IZVORNA PORUKA: alisase
da li vi smatrate ukoliko su roditelji stalno umorni i nervozni da to može da se odrazi na dijete iako se djetetu obraćaju sa puno ljubavi
ovo je savršeno normalna reakcija djeteta ako osjete roditeljsku nervozu ....
ali kao što tvoja curica postane ''drugo dijete'' kada dođu gosti tako i ti moraš biti ''druga osoba'' kada si sa njom...
ja kući posao ne donosim...o njemu ne govorimo...
plnove finansija uvijek radimo kada su djeca u dubokom snu jer to nas lako može nanervirati...
dolaza gostiju prilagođavama potrebama svoje djece...
kafu sa njima pijem onda kada su nahranjene, presvučene, izmažene i na sve to znam im dati recimo smoki ili štapiće ili čak sok na slamku jer to im ne dajem često ali imaju pirlike za to....
ja kada bih pisala crtice vikednima koliko puta mene moje dvije curice zovnu mama...neko bi se šokirao...
ali ja uvijek odgovorim sa molim...
dijete ne traba ignorisati kada vas zove nikada....
moja mama često mi kaže...a zašto toliko razgovaraš sa mlađom...kao ona je mala i ne konta...no ja na svako njeno mama i pokazivanje rukom postavljam pitanja šta ona tada želi...i ja i ona posrazumijemo se...
nemogu reći da nisma nikada nervozna...
naravno da jesam...
brz život i obaveze čovjeku stavraju presiju...
ali ono što mogu odgovorno tvrditi nikada nisma na svoju djecu prenijela nervozu....
balansiram...ako ne mogu da se strpim pa moram da ''puknem'' ostavim ih muži i odme na barice čitam knjigu dobru...
ili dome u drugu sobu...otplačem turu...