolim i opet na kuhanje, Dvadesetak minuta. Na kraju dodam kasiku ajvara umjesto zaprske. Nekada ubacim malo sudzuke ili suhog mesa, cisto da zamirise. Ne volimo grah s mesom.
13.10.2013, 05:43
Galicia
2433
Ja ne zaprzavam grah, nego odvadim par vecih kasika graha u zdjelicu i izgnjecim i vratim nazad u serpu da se "zgusne". Obavezno ide samo suho meso.
_____________________________
“It takes a long time to make it simple.”
13.10.2013, 10:13
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Galicia
Ja ne zaprzavam grah, nego odvadim par vecih kasika graha u zdjelicu i izgnjecim i vratim nazad u serpu da se "zgusne". Obavezno ide samo suho meso.
Isto
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''