IZVORNA PORUKA: senka 81
Pomoc!, imam bebu od 17 dana. Sve je bilo uredu s dojenjem do prije 2 dana. Primijetila sam da su mi sike prilicno "ispuhale" i da imam manje mlijeka. Inace, problem je taj sto malac konstantno spava, i jako ga tesko razbudim za podoj. I onda , kad pocne da doji, doji cca 5-8 min , i opet zaspi, tako da nisam sigurna ni da li je dovoljno jeo:-(. On je manje vise miran, spava, stolica mu je zuta, i ima cca 5-6 mokrih/pokakanih pelena. Citala sam da se dodatnom stimulacijom dojki, povecava proizvodnja mlijeka, i evo ja se vec 2 dana poslije podoja izdajam, cak i naprazno nekad, ali cini se da se stanje nije znacajnije popravilo. kada podje da place, dodam mu moje izmuzeno mlijeko, i on to popije. Bojim se da se stanje ne ce popraviti ;-( a tako zelim da dojim svoju bebu... Molim za iskustva, ukoliko ste imali slicno...
Hvala
Senka81 ovo što opisuješ je sasvim normalna faza u bebinom razvoju i uspostavi dojenja. Zaista nema potrebe da se brineš.
Dojke su nabrekle kad imaju viška mlijeka i to ih čini tako "nadošlim". Kad konačno "skontaju" koliko bebi treba one "ispušu"
tj. proizvode samo onoliko koliko će beba pojesti (ne bukvalno, u njima uvijek ostane mlijeka radi rezerve i zato da bi dojke znale da su proizvele dovoljno).
Mekane su dojke dobre dojke, u njima mlijeko lako teče, beba ga lakše povuče, kad krene sisanje lakše izlazi prema bebi. Ne brini!
Beba od sedamnest dana uz aktivno sisanje (a to znači da aktivno guta dok jede) može se i prejesti za 5-8 minuta. Česta stolica i mokre pelene su znak da beba dobro jede.
Ja bih sad pitala nešto:
Da li daješ obje dojke kod podoja?
Ako daješ jednu po kojem principu ih mjenjaš?
Kad kažeš "kad pođe plakati ja dodam moje izmuzeno", zašto i tad ne ponudiš dojku?
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja